Το Ubuntu Software Store έγινε Snap Store

Μετά το χθεσινό (νομίζω) update η canonical μετονόμασε το Software Center σε Snap Store.
Νομίζω έτσι είναι ειλικρινέστερο και τιμιότερο.
Μένει να δούμε αν στην 20.04.1 θα χει προεγκατεστημένο το Gnome software center και αν θα υποστηρίζει εξ αρχής τα flatpaks.

6 «Μου αρέσει»

Το Snap Store περιέχει μόνο snap πακέτα! Σε αντίθεση με το gnome-software που έχει και των αποθετηριων, επίσης το gnome software θα υποστηρίζει και snap plugin!

Τώρα ναι. Λίγες μέρες νωρίτερα που λέγονταν Ubuntu software περιείχε και debs. Το gnome software το εγκατέστησα χειροκίνητα.

Και με αυτη την κινηση προωθει πολυ επιθετικα το snap store και νομιζω ειναι θεμα χρονου (αν ειναι εφικτο) να καταργησει πληρως τα κλασσικα deb πακετα και το gnome software…Και να σας πω την αληθεια καλυτερα ετσι, ας παρει τον δρομο που θελει η διανομη και να σταματησει να ειναι η βαση για 100αδες “αχρηστα” φορκ, βεβαια μεσα απο αυτα τα forks βγηκαν και διανομες διαμαντια οπως το Mint,Elementary κτλ , αλλα βγηκαν και περισσοτερες κουτσες Μαριες, Mpampis ΟS κτλ :stuck_out_tongue:
Νομιζω ενα συμμαζεμα απο τα forks το χρειαζεται το λινουξ, προτιμω να υπαρχουν 5-6 μεγαλες διανομες παρα αυτο το χαος…εσεις τι γωμη εχετε;

3 «Μου αρέσει»

προτιμω το χαος απο το να υπαρχουν μονο 5-6 μεγαλες διανομες, αλλά τι τα θες;… αυτο ειναι καθαρα υποκειμενικο :slight_smile:
Θα μου αρεσε ομως να υπηρχε μεγαλυτερη συνεργασια μεταξυ των διανομων, που αυτο νομιζω πως ειναι πολυ διαφορετικη προοπτικη…

2 «Μου αρέσει»

Θα μου αρεσε ομως να υπηρχε μεγαλυτερη συνεργασια μεταξυ των διανομων, που αυτο νομιζω πως ειναι πολυ διαφορετικη προοπτικη…

Συμφωνω…αυτο πιστευω μπορει να γινει πιο ευκολα μεταξυ των μεγαλων διανομων

Πολλες διανομες = ελευθερια χρηστων
Πολλες διανομες = μπερδεμα νεων χρηστων
Πολλες διανομες = ασυνενοησια και ασυμβατοτητα προγραμματων

Τα snap βολευουν. Μπορει να εγκαθιστουν 2gb για ενα προγραμμα, αλλα μαλλον παιζουν παντα. Ποσες φορες εχω βρεθει τα τελευταια 20 χρονια στη δυσαρεστη θεση να προσπαθω να εγκαταστησω εξαρτησεις και να μην τελειωνω; και καποιες φορες να μενω με το προγραμμα στο χερι; Το ubuntu παντα προοριζοταν για χρηση και απο αρχαριο. Οποτε γνωμη μου ειναι, καλως εχει και snapstore. Ετσι κι αλλιως οταν καποιος μαθαινει στο ubuntu μετα φευγει και ψαχνεται στα πιο δυσκολα.

Το ubuntu παντα ειχε αυτα που δεν αρεσαν στην κοινοτητα. Μαρκετινγκ και διαφημιση. Εσοδα στην canonical παρα πολλα. Νεες τεχνολογιες που δεν συμπιπτουν με τη φιλοσοφια της κοινοτητας(πχ οπως τωρα τα snap) .

Ομως το Ubuntu ειναι υπευθυνο για την μεγαλη απηχηση του linux σε desktop και αρκετα μεγαλη αποδοχη σε σερβερ. Υπευθυνο για εκατονταδες distro οπως ειπωθηκε. Και φυσικα για πολλα project που χρηματοδοτηθηκαν απο την canonical οπως το ubports.

