Thunderbird alternative

χρησιμοποιώ outlook (v2013, pop3 access), που θεωρώ ως το αναλυτικότερο-καλύτερο πρόγραμμα για τις απαιτήσεις μου (μεγάλη έως τεράστια παραμετροποίηση που με βοηθάει στους πολλαπλούς λογαριασμούς μου). δεν χρησιμοποιώ άλλες λειτουργίες του (calendar, tasks κτλ).

αν θέλω ν’ αποφύγω vm μόνο για την χρήση του (μην προτείνετε wine), θα πρέπει να το αντικαταστήσω με (best: cross-platform /worst: linux only) client, με specs:

-import (outlook)pst δυνατότητα (ιδανικά κατευθείαν ή έστω με μετατροπή),
-import/export της προκοπής (πχ ακόμα κ για συγκεκριμένα folders ή contacts κατ’ επιλογή …κι όχι όλα σ’ ένα αρχείο),
-ιδανικά με δυνατότητα να δέχεται εκτενείς κανόνες (πχ αυτού του συγκ.λογ τα εισερχόμενα: μετέφερε σε αυτό τον φάκελο & κόπιαρέ τα επίσης κι εκεί).
-γενικά να μην είναι χοντροκομένο ή για απλή χρήση.

άποψη Thunderbird: το σοβαρότερο αλλά α. no pst-import (βασικά παρουσιάζει προβλήματα σε win10 τράβηγμα κατευθείαν από outlook /θα πρέπει να στήσω-δοκιμάσω win7 ή κι άλλες outlook vers =χρόνος), β. (μου) υστερεί σημαντικά σε παραμετροποίηση.

.
εκτός Thunderbird, ΤΙ ΑΛΛΟ προτείνετε?
(παρακαλούνται όσοι κάνουν τυχόν επαγγ.χρήση ν’ ασχοληθούν),
ευχαριστώ παίδες,

1 Like

Για σχεδόν 2 χρόνια χρησιμοποιούσα το


με πολλαπλά accounts, αλλά στο τέλος με κέρδισε η πρακτικότητα του webmail γιατί δεν ήθελα κάτι GB κατεβασμένα mails.

To thunderbird το έχω σεταρισμένο κυριώς για κρυπτογραφημένα emails και κανένα email σε κανέναν πελάτη.

2 Likes

thnx Bill, downloading…

το 99% επικοινωνίας μου είναι επαγγ (κι όχι προσωπ.), οπότε χρειάζεται 1. κανόνες αρχειοθέτησης (attachments ξεχωριστά =15χρ ιστορικότητα μόλις 200MB), 2. προσεγμένη εμφάνιση (για τις ιδιότροπες απαιτήσεις μου).

σε περιβαλλον Linux δεν εχω δοκιμασει κατι καλυτερο απ το Thunderbird.
για το Mailspring εχω ακουσει στην δουλεια πολυ θετικα σχολια.

Mailspring, λοιπον είναι ομορφότατΟ (αλλά πολύ mobile-osx-style για τα γούστα μου) αλλά δεν μ’ εξυπηρετεί* (ευχαριστώ όμως!). άλλη πρόταση pls? :slight_smile:

-no pst-import,
-no mydomain manual setup (διορθώστε με),
-no pop3, imap only (διορθώστε με),
-θέλει direct access @gmail (δεν μου αρέσει),
+κανόνες
+υπογραφές
+UI (για μη '75 ανθρώπινα μοντέλα που θέλουν κουτάκια :stuck_out_tongue: )

νομίζω κατάλληλο για πιο begginers-χρήση (…δεν είναι σωστό ακριβώς), για πιο ερασιτεχνική να το πω (αλλά παίρνει μια χαρά πολλαπλούς λογ), …τεσπα.

Και το evolution είναι πολύ δυνατό και μοιάζει και με το outlook μπορείς να βάλεις κανόνες να ελέγξει για spam και άλλα

4 Likes

Δυστυχώς δεν έχω άποψη για κάτι άλλο από thunderbird, που χρησιμοποιούσα και στις μέρες των windows. Το outlook ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Έχω ακούσει για αυτά που λέει εδώ: https://itsfoss.com/best-email-clients-linux/ αλλά μάλλον θα το έχεις ήδη δει το άρθρο. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλές εφαρμογές για linux στον τομέα αυτό.

1 Like

Για τα PST υπαρχει (τουλαχιστον στο Debian) το readpst που βρισκεται στο πακετο pst-tools και συμφωνα με την περιγραφη του πακετου:

Description: tools for reading Microsoft Outlook PST files
This package contains tools based on libpst to read data from Microsoft
Outlook PST files.

