To Linux-User.gr στην FOSDEM 2023 στις Βρυξέλλες

To Linux-User.gr στην FOSDEM 2023 στις Βρυξέλλες, Bέλγιο

Η FOSDEM αποτελεί το ετήσιο πανευρωπαϊκό συνέδριο ανοικτού λογισμικού που διοργανώνεται από το University libre de Bruxelles (UBL).

Backstory:

Μετά το ταξίδι μας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την FOSSCOMM2022, ο @kgiannakis είχε την ιδεά να παρεβρεθούμε στην FOSDEM 2023 έτσι ώστε να εξερευνήσουμε το Βέλγιο, αλλά και το πιο διάσημο πανευρωπαικό συνέδριο ανοικτού λογισμικού που θα πραγματοποιούταν για 23ο χρόνο.

Έτσι λοιπόν, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο από Αθήνα για Σαρλερουά, προσγειωνόμαστε στο Βέλγιο. Έπειτα, ακολούθησε εξερεύνηση σε Βρυξέλλες και Βρύγη για 2 ημέρες. Την τρίτη ημέρα λοιπόν, επισκεπτόμαστε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, γεμάτοι ενθουσιασμό, για τα γεγονότα οπού θα ακολουθήσουν.

Ήρθε η ώρα της FOSDEM:

Το συνέδριο της FOSDEM 2023 ήταν πραγματικά τεράστιο! Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2023. 6 ολόκληρα κτήρια στέγαζαν την φετινή FOSDEM. Δεκάδες αμφιθέατρα υπέρ-πλήρης με χιλιάδες άτομα, άπειρα stands από διάφορες εταιρείες. Όλοι ήταν εκεί!!

Πρώτα επισκεπτήκαμε το κτήριο “J”, στο οποίο υπήρχαν τα stands όπως αυτά του Ubuntu, του Fedora, αλλά και του OpenSUSE, το οποίο μάλιστα πρόσφερε και δικό του brand μπύρας.

Λίγο πιο δίπλα, βρισκόταν και το τραπεζάκι του AlmaLinux καθώς και το CentOS, οπού μοίραζε σκουφάκια και ποτήρια για καφέ.

Προσωπικά, χρησιμοποίησα το σκουφάκι αυτό για να αποθηκεύσω τα εκατοντάδες αυτοκόλλητα που κυκλοφορούσαν από διάφορες εταιρείες και Projects στην FOSDEM, ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμος ομολογώ!

Επιπλέον, δεν μπορεί να μην αναφερθεί το stand του Gentoo Linux (ναι, αυτής της διανομής GNU/Linux που κάνεις compile τα πάντα μόνος σου), οπού για να πάρεις το αυτοκόλλητο τους, έπρεπε να πάρεις το ψαλίδι και κυριολεκτικά να κόψεις 1 αυτοκόλλητο μόνος σου. Μάλιστα, αν ήθελες να φτιάξεις και κοκάνδρα, υπήρχε αναλυτικός οδηγός για το πώς να το φτιάξεις μόνος σου…και φυσικά και τα αντίστοιχα εργαλεία οπού θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις. Τo stand του Gentoo πρόσφερε όλα τα εργαλεία που ήταν απαραίτητο για να επιτευχθεί αυτό!!


Έπειτα, αφού παρακολουθήσαμε κάποιες ομιλίες που θέλαμε σε εκείνο το κτήριο, επισκεπτήκαμε το κτήριο H, οπού εκεί βρισκόντουσαν και τα περισσότερα stands εταιρειών.

Σε αυτό το Room, την παράσταση έκλεβε το stand του VLC, στο οποίο άνθρωποι ντυμένοι ως κώνοι, οδηγούσαν το κοινό να παίξουν στον τροχό τους…οπού το μεγάλο έπαθλο δεν ήταν άλλο, από το να γίνουν και οι ίδιοι κόνοι! Ο φίλος μας ο Δημήτρης Τζιλιβάκης (φοβερός Linuxας illustrator με krita), κέρδισε κι εκείνος τον δικό του VLC κώνο.


