Βοήθεια για την ρύθμιση του mutt

Μπορεί να βρεθεί ένας νοικοκυρεμένος και σαφής πλήρης ελληνικός οδηγός παραμετροποίησης και προσαρμογής του mutt…;

Όχι, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό που ζητάς σε ένα ενιαίο, σοβαρό, πλήρες ελληνικό manual για mutt/neomutt.

Ξέρω ότι δεν θα είναι αρκετό, αλλά μια μικρή προσπάθεια μέσω Ai tools μήπως βοηθήσει στην έρευνα, παραθέτω παρακάτω αρκετές πληροφορίες που μαζεύτηκαν :

Μια μικρή σύνοψη από το ψάξιμο που έκανα για mutt / neomutt σε ελληνικούς οδηγούς και άρθρα.

:pushpin: TL;DR:
Δεν φαίνεται να υπάρχει ένας πραγματικά «νοικοκυρεμένος», πλήρης, σύγχρονος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ οδηγός για mutt / neomutt τύπου “manual από το Α ως το Ω”. Υπάρχουν όμως σκόρπια κομμάτια στα ελληνικά και αρκετοί πολύ καλοί οδηγοί στα αγγλικά, πάνω στους οποίους μπορεί εύκολα να στηθεί ένας δικός μας ελληνικός οδηγός.

1. Τι βρήκα στα ελληνικά

1. Μεταφρασμένο άρθρο “Email γραμμής εντολών με Mutt”

Υπάρχει ένα άρθρο στα ελληνικά που εξηγεί σε γενικές γραμμές τι είναι το mutt, πώς δουλεύει στο τερματικό και δίνει μια βασική εικόνα για χρήση από τη γραμμή εντολών (όχι όμως πλήρη παραμετροποίηση, πολλαπλούς λογαριασμούς κ.λπ.).

Link:
    Email γραμμής εντολών με Mutt: Διαχειριστείτε τα εισερχόμενά σας στο τερματικό

2. FreeBSD Handbook (κεφάλαιο για mail, ενότητα για mutt)

Το επίσημο εγχειρίδιο του FreeBSD στα ελληνικά έχει ένα κομμάτι που αναφέρεται στο mutt, περιγράφει τι κάνει, τα βασικά χαρακτηριστικά του (threading, PGP, maildir, παραμετροποίηση κτλ.). Είναι πιο πολύ overview παρά οδηγός βήμα-βήμα, αλλά δίνει μια καλή εισαγωγή στα ελληνικά.

Link:
    Κεφάλαιο 28. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | FreeBSD Documentation Portal
    (δες την ενότητα “28.11.2. mutt”)

3. Διάφορα μεταφρασμένα/αυτόματα άρθρα

Κυκλοφορούν και μερικά άρθρα στα ελληνικά (συνήθως αυτόματες μεταφράσεις) που δείχνουν:

• πώς να στείλεις email/συνημμένα από το τερματικό με mutt,
    • ή πώς να το χρησιμοποιήσεις σε scripts / αυτοματισμούς.

Ενδεικτικά:

Αυτά είναι χρήσιμα σαν ιδέες, αλλά δεν είναι «manual» για πλήρες setup IMAP/SMTP κ.λπ.

4. Συζητήσεις σε ελληνικά φόρουμ

Σε ελληνικά φόρουμ/κοινότητες (τύπου linux-user.gr κ.ά.) υπάρχουν νήματα όπου ο κόσμος ρωτά για ρυθμίσεις mutt / neomutt, αλλά συνήθως:

• ή μένουμε σε μεμονωμένες απορίες (π.χ. ένα snippet .muttrc για συγκεκριμένο provider),
    • ή η απάντηση είναι ουσιαστικά «δεν υπάρχει ενιαίος σοβαρός ελληνικός οδηγός, δες τεκμηρίωση / οδηγούς στα αγγλικά».

Οπότε, συνολικά, στα ελληνικά υπάρχουν:

• Εισαγωγές/overview,
    • λίγα πρακτικά tips,
    • σκόρπια snippets,
      αλλά όχι κάτι που να τα μαζεύει όλα μαζί.

