Θέλω να δοκιμάσω μια διανομή Arch. Τι να διαλέξω;

Γεια σας και από εμένα, ξεκίνησα πριν 14 μήνες με Linux mint 19.3 cinnamon και συνεχίζω με 20.1. Απόλυτα ευχαριστημένος για αρχάριος προερχόμενος από windows, αν και έχω δοκιμάσει και άλλες διανομές (debian) σε έναν παλιό ssd, στο Mint αισθάνομαι ασφάλεια και σιγουριά. Σαν δεύτερο λειτουργικό έχω το πολύ καλό MX 19.3 και τρίτη επιλογή win 10. Τέλος θα ήθελα μια συμβουλή, ψήνομαι για arch, ποια διανομή θα μου προτείνατε σαν αρχάριος που είμαι. @billniakas βοήθειαααααα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γιατί; Σκέψου σοβαρά τους λόγους για τους οποίους “ψήνεσαι” και αν καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι είναι σοβαροί, αφενός μεν, σου λέω ότι εγώ προσωπικά θα σε βοηθήσω, αφετέρου δε, θα καταλάβεις ότι η ερώτηση που ακολουθεί (το “ποια διανομή θα μου προτείνατε”) δε συμβαδίζει με το “ψήνομαι για Arch”.

Το Arch είναι μια διανομή και οι Arch-based είναι άλλες διανομές, λιγότερο ή περισσότερο διαφορετικές. Δεν είναι το ίδιο και δε θα πρέπει να θεωρούνται το ίδιο, όπως δεν είναι το ίδιο το Mint με το Ubuntu για παράδειγμα.

Σκέψου γιατί θέλεις να αλλάξεις διανομή και γιατί προσανατολίζεσαι στο Arch. Έτσι η απόφαση που θα πάρεις θα έχει νόημα αλλά και δε θα καταλήξεις κάποια στιγμή να έχεις εσύ άσχημη εμπειρία χρήσης αλλά και να έχεις σπαταλήσει άδικα τον χρόνο κάποιων άλλων.

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για το καλώς όρισες!
Χαίρομαι διαβάζοντας ότι κι εσύ “πέρασες” από αυτό το πατάρι…
Από τα λίγα που διάβασα μέχρι τώρα, είμαι ικανοποιημένη από την προσπάθεια που γίνεται εδώ!

1 «Μου αρέσει»

To arcolinux έχει πολλά iso για να επιλέξεις ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας. Δηλαδή κάποια iso είναι πιο “γυμνά” από κάποια άλλα και πρέπει να φτάξεις περισσότερα πράγματα χειροκίνητα.
https://arcolinux.com/choose-your-project/

Επί την ευκαιρία επειδή απαντώ για πρώτη φορά σε αυτό το νήμα, να πώ πως έχω στον σταθερό εδώ και ~5 χρόνια manjaro kde, ενώ στο λάπτοπ τους τελευταίους μήνες έχω το fedora.

Ευχαριστώ για τη συμβουλή σου!
Ισχύει. Δυστυχώς σε virtualization είναι τελείως αντιπαραγωγικό. Ας μην επεκταθώ, θα είναι off topic…

Ευχαριστώ για την απάντηση Soulrain, εγώ δεν το έθεσα καλά, εννοούσα να δοκιμάσω arch για εμπειρία διανομής και όχι σαν βασικό σύστημα. Έμαθα σιγά σιγά το Mint και δεν το αλλάζω σαν άπειρος που είμαι, εφόσον κάνω τέλεια την δουλειά μου και σε αυτό συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Έχω αποκτήσει ένα κόλλημα να κατεβάζω διανομές (debian) και να κάνω από την αρχή εγκατάσταση, προγράμματα κτλ, αυτό με έχει βοηθήσει να μάθω μόνος μου τα βασικά του Linux. Ευχαριστώ πάντως.

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω είσαι σε καλό δρόμο. Το Arch είναι ένας καλός δρόμος για να μάθεις λίγο ποιο βαθιά πως λειτουργεί το Linux. Αλλά κρατάς μια κύρια διανομή, στην αρχή τουλάχιστον, για να μπορείς να κάνεις την δουλεία σου.

Αν και είμαι ο τελευταίος που μπορώ να δώσω συμβουλές για το Arch (I don’t use Arch btw) γιατί να μην πας απευθείας στο καλό πράγμα με τον δύσκολο δρόμο και να εγκαταστήσεις ένα καθαρόαιμο Arch :arch: χεράτο;

2 «Μου αρέσει»

Γεια σου Asfodelus, εννοείς να κατεβάσω το iso σκέτο arch; είμαι λίγο άσχετος όπως βλέπεις.

Αν κάνεις ΑΥΤΗ την ερώτηση, τότε έδωσα μια πολύ κακή συμβουλή, την οποία και παίρνω πίσω :grinning:

Δεν είσαι ακόμα έτοιμος. Θα γίνεις όταν θα καταλάβεις μόνος σου πως ένα δίκιο το έχω …

2 «Μου αρέσει»

Μην στεναχωριέσαι χαχαχα, Linux Mint και τα μυαλά στο μπλέντερ, ομάδα που κερδάει δεν αλλάζει χαχαχα.

