Το Linux-User.gr στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Εκτός από την επίσκεψη μας στην FOSDEM 2023 στις Βρυξέλλες, , το τελευταίο άρθρο για το 2023 στο Linux-User.gr δεν μπορεί να είναι άλλο από την επίσκεψη μας στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής αποτελεί το μοναδικό μουσείο πληροφορικής στη νοτιανατολική Ευρώπη και ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σε έναν ενιαίο χώρο.

Όραμα του μουσείου είναι, μεταξύ άλλων, να προσφέρει γνώση σε όλους εκείνους που αναζητούν να μάθουν για την ιστορία της πληροφορικής και νοσταλγούν το παρελθόν της.

Στους σκοπούς του μουσείου περιλαμβάνονται η διάσωση, συλλογή και συντήρηση μοναδικών μηχανημάτων και εντύπων που συντέλεσαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως και η γνωριμία και η διάδοση της ιστορία της πληροφορικής στο κοινό.

Ο χώρος του μουσείου είναι περισσότερο από 200τ.μ. και περιέχει όλα τα διαμάντια της ιστορίας της Πληροφορικής στην χώρα που θα περίμενε να δει κανείς, από υπολογιστές, κονσόλες, software μαζί με τα κουτία του και τις δισκέτες/CD του, ακόμα και Ελληνικά περιοδικά, από τα οποία η χώρα μας είχε λαμπρή ιστορία με επιλογές όπως Περιοδικό RAM, Computer για όλους, bit, Total Hacker και αρκετά άλλα.

To Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής βρίσκεται στο Μοσχάτο, στην Αττική, μόλις 200 μέτρα από τον σταθμό της γραμμής του Μετρό 1 “Μοσχάτο”, συνεπώς πρόκειται για έναν αρκετά εύκολο προορισμό για τους επισκέπτες από την Αθήνα και συστήνεται ανεπιφύλακτα σαν έναν προορισμό ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πάνω από όλα διατήρησης της ιστορίας της Πληροφορικής.

Παρακάτω, θα ακολουθήσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το live experience. Μεγάλο μέρος των κονσολών και υπολογιστών είναι λειτουργικό και μπορεί να τα δοκιμάσουν οι επισκέπτες του μουσείου.
Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής προσφέρει και 3D Virtual Tour.


















Εύχομαι να έχουμε ένα δημιουργικό νέο έτος με ακόμα περισσότερες επισκέψεις και μεγαλύτερη εξάπλωση της αυτοκρατορίας του Tux στην χώρα μας! :slight_smile:

14 «Μου αρέσει»

Πολύ ωραίο !!! Δεν ξέρω αν υπήρχε κάπου ο Sinclair Spectrum (CPU Z80 8 bit data bus νομίζω) με τον οποίο είχα ξεκινήσει. Με κασέτα και μικρό κασετόφωνο φόρτωνε και έσωνε δεδομένα. Μια τηλεόραση μικρή ασπρόμαυρη είχα για monitor. Κάποια στιγμή μπορούσες να δουλέψεις και με τις πρώτες δισκέτες, αφού ήρθε στην αγορά ένα μαραφέτι που συνδεόταν ο Spectrum , opus drive πρέπει να το έλεγαν. Συγκινήθηκα όταν είδα έναν Atari 520 ST σε κάποια γιάλα εκεί στο μουσείο. Αυτός ο υπολογιστής (CPU 68000 Motorola - Θεός για την εποχή του) έτρεχε με ενσωματωμένο “παραθυρικό” περιβάλλον (Tramiel OS - GEM) ενώ στη δουλειά μου οι υπολογιστές έτρεχαν τον επεξεργαστή κειμένου PW και έμοιαζαν αρχαιολογία μπροστά του. Τον είχα ανεβάσει στα 1040 και είχα κάνει μια προσθήκη μιας κάρτας για να μπορεί να δουλεύει και ως κλασσικό PC να τρέχω τον επεξεργαστή κειμένου που είχαμε στη δουλειά. Επίσης είχε midi είσοδο και ένα φοβερό ασπρόμαυρο monitor. Ωραία νιάτα… βλέπω τα μηχανήματα στο μουσείο και νιώθω κι εγώ μουσειακή έκδοση… :sweat_smile: !!

7 «Μου αρέσει»