2. Καλοί οδηγοί & παραδείγματα στα αγγλικά (που αξίζουν)

Επειδή mutt / neomutt είναι “παγκόσμια nerdικά εργαλεία”, το σοβαρό υλικό είναι στα αγγλικά. Αν κάποιος την παλεύει έστω και μέτρια με αγγλικά, αυτά τα links είναι πολύ καλό σημείο εκκίνησης:

1. Επίσημος NeoMutt Guide

Πλήρες manual για neomutt:

• βασικές έννοιες (screens, menus, keybindings),
    • configuration files, syntax, variables,
    • χρώματα, macros, mailing lists, encryption κ.λπ.

Links:
    Γενικό guide: The NeoMutt E-Mail Client - NeoMutt
    Getting started: Getting Started - NeoMutt
    Configuration: Configuration - NeoMutt

2. NeoMutt: IMAP & SMTP (μοντέρνο, πρακτικό)

Πολύ φρέσκο άρθρο (2025) που δείχνει πώς να ρυθμίσεις:

• IMAP για λήψη,
    • αποστολή είτε με msmtp είτε απευθείας στον SMTP του παρόχου,
      μαζί με συζήτηση για caching, message cache κ.λπ.

Link:
    NeoMutt: using IMAP and SMTP

3. Neomutt + offlineimap + msmtp (local sync + έξοδος)

Άρθρο που δείχνει ένα κλασικό “power-user” setup:

• offlineimap για τοπικό συγχρονισμό IMAP → Maildir,
    • msmtp για αποστολή,
    • neomutt σαν frontend για ανάγνωση/διαχείριση.

Link:
    Setting up neomutt with offlineimap and msmtp

4. Παραδείγματα config από το NeoMutt project (samples)

Επίσημο repo με παραδειγματικά configs:

• διαφορετικές δομές αρχείων,
    • options για χρώματα, keybindings,
    • multi-account setups κ.λπ.

Link:
    GitHub - neomutt/samples: 📚 Sample config · GitHub

5. Neomutt configuration σε δομή φακέλων (~/.config/neomutt/)

Blog post που δείχνει μια καθαρή δομή:

• ~/.config/neomutt/muttrc σαν entry point,
    • υποφακέλους accounts/, colors/, mappings/, settings/, mailcap,
    • πώς γίνεται split η διαμόρφωση.

Link:
    Configure Terminal Email Client: Neomutt | Wenjing's Blog

6. Γενικό mutt setup / φιλοσοφία

Πιο “παραδοσιακό” setup με mutt, vim, κ.λπ., αλλά δίνει καλή αίσθηση για το πώς δένουν όλα (maildirs, index, macros κτλ).

Link:
    My Email Setup using Mutt and Vim | Jonathan Hodgson's Blog

3. Άρα, τι λείπει στα ελληνικά;

Με βάση τα παραπάνω, αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ λείπει στα ελληνικά είναι κάτι σαν:

«Οδηγός mutt / neomutt για σύγχρονη χρήση IMAP+SMTP, βήμα-βήμα, με:

• εγκατάσταση (ανά διανομή),
  • βασική ρύθμιση ενός λογαριασμού,
  • σωστή υποστήριξη ελληνικών (UTF-8, charset κτλ.),
  • χρώματα, sidebar, keybindings,
  • πολλαπλούς λογαριασμούς,
  • προαιρετικά offline sync (mbsync/offlineimap) και msmtp,
  • και με πραγματικά παραδείγματα config.»

Αυτό σήμερα δεν υπάρχει «έτοιμο» σε ένα ενιαίο ελληνικό κείμενο. Υπάρχουν τα κομμάτια του παζλ, αλλά όχι ολόκληρο το παζλ.

4. Τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά

Αν υπάρχει όρεξη, η πιο ρεαλιστική λύση είναι:

1. Πατάμε στους παραπάνω αγγλικούς οδηγούς (επίσημο NeoMutt guide + 2–3 καλά blog posts).
  2. Φτιάχνουμε εδώ ένα ελληνικό how-to με συγκεκριμένα σενάρια:
    • Παράδειγμα 1: ένας IMAP λογαριασμός (π.χ. mail provider χωρίς OAuth2) με απευθείας IMAP/SMTP.
    • Παράδειγμα 2: neomutt + mbsync/offlineimap + msmtp (local maildir).
    • Παράδειγμα 3: πολλαπλοί λογαριασμοί με ξεχωριστά profiles.
  3. Δίνουμε έτοιμα αρχεία:
    • ~/.config/neomutt/muttrc
    • accounts/account1.conf κ.λπ.
      με σχόλια στα ελληνικά.