5 «Μου αρέσει»

Πως γινεται να ξερουν οι νεοι χρηστες τι θα φορεσουν και τι παπουτσια θα συνδιασουν με το τι θα φορεσουν και δεν ξερουν πια διανομη τους κανει; Μηπως τα δραματοποιουμε λιγο τα πραγματα;

Και για την ασυνενοησια και ασυμβατοτητα των προγραμματων… πως γινεται στα Windows να υπαρχουν 15000 image viewers, 16500 PDF viewers, 7500 image editors και κανενας να μην λεει κουβεντα και στις διανομες του GNU/Linux να λεμε οτι υπαρχει ασυνενοησια και ασυμβατοτητα προγραμματων; δεν το πιανω ρε παιδια.

1 «Μου αρέσει»

Όλα αυτά τα χρόνια την απάντηση την δίνει το ubuntu. Είναι το κατ εξοχήν λειτουργικό για να αποφασίσει κάποιος να έρθει. Βλέπει μια εταιρεία πίσω, ευκολία χρήσης και φυσικά marketing! Ακόμη και για λύσεις εδώ μέσα πολλοί προτείνουν σαν ύστατη λύση “για βάλε ubuntu να δούμε το πρόβλημα είναι και εκει?”

Τώρα για τα προγράμματα τι να πω? κάθε διανομή κάνει τα δικά της με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες εξαρτήσεις για κάθε εγκατάσταση. Το πιο καθαρό ειναι το debian και το ubuntu. Υπάρχουν χιλιάδες έτοιμα πακέτα και δεν σου βγάζουν το λάδι στην εγκατάσταση. Φιλικότητα προς το χρήστη λέγεται και το εχουν πετύχει το Mac os τα windows και το Ubuntu. Δεν ειναι μονο τα εφε και το ομορφο περιβάλλον, αλλα και η λειτουργικοτητα.

Η αποψη βεβαια της κοινότητας ειναι οτι ο χρήστης πρεπει να μάθει… να εγκαθιστει απο τερματικό, να … να… να… απορώ μερικες φορές με την κοινότητα. μειονότητα έπρεπε να λεγεται

3 «Μου αρέσει»

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει μια κοινότητα, υπάρχουν τόσες κοινότητες όσες είναι και οι διανομές, τώρα γιατί “επιμένουμε” να λέμε τι θέλει η κοινότητα η τι να κάνουμε σαν κοινότητα, αφού δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει μια κοινή γραμμή…το λέτε σαν να υπάρχει ένα κοινό καταστατικό η το manual της κοινότητας.

Ναι σε αυτο εχεις δικιο. Δεν υπαρχει κοινοτητα. Και θα το επεκτεινω και για τις διανομες ξεχωριστα δεν υπαρχουν κοινωτητες.

Απλα εγω εκανα το λαθος και πιστευα οτι μας ενωνει η χρηση του GNU/Linux και η ελευθερια που μας προσφερεις το λειτουργικο (πυρινας, compilers και εφαρμογες) και για πρωτη φορα εχουμε εμεις την δυναμη να παμε το λειτουργικο εκει που πρεπει οχι για φτηνιαρικα νουμερα για το market share αλλα για να ειναι ενα σοβαρο λειτουργικο για χρηστες προτιστως και οχι για εταιριες.

Ποια ειναι η διαφορα του MacOS και του Windows απο το GNU/Linux περαν της τιμης εαν βγαλουμε απ’εξω την φιλοσοφια του λειτουργικου την ελευθερια που προσφερει και απλα παμε με τις πιο ευκολες και απλες λυσεις; Και αυτο το κυνηγι της ευκολειας που σταματαει; Υπαρχει πουθενα διαχωρισμος του ΕΛ/ΛΑΚ και του κλειστου λογισμικου εαν η λυση που κυνηγαμε ειναι η πιο ευκολη; Η απλα παμε με το μαντρα του “οτι κανει την δουλεια μου πιο ευκολη και δεν με ενδιαφερει τι ειναι”; Γιατι αν ειναι ετσι κατι δεν εχουμε σκεφτει σωστα… (και μπορει να ειμαι εγω αυτος που ειναι λαθος στην προκειμενη περιπτωση). Αλλα για σκεφτητε το. Πιος ο λογος υπαρξης του GNU/Linux αν το μονο που θελουν οι χρηστες του ειναι να κανουν την δουλεια τους; Ετσι και αλλιως τα Windows στην Ελλαδα σπασμενα κυκλοφορουν ανανταμ παπανταμ (και ας μην κοροιδευομαστε μονο οι επαγγελματικες αδειες πληρονονται… και αυτες παλι αν).