@kgiannakis, Δημήτρης Τζιλιβάκης, Δημήτρης Βαγιακάκος (εγώ - ο σκούφος λυγίζει από το βάρος των αυτοκολλήτων που βρίσκονται μέσα σε αυτόν!)

Στο ίδιο κτήριο βρισκόντουσαν και άλλα διάσημα stands όπως αυτό του LibreOffice, CryptPad, DAVx5 και αρκετά άλλα (εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα stands οπού παρευρέθηκαν στην FOSDEM2023).

Άλλο ένα stand που δεν μπορεί να μν αναφερθεί, είναι το Linux on Mobile, με διάφορες φορητές συσκευές να τρέχουν Mobian καθώς και άλλα Mobile Linux λειτουργικά με GNOME και KDE. (Μόνο το degoogled foss Android έλειπε)

Επιπλέον, πολλά από τα stands εκεί ήταν από διάφορες Ασιατικές χώρες.
Συμμετοχές από Σιγκαπούρη, αλλά και ΤαΪβάν με ένα foss επιτραπέζιο ήταν μερικές από τις ενδιαφέρουσες προσθήκες.

Φυσικά, πρέπει να αναφερθεί και το παραμύθι της FSFE σχετικά με την έννοια του ανοικτού λογισμικού και της ελευθερίας παραμετροποίησης.

BONUS Ham Radio experience

Εκτός από το ανοικτό λογισμικό, κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας στις Βρυξέλλες, ως ραδιοερασιτέχνης (SV1SJP), κοινοποίησα την τοποθεσία μου μέσω APRS έχοντας ως σχόλιο “FOSDEM 2023”.

Μετά από λίγες ώρες λοιπόν, έλαβα αυτό το email στο inbox μου:

Και έτσι βρεθήκαμε και με την ομάδα Ραδιοερασιτεχνών του Βελγίου.

Για την λιγούρα από το πολύ ανοικτό λογισμικό, στο camp του Πανεπιστημίου υπήρχαν αρκετές καντίνες με burgers, hot dogs, βέλγικες πατάτες και βάφλες για να ταϊσουν τους χιλιάδες επισκέπτες της φετινής FOSDEM.

Μετά το συνέδριο, υπήρξαν και πάρτυ, ωστόσο η εξάντληση μας δεν μας επέτρεψε να παρευρεθούμε. (Παραμένει στην λίστα TODO για επόμενη επίσκεψη).

FOSDEM Android Application

Στα οργανωτικά του συνεδρίου, η FOSDEM διατέθει Android εφαρμογή οπού μπορούσε να μας βοηθήσει να οργανώσουμε τις εκατοντάδες ομιλίες οπού μας ενδιέφεραν να παρακολουθήσουμε (είτε φυσικά είτε remote), καθώς και διατείθε και χάρτη για τους χώρους του Πανεπιστημίου, κάτι επίσης εξαιρετικά σημαντικό!

Μέσα από το συνέδριο, γνωρίσαμε αρκετούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για το ανοικτό λογισμικό, ακούσαμε διαφορετικές απόψεις αλλά και επεκτείναμε τα social network μας σε όλες τις πλευρές της γης. Από Σουηδία μέχρι Κολομβία, από Μαλαισία μέχρι Ρουμανία.


Φωτογραφία μεταξύ Ελλήνων,Σουηδών και Κολομβιανών - Ο Carlos Leon μαζί με @kgiannakis, Δημήτρης Τζιλιβάκης και εγώ.

Επίλογος

Ευχαριστούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας υπενθύμισαν σε αυτό το γεμάτο 2ήμερο ότι η κοινότητα ανοικτού λογισμικού είναι τεράστια και βρίσκεται σε όλα τα μήκη του πλανήτη. Ανεξαρτήτου έθνους, χώρας, χρώματος, διανομής Linux, η αγάπη μας για την πρόοδο και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας μέσω νέων τεχνολογιών, παραμένει ίδια!!!

Ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες από FOSDEM


20 «Μου αρέσει»

Ρεμάλια! Μόνο αυτόκολητα και βολτούλες βλέπω!. Καμιά καλή ομιλία είδατε;

[Απο την ζήλια μου τα λέω]

8 «Μου αρέσει»