Θέλω να δοκιμάσω μια διανομή Arch. Τι να διαλέξω;

Μήπως σαν ένα ενδιάμεσο βήμα να δοκίμαζες πρώτα κάτι διαφορετικό από κάτι βασισμένο στο Debian, αλλά κάτι με rpm όπως πχ ένα Fedora;

2 «Μου αρέσει»

Κατά τη γνώμη μου,
Απάντηση στο τι να δοκιμάσεις δόθηκε ορθά από τον @Argi
Ακριβώς με αυτή τη σειρά.

Επί μέρους.
Η archlinux είναι μία δομημένη διανομή με εξαιρετικά αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας, διάθεσης πακέτων και επικοινωνίας. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να τα ακολουθήσεις χωρίς συζήτηση. Ερωτήσεις του τύπου “βοηθάτε χριστιανοί γιατί μετά από update, βλέπω μόνο cursor - τι να κάνω”, στην καλλίτερη να σε παραπέμψουν σε πρωτόλολλο λειτουργίας του arch-forum. Συνήθως θα σε γράψουν οι πάντες.
Αν είσαι διατεθειμένος να συμμετέχεις με αυτούς τους όρους, όρμα. Αλλιώς στροφή δια πλαγίων.

Ουσιαστικές διαφορές από λοιπές systemd διανομές δεν θα βρεις πέραν του pacman και του initramfs (και άλλα ψιλολόγια δώθε-κείθε). Δεν θα σου εξηγήσω επί τούτοις γιατί αναφέρω αυτά, είναι μία καλή ευκαιρία για σένα να ξεκινήσεις ψάξιμο και διάβασμα (κοίτα pacman/Rosetta).
Οπως όλες οι διανομές, έτσι και η arch είναι linux. Η βάση είναι ίδια. Πυρήνας linux.

Τα άρθρα του @Asfodelus είναι εξαιρετικά για να σε μπάσουν στο inner space του linux. Δεν κρύβω ότι ανατρέχω συχνά-πυκνά στις δημοσιεύσεις του για επιμόρφωση. Και ας χρησιμοποιώ linux δεκαετίες. Αν γύρναγα πίσω, έτσι θα ξεκινούσα.

Σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώ arch κατά 95% (το υπόλοιπο είναι debian) είτε πρόκειται για ατομική χρήση ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις ή διαχειρήσεις. Επειδή όμως το κάνω εγώ, δεν σημαίνειι ότι είναι και σωστό. Κάποιοι σε άλλο thread μου έβαλαν τα γυαλιά για τις επιλογές μου. Δικαίως.

Και τέλος. Δεν θα βρεις τίποτα διαφορετικό για καθημερινή χρήση στην arch. Ισως αν διατρέχεσαι από s&m τάσεις όπως κάποιοι από εμάς, να σου αρέσει. Αν και σφόδρα αμφιβάλλω.

Καλή συνέχεια.

3 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ, με κάλυψες, από την στιγμή που με το debian κάνω την καθημερινή δουλειά μου σαν καθηγητής 100%, είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος που έφυγα από τα win και συνεχίζω στο linux. Καλή συνέχεια

Αν θες να δοκιμάσεις η εγκατασταση είναι απλή, αν ακολουθήσεις το wiki η δεις έστω κανένα πρόσφατο video (δε γνωρίζω αν υπάρχει ακόμα το script του Βασίλη archon αν θυμάμαι καλα ) θα δεις ότι είναι καλή διανομή και σίγουρα θα την λατρέψεις. Δεν σπάει εύκολα εκτός αν εσυ κάνεις αλχημείες αλλά εύκολα θα βρεις τον δρόμο σου. Αν θες βοήθεια ζητά εγώ θα σου απαντήσω ανεξάρτητα αν έχω πετύχει το ίδιο πρόβλημα ή όχι δεν ξέρω για τους άλλους γιατί το forum είναι κυριος ubuntu based δεν υπάρχει χώρος για όλους μερικές φορές εξου και η παραπανω τρομοκρατία. Αλλά μην φοβάσαι δοκίμασε ιδίως σε παλιό μηχανάκι για τεστ μετά αποφάσισε μόνος Εννοείται κανονικό arch όχι arch based διανομές.
Αυτά είναι υποκατάστατα και υποδεέστερα σαν διανομές αλλά αυτό θα το καταλάβεις με τον καιρο

2 «Μου αρέσει»

Εδω εισαι λαθος τα θεματα του φορουμ τα καθοριζουν οι ιδιοι οι χρηστες του, αν οι χρηστες χρησιμοποιουν στην πλειοψηφια ubuntu-base διανομες (οπως και να το κανουμε το ubuntu ειναι η δημοφιλεστερη διανομη) τοτε λογικο και επομενο ειναι τα περισσοτερα θεματα να αφορουν ubuntu και τα παραγωγα του.

