Zorin OS 15 ultimate

Δοκιμάζω το zorin 15 free και το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρων και σταθερό. Είναι ubuntu αλλά φαίνεται να το προτιμω. Έχει και μια έκδοση ultimate με κάποια χρήματα. Την έχει κανένας φίλος να μου πει εντυπωσεις;

Το έχω περάσει σε Laptop φίλου και σε Virtual Machine. Είναι μια πολύ σταθερή διανομή με ωραία γραφικά και είναι πολύ ελαφριά παρ’ όλο που χρησιμοποιεί GNOME. Το πέρασα σε σύστημα με μόνο 2GB RAM και μπορούσα να έχω Firefox ανοιχτό με πολλές καρτέλες και να τρέχω στο YouTube βίντεο στα 1080p 60FPS χωρίς κολλήματα. Έχει επίσης καλή ενσωμάτωση με WINE. Γενικά το προτείνω.

1 Like

Εκπλήσσομαι που δεν εχει την πρεπουσα προσοχη. Απλα παιζουν ολα πολυ καλα. Σταθεροτατο.

1 Like

Λοιπόν είμαι ένας noobas στα Linux. Τώρα γράφω από Windows 7 να σκεφτείτε. Στο άλλο pc έχω εδώ και λίγο καιρό ξεκινήσει με Mint 19 cinammon.
Μόλις σήμερα έμαθα για το Zorin και έπαθα πλάκα.
Έχουμε καθόλου πληροφορίες?
Χρησιμοποιώ 2 προγράμματα δωρεάν για Windows που δεν τα αλλάζω αλλά δυστυχώς δεν έχουν linux έκδοση. Είναι το paint.net και το iSpring free cam. Θα μπορώ να τα τρέχω σε Zorin?
Θα φτιάξω νέο pc με ryzen κ.λ.π και θα πάω μάλλον σε Zorin γιατί το βλέπω τζάμι.
Με τα Mint είχα θέματα με τον Opera (φανατικός με opera) γιατί είχε κάποια θέματα που με ανάγκαζαν να χρησιμοποιώ τον χειρότερο Mozilla. Δεν έπαιζε κάποια video stream που είναι μέρος της δουλειάς μου και έπρεπε να κάνω edit. Εδώ είναι smooth ξέρετε?
Υπάρχει καθόλου γνώση αν η ultimate έκδοση αξίζει τα 8€? Τι παραπάνω προσφέρει? Είδα αλλά πρακτικά δεν έβγαλα άκρη…
ευχαριστώ πολύ…

1 Like

Μάλλον θα μπορείς να τα τρέξεις. Απλά ρίξε μια ματιά στο WineDB (η βάση δεδομένων του WINE). Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει Opera αλλά δεν βλέπω λόγο να μην είναι ΟΚ. Η Ultimate έκδοση έχει μερικές προεγκατεστημένες εφαρμογές (Π.χ. blender για δημιουργία 3D μοντέλων), καλύτερη υποστήριξη για οθόνες αφής και παραπάνω θέματα στο Zorin Appearance. Με 8 ευρώ δεν έχεις κάτι να χάσεις, αλλά με δουλειά μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε έκδοση να είναι σαν την Ultimate.

1 Like

Γιατι 8 euro. εγω βλέπω 39 euro η ultimate.

Ο ευκολότερος τρόπος να εγκαταστήσεις το Paint.net είναι μέσα απο το PlayOnLinux. Δεν πιστεύω όμως να μπορείς να εγκαταστήσεις και να έχεις καλή απόδοση στο iSpring.

Αλλά το βλέπεις λάθος. Θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα και για τα δύο υπάρχουν λύσεις και πρέπει να ρωτάμε για λύσεις όχι για προγράμματα. Για το Paint.net για παράδειγμα υπάρχει το pinda καθώς και πολλά άλλα.

Η Ultimate έκδοση αξίζει έστω και μόνο για την στήριξη των δημιουργών της διανομής.

3 Likes

Έχεις δίκιο απλά είδα μια Photo από Zorin 9 που έκανε 8,99$.
To Zorin 15 όμως έχει 39$…

1 Like

Δηλαδή στο app store του Linux έχει το Paint.net ?
Το iSpring γιατί να μην μπορώ είναι το πιο απλό και εύκολο πρόγραμμα για τη δουλειά που θέλω.
Να μπορώ να βλέπω Live βίντεο δηλαδή και να κάνω απευθείας καταγραφή κ.λ.π
Δοκίμασα και κάποια linux based προγράμματα στα Mint για καταγραφή αλλά δεν μου άρεσαν.

Για την Ultimate έχεις δίκιο. Εφόσον όμως φτιάχνω νέο pc και είμαι σε budget να ψυρίζω και το 10€ τότε σε αυτή τη φάση δε μπορώ να την αγοράσω.
Λες καλύτερα να μείνω στα mint?