  • readpst - export data from PST files to a variety of formats, including
    mbox, MH, Maildir and Mozilla-mbox.
  • lspst - list data in PST files.
  • pst2ldif - extract contacts from a PST file and prepare them for input in
    LDAP
  • pst2dii - export data from PST files to Summation dii load file format

Θα πρεπει να κανεις μερικες δοκιμες για να δεις αν οντως η μετατροπη γινεται σωστα και μετα να προχωρησεις.

Το προβλημα ειναι το POP3 που ακομα χρησιμοποιει ο email provider που χρησιμοποιεις μιας και οι περισσοτεροι email providers εχουν αλλαξει στο IMAP με SSL/TLS για περισσοτερη ασφαλεια. Ακομα και το SMTP το χρησιμοποιουν με SSL/TLS και παλι για ασφαλεια.

Απο τα πιο βασικα προγραμματα που θα βρεις να υποστηριζουν ακομα POP3 ειναι το Thunderbird που το εχεις απορριψει ηδη, και το Evolution που ειναι “groupware” δηλαδη εχει και καλενταρι για ραντεβου και αλλα.

Απο τα λιγοτερο “ομορφα” προγραμματα για email (και δεν ξερω τι ακριβως θες να κανεις με την παραμετροποιηση που αναφερεις) που υποστηριζει POP3 ειναι το claws-mail. Διχνει παλιο αλλα ειναι απλο σε λειτουργια και ειναι απλα ενα email client χωρις “φρου φρου και αρωματα”.

Ελπιζω να βοηθησα.

2 Likes

παίδες, βοηθήσατε όλοι κι ευχαριστώ!! :wink:

Εμένα να μου επιτρέψεις να κάνω μία αδιάκριτη ερώτηξη και μία απαραίτητη διευκρίνηση:

  1. Γιατί pop και όχι imap (ή έστω και τα δύο μαζί)?

  2. Migration από email client σε άλλον άκοπα μην περιμένεις να κάνεις…

1 Like

πουθενά δεν ζητάω να κάνω (οτιδήποτε) άκοπα αλλά ΑΝ μπορώ να γλυτώσω το workaround τότε γιατί να μη το κάνω? :slight_smile: αδιάκριτη δεν είναι, τεχνική (ως προς τον τρόπο που συνηθίζω να εργάζομαι) είναι :stuck_out_tongue: θα χρειαστεί εξήγηση:

διατηρώ αναλυτική αρχειοθέτηση επικοινωνίας (πχ ανά χρόνο /ανά είδος σχέσης (πελατειακής, συνεργατικής κτλ) /ανα εμπορικής δράσης /μπλα μπλα ένα σκασμό +και δεν σβήνω ιστορικότητα! =οπότε πλέον υπάρχει ένα τεράστιο δέντρο, δύσκολο να αναδημιουργηθεί (αν στείλω 15χρ msgs στον εαυτό μου /άλλο client). αυτή η δομή πολλαπλών εσωτ.επιπέδων ΔΕΝ δημιουργείται εύκολα (σωστότερα: καθόλου) @webmails και σίγουρα δεν θα μπορώ export έναν μεμονωμένο φάκελο (αν θέλω να αποδείξω πχ τις επικοινωνίες μας σε κάποιον).

για να μην βαραίνει ο client αφαιρώ όλα τα συν/να, που έτσι κι αλλιώς προτιμώ να αρχειοθετώ @τοπική δομή μου (δεν αφορούν άλλους, συνήθως). εφόσον λοιπόν διαχωρίζεται έτσι κι αλλιώς η πληροφορία, δεν έχω όφελος να την αφήνω imap @server αλλά δεν γίνεται κι η αρχειοθέτηση (μου). όταν κάποτε προσπάθησα, απλά μπερδευόμουν αφού @webmail ΔΕΝ έβρισκα ολοκληρωμένη πληροφορία, ειδικά αν τα εισερχόμενα (ίδιου θέματος) ήταν σε διαφορετικούς λογ.

=
+τα διατηρώ όπως ακριβώς θέλω,
-έχω (ολοκληρωμένη) πρόσβαση μόνο τοπικά (οι άλλες συσκευές σε imap αλλά για τα τρέχοντα, έως να τραβηχτούν pop).

άρα, η πρόσβαση συμβαίνει both, αλλά το pop μου είναι αναγκαίο μόνο στο τερματικό αρχείου :slight_smile: (δεν μου αρέσει η προώθηση όλων emails σ’ ένα ώστε να στήνω 1acc, ούτε να τ’ αφήνω σκόρπια @webmail +εντοπισμό με ψαχτήρι).

