Ναι, linux διανομή φιλική για νέους χρήστες : μία πρόταση του Jack Wallen στο www.zdnet.com.

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σε τούτο το φόρουμ, από τη μικρή ή τη μεγάλη μας εμπειρία για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διανομών του linux λειτουργικού συστήματος.
Έχουμε αναφέρει κατά καιρούς τα προβλήματα του κατακερματισμού, και την πληθώρα των διανομών, που αποτελούν ορισμένες φορές εμπόδιο και άλλες φορές πλεονέκτημα στην εξέλιξη του linux.
H ελευθερία του linux επίσης και η συνεισφορά του στο κίνημα για την ανοικτή πρόσβαση στην επιστήμη και τις ανοικτού κώδικα τεχνολογίες είναι σίγουρα ένα από τα βασικά ατού του.
Μάλιστα πολλοί έμπειροι χρήστες του linux μετά από κάποια χρόνια, θεωρούν πως η χρήση του linux στην καθημερινότητα τους είτε για την εργασία είτε για ψυχαγωγία, αποτελεί μονόδρομο.
Οι νέοι όμως χρήστες έχουν εκφράσει και μέσα στο linux-user.gr την ανάγκη για την υποστήριξή τους στα πρώτα βήματα στον συγκεκριμένο χώρο.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε πολλά μέλη της κοινότητας έχουν δημιουργήσει σχετικά κανάλια επικοινωνίας σε υπηρεσίες αναπαραγωγής βίντεο του παγκόσμιου ιστού ή σε ιστοσελίδες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μία linux διανομή θα μπορούσε άνετα να συνυπάρξει στην εποχή μας με το κυρίαρχο χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα, στον δημόσιο τομέα ή στον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί άλλωστε από ότι φαίνεται και το αγαπημένο λειτουργικό σύστημα των περισσότερων προγραμματιστών.
Οι άνθρωποι στη micosoft και ιδιαίτερα ο πατριώτης καπετάνιος της, φαίνεται να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη ιδέα, δίνοντας νέα πνοή στα windows 11 με έναν linux “αέρα” και εμφάνιση, αλλά και με την εξέλιξη του υποσυστήματος linux των windows που από τα τέλη του 2022 εμπεριέχει και το systemd.
Στην “υπολογιστική νέφους” επίσης που αποτελεί και την εξέλιξη της χρήσης των υπολογιστών, το linux έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει τη μεγαλύτερη εξάπλωση του linux και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός.
Πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί στο φόρουμ μας πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες σχετικής θεματολογίας όπως για παράδειγμα στο άρθρο του Jack Wallen στο www.zdnet.com, με τίτλο " My idea for a great new beginner-friendly Linux distribution".
Το συγκεκριμένο άρθρο, δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο (που ακούγεται για πρώτη φορά δηλαδή), αλλά ξεχωρίζει για την απλότητά του και την αμεσότητά του.
Ο αρθρογράφος παρουσιάζει με ξεχωριστό τρόπο ένα απλοϊκό φαινομενικά εγχείρημα εκμάθησης, μέσα από τις γνωστές εφαρμογές με τη χρήση εκπαιδευτικών αναδυόμενων παραθύρων, ενός νεοεισερχόμενου χρήστη στο περιβάλλον του linux, με τη δημιουργία μίας επιπλέον διανομής βασιζόμενης δυνητικά στην ubuntu.
Ο Jack Wallen προτείνει ουσιαστικά, τη δημιουργία μιας διαδραστικής εκπαιδευτικής διανομής για την εξάπλωση του linux, φιλικής προς τους νέους χρήστες, με ευρέως διαδεδομένες μεθόδους.
Νομίζω συμφωνούμε αρκετά με το σκεπτικό του αρθρογράφου, καθώς η ευκολία της χρήσης μιας εφαρμογής ή μιας τεχνολογίας βοηθά πολύ στην εξάπλωσή της.
Πιθανώς, και η χρήση “κοντέινερς” με εκπαιδευτικό σκοπό θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως και να έχει, όμως είναι γεγονός ότι οι νέοι χρήστες του linux σίγουρα χρειάζονται κοινότητες όπως το linux-user.gr για παράδειγμα, ή κοινότητες, στους χώρους της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, που να τους υποστηρίζουν στη χρήση του linux.

