Τι είναι το Asahi Linux ;

Τι είναι το Asahi Linux ;
Έχει καμία σχέση με το WSL για windows;

Μια τιτάνια προσπάθεια να τρέξει ο πυρήνας του Linux σε Apple Silicon (οι καινούργιοι επεξεργαστές ARM SOC της Apple)

1 «Μου αρέσει»

Και απ’ότι διαβαζω στο τελευταιο τους update εχουν ξεκινησει δουλεια για τον τελευταιο επεξεργαστη της Apple, τον M2 με καλα αποτελεσματα μεχρι τωρα. Εχουν ακομα δουλεια μπροστα τους αλλα τα αποτελεμσατα των προσπαθειων τους ειναι ηδη ορατά.

1 «Μου αρέσει»

Θα συμφωνήσω με την τιτάνια προσπάθεια της κοινότητας asahi να διαπεράσει τις δικλείδες της apple και να φιγουράρει η αναμνηστική φωτογραφία στο Reddit το τέρμιναλ με το neofech.
Έχω την περιέργεια αν θα έχει τις ίδιες επιδόσεις ο Μ1-2 όπως στο περιβάλλον του. Η κατανάλωση ενέργειας των browser’s θα είναι ανάλογη του Safari; Τα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο θα κάνουν τον arm silicon να έχει ανάλογες επιδόσεις ενός ι9 δέκατης γενεάς ;
Μακάρι να τα καταφέρουν.

1 «Μου αρέσει»

Κάτι τέτοια “σκηνικά” σε κάνουν να σέβεσαι την κοινότητα.

3 «Μου αρέσει»

Linus MacBook Air

1 «Μου αρέσει»

Linux σε m1 και m2 γιατι? Καποιος που διαθετει καποια χιλιαρικα για mac γιατι να θελει να τρεξει linux με αμφιβολη σταθεροτητα και με μια εταιρεια λυκο πανω απο το κεφαλι του…

Καλες αυτες οι τιτανιες προσπαθειες αλλα μονο για τον εγωισμο. Δεν προσφερουν τιποτα ουσιαστικο στην κοινοτητα. Αν η ιδια τιτανια προσπαθεια γινοταν για καποια αλλη συσκευη δεν θα το εβλεπα ετσι…

Παντως αν ειχα αγορασει ενα macbook με m2 με 24gb ram πχ το μονο που δεν θα εκανα ηταν να αρχιζω να το πειραζω.

Αν ειχα αγορασει ενα ryzen στα ιδια χρηματα με το m2 εννοειτε θα εβαζα οτιδηποτε ηθελα.

Καποια πραγματα δεν εχουν καμια λογικη. Βεβαια οταν θα εγκαθισταται κανονικα και τις μισες επιδοσεις να πιανει στον m2 οι devs θα εχουν παρει την αναγνωριση της κοινοτητας ακομη και που δεν θα εχουν κανει κατι χρησιμο.

2 «Μου αρέσει»

Φιλτατε @anon88072451 το Ahasi Linux δεν εχει γινει απο εγωισμο. Νομιζω περισσοτερο απο περιεργεια. Καποιος ρωτησε… μπορουμε να τρεξουμε μια GNU/Linux διανομη σε εναν απο αυτους τους υπολογιστες δεδομενου οτι ειναι καινουργιος ο επεξεργαστης; Θα εχουμε τα ιδια αποτελεσματα;

Τωρα για το αν καποιος θα παρει την αποφαση να βαλει GNU/Linux διανομη σε macbook με M1 ή M2 επεξεργαστη οταν θελησει αυτο δεν χρειαζεαι να ειναι στηριγμενο στην λογικη, αλλα στις αναγκες του καθε χρηστη και αγοραστη και στα γουστα του. Οταν ο αλλος εχει τον παρα να αγωρασει ενα τετοιο μηχανιμα σε τετοιες τιμες, τοτε ειναι καθαρη του επιλογη το τι θα το κανει και τι λειτουργικο θα θελησει να τρεξει :slight_smile: σωστα;

Aν το θελει για να τρεχει minecraft ή να κανει οτιδηποτε αλλο μπορει να κανει μια GNU/Linux διανομη αυτο ειναι δικο του/της καπελο.