Αν βγάλουμε την φιλοσοφία που υπάρχει και είναι αυτό που το διαχωρίζει με τα άλλα 2 τότε μένει ότι είναι απλά ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα, (με την ωμή τεχνική έννοια), κάποιοι…όλοι οι παλιοί και αρκετοί ρομαντικοί νέοι χρήστες θα το χρησιμοποιούν για την φιλοσοφία του και κάποιοι άλλοι θα το βλέπουν σαν ένα ακόμα λειτουργικό, δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό και δεν έχω την απαίτηση ο νέος που θα έρθει να λειτουργεί με βάση την φιλοσοφία του GNU/Linux αν δεν θέλει, ένα τέτοιο παράδειγμα έχω τον αδερφό μου και άλλους 2-3 φίλους που τους πέρασα σε Linux , δεν έχουν ιδέα τι είναι και την φιλοσοφία του, απλά το χρησιμοποιούν, και ειδικά στην περίπτωση του αδερφού πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει windows, δεν το βολεύει καθόλου (μάλιστα με έβριζε όταν του είχα πει οτι στο καινούργιο του pc δεν μπορούσα να του βάλω Linux, λόγο κάποιον προβλημάτων με το hardware, τελικά του έδωσα το δικό μου :sweat_smile:) για μένα αυτό είναι κέρδος και χαίρομαι να τον βλέπω να το χρησιμοποιεί και να διαμορφώνει όπως αυτός θέλει ;)

Αν οι νέοι χρήστες που έρχονται έχουν την συγκεκριμένη αντίληψη χρήσης του Linux και κάποια στιγμή στο μέλλον γίνει η πλειοψηφία του συνόλου των χρηστών, τότε λογικό είναι να μπει η φιλοσοφία του GNU/Linux σε δεύτερη μοίρα, αλλά όσο είναι ανοιχτός και ελεύθερος ο πυρήνας πάντα θα υπάρχει χώρος για όλους τους χρήστες ρομαντικούς και μη, ο χρόνος θα δείξει…απλά όσο “μπορούμε” να δίνουμε λίγο χώρο στους νεοφερμένους και να μην τους βομβαρδίζουμε στην αρχή με τις φιλοσοφίες και τις αρχές, σε αρκετούς κάτι τέτοια είναι κουραστικά η και περιοριστικά μερικές φορές και μπορεί να φύγουν πιο γρήγορα πίσω στα παράθυρα.

1 «Μου αρέσει»

Έχω ακούσει κόσμο να λέει ότι εκτιμά το Λίνουξ αλλά αντιπαθεί τους λινουξάδες. Η εξήγηση αυτών που το λένε αυτό είναι πάντα παραλλαγές στο ίδιο θέμα: το κούνημα του δαχτύλου στους νέους χρήστες ή χρήστες άλλων συστημάτων για το θέμα της ιδεολογίας, καθώς και η αίσθηση ανωτερότητας, πάλι για το θέμα της ιδεολογίας, από τους παλαιότερους χρήστες. Ο χρήστης άλλων συστημάτων ή νέος χρήστης Λίνουξ αισθάνεται “υπόλογος” και νιώθει ότι πρέπει να ασπαστεί συγκεκριμένα πράγματα για να γίνει αποδεκτός στον κόσμο του Λίνουξ.
Και εδώ λοιπόν αναρωτιέμαι: τι θέλουμε τελικά; Θέλουμε περισσότερους χρήστες ή θέλουμε να μείνουμε λίγοι και ελιτιστές; Διότι το να θέλουμε και πολλούς χρήστες, και να ασπάζονται απαραίτητα τις αρχές που ασπαζόμαστε εμείς, δεν γίνεται. Δεν είναι κακό να θέλουμε είτε το πρώτο, είτε το δεύτερο, απλά θέλω να επισημάνω ότι, αν θέλουμε το τρίτο, μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνουμε σωστά σε σχέση με τον κόσμο, ή/και με τη συμπεριφορά μας, με αποτέλεσμα ακόμα και κάποιος που κάνει τελικά το βήμα στο Λίνουξ είτε από περιέργεια είτε γιατί πιστεύει ότι θα του καλύψει κάποιες ανάγκες, να γυρνάει τελικά πίσω σαν κυνηγημένος.
Η προσωπική μου ιστορία, για παράδειγμα, είναι ότι ήρθα στο Λίνουξ για να γλιτώσω από πρακτικά προβλήματα των Παραθύρων, χωρίς να έχω ιδέα για την ιδεολογία του ελεύθερου λογισμικού. Περνώντας χρόνο σε αυτό, έμαθα και για την ιδεολογία και την ασπάστηκα με ενθουσιασμό και το χρησιμοποιώ 15 χρόνια τώρα. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί σε πολλούς στους οποίους τελικά δεν συνέβη επειδή αντιμετώπισαν υψηλό και αυστηρό βλέμα από παλαιότερους χρήστες.

