Ξαφνικό shutdown

Πριν από λίγο συνέβη για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν ήτιν από δυο-τρεις βδομάδες.
Όπως έγραφα ένα ποστ σε κάποιο φόρουμ, πληκτρολογούσα γρήγορα, χρησιμοποιούσα το shift όπου χρειαζόταν, αλλά σίγουρα δεν πάτησα κάποιο συνδυασμό πλήκτρων για κλείσιμο ή σκλότωμα του X και τέτοια.
Σήμερα συνέβη το ίδιο. Όπως έγραφα ποστ έγινε.

Τον firefox τον έχω ρυθμισμένο στο επίπεδο ασφάλειας “Μέγιστη”.
Έχω να τρέχει και ένα inotifywait, με εντολή για κλείσιμο αν σε ένα αρχείο προστεθεί μία δίεση # . Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μου έρθει ειδοποίηση στο pushbullet και μέσω dropbox που είναι συνδεδεμένο με φάκελο του τοπικού μου συστήματος. (Εϊναι δηλαδή για να λέω alexa turn off computer).

Κάτι άλλο δεν μου έρχεται στο μυαλό που μπορεί να εμπλέκεται.

Γιατί δεν κοιτάς το journal; Φαντάζομαι systemd τρέχεις.
Αν είναι το αμέσως προηγούμενο journalctl -b -1. Αλλιώς -2 κλπ κλπ.
Οι εγγραφές προς το τέλος θα σε φωτίσουν.

1 «Μου αρέσει»

Με το journalctl -b -1 μου βγάζει πάνω από 500 γραμμές και όλες αφορούν συγκεκριμένη ώρα (λεπτό και δευτερόλεπτο) Σεπ 18 13:04:37 .
Κάπου εκείνη τη στιγμή έγινε αυτό που λέω

Πιστεύω ότι καλό θα ήταν να μην ειρωνεύεσαι. Εγώ αντιμετώπισα ένα πρόβλημα και ρωτάω για τη λύση του μπας και κάποιος ξέρει και με βοηθήσει. Αυτό που μου είπες δεν με έχει βοηθήσει ακόμα. Να μην το πω; Να μην περιγράψω πού ακριβώς βρήκα δυσκολίες; Εγώ δεν την ξέρω αυτή την εντολή. Και από ότι βλέπω είναι πάνω από 2000 γραμμές. Έψαξα όσο μπορούσα να βρω λέξεις όπως shutdown και άλλες που πιθανόν να είναι σχετικές. Δοκίμασα και με άλλα νούμερα και είδα ότι πηγαίνει σε παλιότερες ώρες και προηγούμενες ημερομηνίες. Τι άλλο να έκανα; Να ποστάρω εδω τις 2.000 γραμμές;

Σε ευχαριστώ πάντως.

2 «Μου αρέσει»

Επιμένεις.

Δηλαδή πως ακριβώς να βοηθήσει κάποιος; Αφού ούτε ξέρεις να αναζητήσεις το πρόβλημα, επιπλέον δεν δίνεις στοιχεία. Με μαγική γυάλα; Προφανώς θα παραθέσεις 2000 γραμμές του καταγραφικού. Και άλλες τόσες αν ζητηθούν. Διάβασε τις οδηγίες του forum να μάθεις πως γίνεται.
Μπας και κάποιος από εμάς βγάλει τα μάτια του και βρει το πρόβλημα. Οπότε τότε θα σε βοηθήσει εξηγώντας τι βρήκε και τι πρέπει να κάνεις.

Τα έχουν πει 100 φορές οι διαχειριστές. Και άλλοι από εμάς.
Μανιέρα του τύπου “έχω πρόβλημα, βοηθείστε” δεν δουλεύει.

Λάθος μου που ανακατεύτηκα.
Καλή συνέχεια.

Αυτό που σου δίνει η εντολή journalctl -b -1 είναι οι καταγραφές από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό. Το πρόβλημα προφανώς, αν έχει καταγραφεί, θα υπάρχει στις τελευταίες γραμμές.

Αν τώρα το πρόβλημα έχει να κάνει με προβληματικό υλικό, πχ με το τροφοδοτικό που σταματάει, δύσκολα θα προλάβει να καταγραφεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως έχω ένα τερματικό πίσω που να παρακολουθεί τα συμβάντα και ένα άλλο που να βλέπει θερμοκρασίες κλπ μήπως εντοπίσω προβλήματα πριν την κατάρρευση. Επίσης, παρακολουθώ τους δίσκους και τις κατατμήσεις μήπως κάποιος είναι έτοιμος να ξεχειλίσει.

Το να πατήσεις τον συνδυασμό τερματισμού κατα λάθος είναι μάλλον αδύνατο, μιας και είναι ο CtrlAltBS και σε πολλές διανομές είναι απενεργοποιημένος.

ΥΓ: Άνθρωποι, άνθρωποι, προς τι το μίσος και η αλληλοεξόντωσις; Προς τι ο αλληλοσπαραγμός; Όλοι άνθρωποι είμεθα, για όλους υπάρχει γη, για όλους υπάρχει ο ήλιος. Άνθρωποι είμαστε όλοι… όλοι εξαρτήματα του σύμπαντος είμαστε

4 «Μου αρέσει»

Όχι. Το λάθος είναι που ειρωνεύτηκες. και αντιδράς και εγωιστικά κιόλας γιατί δεν αποδέχτηκα την μαλακισμένη στάση σου. Τράβα τώρα.

O χρήστης @anon74452261 αποβάλλεται για λίγες μέρες για παραβίαση των όρων μιας πολιτισμένης συζήτησης.

Μετά την επιστροφή του υπήρξαν κάποιες αναρτήσεις … Ο χρήστης αποβάλετε οριστικά.

2 «Μου αρέσει»