Αναβάθμιση από MX Linux 19.4 XFCE σε 21.1

Official δεν υπάρχει update και αυτό που προτείνουν είναι η εγκατάσταση από την αρχή.


Αλλά “βαριέμαι” να κάνω πάλι ένα σωρό ρυθμίσεις. Τι και πώς να πάρω backup από το 19.4 για να το κάνω restore στο 21.1 και να δουλέψει? Με ενδιαφέρει κυρίως τα settings στο panel (task bar) και το concky.

Kαι εγώ σου προτείνω fresh install.
Παρά ταύτα για το conky αντέγραψε κάπου το αρχείο του conky, αν για κάποιο λόγο δεν ξέρεις πως να το βρεις, πήγαινε στο conky manager και άνοιξε το αρχείο του και κάνε αντιγραφή.
Για το panel δεν κατάλαβα ακριβώς τι θες.

υγ
αν κάποιος από άλλη διανομή θέλει να κράξει για το fresh install, ok μάλλον έχει δίκιο, το λέω από τώρα (το έχω ξαναπεί βασικά)

Το MX Linux στιρηζεται στο Debian stable και από stable σε stable υπάρχουν κάποιες αλλαγές κάτω από το καπώ. Αλλάζει πχ από buster σε bullseye η θέση των conf αρχείων και λογικά κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν στο Debian με το dist-upgrade δεν γίνονται πάντα με επιτυχία στο MX Linux λόγω κάποιων περαιτέρω αλλαγών.

Οπότε για κάποιον νέο χρήστη που είναι το μεγαλύτερο ακροατήριο για το MX Linux η πιο εύκολη λύση είναι η εξαρχής εγκατάσταση μετά από backup

1 «Μου αρέσει»

Όχι είναι περισσότερο από αυτό. Τα πακέτα της mx ναι μεν στηρίζοντε στο stable εξαρχής αλλά γενικά είναι σε πιο καινούργιες εκδόσεις, μάλιστα κάποια είναι πιο καινούργια από αυτά που υπάρχουν στο sid. Οπότε αν πχ αλλάξει τη sources list των αποθετηρίων, μπορεί άνετα να γίνει κάποιο conflict. Επίσης αν κάποιος έχει εγκατασησει και ppa και δεν ξέρω τι άλλο, τότε ακόμα πιο μπέρδεμα. Δηλαδή στην mx έχεις γενικά πιο καινούργια πακέτα, αλλά αυτό έχει επίπτωση από έκδοση σε έκδοση. Είναι ένα θέμα που είχαμε ξαναθίξει με το @tsapi που το έβρισκε deal breaker και δεν τον κατηγορώ καθόλου. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες προτιμήσεις, για αυτό είπα πιο πάνω οτι όποιος θέλει μπορεί να κράξει άνετα.

Μήπως το MX σημαίνει τελικά Μακαρόνια Χυλωμένα :stuck_out_tongue: … γιατί τέτοιο ανακάτεμα μου θυμίζει διανομές προ 10ετίας που ήταν ένα μάτσο ανακατεμένα πακέτα :stuck_out_tongue:

Πέρα από την καζούρα, νομίζω αυτά θα έπρεπε να είναι επιλυμένα ζητήματα για όποιον ξεκινάει να φτιάχνει μια διανομή εκτός και αν το προορίζει για άτομα που ο κύκλος διατήρησης μιας διανομής σε μια εγκατάσταση είναι μικρότερος του έτους.
Δεν νοείται “επανεγκατάσταση” το 2022 πόσο μάλλον όταν μιλάμε για Linux.

O σκοπός ήταν να προσφέροντε πακέτα πιο καινούργια μια και ως γνωστόν τα πακέτα στο debian είναι κάπως παλιά. Σαφώς και θα ήταν πολύ καλό να μη χρειάζεται επανεγκατάσταση, αλλά δεν ξέρω και πως θα μπορούσε να λυθεί αυτό γιατί επιπλέον η mx δεν παίζει τόσο πολύ με το systemd που είναι ακόμα ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μπέρδεμα στην αναβάθμιση.

Γιαυτο βάζεις Debian testing το οποίο είναι και rolling release ΚΑΙ το αδικεί το «testing»

Εδω ειναι λιγο απλα τα πραγματα. Κατα το ιδιο το User manual τους το systemd ειναι μεσα στην διανομη by default αλλα οχι ενεργοποιημενο by default. Τα πακετα τους δεν ξερω κατα ποσο ειναι πιο καινουργια αφου πιανουν τα backports του Debian και προσθετουν τα δικα τους Utilities (kernel updater, MX Package manager, network troubleshooter κλπ) και διαφορα αλλα καλουδια οπως flatpaks για να φτιαξουν την διανομη οσο πιο user friendly γινεται.

Τωρα οσον αφορα το κραξιμο… κανενας δεν τους κραζει ουτε χρειαζεται… γιατι μετα θα επρεπε να παει το κραξιμο σε καθε μια απο τις διανομες που εχουν βγει απο καποια αλλη και στιριζονται σε αυτη.

