Ξαφνικό σβήσιμο οθόνης (monitor lost singal)

Πριν από λίγο συνέβη καθώς έκανα scroll στην αναζήτηση του google. Ανοιχτός ήταν ο browser(firefox) με καμιά 10ρια καρτέλες, ενώ ήταν επίσης ανοιχτό αλλά ελαχιστοποιημένο και το kodi(δε γινόταν κάποια αναπαραγωγή ήχου/βιντεο).
Με αφορμή το παραπάνω γεγονός κι επειδή αυτό συμβαίνει κάπου κάπου(συνήθως όταν τρέχει κάποιο παιχνίδι), η ερώτησή μου είναι το πως και αν μπορεί να γίνει μια επανεκκίνηση του οδηγού της κάρτας γραφικών ή έστω μια ασφαλής επανεκκίνηση/απενεργοποίηση του υπολογιστή.
Όταν συμβαίνει αυτό δεν είναι δυνατή η μετάβαση σε κάποια άλλη κονσόλα, αλλά ούτε και η χρηση το sysRQ και του R.E.I.S.U.B.
Υπάρχει κάτι και δεν το γνωρίζω ή μόνη λύση είναι η χρήση κουμπιου του υπολογιστή?

Κοίταξε πρώτα τα καλώδια σύνδεσης. Δεν φτιάχνει το πρόβλημα αν κλείσεις ή αφαιρέσεις την τροφοδοσία του monitor ;

Προσωπική ιστορία: Για να φτιάξω το 3 monitor setup που έχω με ταλαιπώρησαν πολύ μέχρι να βρω που μπαίνει τι και κατέληξα να ξαναγοράσω καλώδια. Στο laptop το ένα εξωτερικό monitor θα σβήσει κάποια στιγμή. Αλλά ο κύριος λόγος για αυτό είναι πως όλα τα monitor είναι μεταχειρισμένα (ή από ανακύκλωση) , πλην ενός αγορασμένου επισκευασμένου και με πρόβλημα στην τροφοδοσία. Στο desktop το έχω λύσει το πρόβλημα στο laptop οι υποψίες μου είναι στο monitor.

Όχι.
Επειδή έχω 2 monitor, όταν συνέβη αυτό δοκίμασα αρχικά ν’ ανοίξω το άλλο(το έχω σβηστό συνήθως) και σ’ αυτό δεν έδινε σήμα. Γι’ αυτό νομίζω ότι πρόκειται για crash του οδήγου της κάρτας γραφικών ή κάτι σχετικό με τα γραφικά. Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και ήταν σήμερα η πρώτη φορά που συνέβη υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό που σκέφτομαι είναι, επειδή εκείνη την ώρα έβρεχε καταρακτωδώς και έριχνε κεραυνούς, μήπως έγινε κάποια πτώση τάσης και εκεί οφείλεται.
Aυτό που μ’ απασχολεί κυρίως είναι το ν’ αποφύγω το σβήσιμο απ’ το κουμπί του υπολογιστή. Αν βέβαια κρασάρει ο οδηγός μάλλον σταματάει και η λειτουργία του πληκτρολογίου/ποντικιού οπότε ίσως γι’ αυτό δε λειτουργεί κανένας συνδυασμός πλήκτρων.

Μπορείς πάντα να δοκιμάσεις να γράψεις στο πληκτρολόγιο στα τυφλά.

Να ανοίξεις ένα τερματικό με Ctrl+Alt+T και να γράψεις την εντολή Shutdown ή reboot που αντιστοιχεί στη διανομή που έχεις.

Το ctrl+alt+T αν και ισχύει συνήθως δε λειτουργεί πάντα και παντού. Άλλωστε απ’ τη στιγμή που δε λειτουργεί ο συνδυασμός με τη χρήση του sysrq που ανέφερα παραπάνω, ο οποίος λειτουργεί ακόμη και σε tty όπου δεν έχει γίνει καν login(μόλις το δοκίμασα για σιγουριά), δείχνει ότι χάνεται η δυνατότητα εισόδου από πληκτρολόγιο/ποντίκι κλπ. Και όσο το συζητάμε βλέπω πως δε μπορεί να γίνει τίποτα αν δε λειτουργούν. Γι’ αυτό και αρχικά ρώτησα αν υπάρχει κάποια δυνατότητα που ενδεχομένως μου διαφεύγει.