Πηγή:

  1. https://www.zdnet.com/article/my-idea-for-a-great-new-beginner-friendly-linux-distribution/

Σχετικά άρθρα:

  1. Ας δούμε ποια διανομή μας ταιριάζει περισσότερο και γιατίhttps://linux-user.gr/t/as-doyme-poia-dianomh-mas-tairiazei-perissotero-kai-giati/1520
  2. Μπορεί να γίνει widget ένας html κώδικας;https://linux-user.gr/t/mporei-na-ginei-widget-enas-html-kwdikas/4682
  3. Η σιωπηλή κυριαρχία του linux.https://linux-user.gr/t/h-siwphlh-kyriarchia-toy-linux/4366
  4. Οδηγός επιβίωσης για τα πρώτα βήματα μας στο Linuxhttps://cerebrux.net/2018/04/24/οδηγός-επιβίωσης-για-τα-πρώτα-βήματα-μ/
  5. Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 1) | Τι είναι το Linux, τα distro και τα GUI https://www.doctorandroid.gr/2020/04/linux-linux-distro-gui.html
8 «Μου αρέσει»

Ενδιαφέρον άρθρο αλλά εδώ έχω λίγο mixed feelings για αυτά προσωπικά. Νομίζω ότι με το να δίνουμε χρόνο στο να φτιάχνουμε νέα “user-friendly” απλά προσθέτουμε έξτρα επιλογές σε νέους χρήστες. Για αυτό εγώ απλά θα πρόσθετα:

Τι καθορίζει ένα distro ως user-friendly?

Άμα ένα distro είναι user-friendly καθορίζεται υποκειμενικά, από τις εμπειρίες που έχει ως τώρα ο χρήστης/user. Άμα έρχεται κάποιος απο mac και ήδη έχει εμπειρία με package managers όπως homebrew, και ξέρει να χρησιμοποιεί bash etc. Θα είναι “σαν το σπίτι του” όποιο distro έρχεται με gnome. Kάποιος που έχει εμπειρία μόνο με windows και χρησιμοποιεί το ποντίκι για όλα με GUIs θα χαθεί σε ότι distro θα τον βάλεις, ιδιαίτερα άμα “φοβάται” το terminal.

Πως μπορούμε να κάνουμε ένα distro “user-friendly”?

Community, Community, Community. Τα καλύτερα distro για αρχάριους είναι αυτά που έχουν δυνατά communities, πχ Fedora θα βρεις πολλα guides για οτιδήποτε χρειαστείς, από χιλιάδες εθελοντές, κάτι που μικρά distro δεν το έχουν. Θα πρόσθετα ότι άμα εξαιρέσεις το installation process, ακόμα και κάτι σαν Arch είναι εύχρηστα γιατί ότι θες να κάνεις, υπάρχει στο ArchWiki.

Νομίζω θα πρέπει να μην προσπαθούμε να κάνουμε linux distros να μοιάζουν με windows, αλλά να τονίζουμε το πως κάποιος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει λινουξ για να είναι πιο παραγωγικός στην δουλειά του, γιατί στο τέλος μόνο αυτό έχει σημασία για να κάνει το πρώτο βήμα κάποιος.

6 «Μου αρέσει»

Μα το Linux θα έπρεπε να είναι το ιδανικό λειτουργικό σύστημα για τους περισσότερους , επιβαλλόμενο μάλλον για το Δημόσιο, αφού ζούμε μια ατέλειωτη περίοδο οικονομικής κρίσης… Συμφωνώ με το πνεύμα του άρθρου , οπωσδήποτε χρειάζεται μία τέτοια ελκυστική διανομή για νέους χρήστες , μια διανομή που θα την έλεγα “κράχτη” !!
Η τελευταία έκδοση Windows που εγκατέστησα στον υπολογιστή ήταν τα XP των 32bit.
Θυμάμαι λοιπόν πόσα περιοδικά κυκλοφορούσαν τότε μέσα στα οποία έβρισκες βοήθεια για να διαχειριστείς ή, να αντιμετωπίσεις διάφορες καταστάσεις και προβλήματα ! Και όχι μόνον αυτό αλλά μπορούσε να διαβάσει ο χρήστης συμβουλές επί συμβουλών για να κάνει το σύστημά του πιο αποδοτικό και πιο “στα μέτρα του”. Υπήρχαν και forum στο διαδίκτυο με ατέλειωτες τέτοιες συζητήσεις μεταξύ των μελών .
ΚΙ ΟΛΑ ΤΟΥΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ !!!
Μιλούσαν όλοι την ίδια γλώσσα δηλαδή…
Και πάλι…ώρες-ώρες ήταν δύσκολη η συνεννόηση μεταξύ αρχαρίων και προχωρημένων !!!
Μα πως να μην γίνει το αγαπητό και το επικρατέστερο λειτουργικό ;
Φυλακή μεν - Χρυσό Κλουβί δε …
Εμείς οι παλαιότεροι χρήστες Linux (προφανώς) αποφασίσαμε κάποτε να βγούμε από το κλουβί του Gates και να απολαύσουμε την ελευθερία μας. Όμως έχει και το κόστος της…
Συνεπώς ναι , χρειάζεται μία (και να παραμείνει μία…) τέτοια έκδοση Linux , επιτρέψτε μου να την αποκαλώ “κράχτη”, η οποία θα διαθέτει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά τα οποία αναζητούν ειδικά οι νέοι χρήστες.
Κι εμείς οι παλιότεροι χρήστες όσο γερνάμε και χάνεται το κέφι και το ενεργειακό δυναμικό για περιπέτειες…πολύ φοβάμαι ότι, σε αυτήν τη διανομή θα πρέπει να καταλήξουμε ! :disguised_face:

3 «Μου αρέσει»

user friendly διανομη για αρχάριους υπαρχει. Απλα δεν θα την προτεινει κανεις μας.

Λεγεται ubuntu

Ο αρχάριος δεν θελει να ρωταει στην κοινοτητα. Θελει ενα λειτουργικο με τα λιγοτερα δυνατα προβληματα, με την καλυτερη διαχειρηση του υλικου του, με την απλοτητα να προσθεσει λογισμικο και ολα τα απλα πραγματα που πρεπει να εχει ενα λειτουργικο συστημα.

Ωραιες ολες οι διανομες για να τις κανουμε χρηση οσοι εχουμε μια παραπανω γνωση αλλα ο αρχαριος δεν θελει να ψαχνει στο terminal, ουτε θελει να μαθει τη διαφορα του gnome με το kde. Ακομη δεν θελει να μαθει γιατι οι σκληροπυρινικοι χρηστες λινουξ δεν χρησιμοποιουν snap. Δεν θελει να μαθει. Φυσικα δεν τον νοιαζουν τα init και ουτε τον νοιαζει ιδιαιτερα αν θα χρησιμοποιησει openoffice, libreoffice ,η wps. Ακομη δεν θα ασχοληθει γιατι καποιος χρηστης ψαχνει με το dickduckgo και οχι με το google search. Ισως αναρωτηθει αν πχ κανει μια ερωτηση εδω στο forum γιατι δεν του δινουμε μια απαντηση αλλα καθε χρηστης πει τη δικη του και τελικα ισως στο μυαλο του δεν θα υπαρχει μια συγκεκριμενη λυση.

Οταν ο αρχαριος χρηστης καταλαβει πως δουλευει το λειτουργικο του συστημα μπορει να δοκιμαζει διανομες

7 «Μου αρέσει»

Λεγεται ubuntu

Είναι καλή διανομή, αλλά όπως έχει φέρει πολύ κόσμο σε Linux, έχει διώξει επίσης. π.χ έχω μια φίλη μου που σπουδάζει πληροφορική χαροκόπειο και έναν άλλον να σπουδάζει πληροφορική Κέρκυρα(gamer φάση). Και οι δυο έκραζαν Linux και έμενα που το λάτρευα, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν μου έλεγαν ότι από τότε που τρέχουν Ubuntu ακόμα και όταν βλέπουν βίντεο το λάπτοπ τους κάνει το “ελικόπτερο” και δεν μπορεί να σηκώσει βιντεοπαιχνίδια. Πήγα σπίτια τους και 2 είχαν nvidia, με ubuntu χωρίς drivers.

Στην μια έβαλα Fedora στον άλλον Pop_Os και είχαν μια out-of-the-box καλή εμπειρία. με οτιδήποτε hardware τρέχουν. Παρόλο που το ubuntu παλία ήταν default για εισαγωγή στο λινουξ, τώρα υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Και χωρίς drama που για κάποιο λόγο φέρνει κάτι σαν ubuntu. Δεν νομίζω να έχει κάτι υπερ σε σύγκριση με τις πάνω διανομές.