Χωρος υπαρχει για ολες τις διανομες δεν εχει αποκλειστει καμια και δεν υπαρχει και λογος βεβαια, αν παρατηρησεις τα τοπικ με arch tag ειναι ακριβως 389 δεν το λες και μικρο αριθμο θεματων που αφορα το arch και τα παραγωγα του ;) Εξξαλου οι περισσοτεροι απο τους διαχειριστες ειναι arch users ;)

Τρομοκρατια; δεν ειναι λιγο βαρια η λεξη τρομοκρατια;

3 «Μου αρέσει»

Μια χαρά υπάρχει και μπορεί να το βρει εδώ

To forum είναι Linux based και ο καθένας προσπαθεί να συνεισφέρει εκεί που μπορεί. Όπως και εσύ ξεκίνησες να δοκιμάσεις το arch διαβάζοντας κάποια πράγματα εδώ έτσι και άλλοι χρήστες να προσπαθήσουν να δούνε τις διανομές που τους ενδιαφέρουν.

Η τρομοκρατία στο παρόν forum δεν περνάει από κανέναν και για τίποτα. Νομίζω ότι περιπτώσεις που πήγε να συμβεί κάτι ανάλογο, αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει του.

1 «Μου αρέσει»

Θυμάμαι παλιά δε συμφωνούσατε να λέμε σε κάποιον να αλλάξει διανομή αλλά ούτε και να τον σταματάμε αν θέλει να πάει σε κάποια άλλη. Εδώ λίγοι απάντησαν για το arch (manjaro klp)και μερικοί ήταν σαν να του κόβουν τα φτερά και δεν είδα να κάνετε τις ίδιες αναφορές για να τους σταματήσετε και όπως καταλάβατε τον σταματήσατε από το να κάνει ένα παραπάνω βήμα… Κρίμα έτσι νομίζω. Το λογικό είναι όσοι δεν ασχολούνται με το arch είναι να μένουν στις επιλογές τους και να μην κόβουν τις επιλογές των άλλων.

Ο κανόνας είναι πως δεν προτείνουμε άλλη διανομή σε άσχετα θέματα με αποτέλεσμα να εκτροχιάζεται η κουβέντα. Ο κανόνας ρητά αναφέρει πως δεν ισχύει (προφανώς) όταν ένας χρήστης ρωτάει για ποια διανομή να βάλει…

Τι θα ήταν άστοχο σε αυτό το νήμα; Να είναι η πρώτη απάντηση βάλε Ubuntu. Επίσης εδώ απλά συμβουλές δίνουμε, δεν επιβάλουμε κάτι. Και είναι σημαντικό οι συμβουλές μας να απαντάνε στις ανάγκες του κάθε ένα και όχι απλά να προωθούμε μια αγαπημένη μας διανομή. Το Arch είναι μια απαιτητική διανομή, και ο κάθε ένας που θα την βάλει πρέπει να είναι προετοιμασμένος.

Για να μιλήσω και έπι του προσωπικού, κρίνοντας στην αρχή πως μπορεί ο @kouki74 να ανταπεξέλθει τον ενθάρρυνα, όταν είδα πως έκανα λάθος το επεσήμανα και δεν απαγόρευσε κανείς σε κανένα να διαφωνήσει στα πλαίσια της πολιτισμένης κουβέντας με την θέση του οποιουδήποτε. Και αν πρότεινα μια άλλη διανομή την Redhat το έκανα προσπαθώντας να δω μέσα απο τις ανάγκες του άλλου όχι τις δικές μου. Αυτό όμως έγινε πολύ αργά στην συζήτηση, οπότε είναι ΟΚ. Αν κάποιος έχει άλλη γνώμη – κανείς μας δεν είναι αλάθητος – κάνει μια αναφορά την εξετάζουμε και σβήνω μόνος μου την δημοσίευση μου.