Σαν διανομη ειμαι σιγουρος οτι πρεπει να βρουν καλητερο τροπο για να κανουν upgrade το λειτουργικο αντι για καινουργια εγκατασταση που σε καποια setup (πχ dual boot ή multi boot) δεν γινεται ευκολα η επανεγκατασταση.

1 «Μου αρέσει»

Nαι καταλαβαίνω φυσικά τι λες, αλλά δεν είναι το ίδιο και γίνεται εμφανές γρήγορα αν πας να χρησιμοποιήσεις μια τέτοια διανομή πχ το sparky linux με την έκδοση testing.

Ναι εννοώ σε λογικά πλαίσια όπως πχ εσύ που λες οτι πρέπει να βρουν καλλίτερο τρόπο για το upgrade. Και συμφωνώ κιόλας.

Ρε παιδιά… μια ερώτηση έκανα για τι να πάρω backup και εσείς το ρίξατε στο “κράξιμο” για το fresh install.
Συμφωνώ και εγώ ότι μια σοβαρή διανομή θα πρέπει να έχει τρόπο να κάνεις distribution upgrade αλλά όλες αυτές οι μικρό-διανομές είναι forks βασικών διανομών. Για αυτό το λόγο σαν βασική διανομή έχω επιλέξει το Ubuntu. Και γενικά επαγγελματικά ασχολούμαι μόνο με διανομές που έχουν εκδόσεις για servers (πχ Ubuntu, Fedora/RedHat, Debian και Suse (παρόλο που το Suse το έχω εγκαταλείψει).
Παρεμπιπτόντως… από όσο γνωρίζεται, ποιές διανομές έχουν distribution upgrade από μια έκδοση σε μια άλλη?

1 «Μου αρέσει»

To Pop OS! έχει ένα ωραίο σύστημα για την αναβάθμισή από μια έκδοση σε μια άλλη. Κάτι που επίσης έχει είναι ένα χωριστό recovery partition που το ανανεώνει. Είναι σαν να έχεις μόνιμα ένα USB εγκατάστασης στη διάθεση σου. Μπορείς να κάνεις είτε απο αυτό, είτε μέσα απο το λειτουργικό επανεγκατάσταση χωρίς να πειράξεις το /home. Χαλάλι τα 3GB που θέλει η κατάτμηση.

2 «Μου αρέσει»

Τι το ωραίο έχει? Που για να γίνει η αναβάθμιση θέλει ώρες(καλά αυτό ίσως είναι και σχετικό ανάλογα με το δίσκο, αλλά είναι χρονοβόρα σε σχέση με άλλες διανομές) και δεν είναι δυνατή η χρήση του λειτουργικού μέχρι να ολοκληρωθεί? Προχθές την έκανα και περίμενα 1 ώρα και για να τελειώσει(χωρίς να είναι δυνατή η χρήση του λειτουργικού), σύν 1 πριν ζητηθεί επανεκκίνηση. Ένα υπέρ του linux σε σχέση με τα windows είναι αυτό το σύστημα των ενημερώσεων και το popOS κατάφερε να το χαλάσει. Μετά την αναβάθμιση έφυγε και μπήκε mint στη θέση του.

@cerebrux, το debian testing δεν ειναι ακριβως rolling, γιατι εχει εκδοσεις και κανει μεταβασεις απο εκδοση σε εκδοση. και οντως ειναι testing. το εχω χρησιμοποιησει και δεν με αφησε και τις καλυτερες εντυπωσεις σε θεμα αναβαθμισεων

αυτο που ειναι πραγματικα rolling χωρις εκδοσεις και μεταβασεις απο εκδοση σε εκδοση, ειναι το debian sid. παρολο που ειναι πειραματικο, για πειραματικο λειτουργικο η σταθεροτητα του που το ειχα δοκιμασει, με ειχε κανει πολυ καλη εντυπωση

ημανε ετοιμος να το εγκαταστησω κανονικα (ειχα ριξει σε εξομοιωτη), αλλα παρουσιασε σοβαρο θεμα στο μηχανημα μου. ενω λειτουργουσαν τα παντα κανονικα, στο κλεισιμο/επανεκκινηση, οταν εκλεινε εφτανε σε ενα σημειο και παγωνε εντελως

και δεν το εκανε καθε φορα που θα εκανα κλεισιμο/επανεκκινηση. το εκανε τελειως σποραδικα και τυχαια. μπορει να εκλεινε κανονικα 10 φορες και τις επομενες 3 να εκανε αυτο το πραγμα (και χωρις να εμφανιζεται το παραμικρο σφαλμα οπουδηποτε σε logs, κλπ)

τελικα εμεινα σε debian stable, και σε ενα λαπτοπ που πηρα σχετικα προσφατα εριξα LMDE, το οποιο βρισκω αριστο σε ολα μεχρι στιγμης. πανευκολο μιντ στην επιφανεια, πανισχυρο debian αποκατω (εχει καποιες πηγες του μιντ και ολες τις main και backports πηγες του debian). ειναι κυριολεκτικα debian με κουστουμακι mint