Αρκει να υπαρχει η επιλογη :slight_smile: Και αυτο κανουν οι devs του Asahi. Δημιουργουν μια επιλογη… αν την θελουμε την χρησιμοποιουμε… αν οχι… ολα καλα :slight_smile:

Καλη σου μερα :slight_smile:

Δεν λεω κατι να κανει καποιος στο χαλαρο… για την τιτανια προσπαθεια μιλαω… για να εξυπηρετησει καποιες εκατονταδες χρηστες

Εντελώς συμπωματικά πριν λίγες ώρες έπεσα σε ένα φορητό υπολογιστή που δεν αναγνώριζε το εσωτερικό πληκτρολόγιο. Ο κάτοχος του υπολογιστή δεν γνώριζε το παραμικρό για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, και δεν κατάφερα να δω μέσα απο τον υπολογιστή τι επεξεργαστή έχει. Αν είχα μια διανομή εύκαιρη θα μπορούσα να δω αυτά τα στοιχεία καθώς και να δω τι ακριβώς σημβαίνει.

Ο υπολογιστής είχε ένα M1 και η λύση ήταν να πατήσεις κάτι μαγικά κουμπία στην εκκίνηση (απο το πληκτρολόγιο που δεν δούλευε) για να ξεκλειδώσει κάτι που έχει σχέση με TPM. Μια βλάβη που θα μπορούσε άνετα να οδηγήσει στην αγορά νέου Mac μιάς και θα έρχονταν φτηνότερα αν καθηστερούσε λίγο να συμβεί.

Tώρα υπάρχει κάποια μικρή πιθανότητα να αποκτήσω αυτόν τον υπολογιστή μετά απο κάποια χρόνια. Και τότε δεν νομίζω κανένας να είναι τόσο αφελής και να πιστεύει πως η Apple θα τον υποστηρίζει. Χωρίς ένα ελεύθερο λογισμικό θα είναι ένα πρώην πανάκριβο τούβλο.

Και στην τελική κάποια στιγμή θα πρέπει να απαιτήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα να μας ανοίκουν τα προϊόντα που με τα λεφτά μας αγοράζουμε.

3 «Μου αρέσει»

Να παιξω το συνηγορο του διαβολου λοιπον… εφοσον η πολιτικη της εταιρειας ειναι αγορασε για να εισαι μεσα στο δικο μου οικοσυστημα, γιατι να πας σε αυτη την εταιρεια και να μην επιλεξεις καποια αλλη που δεν την νοιαζει να εισαι σε καποιο οικοσυστημα. Περαν του να βρεις ενα παλιο μετα απο 5 χρονια που δεν θα υποστηριζεται, γιατι να μην παρεις στα ιδια λεφτα καποιο system76 που σε σεβεται? Γιατι πρεπει να πας σε μια εταιρεια που σε ενα ενδεχομενο update του firmware να σε κλειδωσει εξω?

Απλα οταν καποιος κανει τιτανιες προσπαθειες για να εξυπηρετησει το 0.1% των χρηστων του linux, ειναι ακυρο γιατι να μην μπει σε μια ομαδα που εξυπηρετει το 30-40 των χρηστων του linux…

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής διαθέτει ένα πολύ καλό neural accelarator κάτι που είναι καλός λόγος. Αν το θέλεις για κάτι τέτοιο τότε θέλεις και ένα καλό λειτουργικό και όχι ένα κλειστό οικοσύστημα.

Αλλά ξέχνάς πάλι το προφανές: Σε λίγα χρόνια θα μπορείς να το βρείς σε καλή τιμή μεταχειρισμένο (ή ίσως και τσάμπα). Γιατί να περιορίσεις τις πιθανές επιλογές σου. Για να μην πω για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: Πολιτική της εταιρείας; Ε και; Αυτό την κάνει να τις ανήκει κάτι που έχει πουλήσει; Σε μια λογική κοινωνία αυτή η πρακτική θα έπερεπε να ήταν παράνομη

Ειμαι αλλης φιλοσοφιας. Εφοσον η κατασκευαστρια εταιρεια δεν με θελει για πελατη, δεν παω με το ζορι ουτε στο μεταχειρισμενο. Ειναι αποψη. Γιατι να δυναμωσω μια εταιρεια η οποια εμενα προσωπικα δεν θελει να μου παρεχει τιποτα.