8 «Μου αρέσει»

@Spock Είπες αυτά που σκεφτόμουνα, καλύτερα και από εμένα :wink:

1 «Μου αρέσει»

Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο με μια ενδιαφέρουσα άποψη σχετικά με την ποικιλομορφία στο Linux (ειδικά μετά το 7:40)

1 «Μου αρέσει»

και τι λεει αυτη η ιδεολογια; για δωστε κανα στοιχειο, γιατι πολυ ασαφες μου φαινεται αυτο

Εγώ πάντως δεν θυμάμαι τον εαυτό μου σε αυτήν τη θέση - τουλάχιστον όχι πολλές φορές (για την ακρίβεια τόσο λίγες και επουσιώδεις που τελικά δεν τις θυμάμαι καν)…

Αυτό που λες δεν ισχύει καθόλου για τους σέρβερς. Για desktop ίσως - για server ούτε κατά διάνοια.

Πόσο σοφό είναι το Mint που όλο αυτό το διάστημα αναπτύσσει εν παραλλήλω και το Linux Mint Debian Edition !!

Χωρις να θελω να ερθω σε αντιπαραθεση… Μιλαω για προγραμματα κυριως εργασιας. Αλλα ενω σε μια διανομη ψαχνω να το λυσω συνηθως σε καθαρο ubuntu δουλευει out of the box.

Για τους σερβερ απλα να πω οτι εχω 30+ και ο ενας ειναι debian και ενας centos . Ολοι οι υπολοιποι ειναι ubuntu. Με καποιες συνεργασιες που εχει η εταιρεια μου με αλλες εταιρειες, οταν μου δινουν ssh για να κανω εργασιες στους σερβερ τους ειναι η ubuntu η debian. Τελος μια Νορβηγικη μκο που μου εδωσε προσβαση στο κυριο σερβερ τους ηταν παλι ubuntu. Φυσικα οπως βλεπεις ειναι ολα απο προσωπικη επαφη και δεν εχω γνωμη για το τι υπερισχυει στην αγορα γενικα

1 «Μου αρέσει»

Ε μάλλον την είχαν ψιλιαστεί από νωρίς ότι κάποια στιγμή θα πάρει ένα δρόμο το ubuntu που δεν θα θέλουν να ακολουθήσουν, πιστεύω πως το Mint θα γίνει το παλιό ubuntu που όλοι αγάπησαν στην αρχή, επίσης νομίζω πως έτσι “επιθετικά” που λειτουργεί το Ubuntu, θα χάσει μερικούς χρήστες, θα πάνε προς Mint, Elementary, Pop OS, Manjaro, αλλά τόσο που έχει καθιερωθεί το Ubuntu, ούτε που θα καταλάβει από απώλειες χρηστών.

1 «Μου αρέσει»

Αν κρίνουμε από την ιστορία το Ubuntu έχει χάσει και θα χάσει πολλούς ακόμα χρήστες κάνεις ΙΤ δεν θέλει κενά ασφαλείας