αν δεν αφαιρεθει η προσβαση στις πηγες του LMDE4 οταν ληξει η υποστηριξη του τον αυγουστο, θα ειναι το τελειο λειτουργικο κατα τη γνωμη μου. στο debian οσο και να εχει ληξει η υποστηριξη για μια εκδοση, οι πηγες της μενουν προσβασιμες. εχω debian 8 και ακομα εχω προσβαση στις πηγες του, και μπορω κατεβασω και να εγκαταστησω οτι προγραμμα θελω

αν ειναι ετσι και στο LMDE (που ειμαι σχεδον βεβαιος γιατι ακομα και οι πηγες του LMDE2 ειναι ακομα προσβασιμες και λειτουργικες αν εχεις LMDE2) θα ειναι το τελειο. αν αποτυχει η αναβαθμιση απο LMDE4 σε LMDE5, θα το αφησω ετσι οσο τραβαει, μεχρι κατι απο τα 2 να ψοφησει (το μηχανημα, η, το λινουΚΣ)

δεν θελω ουτε να ακουω για επανεγκατασταση, γιατι κανω τοσες μοντες στα συστηματα μου και οι περισσοτερες ειναι τοσο διεστραμμενες (ναι, διεστραμμενες :stuck_out_tongue_closed_eyes: ) που με παιρνει εβδομαδες ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ για να στησω το λειτουργικο οπως ακριβως το θελω

Το είχα βάλει παλιότερα σε ένα Virtual Box… δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε ιδιαίτερα. Ένα Ubuntu ήταν με κάποια μπιχλιμπίδια παραπάνω. Ίσως σε ένα system76 laptop να “ταιριάζει” καλύτερα, μιας και έχω διαβάσει κάπου ότι του κάνει και BIOS update, οπότε θα έχει και καλήτερη υποστήριξη.

Το elementary os ειχε αναβαθμισεις και ηταν καλες. Ομως στην 6 ηθελε καθαρη εγκατασταση. Θεωρω οτι δεν ειναι και το πιο ευκολο για τις διανομες

1 «Μου αρέσει»

Ουτε αυτό μου άρεσε… Αυτό το Pantheon UI “πολλή λίγο”… σαν Dash To Dock σε Ubuntu με λίγο από MacOS!

αν θελεις εμφανιση που ειναι οσο πιο macOS γινεται, ακομα και λειτουργικα μεχρι ενως σημειου, το xfce ειναι το ιδανικο γραφικο γι’αυτο. στο δικο μου το LMDE το γραφικο το εχω κανει ΑΚΡΙΒΩΣ ιδιο με macOS, σε εμφανιση και σε λειτουργικοτητα, εκτος απο το theme. αντι να εχω καποιο flat macOS like theme, εχω το high contrast inverse που ειναι ολο καταμαυρο. τα ανοιχτα χρωματα με κουραζουν στα ματια, και επειδη χρησιμοποιω τον υπολογιστη ολη μερα σχεδον, δεν θα την παλευα με ενα ανοιχτοχρωμο theme

μολις το ειδα αυτο :rofl:. δεν θα μπορουσα να το περιγραψω καλυτερα. αν ανοιξεις το sources.list και δεις τι υπαρχει εκειμεσα, οντως ειναι Μακαρονια Χυλωμενα :rofl:. μια πηγη debian backports, πηγες mepis και antix, και αν θυμαμαι καλα και μια πηγη απο… ubuntu? και αναμεσα σε ολο αυτο το σπαγγετι, ενας σκασμος ΡΡΑ και ανελεητο apt pinning

η αναβάθμιση θέλει ώρες

Περίεργο καθώς καινούργια εγκατάσταση να έκανες θα σου έπαιρνε ούτε μισή.

αυτο οντως ισχει γενικα σχεδον σε ολα τα λειτουργικα. οι αναβαθμισεις απο εκδοση σε εκδοση παιρνουν πολυ περισσοτερο απο εγκατασταση. σε αυτο το σημειο, η, το παρατας στην εκδοση που εισαι, η, κανεις εγκατασταση τη νεα εκδοση, ξαναπερνας τα παντα απο την αρχη

και ειδικα αν ανηκεις στην περιπτωση που το εχεις ξεσκισει στις μοντες, παρακαλας να θυμασαι οοολες τις μοντες που εχεις κανει στην προηγουμενη εκδοση, για να το ξαναφερεις στην κατασταση που το ειχες πριν, λιγες μονο εβδομαδες μετα απο την εγκατασταση :stuck_out_tongue_winking_eye:

στη περιπτωση που το εχεις ξεσκισει στις μοντες νομιζω οτι η αποφαση ειναι ευκολη: το παρατας οπως ειναι :upside_down_face:

Αυτά όλα που περιγράφεις, πού τα είδες;