Το φόρουμ ανήκει σε όλους και το συνδιαμορφώνουμε, απλά κάποιοι είμαστε προσωρινοί διαχειριστές του, μέχρι να βρεθεί μια νέα γενιά να μας αντικαταστήσει. Παρακαλώ λοιπόν να μην λέγονται έτσι απλά και με ελαφριά την καρδία τόσο βαριές κουβέντες.

2 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι απάντησες μόνος σου.

ενταξει δεν υπαρχει καμιά τρομοκρατία στο φορουμ.αυτο που υπάρχει ομως είναι μια καχυποψία και μιά αυστηρότητα , για τις arch based διανομές και για τους εγκαταστάτες arch.o φιλος αφου δοκιμαζει πολλες διανομες θα μαθει καλα.

1 «Μου αρέσει»

Όταν κάποιος λέει «θέλω να δοκιμάσω την τάδε διανομή» και μάλιστα δηλώνει αρχάριος, είναι εν μέρει ηθικό καθήκον των πιο έμπειρων να μην του δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις αλλά και να διερευνήσουν τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτήν την απόφαση. Ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στο ψάξιμο και πιθανότατα δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό που θέλει να δοκιμάσει και ποιες απαιτήσεις έχει αλλά το είδε να «τρεντάρει» κάπου ή ένα κείμενο κάποιου διαδικτυακού τυχόντα του κίνησε το ενδιαφέρον.

Δεν ξέρω για εσένα προσωπικά αλλά εγώ προσπαθώ πρωτίστως να ενημερώσω σωστά τον υποψήφιο χρήστη για το τι είναι πραγματικά αυτό που θέλει να δοκιμάσει ώστε να είναι σε θέση να πάρει μια σοβαρή απόφαση. Αν του δημιουργήσω την εντύπωση ότι όλα είναι ρόδινα και ότι θα έχει αστείρευτη βοήθεια όποτε την χρειαστεί, βλάπτω πρώτα από όλα εκείνον και έπειτα όλους αυτούς που θα ασχοληθούν να τον βοηθήσουν μέχρι τελικά να διαπιστώσει ότι δεν έχει κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον για την Χ διανομή. Μια τέτοια έκβαση δεν είναι καλή για καμία πλευρά, δε συμφωνείς;

Επίσης, μέρος της εμπειρίας είναι και το να διαπιστώνει κάποιος και να επισημαίνει ότι ο άλλος θα φάει τα μούτρα του. Κι αυτό βοήθεια είναι. Γιατί να σπαταλήσει τον χρόνο του και να χαλάσει τη διάθεσή του ενδεχομένως (ο υποψήφιος χρήστης) όταν μπορεί να κάνει κάτι πιο εποικοδομητικό και ωφέλιμο για τον ίδιο;


Σε γενικότερο πλαίσιο, θα πρέπει κάποιοι να καταλάβετε ότι όταν προτείνετε Arch-based διανομές σε κάποιον που δείχνει ενδιαφέρον για το Arch είναι σαν να σας ρωτάει για το Ubuntu και να του λέτε «βάλε Mint που είναι Ubuntu-based». Δεν είδα πολλούς να ενημερώνουν τον αρχάριο φίλο για τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν.

3 «Μου αρέσει»

Εγω θα πω κατι αρκετα μη “αποδεκτο” και δε θα δωσω περισσοτερη τροφη σε ενα νημα που εμεινα ελαφρως ενοχλημενος απο ορισμενες “τοποθετησεις”.

Αν εισαι αρχαριος στο χωρο του GNU/Linux και εχεις ορεξη να ασχοληθεις πολυ μαζι του, το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να βαλεις ολογυμνο, τσιτσιδι που λεμε, Arch.
Και ας καταληξεις και σε Ubuntu στο τελος.

Θεωρουσα, θεωρω και θα θεωρω το Arch(και ισως διπλα εβαζα το vanilla Debian) ως τη καλυτερη και την ιδανικοτερη διανομη για εναν που ξεκιναει το ταξιδι του στο κοσμο του GNU/Linux.

Το GNU/Linux δεν ειναι απλα μια εναλλακτικη στα παραθυρα και το macOS, ειναι ιδεολογια και σταση. Το RTFM(read the fine manual😛) ειναι ο μονος “κανονας”. Δε θελει ουτε εμπειρια, ουτε να σπουδασεις το αντικειμενο, ουτε εξειδικευση, ουτε τιποτα. Αν ξερεις να διαβαζεις και να googlαρεις, μπορεις να εισαι ο πιο ανετος χρηστης του Arch.