Stallman On Ubuntu

Και πιο ελεύθερες, γιατί μερικοί προτιμάνε duckduckgo ή searx απο spyware

Για το community, δεν εννοώ να ανεβάζουν ερωτήσεις. Αλλά να έχουν έτοιμο content(articles/videos) για οτιδήποτε χρειαστούν. Κάτι σαν άτομα σαν distrotube ή david wilson κάνουν την διαφορά για τις κοινότητες τους, γιατί δεν έχουμε όλοι κάποιον να μας εξηγήσει τι είναι το DE όταν ξεκινάμε κτλπ.

Αυτός που θα κάνει το βήμα για GNU/Linux είναι αυτός που θέλει να μάθει, το να λέμε ότι κάποιος θα κάτσει να βάλει νέο USB iso και το “βάσανο” να μαθαίνει για το τι distro να διαλέξει, είναι το “average windows user” δεν στέκει. Για τον μέσο χρήστη το OS είναι bootloader για chrome, μέχρι να έρχεται το GNU/Linux ως default σε hardware, οι χρήστες που θα έχουμε θα είναι άτομα που θεωρούν windows/mac προβληματικά.

Ίσως μια εταιρία πετύχει με το να βγάζει GNU/Linux hardware και άλλες ακολουθήσουν, όπως system76, tuxedo ή Purism.

2 «Μου αρέσει»

Κατ αρχας εχει οτι οι διανομες στηριζονται σ αυτη. Πχ το pop os βασιζεται σε ubuntu. Υπαρχει αρκετη υποστηριξη στο ubuntu απο την canonical οποτε ο χρηστης LTS δεν θα μεινει ακαλυπτος ποτε.

Το fedora θα μπορουσε να ειναι κι αυτο στις φιλικες διανομες αλλα ουσιαστικα υπαρχει για να καλυπτει σαν desktop τους χρηστες server των redhat οποτε εφοσον ξεκινησε σαν επαγγελματικη διανομη δεν θεωρω οτι ειναι χρησιμη σε καποιον αρχαριο. Οπως ανεφερες οι σπουδαστες, σπουδαζουν πληροφορικη, οποτε θα ηταν ατοπο να μην δουλευουν και σε linux. Ομως δεν ειναι οι αρχαριοι χρηστες υπολογιστη. Εχουν γνωση και προφανως σε ελαχιστο διαστημα θα μπορουν να βαζωβγαζουν διανομες μονοι τους

Για το προβλημα των driver και οτι επαιξαν out of the box οκ αλλα ακομη και ο χρηστης pop os στο ubuntu θα ψαχνει λυσεις για διαφορα θεματα.

Στο κατω κατω η nvidia πιο πιθανο ειναι να ερθει σε συμφωνιες με την canonical παρα με οποιονδηποτε αλλο. Η system 76 ειναι μια καλη εταιρεια αλλα εχει πολυ δρομο μπροστα της. Επειδη ομως δεν στηριζεται σε εσοδα απο το pop os αλλα απο τα πανακριβα συστηματα της, σε ενδεχομενη λαθος επιχειρηματικη κινηση το pop os θα μεινει ορφανο.

3 «Μου αρέσει»

H Nvidia ήδη σχεδιάζει βήματα open source development, και θα το κάνουν όλες οι εταιρίες γιατί πάντα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο προϊόν, με πιο χαμηλό κόστος, βλέπε Microsoft.

Άμα μιλάμε για να έχεις εταιρία απο πίσω να στηρίζει το distro σου, θα πήγαινες σε κάτι FSF approved που θα δουλεύουν τζαμπέ 20 ώρες την ήμερα για κάτι που αγαπάνε

PopOS ή κάτι σαν Nobara έχουν το plus ότι κάνουν target συγκεκριμένο audience, δεν θα συνιστούσα σε gamer να πάει σε ubuntu, όταν υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Δεν θα συνιστούσα επίσης Ubuntu σε κάποιον μου θέλει ελεύθερο λογισμικό, ούτε άμα θέλει να κάτσει να ασχοληθεί να μάθει. Η canonical δεν δίνει έμφαση σε desktop users αλλά servers.

Fedora έχεις κατευθείαν όλα τα drivers, και “bleeding edge” software, στα debian-based με apt έχεις πολυ παλιό λογισμικό, για παράδειγμα το anki που χρησιμοποιώ για το πανεπιστήμιο μου με apt έρχεται με την εκδοχή του 2015… 'Άμα κάποιος χρειάζεται νέο software είτε για να στηρίξει το hardware του είτε για την δουλεία του, κάτι σαν Ubuntu LTS δεν κάνει. PopOS έρχεται με flatpak που κάτι γίνεται, γενικά δεν έχω την καλύτερη εικόνα για το apt.