Έτσι προκύπτει de facto ένας σύγχρονος ελληνικός οδηγός, βασισμένος σε upstream τεκμηρίωση και δοκιμασμένα configs.

Αν κάποιος έχει ήδη δικό του mutt / neomutt setup, αξίζει να ανεβάσει:

• αποσπάσματα από .muttrc / neomuttrc,
  • directory layout,
  • και 1–2 screenshots,
    για να δούμε διαφορετικές προσεγγίσεις και να βγάλουμε κάτι πιο γενικό.

Για να είμαι καθαρός: το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλήρες ενιαίο ελληνικό manual και ότι στηριζόμαστε κυρίως σε σκόρπια άρθρα + αγγλόφωνους οδηγούς, βγαίνει από:

• Το σχετικό thread στο linux-user.gr, όπου ήδη απαντιέται ότι δεν υπάρχει τέτοιο manual. LINUX-USER

• Το μεταφρασμένο άρθρο «Email γραμμής εντολών με Mutt» στο el.linux-console.net, που είναι εισαγωγικό αλλά όχι πλήρης οδηγός. el.linux-console.net

• Την ενότητα 28.11.2 «mutt» στο ελληνικό FreeBSD Handbook, που περιγράφει δυνατότητες, όχι αναλυτικό setup. docs.freebsd.org

• Κάποια αυτόματα μεταφρασμένα άρθρα για mutt που καλύπτουν μόνο επιμέρους χρήσεις (αυτοματοποίηση, αποστολή συνημμένων κ.λπ.). https://www.tempmail.us.com+1

• Και φυσικά την επίσημη τεκμηρίωση του NeoMutt (guide, getting started, configuration) και τα διάφορα αγγλόφωνα how-tos που ουσιαστικά είναι η «βάση» για να χτίσεις έναν ελληνικό οδηγό. jonathanh.co.uk+6neomutt.org+6

Σε επόμενη απάντηση θα μπορούσα να προσπαθήσω να φέρω στο προσκήνιο έναν οδηγό με τη βοήθεια Ai εργαλείων, αφού κάνω πρώτα proof-read μην βγει τπτ Ai slop αντί για ουσιαστικός οδηγός :stuck_out_tongue: αλλά προτείνω να δεις την τελευταία απάντηση από το νήμα που άνοιξα στο gpt..

Πιστεύω να βοήθησα

Σας ευχαριστώ και τους δυο… Αν μη τι άλλο, μου λύθηκε η απορία περί υπάρξεως ή μη ενός τέτοιου οδηγού!!!

@SomniusX→Συγχαρητήρια για τον κόπο σου να ψάξεις θέμα, μέσω ΑΙ!!! Είμαι φουλ διατεθιμένος να ξεκινήσω το draft ενός τέτοιου οδηγού αλλά, όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ικανοποιητική εξοικείωση με το πρόγραμμα!!!

Οίδωμεν!

@fragos.george θα περιμένουμε. Έχουμε χρόνο. Καλό μήνα κιόλας σε όλους και σε όλες!!!

Νομίζω πως εδώ χάσαμε εντελώς το νόημα του φόρουμ.

Πρώτα μια σύντομη προσωπική μου ιστορία που έγινε πριν λίγες μέρες: Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος για κάποιον καθηγητή που ήθελε να φτιάξει ένα αυτοματισμό με arduino. Έδωσα το τηλέφωνο μου και μου πήρε αρκετή ώρα να του εξηγώ κάποια βασικά πράγματα. Δεν ήταν πολύ σχετικός, αλλά έβαλα τον καλύτερο μου εαυτό. Η απάντηση την επόμενη μέρα; Να του τα στείλω γραπτώς. Είπα πως δεν είμαι κανένας υπάλληλος του και να μη με ξαναενοχλήσει, στην τελική ας αγοράσει ένα βιβλίο …

Ας δούμε πως ξεκίνησε το νήμα. Ο αρχικός τίτλος ήταν “Πλήρης Ελληνικός οδηγός για το Mutt” στην κατηγορία οδηγοί. Έτοιμος για καρφίτσωμα. Τελικά, διόρθωσα τον τίτλο και το έβαλα στη σωστή κατηγορία. Στη συνέχεια είχαμε μια απάντηση δημιουργημένη από AI. Είναι σωστή είναι όχι; Κανένας δεν μπορεί να ξέρει. Μια καλύτερη απάντηση θα ήταν ρώτα κάποιο AI, ή να ρωτήσει και να επεξεργαστεί την απάντηση παραθέτοντας κάποια Link. Έχουμε και μια αυτοαναφορά, μας διαβάζουν τα ΑΙ :grin:

Και ο σωστός και βέλτιστος τρόπος, που όμως θέλει κόπο και προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε το AI να δίνει καλύτερες απαντήσεις γράφοντάς ένα ελληνικό οδηγό (σικ).

