Βοήθεια για μαζική μετονομασία αρχείων με αύξοντα αριθμό

Έστω έτι έχω έναν φάκελο με πολλές jpg εικόνες με διάφορα ονόματα. Θέλω να τις μετονομάσω με συγκεκριμένο όνομα και αύξοντα αριθμο. π.χ. blabla_001.jpg blabla_002.jpg κτλ.

Υπάρχει κάποιο app που μπορεί να το κάνει ή πρέπει να καταφύγω σε bash script?

1 Like
for i in *.jpg; do echo blabla$((counter++)).jpg; done

1 Like

Νομίζω το έφτιαξα:

counter=1; for i in *.jpg; do mv "$i" "blabla_$((counter++))".jpg; done

βρήκα και ένα χακ για να κρατάει κάποιος σταθερό τον αριθμό τών ψηφίων

c=1000; for x in *.jpg; do echo $((c++)); echo "$x" blabla_${c#1}.jpg; done
1 Like

Και σε γραφικο περιβαλλον μπορει να γινει με το converseen. Αν και ειναι αλλη η δουλεια του, μπορεις να το χρησιμοποιησεις μονο για το batch save με ονοματα τυποποιημενα και αριθμοδοτηση

2 Likes

Θα το δοκιμάσω… Θυμομουνα παλιότερα ότι είχα βρει μια gui λύση. Ίσως ήταν αυτό.

Κώστα μπορείς να έχεις αποτέλεσμα τύπου “(31XXX) ΤΧt1 txt TXT.jpg” =το πρόθεμα (πχ “31”) σταθερό, η υπόλοιπη αριθμοδότηση: 3ψήφια κατά αύξουσα σειρά (κολλητά με το πρόθεμα /δλδ να ξεκινάει από 31001-31002 κτλ) και μετά σταθερά strings, case sensitive, με κενά ανάμεσα?

Δεν το χρησιμοποιω για rename αλλα για μαζικη αλλαγη διαστασεων κτλ. Απλα εχω δει οτι στην αποθηκευση κατω αριστερα εχει δυνατοτητα να αλλαξει τα ονοματα με καποιου ειδους τυποποιηση και αριθμοδοτηση… για παραπανω πρεπει να το δω

1 Like

ισως να αναφερεσαι σε κατι απο αυτα; → http://www.webupd8.org/2016/03/quickly-batch-rename-files-in-linux.html

1 Like

Λοιπόν το thunar είναι η λύση. Κάνει και τέλειο integration με τον nemo στο Linux mint και εμφανίζεται στο right click context menu που χρησιμοποιώ. Η πλάκα είναι ότι το είχα εγκαταστήσει ήδη, αλλά δεν είχα ανακαλύψει την επιλογή να βάζει αριθμούς + text. Τώρα που έδωσες το link το ξαναδοκίμασα και το ανακάλυψα!!! thanx!

Όχι παλιότερα κάτι άλλο είχα ανακαλύψει. Ίσως το pyRenamer. Ήταν μια λύση με python, οπότε ίσως ήταν αυτό. Το thunar πάντως είναι τέλειο.

Το εγκαθιστάς με ένα απλό apt-get, μετά το προσθέτεις εδώ:

και καθάρισες. Απλά στο desktop επιλέγεις τα αρχεία που θες, right click, rename και έχεις όλες τις επιλογές στο χέρι σου.

3 Likes

Για όσους έχουν ubuntu πάντως υπάρχει αυτή η δυνατότητα γραφικά στον Nautilus. Επιλέγωντας πολλά αρχεία και πατώντας F2 σου εμφανίζεται το παρακάτω μενού, όπου μπορείς να ονομάσεις πολλά αρχεία μαζί.

  1. πατώντας +Add (Προσθήκη) διαλέγουμε τον τύπο αρίθμησης που θέλουμε. Ο τύπος αρίθμησης αυτός θα πάει εκεί που έχουμε τον κέρσορα στο πεδίο κειμένου.
  2. Διαλέγουμε την ταξινόμηση που θέλουμε στην λίστα κάτω από το πεδίο κειμένου. Εδώ στην είκόνα είναι αύξουσα.
4 Likes

Άρα ο Nautilus είναι πολύ καλύτερος σε αυτό το θέμα. Δεν το ήξερα. Ο nemo (τουλάχιστον η έκδοση του Mint) χρειάζεται το extension thunar, αλλά στον nautilus το βλέπω αρκετά πιο απρόσκοπτο…

τοτε ας πουμε οτι και για οσους εχουν xfce για γραφικο περιβαλλον, οτι η διαδικασια αυτη ειναι πολυ ευκολη, ειτε επιλεγοντας τα αρχεια και μετα δεξι κλικ → rename, ειτε απλα ανοιγωντας απο το μενου το bulk rename εργαλειο του thunar που ειναι ο default file manager στο xfce (το ιδιο που ανοιγει και με δεξι κλικ)

edit
αυτο που βρισκω παντως πολυ ωραιο σε αυτο το εργαλειο ειναι η επιλογη search & replace, οπου για παραδειγμα μπορεις να αντικαταστησεις πχ το κενο με παυλα, κατι που ειναι χρησιμο αν δουλεψεις τα αρχεια αυτα και απο το τερματικο για καποιο λογο και που ειναι μεγαλος μπελας να κανεις την ιδια λειτουργεια με την εντολη sed…

3 Likes

Στα αποθετήρια θα βρεις το krename και το metamorphose2, πολύ καλά και δυνατά με GUI

2 Likes

Παρεμπιπτόντως, εξίσου καλά κάνει τη δουλειά (για τους kde έχοντες) και το dolphin, o default kde file manager. Επιλέγεις όσα αρχεία τραβάει η καρδιά σου, δεξί κλικ, rename και εμφανίζεται το παραθύρι τση φωτό όπου επιλέγεις πρόθεμα και αριθμούς.

image

4 Likes

κι εγώ το krεname χρησιμοποιώ , αν και έχω και ενα bash script προχειρο για τέτοιες δουλειες