Ειναι δηλάδη αρχικα θεμα ιδεολογιας. Τωρα αν οι επεξεργαστες ειναι φοβεροι και αφταστοι ουτε το εχω ψαξει ουτε πιστευω να με απασχολησει εφοσον μπορω να κανω εναλλακτικά τη δουλεια μου

Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση της κοινότητας είναι καθαρά διαφημιστική και μηδενικά παραγωγική συνολικά. Το να δούμε τον κερνελ στον Μ1 δεν έχει καμία σπουδαιότητα στην παραγωγικότητα του επεξεργαστή. Όταν η κοινότητα το μετατρέψει σε αυτό που είναι τώρα με το δικό του λειτουργικό τότε θα συμφωνήσω.

Τι εννοεις με τον ορο παραγωγικοτητα σε σχεση με εναν επεξεργαστη; Θα μπορουσες να το αναλυσεις λιγο;

Και αυτο εδω γιατι σε ψιλοεχασα. Το Ahasi ειναι μια κανονικη GNU/Linux διανομη που δημιουργηθηκε για να τρεξει σε MacBooks με τον M1 και τον Μ2 επεξεργαστη που απο φυσης του εχουν λιγο διαφορετικη αρχητεκτονικη απο τους ARM επεξεργαστες. Τι ακριβως θα πρεπει να μετατραπει; Και προτιστως… γιατι;

Δεν είχα χρόνο να γράψω αναλυτικότερα, νομίζω ο Μ1 ταιριάζει περισσότερο στο περιβάλλον του παρά αλλού.
Στο premiere pro, Final Cut Pro έχει επιδόσεις ανάλογες 10c/20t desktop στο 1/10 της κατανάλωσης αλλά χωρίς φασαρία σκόνες ανεμιστήρες, υπέρ θέρμανση, καλώδια σπαγγέτι style.
Δεν γνωρίζω τα σχέδια της κοινότητας λινουξ αν έχει σε διάθεση ανάλογα προγράμματα βελτιστοποιημένα.
Στις υπόλοιπες καθημερινές εργασίες (office) είναι όπως είναι και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά και στην ευχέρεια του καθενός να το επιλέξει ή όχι.
Μαγικά κουμπιά δεν βρήκα, την Siri όμως σίγουρα την λες μαγική με την πληθώρα εξυπνάδας που διαθέτει.
Αν δεν σε βολεύει το close source του πιο ποιοτικού οικοσυστήματος, έχεις επιλογές στο open source με το home brew ή τα ports μέσο τερματικού.

1 «Μου αρέσει»

Γενικά απεχθάνομαι την apple, αλλα έδωσα τα λεφτα για να πάρω ένα m1 (οχι m2, δεν αξίζει κατ εμέ) για έναν και μονο λόγο. Διάρκεις μπαταρίας,… ως dev με έχει βολέψει πολύ, βγάζω 7-8 ώρες δουλειάς (με mobile emulators) 10+ για web dev. Με μία φόρτιση. Δεν ειναι μονο οι επιδόσεις που στην τελική θα βρείς καλύτερα πράγματα. Αλλα όσον αφορά την σχέση τιμής/απόδοσης ειναι εύκολα το καλύτερο laptop που είχα ποτέ μου.

Τώρα αν ποτέ καταφέρουν και το βάλουν να μπορεί να τρέξει κάποιο απο τα popular distros με εύκολη εγκατάσταση, αλλάζω το λειτουργικό την ίδια μέρα.

2 «Μου αρέσει»

Σε επεξεργαστές ARM συνήθως δεν έχουμε BIOS. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενεργοποιήσει το ίδιο το λειτουργικό τις συσκευές. Αυτό το κάνεις με κάτι που λέγετε Device Tree. Αυτό είναι γραμμένο σε μια μίξη C με JSON και το κάνεις compile. Για να το φτιάξεις θέλεις πολύ βαθιά γνώση του πως έχει φτιαχτεί ο υπολογιστής. Για το λόγο αυτό πολλοί κλώνοι του Raspberry θέλουν ειδικές διανομές και δεν μπορείς να έχεις ότι διανομή θέλεις. Αν και η ιδέα είναι ακριβώς να μην ξέρει ο πυρήνας πως ακριβώς είναι καλωδιομένη η συσκευή.

Τώρα στους επεξεργαστές της Apple έχεις μέσα πολλούς μικρούς επεξεργαστές με ειδικές λειτουργίες. Το 90% του πυριτίου είναι αυτοί οι ειδικοί επεξεργαστές. Και δεν ξέρουμε πως λειτουργούν, ούτε πως είναι καλωδιομένοι εσωτερικά. Εξου και το τιτάνιο του έργου.