Αυτά με όλο τον σεβασμό στους συμμετέχοντες στην κουβέντα, σε κανένα δεν καταλογίζω κακή πρόσθεση, και ελπίζω σύντομα να έχουμε ένα ελληνικό οδηγό. Περισσότερο τα γράφω για να μη γίνει μια κανονικότητα και γεμίσουμε με απαντήσεις από AI. Φυσικά, κάθε κριτική ή αντίθετη γνώμη στα παραπάνω απόλυτα δεκτή. Το φόρουμ είμαστε όλοι εμείς.

Για συγγραφή οδηγού στην ελληνική, αυτό επαξίως κερδίζει θαυμαστικό.

Οψόμεθα.

@Asfodelus βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο. Ας περιμένουμε λίγο. Όπως θεωρώ ότι εννοούσες σημασία έχει και η τεκμηρίωση. Είμαι σίγουρος ότι ο @SomniusX έχει τσεκάρει τι γράφει. Και επιπλέον θαυμάζω τον ενθουσιασμό του για τον προγραμματισμό αλλά και για το vibe coding, δηλαδή τον νέο όρο που περιγράφει τη δημιουργία κώδικα με τη βοήθεια ai. Είναι γνωστό ότι τα μεγαθήρια της τεχνολογίας γράφουν 25-30% κρίσιμου κώδικα με vibe coding. Συμμερίζομαι όμως την ανησυχία σου. Ούτε εγώ θα ήθελα αν ήμουν καθηγητής στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές μου να γράφουν κώδικα με ai χωρίς να γνωρίζουν τι βρίσκεται κάτω από το καπώ. Προχθές μου ζήτησε ο ανιψιός μου πρόταση βιβλίου για εκμάθηση python. Το πρώτο πράγμα που κοίταξα ήταν οι πηγές στο φόρουμ και μετά το ai chat. Εννοείται ότι του πρότεινα και τα ηλεκτρονικά μαθήματα που έχω παρακολουθήσει από το Mathesis. Με έκπληξη άκουσα τον ανιψιό μου ο οποίος γνωρίζει τα βασικά στη c++ να μου λέει ότι προτιμά pdf βιβλίο με τις κατάλληλες άδειες χρήσης για να το εκτυπώσει παρά συνδέσμους μαθημάτων. Φαντάζεστε ότι θα ήμουν ευτυχισμένος να τον έβλεπα στο αναγνωστήριο μιας βιβλιοθήκης με το βιβλίο του και τον υπολογιστή του να μαθαίνει python. Συνοψίζοντας το φόρουμ δεν χάνει τον ρόλο του. Ίσα ίσα που ευτυχώς που υπάρχει στην Ελλάδα για να αποτυπώσει αυτή τη μετάβαση από τον άνθρωπο στην τεχνητή νοημοσύνη και την χωρίς υπερβολές ιστορική στιγμή. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα αποτελέσει σοβαρή πηγή για έρευνα ιδίως στον τομέα των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών ή digital humanities, με τον οποίο επιθυμώ πολύ να ασχοληθώ και ασχολούμαι περιστασιακά ως freelancer να μου επιτραπεί η έκφραση. Για αυτούς τους λόγους είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτό το φόρουμ που έχει το καφενείο του αλλά και τους ειδικούς που δε θα σύχναζαν ποτέ σε ένα καφενείο και τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν μαζί μας σε μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων, πολλές φορές ξεπερνώντας και κάποια όρια. Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους και όλες όσοι συμμετέχουμε και πιστεύω ότι το ταξίδι συνεχίζεται.

ΥΓ. @fragos.george δεν θα λέγαμε όχι σε έναν αρχικό οδηγό στα ελληνικά για τη ρύθμιση του mutt.

mutt wizard είναι όμως για το neomutt