Προσωπικά σε hardware μόνο Arch & GuixSD έχω τρέξει, δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με daily driving Debian-based distros, αλλά δεν βλέπω πολλούς λόγους(με εξαίρεση PopOS) . Δεν έχω προστασία από κάτι όπως FSF approved ότι είναι 100% ελεύθερο και σέβεται τα δικαιώματα του χρήστη, ούτε έχω πρόσβαση εύκολα σε ότι θέλω όπως με κάτι σαν AUR με Arch.

2 «Μου αρέσει»

Ακριβως το ποστ σου ειναι οτι ειπα. Κανεις μας δεν θα προτεινει ubuntu.

Θα προτεινει ο καθενας μας την προσωπική του επιλογη.

Θα προτεινουμε ολοι “κανε εγκατασταση και διαχειριση απο terminal” και ο αρχαριος θα σκεφτεται τι κανω εγω εδω?

Θα κοιταξει να προτεινει ελευθερο λογισμικο στον αρχαριο κι ας μην μπορει να κανει τη δουλεια του.

Αν τυχει και σε κανεναν κολλημενο θα ακουει οχι αυτο το init αλλα το αλλο και παει λεγοντας.

Οποτε οντως δεν θα υπαρξει ποτε user friendly διανομη.

4 «Μου αρέσει»

Δεν θα πρότεινα Ubuntu γιατί όπως σου είπα δεν είναι όσο user-friendly όσο τα άλλα που ανέφερα… Από αυτά που πρότεινα, κανένα δεν είναι προσωπική μου επιλογή.

edit: Πρότεινα ένα distro που κάνει support ότι hardware υπάρχει(Fedora) και ένα για Gamers που είναι ένα μεγάλο κομμάτι απο τα άτομα που ασχολούνται με υπολογιστές(εγώ δεν ασχολούμαι με gaming). Εγώ προτείνω κάτι και δίνω λόγους γιατί το προτείνω, ανάλογα με το use-case.
Επίσης το άρθρο πιο πάνω μίλαγε για ένα distro όπου σου κάνει walk-through στην αρχή ώστε να μάθεις τα βασικά

2 «Μου αρέσει»

και για αρχαριους αλλα και εμπειρους, μια ειναι η, ανυπερβληττη, υπερτατη, τιτανοτεραστια, απολυτη διανομη:… το LMDE :stuck_out_tongue_closed_eyes: :crazy_face:

Όσο για κάποιον αρχάριο που θέλει να πάρει υπολογιστή υπάρχει μονο υπολογιστής με windows ως πρώτη επιλογή είναι αστείο να συζητάμε. ´Αλλωστε όποιος θέλει να ασχοληθεί θα βρει τη λύση. Οι περισσότερες διανομές έχουν εύκολη εγκατάσταση οπότε σχεδόν ότι και να διαλέξει θα πάει καλά, αν έχει όρεξη. Μια διανομή ακόμα δεν λέει τίποτα.

2 «Μου αρέσει»

Αν έχεις όρεξη να εξηγείς τα ανεξήγητα σε αρχάριο που έσκασε τα φράγκα του μπαμπά, για σύγχρονο μηχάνημα (i5 graphics) και βρέθηκε με ανάλυση 800χ600, καλό είναι το lmde.
Να μου δώκεις το τηλέφωνό σου να σου τους κάνω πάσα. :smile:

Μα 5.10;
Mercy on my soul.

1 «Μου αρέσει»

User friendly διανομή για αρχάριους είναι ξεκάθαρα το linux mint (το ubuntu edition)…

Νόμιζα οτι υπήρχε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ λινουξάδων οτι αυτό θα προτείνουμε ως starting point σε αρχάριους, αλλά τελικά βλέπω οτι και σ’ αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε :sweat_smile:

Πρόσφατα πρότεινα το linux mint με το κανελοντεσκτοπ σε κάποιον που έβαλε ubuntu και μου έλεγε “μλκ χάθηκα εντελώς, μάλλον το λίνουξ παραείναι πολύπλοκο είναι για μενα” και τελικά με το mint ένιωσε πολύ πιο οικεία και ικανός να χρησιμοποιήσει το desktop του. Υποθέτω ο κυριότερος λόγος, αν όχι ο μοναδικός, είναι το γραφικό περιβάλλον, το cinnamon είναι πολύ πιο κοντά στα windows (το οποίο είναι πολύ βασικό, καθώς αυτό ξέρουν ήδη οι περισσότεροι αρχάριοι) αλλά και το ίδιο το μιντ σε παίρνει απο το χέρι στα πρώτα βήματα, σε κάποια πράγματα. Φυσικά για τους έμπειρους χρήστες τα welcome apps και λοιπές υποδείξεις να σεταριστούν πραγματάκια είναι απλά αδιάφορα, αλλά κάνουν μεγάλη διαφορά σε έναν αρχάριο που μπορεί να κάνει τα πρώτα, βασικά, settings εύκολα και γρήγορα.

5 «Μου αρέσει»

Κλαίω :rofl: :rofl: :rofl:. Sorry.

Ανήκω στην επαναστατική φράξια fedora.

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει, κι εγώ μεταξύ σοβαρού και αστείου το είπα :sweat_smile:

Σεβαστές όλες οι απόψεις, εννοείται.

2 «Μου αρέσει»

Πλάκα πλάκα νομίζω το Fedora με τις τελευταίες εκδόσεις του GNOME έχει βοηθητικά παράθυρα που επεξηγούν τη χρήση στους νέους και παλιούς χρήστες…

1 «Μου αρέσει»

Άμα αυτό γινόταν σε browser μπορεί να έφταιγε πως μέχρι πέρυσι κανένας browser δεν είχε ενεργοποιημένο hardware acceleration.

Fedora και καλή εμπειρία δεν ξέρω. Μέχρι πριν κάποιους μήνες που το χρησιμοποιούσα σε δεύτερο laptop το PackageKit τερμάτιζε σε άκυρες στιγμές CPU & RAM. (Επίσης κάθε δεύτερο update κάτι έσπαγε και έπρεπε να δω στα forums τι να κάνω downgrade.)

Βασικά αυτό δεν θα είναι απλά Red Hat Workstation? Ή το νέο CentOS? Το Fedora είναι αρκετά πιο upstream.

γιατι μονο το ubuntu edition και οχι το LMDE? δεν θελεις αυτοι οι καημενοι να μαθουν το λινουΚΣ? :stuck_out_tongue_closed_eyes: :crazy_face:

Η fedora έχει πολλά spins, πλέον του προτεινόμενου Gnome.
Το cinnamon που εγκατέστησα τελικά στον νεαρό που μου έπρηξε τα ούμπαλα, το ζήλεψα.
Bonus η άπλετη βοήθεια που είναι διαθέσιμη. Και πολύ κοντά σε arch που για μένα είναι σημαντικό γιατί καταλαβαίνω τι μου γίνεται.
Μοναδική ας την πούμε παρασπονδία, η χρήση του grub. Δεν χάθηκε ο κόσμος βέβαια, το ξήλωσα και αυτό για χάρη του systemd-boot. Οπως και το plymouth.

Ο @ThanosApollo τα λέει περίφημα. Για prêt-à-porter η fedora είναι ότι πρέπει, bleeding edge, ήδη τρέχει 6.1

Εχω τεράστιο σεβασμό για την debian. Αλλά…
Επρεπε να διαχωρίσει το server από το user experience. Το δεύτερο έχει άλλες απαιτήσεις και χρειάζεται προσαρμοστικότητα από τους devs της debian.

Υ.Γ. Το ldme για να τρέξει σύγχρονο intel ζητάει να περάσεις με το χέρι kernel 6 και να κουβαλήσεις επίσης με το χέρι ένα κάρο blobs του i915.
Και δεν ξέρω καν τι γίνεται άλλες εκκρεμμότητες. Γιαυτό και το έστειλα αδιάβαστο.

2 «Μου αρέσει»

και εγω το σαπιοgrub το’στειλα να περπατησει τη σανιδα και να κανει παρεα με τα ψαρια. 2 φορες με εβγαλε προβλημα μετα απο update του. τη μια εχασε τον πυρηνα (αυτο καπως καταφερα και το εφτιαξα, αλλα ουτε που θυμαμαι πως)

τη 2η διαλυθηκε τελειως και το συστημα δεν ξεκινουσε. οτι και να δοκιμασα απο grub rescue απετυχε. ευτυχως εχω backup κλωνο και το επανεφερα. αφου ξεκινησε κανονικα. εστειλα τον grub στα σκουπιδια, περασα extlinux και ησυχασα

1 «Μου αρέσει»