Βοήθεια για εγκατάσταση εφαρμογής Ktechlab

Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να εγκαταστήσω σε Mint Mate την εφαρμογή “Ktechlab”.
Δεν υπάρχει στα επίσημα αποθετήρια και η επίσημη ιστοσελίδα για την εγκατάσταση του είναι εδώ https://github.com/ktechlab/ktechlab.
Το πρόβλημά είναι ότι δεν γνωρίζω τι ακριβώς να κατεβάσω και τι βήματα πρέπει να ακολουθήσω.Δεν έχω κάνει ποτέ τέτοια διαδικασία εγκατάστασης. Θα παρακαλούσα αν έχει κάποιος την ευχέρεια να με καθοδηγήσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μπορείς να το εγκαταστήσεις με το χέρι, αλλά δεν θα είναι η ευκολότερη διαδικασία ειδικά αν δεν το έχεις ξανακάνει. Θα πρέπει να εγκαταστήσεις πρώτα compilers και εργαλεία, τις βιβλιοθήκες του KDE μαζί με τα dev πακέτα και μετά είναι απλό αν το έχεις ξανακάνει.

Πιθανά να έχεις επιτυχία πιθανά όχι, το έργο μοιάζει να πέρασε σε Qt5 πριν 12 μήνες ενώ μοιάζει να ξεκίνησε από Qt3. Το πέρασμα σε C++11 έγινε μόλις πριν 6 μήνες. Αυτά συν το γεγονός ότι υπάρχει τόσο καιρό και δεν έχει καταφέρει να βγάλει καν ένα appimage δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη για την όλη ποιότητα του σαν λογισμικό. Κρίμα γιατί μοιάζει να είναι ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα.

Θα κοίταζα πρώτα να βρω κάτι άλλο να το αντικαταστήσει πάντως. Αν θέλεις να μείνεις σε αυτό συνιστώ να βρεις και μια διανομή ποιο φιλική για προγράμματα του KDE.

Από τον σύνδεσμό σου:

 1. By using a terminal, navigate to the top-level source-directory

 2. Run the shell script build-simple.sh.
  This command compiles KTechLab into the directory build-simple,
  installs it into the directory inst-simple and
  sets up the user-specific settings (syscoca, mime database) for the
  current user.

   sh build-simple.sh
  
 3. Launch KTechLab by running the script run-simple.sh

   sh run-simple.sh
  

KTechLab should start running at this point.
If this simple method of launching KTechLab does not work,
please contact the developers, because you have found a bug.

Αρχικά ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Ναι δυστυχώς. Δείχνει αρκετά προχωρημένο σε σχέση με άλλα “παρόμοια” ανοιχτού κώδικα, τόσο που να αγγίζει λειτουργίες προγραμμάτων μεγάλων εταιριών, όμως με μεγάλη απλότητα. Προσπάθησα πριν από χρόνια να το εγκαταστήσω, άλλα έδειχνε παρατημένο επι σειρά ετών και δεν λειτουργούσε με τις τρέχουσες διανομές (σύμφωνα και τότε με δική σου βοήθεια). Απλά τώρα είδα σαν καλό δείγμα ότι δείχνει μια εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.

Προσπάθησα να το ακολουθήσω, άλλα μου βγάζει πολλά σφάλματα και κάνοντας το ένα έρχεται το επόμενο. Μάλλον είναι λίγο πολύπλοκο για τα μέτρα μου. Ίσως το επιχειρήσω αργότερα.

:frowning:
Αν είχες arch-οειδές (Arch/Manjaro/EndeavourOS) υπάρχει στο AUR.

1 Like

Με έκανες ευτυχισμένο. Αν κάνω ένα Manjaro live cd, μπορώ λογικά να το εγκαταστήσω (προσωρινά) για να το δοκιμάσω αν μου κάνει ώστε να δω πως θα κινηθώ, έτσι δεν είναι; Γίνεται η εγκατάσταση του με live cd.

Ναι, από gui ανοίγεις το add/remove software και στα preferences από το AUR tab επιλέγεις Enable AUR support. Και στη συνέχεια ψάχνεις το Ktechlab από την αναζήτηση και εγκαθιστάς.
από cli:

sudo pacman -Syu yay
yay ktechlab

και επιλέγεις την έκδοση που θες. Θα κάνει και update το pacman -Syu οπότε μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. To default sudo password για το live manjaro νομίζω είναι “manjaro”.

1 Like

Για να ξεκαθαρίσω κάτι στην ανάρτηση τού @wolf-rayet ή το ένα κάνεις (γραφικό) ή το άλλο (εντολές), δεν χρειάζονται και τα δύο. Δηλαδή οι δύο εντολές που δίνει είναι αρκετές.

1 Like

ευχαριστώ για τη διευκρίνηση @lucinos, πράγματι μπερδεύει λίγο όπως το έγραψα…