.
ps. όσο παλαιωμένο κι αν είναι το pst-export, θα ήταν όφελος για τα προγράμματα να υποστηρίζουν import του (κι όχι μόνο direct από outlook, όπως πχ thB). 1. θα κέρδιζαν ευκολότερα χρήστες από διαδεδομένο outlook, 2. δεν θα χρειαζόταν να υπάρχει εγκατεστημένο outlook στο ίδιο pc (άρα workaround through win). αφού δεν πληρώνω όμως δεν μπορώ να απαιτώ.

Εννοείται ότι σεβαστές δεν είναι μόνοι οι ανάγκες αλλά και οι παραξενιές του καθενός… :wink: Σε ρώτηξα, γιατί καμιά φορά η κούτρα του ενός κατεβάζει όσα δεν μπορεί να διανοηθεί κάποιος άλλος, ειδικά αν έχει εγκλωβιστεί επί σειρά ετών σε ένα “κουτί” (μιλάω εξ ιδίας πείρας). Προσπαθώ να σε γλυτώσω από τα δίχτυα και τα νύχια τση microsoft (outlook), αν δεν κατάλαβες ακόμα… :smiley:

Αν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς (με την αρχειοθέτηση), ξέρε ότι το ίδιο ακριβώς πράμα μπορείς να κάνεις με τα local folders του thunderbird (αν καταφέρεις να κάνεις import το υπάρχον staff σου)…

Είμαι άνθρωπος που πιστεύει ότι η τεμπελιά όταν δεν συνδυάζεται με την απραξία αποτελεί δύναμη προόδου, οπότε συμφωνώ απολύτως με αυτό που λες. Απλά ξέρε ότι αυτό το migration που έχεις κατανού θα γίνει με πολύ κόπο… Αν είναι όμως να ξεφύγεις από το outlook νομίζω ότι αξίζει τον κόπο…

1 Like

κατάλαβα και σ’ ευχαριστώ πολύ μαν, φιλ φρι το ασκ εβριΘινγκ (που παραδοσιακά έλεγε η γιαγιά μου), np :wink:

out of the box =τεράστιο προτέρημα κι αναγκαίο :wink:

migration, αν δεν γίνει μέσω import (σωστά), απλά θα πάρει 3 “διπλοβάρδιες”, οπότε δεν θα γίνει. μιλάμε για ρίζες (folders) 300ετών ελιάς :stuck_out_tongue: βέβαια, εξετάζω κ το ενδεχόμενο να παρατήσω όλα τα παλιά (@outlook), απλά να υπάρχουν (βολεύει το παρόν stop&go (rebranding)).

Μεταξύ μας βάζεις τον ένα λογαριασμό δίπλα στον άλλον στο thunderbird, τραβάς copy τα email από το pop3 σε ένα τοπικό φάκελο, τα πετάς μέσα σε τοπικό στο thunderbird και συνεχίζεις με άδειο pop3.

μα αυτό κάνω ήδη (@outlook) κι έτσι έχω ένα δέντρο από τοπικούς φακέλους (κι άδειο inbox). το θέμα μου είναι πως θα μεταφερθούν οι γεμάτοι αυτοί φάκελοι μεταξύ των 2 προγραμμάτων :slight_smile:

Μπορείς να δοκιμάσεις και αυτό ‘https://www.systutorials.com/docs/linux/man/1-readpst/’ ίσως είναι καλό για εσένα. Κάνε πρώτα ένα copy σε κάποιο από τα pst σου για να κάνεις τα τεστ και μετά μπορείς να τα βάλεις παντού νομιζω

1 Like

σίγουρα μπορεί να λύσει την μετατροπή (αν παίξει σωστά), ευχαριστώ!!
“readpst is a program”, θα το βρω στα αποθετήρια? (πως το κατεβάζω? /στραβώθηκα?)

edit: βρήκα κι αυτό για win-convert

sudo apt-get install readpst

κάτσε γιατί νομίζω έχει και gui http://freshmeat.sourceforge.net/projects/libpst/

1 Like

εγω βλεπω το evolution-plugin-pstimport στα αποθετηρια που η περιγραφη λεει:

Evolution is a groupware suite which integrates mail, calendar,
address book, to-do list and memo tools.

This package includes a plugin for Evolution that enables importing
Microsoft Outlook messages from a PST file.

4 Likes

Σωστός το είδα μόλις τώρα