Τι είναι και τι κάνει αυτό;

Πολλές φορές βλέπουμε να τρέχει κάτι και δεν ξέρουμε τι είναι ή τι κάνει. Σε αυτό το νήμα ρωτάμε και απαντάμε τέτοιες ερωτήσεις. Μια μόνο ερώτηση ανά δημοσίευση, ώστε να μπορεί να σπάσει σε μικρότερα νήματα αν χρειαστεί.

Ενεργοποιεί τo Input Method. Αυτό διαχειρίζεστε το πληκτρολόγιο για να γράφεις παράξενες γλώσσες όπως τα Κορεάτικα ή τα Κινέζικα. Μέχρι πρόσφατα για τα ελληνικά δεν το χρειαζόμασταν.

Ίσως, έχετε προσέξει κάτι κόλπα με τον τόνο πρόσφατα, Πατάς τον τόνο και εμφανίζετε σαν τόνος και μετά αν το επόμενο γράμμα μπορεί να τονιστεί σβήνετε ο τόνος και εμφανίζετε το τονισμένο γράμμα. Αυτό το κάνει το Input Method.

1 «Μου αρέσει»

αυτο το διαβασα και εγω καπου, και απο την ονομασια InputMethod-launch λογικο με φαινεται. αλλα διαβασα και πολλα αλλα. αλλοι γραφουν οτι καθοριζει αν το συστημα θα ξεκινησει σε xorg, η, wayland. αλλοι οτι καθοριζει τα xsessions. αλλοι οτι ρυθμιζει τα environment variables (xdg, export, paths, κλπ)

αυτο μηπως εχει να κανει και με τη διανομη, η, τις ρυθμισεις της, η, ισως την εκδοση καποιου σχετικου πακετου? γιατι εγω σε LMDE4 με χειροκινητο xinit δεν εχω προσεξει κανενα τετοιο προβλημα. γενικα ειδα οτι τα περισσοτερα θεματα που αναφερονταν σε αυτο ηταν σε σελιδες για ubuntοειδεις διανομες

Μα δεν είναι πρόβλημα είναι feature :innocent:

Επίσης, κάνει διάφορα αλλά πράγματα όπως υποστήριξη εισαγωγής unicode compose key liglatures, emojis κλπ

Πρόβλημα υπήρχε πριν 5-6 χρόνια σε κάποιες Qt εφαρμογές και τα ελληνικά αν δεν έτρεχες κάποιο Input Method. Και επειδή δε ζούμε στην Ιαπωνία η την Κίνα το 99.99% δεν είχε ιδέα τι είναιτο ΙΜ και ακόμα δεν έχει :grin:

Αν η διανομή σου δεν έχει αυτή την ωραία συμπεριφορά με τον τόνο, ενεργοποίησε το απλό XIM που είναι το κατάλληλο ΙΜ για ευρωπαϊκές γλώσσες. Πρόβλημα δεν είναι αν το κάνει, πρόβλημα είναι αν δεν το κάνει :wink:

αυτο ειναι πολυ γνωστη ατακα σε προγραμματιστες. «δεν ειναι bug… ειναι feature…» :wink: :upside_down_face:

δεν το εχει και γενικα δεν με νοιαζει και πολυ, γιατι οπως βλεπεις γραφω τα παντα ΑΤΟΝΑ (γοιατει ει ωρθωγραφοια ινε νωμειζο πωλλλει πυω σοιμαντεικυ απω τους τωνους) :rofl: :stuck_out_tongue_closed_eyes:
αν χρειαστω τονους, ξερω που μπαινουν. προφανως δεν θα γραψω κατι σαν αυτο: σκόύλίκόμέρμύγκότρύπά, για να πω οτι θελω «spell checking» σε τονους :upside_down_face: :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Το xdg, που αναφέρθηκε παραπάνω τι κάνει;
Πολλές φορές όταν ανοίγει μια web εφαρμογή στο Pop!_Os “ζητάει” άδεια για xdg-open.
Μήπως έχει σχέση με το “bug-feature”;
Αποτελεί κάποια δικλείδα ασφαλείας;
Είναι απαραίτητο στο linux;
Το Viber σε μένα δεν άνοιγε, με μηνύματα αναζήτησης δικτύου.

To XDG είναι ένα σύνολο από εργαλεία και προδιαγραφές για το περιβάλλον εργασίας. Ένα πρώτο πράγμα που περιγράφει είναι το που υπάρχουν και τι όνομα έχουν κάποιοι βασικοί κατάλογοι. Για παράδειγμα, ο κατάλογος «Downloads» μπορεί να λέγετε «Λήψεις». Επίσης, βοηθάει ένα πρόγραμμα να βρει ένα μέρος να αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις του, βοηθητικά αρχεία κλπ.

Ένα δεύτερο που κάνει είναι να παρέχει κάποια εργαλεία για να μπορείς να κάνεις εργασίες ανεξάρτητα από το περιβάλλον εργασίας. Εάν κάνω κλικ σε μια εικόνα στο nemo ή σε κάτι αντίστοιχο θα ανοίξει με κάποιο πρόγραμμα που μπορώ να ρυθμίσω. Η εντολή xdg-open παρέχει πρόσβαση σε αυτόν τον μηχανισμό. Δοκιμάστε να ανοίξετε κάποιο αρχείο με αυτή την εντολή από το τερματικό.

2 «Μου αρέσει»