Αν καποιος εχει διαφορετικη αποψη, κατα τη δικη μου ταπεινη και ακρως υποκειμενικη αποψη, ειναι τοξικη και ιδιως λανθασμενη.

ΥΓ: αν καποιος θεωρει δυσκολο ή παρατολμο το Arch, ας παει να βαλει Gentoo.

2 «Μου αρέσει»

Πολυ ωραια τα ειπες.
Το παραπανω μου προξενησε την περιεργεια ομως. Αν θες, δινεις κανα παραδειγμα για το παραπανω;

Εν το μεταξύ όλη αυτή η διαφωνία για τους οδηγούς και τελικά η εγκατάσταση του Arch:

@billniakas Σας αντιγράφουν οι devs του Arch

4 «Μου αρέσει»

Το έχω ξανά πει, το έχετε αρνηθεί, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα…

Η τρομοκρατία είναι αντίστροφη. Οι περισσότεροι Arch-άδες το παίζουν hackerάδες και κοιτούν αφ’ υψηλού τους άλλους (λες και κάναν καμιά επιστημονική δημοσίευση). Έτσι παρασύρεται και ο απλός χρήστης στο να θέλει να χρησιμοποιήσει μια διανομή που είναι απλά χάσιμο χρόνου. Θα μπορούσε να περάσει πιο δημιουργικά τον χρόνο του πχ δοκιμάζονται διάφορα DE.

ΥΓ προσπαθώ να μην “τσουβαλιάζω” ανθρώπους και καταστάσεις, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να το πω πιο απλά.

3 «Μου αρέσει»

Εδώ υπάρχει κάποια λογική ασυνέχεια και ένα λάθος. Το λάθος είναι η φράση «οι περισσότεροι Arch-άδες». Δεν είναι οι περισσότεροι, είναι απλά ηχηρή μειοψηφία και εγώ ως χρόνιος χρήστης Arch (btw) θα σου πω ότι τέτοιοι χρήστες είναι σκουπίδια. Η λογική ασυνέχεια είναι οι αναφορές σου σε αυτό που ονομάζεται «ελιτισμός» και στο ότι έτσι παρασύρονται απλοί χρήστες. Ο ελιτισμός είναι πάντα κακός και δε μπορεί να έλξει κόσμο αλλά, αντίθετα, τον απωθεί.

Πίστεψέ με, οι απλοί χρήστες δεν έλκονται από αυτό που νομίζουν ότι είναι το Arch επειδή κάνει κάτι το ίδιο το Arch ή κάποιοι χρήστες του αλλά από την ψεύτικη εικόνα που παρουσιάζουν οι Arch-based διανομές («απλό Arch», «φιλικό Arch», «εύκολο Arch» κλπ). Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτείται από τους συνεισφέροντες στο Arch να γίνεται σαφής διαχωρισμός και αυτός ο διαχωρισμός εκτείνεται από απλές φράσεις μέχρι τα λογότυπα των διανομών. Δυστυχώς, οι Arch-based διανομές και όσοι γράφουν για αυτές δεν το σέβονται πάντα αυτό.

2 «Μου αρέσει»

@likos
Τέτοιοι είμαστε. Αντίστροφοι τρομοκράτες :arch:

@raik
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Απλή συνταγή. Πρωτόκολλο.
Επ’ ουδενί περιλαμβάνει - win παρά μόνο σε ελεγχόμενο περιβάλλον VM - για χρήστες. Τυπικές arch ή debian εγκαταστάσεις με ότι DM θέλει ο καθένας και μηδέν δικαιώματα. Ολα τα pc rsync καθημερινά,γιατί πάντα θα βρεθεί κάποιος πίτουρας. Ολα τα αρχεία των χρηστών κατευθύνονται στους servers.
Server (δεν λέω os για να μην ξαναπέσουν ψιλοχοντρές) με ότι είναι αναγκαίο για την επιχείρηση να δουλέψει. Δεν κάνω μόνο εγώ εγκαταστάσεις στους servers αλλά και άλλοι με εξειδικευμένες γνώσεις που ούτε διαθέτω αλλά και δεν με ενδιαφέρει να βάλω κάτω από τη μασχάλη μου, που ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ακολουθούν το ίδιο πρωτόκολλο (κυρίως ασφαλείας). Αντίγραφα εννοείται ασταμάτητα.
Α και μην το ξεχάσω. Ανελέητη αντίστροφη τρομοκρατία.