Η σωστή ερώτηση πάντα είναι:

Θέλω να κάνω το Χ για τον συγκεκριμένο λόγο. Πώς θα το κάνω;

Η λάθος ερώτηση είναι :

Πως θα τρέξω το πρόγραμμα Χ

Καλύτερα άνοιξε χωριστά θέματα γα προτάσεις καλύτερων προγραμμάτων για συγκεκριμένες δουλείες

1 Like

Εσύ δίκιο έχεις αλλά υπάρχει και η ερώτηση: Θέλω να κάτω το Χ πράγμα με τον Ψ τρόπο στο Ζ περιβάλλον. Πολύπλοκη ερώτηση αλλά υπάρχουν και αυτές. Εγώ θέλω το συγκεκριμένο λοιπόν πρόγραμμα και αν μπορώ να το τρέξω στα Zorin. Δε θέλω περιττές λειτουργίες κ.λ.π που προσφέρουν άλλες εφαρμογές. Γενικώς για να μην ξεφύγω το Zorin είναι πιο ευγενές σε σχέση με το Mint ως προς την απλότητά του? Το Mint μου θύμιζε xp το Zorin το βλέπω λίγο πιο μοντέρνο.

Σου προτείνω πριν κάνεις την μετάβαση σε Windows wannabe διανομή να διαβάσεις το παρακάτω και να βγάλεις τα προσωπικά σου συμπεράσματα ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεων

5 Likes

Πολύ καλό το άρθρο. Εγώ είχα το zorin, μάλιστα ήταν η πρώτη διανομή που έβαλα, αλλά τελικά, και μετά από διάφορες δοκιμές και με άλλα distro (elementary, ubundu, debian) κατέληξα στο mint (αν και το ubundu το έχω σε vb).

Γράφτηκα και στο κανάλι σου μόλις, πολύ ωραίο.

2 Likes

Φίλε το διάβασα. Ωραία τα λες αλλά προσωπικά εγώ είμαι ο νεοεισερχόμενος δεν είμαι έμπειρος στα Linux. Ξέρω τι ζητάω: ασφαλές web browsing, όχι ιούς και κυρίως κάποιο edit σε φωτογραφίες, βίντεο.
Αλλά μου αρέσει το πως δείχνει το zorin και θέλω να μοιάζει με windows 7 και όχι γενικώς windows.
Δοκίμασα το mint αλλά το Zorin μου φαίνεται πιο όμορφο. Τι λες να κάνω?
Κατά βάση με καίνε αυτά τα προγράμματα που ανέφερα πιο πάνω.

1 Like

Λοιπόν φίλε rhtoras το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις εναλλακτικές εφαρμογές που να δουλεύουν άψογα στο linux

Για επεξεργασία φωτογραφίας δοκίμασε το gimp θα ζοριστείς αρχικά άλλα σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις ( δες βιντεάκια στο YouTube )

Για επεξεργασία βίντεο δοκίμασε το openshot ή το kdenlive επίσης δες βιντεάκια στο YouTube στο πώς γίνεται κάτι που θέλεις να κάνεις.

Για καταγραφή οθόνης και άλλα καλούδια πολύ καλό είναι και το obs .

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν και εφαρμογές με πληρωμή οι οποίες φαντάζομαι θα έχουν διαφορές ευκολίες…

3 Likes

Αν πιστεύεις ότι μπορείς να λάβεις βοήθεια σε περίπτωση προβλήματος (όπως λέω στο άρθρο) μόνος σου, τότε ναι πήγαινε. Να θυμάσαι όμως ότι είναι απλά ένα skin του Ubuntu το περιβάλλον του Zorin.

Εδώ πχ : https://www.gnome-look.org/browse/cat/134/order/latest/

Μπορείς να βρεις άπειρα τέτοια και ομορφότερα αν αυτό που σε καίει είναι η ομορφιά.

Για τα προγράμματα σου ανέφεραν οι άλλοι. Δοκίμασε στο Mint που έχεις το PlayOnlinux μέσω του οποίου δοκιμάζεις Windows εφαρμογές. Αν σου δουλέψει εκεί θα σου δουλέψει σε ότι διανομή και να βάλεις.

Οι διανομές όλες είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα με διαφορετικά περιτυλίγματα

4 Likes

6 μήνες μετά μόλις σας γράφω από το Zorin Os lite…
Είχε αρκετά καλά κυρίως γιατί ήταν plug and play αλλά δεν είχε και κάτι να ξεχωρίσει. Πέρα από το theming δε βρήκα κάτι super wow. Μαζεμένο και ωραίο και όλα plug and play που δοκίμασα όπως στο mint. Αλλά δε βρήκα κάτι που να φωνάζει: Καλύτερο από το mint. Είναι ίσως μια καλή ubuntu based διανομή με ό,τι καλό ή κακό συνεπάγεται.

Αν είχα ένα laptop για χρήση συγκεκριμένων applications ή να το πάρω σε καφέ να αράξω ίιιιισως να σκεφτόμουνα. Βέβαια η ουσία είναι το ultimate που δεν ξέρω τι έξτρα έχουν βάλει.
Ίσως να μετρούσε αλλά το σκέτο με το Gnome ειναι βαρύ!

1 Like