Και επειδή ο νόμος του Moore μας έχει τελειώσει, δεν μπορούμε να κάνουμε μικρότερα τα τρανζίστορ, γιατί έχουμε κβαντομηχανικά φαινόμενα. Οπότε η τάση είναι ειδικοί επεξεργαστές για ειδικές δουλείες ή προγραμματιζόμενη σιλικόνη. Την Altera και την Xilix (κορυφαίοι κατασκευαστές προγραμματιζόμενης σιλικόνης ή αλλιώς FPGA) τις έχουν αγοράσει η Intel και η AMD.

Ένα είναι σίγουρο, οι υπολογιστές που θα έχουμε σε 10-20 χρόνια καμία σχέση δε θα έχουν με τους σημερινούς. Θα έχουν επεξεργαστές σαν αυτούς της Apple. Η εμπειρία λοιπόν που θα αποκτηθεί κάνοντας να τρέχει το λειτουργικό σε αυτούς τους επεξεργαστές, ίσως αποδειχθεί πολύτιμη.

4 «Μου αρέσει»

Γιατί Asahi Linux;

Γιατί κάποιοι το θέλουν και είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο ή και χρήμα γι’ αυτό :slight_smile: Γιατί είναι μια ενδιαφέρουσα πλατφόρμα και θέλουν να την χρησιμοποιήσουν με το λειτουργικό που επιθυμούν και όχι με αυτό που η εταιρεία δίνει,για την χρήση που οι ίδιοι επιθυμούν, όχι γι’ αυτές απαραίτητα που προωθεί ο κατασκευαστής. Ίσως γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο μηχάνημα άλλης εταιρείας κ.λ.π.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν με απατή η μνήμη μου το Asahi ξεκίνησε ζητώντας και οικονομική στήριξη από όσους ήθελαν κάτι τέτοιο. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν.
Αν κάποιος πιστεύει πως είναι κυρίως θέμα εγωισμού ας ας δει λίγο ποια άλλα unix-like λειτουργικά, με πολύ λιγότερους χρήστες και τρομακτικά μικρότερες ομάδες ανάπτυξης επιχειρούν το ίδιο, να τρέχουν δλδ πάνω στην arm-based πλατφόρμα της Apple.

Περισσότερες αρχιτεκτονικές από την x86_64 σε διαδεδομένα μηχανήματα είναι καλές για όλους μας, αλλά και για το linux.

1 «Μου αρέσει»

Ενταξει φυσικα και φαινεται καλο για την υπαρχουσα κοινοτητα του linux, αλλα δεν ειναι καλο για την διαδοση του linux. Οσο μεγαλυτερος κατακερματισμος διανομων υπαρχει με τοσο μεγαλες αλλαγες ανα διανομη, λογικο ειναι να απωθει ενα μεγαλο μερος των χρηστων που θελουν να μπουν στο linux. Ευτυχως βεβαια που υπηρξε η canonical τα πετρινα χρονια και ανεβασε θεαματικα τους χρηστες.

Τωρα για το αν καποιοι το κανουν απο εγωισμο η οχι απλα θα αναφερω οτι οσοι δουλευουν σε project που ακουγονται, πετυχουν η δεν πετυχουν το στοχο τους, εχουν εξασφαλισμενες συνεργασιες στο μελλον απο μεγαλες εταιρειες. Μαρκετινγκ του εαυτου τους κανουν και αν θελετε τη γνωμη μου σ αυτο το επιπεδο καλα κανουν. Γιατι να πεινανε για να φτιαξουν κατι που θα βοηθησει την κοινοτητα αφιλοκερδως και να μην ξεκινησουν κατι που θα τους δωσει χρημα και δοξα στο μελλον…

Το αν θα δουλεψει σωστα φυσικα επαφιεται και στην apple που θα μπορει να ανακοψει στο μελλον με διαφορα firmware οποιαδηποτε αλλαγη και το πιθανοτερο θα ειναι απλα να εχεις ενα m1 m2 με επιδοσεις celeron.

Δεν ειναι οτι ειμαι αντιθετος με το εγχειρημα, απλα ειναι ενα project που θα βοηθηθουν μονο αυτοι που το φτιαχνουν. Δεν θεωρω οτι υπαρχει καποια ουσια αναφορας απο την κοινοτητα…

Αλλα ειναι προσωπικη μου αποψη αν και η ιστορια επαναλαβανεται και δεν νομιζω οτι εδω θα υπαρχει καποια εξαιρεση