2 «Μου αρέσει»

Προσωπικά δεν προτείνω διανομές, δεν συμφωνώ με το μεγάλο ποσοστό χρηστών η δική μου διανομή είναι η καλύτερη όπως αφήνετε να εννοηθεί πολλές φορές στα φόρουμ, η δε κομματικοποίηση των διανομών δεν μου αφήνει περιθώρια από το να σκέφτομαι τα χειρότερα.
Η χειραγώγηση η ενοχοποίηση και ο διαχωρισμός δεν νομίζω ότι ανήκει στην ελευθερία του λινουξ.

2 «Μου αρέσει»

αυτο παντως που συμβαινει με το arch δεν συμβαινει πάντως με το debian πχ. αυτος που εγκατεστησε debian καθαρο-που ειναι πιο δυσκολο- δεν κατηγορει αυτον που εγκατεστησε sparky κλπ.οταν το “ευκολο” arch εχει ακριβως τον ιδιο διαχειριστη αρχειων με το δυσκολο, οταν εχει τα ιδια repos ε πως θα το πεις; arch-based θα το πεις. και ολες μα ολες οι διανομες οταν ξεκιναει το script τους λεει οτι τα εγκαθιστας με δικο σου ρισκο χωρις καμια εγγυηση. ενταξει δεν υπαρχει διανομη καλυτερη απο την αλλη. οποια κουμπωσει σ εμενα καλυτερα για μενα ειναι η καλυτερη.

Ούτε ένας χρήστης Arch θα κατηγορήσει κάποιον επειδή χρησιμοποιεί EndeavourOS ας πούμε. Μπορεί να κατηγορήσει όμως (ενδεικτικά):

  • Την απόπειρα αυτού του χρήστη να απασχολήσει το forum του Arch επειδή δε μπορεί να βρει βοήθεια στην Arch-based διανομή που επέλεξε, πολλές φορές μάλιστα ψευδόμενος ότι έχει το «κανονικό» Arch.
  • Το να έχει αυτός ο χρήστης αρνητική άποψη για το Arch επειδή απογοητεύτηκε από κάποια Arch-based διανομή.
  • Το να επιχειρεί μια Arch-based διανομή να πλασαριστεί ως «τάδε Arch», ώστε να εκμεταλλευτεί την όποια δημοφιλία έχει το ίδιο το Arch.
  • Το να χρησιμοποιεί μια Arch-based διανομή παρεμφερή ονομασία ή λογότυπο με στόχο να μπερδέψει τους χρήστες.
  • Το να μην κάνουν σαφές οι Arch-based διανομές ότι α) δεν είναι το Arch όπως το επιθυμούν οι προγραμματιστές και οι χρήστες του και β) πού ακριβώς τελειώνει το Arch-specific κομμάτι και αρχίζουν τα δικά τους.

Φυσικά και δεν έχουν όλες οι Arch-based διανομές τα ίδια αποθετήρια με το Arch αλλά και να τα είχαν δε θα άλλαζε κάτι. Μια διανομή δεν είναι τα αποθετήριά της. Είναι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται, είναι οι επιλογές της, είναι το λογισμικό που χρησιμοποιεί και οι συνδυασμοί του, όπως και πολλά ακόμα πράγματα.

Έχω δει Arch-based διανομή (δεν έχει σημασία ποια) να αντιγράφει τμήματα από το wiki του Arch και να τα πλασάρει ως δικό της wiki, όπως επίσης και να αναγράφει σε ανακοινώσεις εκδόσεών της τις διάφορες αλλαγές που κόπιασαν να κάνουν οι συνεισφέροντες στο Arch ως δικές της, με φράσεις όπως «we made», «our tools» και παρόμοιες. Αυτό το λες και ανήθικο.

Δες το με εντελώς διαφορετικές διανομές. Το Sparky που ανέφερες αφήνει με κάθε ευκαιρία να εννοηθεί ότι είναι το Debian ή προσπαθεί να επικαρπωθεί το έργο των προγραμματιστών του Debian; Tο Linux Mint είναι το ίδιο με το να πάρεις Ubuntu και να του βάλεις Cinnamon; Μήπως είναι η ίδια διανομή γιατί το Mint χρησιμοποιεί και αποθετήρια του Ubuntu;

1 «Μου αρέσει»