Αν θέλεις να μάθεις και να αποκτήσεις ουσιαστική εμπειρία, θα χρειαστείς χρόνο, διάβασμα και υπομονή. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, λείπει κάποιο από αυτά τα τρία, τότε πιθανότατα θα κοροϊδέψεις τον εαυτό σου.

Στην περίπτωση του Arch χρειάζεται και στοιχειώδης λογική. Το wiki του δεν είναι τυχαία ένα από τα καλύτερα στον κόσμο του Linux αλλά ταυτόχρονα δεν είναι οδηγός. Θα σου δείξει όλους τους πιθανούς δρόμους αλλά εσύ θα αποφασίσεις προς τα πού θα πας. Αυτή είναι η φιλοσοφία της διανομής. Για παράδειγμα, πολλοί που θέλουν να δοκιμάσουν είτε περιμένουν όλες τις απαντήσεις έτοιμες χωρίς κόπο είτε πηδάνε κεφάλαια γιατί βαριούνται να διαβάσουν. Προφανώς, η νοοτροπία αυτή είναι ασύμβατη με μια τέτοια διανομή.

Αν τώρα δοκιμάσεις κάποια Arch-based διανομή, δε θα έχεις την “εμπειρία του Arch” γιατί η ουσία αυτής της εμπειρίας είναι ότι σε αναγκάζει α) να έρχεσαι σε πολύ συχνή επαφή με το ενδότερο σύστημα και β) να παίρνεις αποφάσεις μόνος σου. Αυτό δεν το αναφέρω ως αρνητικό για αυτές τις διανομές, απλά ως διευκρίνιση για να ξέρεις τι να περιμένεις, επειδή οι περισσότερες από αυτές πλασάρονται ως κάτι που δεν είναι.

Όλοι ως αρχάριοι ξεκινήσαμε. Το θέμα είναι το αν και το τι θα αποφασίσεις να “επενδύσεις” για να αποκτήσεις εμπειρία.

1 «Μου αρέσει»

ετσι ακριβως!
για δοκιμες η προταση μου ειναι να στησεις μεσα στο Μιντ το VirtualBox
https://www.pcsteps.gr/63813-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-virtualbox-linux-mint-ubuntu/

1 «Μου αρέσει»

@kouki74 τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ετοίμασε ένα usb και όρμα… :) . Αν υπάρχει δυνατότητα καλό είναι να κάνεις κανονική εγκατάσταση σε δίσκο ώστε να έχεις κανονική εμπειρία. Προσωπικά έχω δύο χρόνια το endeavouros και δεν αντιμετώπισα ούτε ένα πρόβλημα… Καλή επιλογή είναι και το manjaro, δοκιμάζεις και βλέπεις…

Θα πρότεινα (vanilla) Arch. Όλες οι παράγωγες διανομές απλά αυτοματοποιούν την εγκατάσταση κι έχουν κάποια βοηθητικά γραφικά εργαλεία. Αυτά ωστόσο πάνε ενάντια στην Arch φιλοσοφία να “χτίζεις” το σύστημα σου ενώ τα εργαλεία δεν είναι απαραίτητα καλύτερα των console αντίστοιχων. Η εγκατάσταση επίσης είναι σχετικά εύκολη αν ακολουθήσεις τον official οδηγό (Installation guide - ArchWiki ή με λίγες περισσότερες πληροφορίες Beginners’ guide - ArchWiki).

Όχι το Beginner’s guide. Είναι επισήμως deprecated εδώ και μερικά χρόνια και περιέχει ανακρίβειες. Π.χ. δεν αναφέρει τη διάσπαση του base group που πλέον δεν περιλαμβάνει τον πυρήνα και άλλα συστατικά.

Όλες οι (έγκυρες) πληροφορίες που περιείχε το Beginner’s guide βρίσκονταν πάντα και εξακολουθούν να βρίσκονται στο Installation guide, συνήθως με τη μορφή συνδέσμων.


Για μελλοντική αναφορά, σε οποιοδήποτε wiki διαβάζουμε προσέχουμε την ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης.

1 «Μου αρέσει»

Δοκίμασε τo arch αφού το σκέφτηκες μην απογοητεύεσαι, αν σου φαίνονται πολλά τα δεδομένα του οδηγού του χώρισε τα σε μέρη. Ξεκινά με την διαμόρφωση του δίσκου, φτιάξε το δίκτυο αν κουράστηκες σταματά και συνεχίζεις αργότερα. Υπάρχουν πολλά βίντεο εγκατάστασης αρκετά κατανοητά.

Και σχεδόν όλα γίνονται παρωχημένα σε λιγότερο από μία εβδομάδα από τη δημοσίευσή τους και κάνουν τους ανυποψίαστους χρήστες να σχηματίζουν αρνητική άποψη για τη διανομή ενώ φταίει αποκλειστικά το βίντεο που είδαν. Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε έναν άνθρωπο να κάνει σωστά βήματα, μην του προτείνετε τις αποδεδειγμένα λανθασμένες προσεγγίσεις.

Ο μοναδικός σωστός τρόπος εγκατάστασης του Arch είναι το διάβασμα του wiki, λίγο περισσότερο διάβασμα αν κολλήσει κάπου και τέλος οι ερωτήσεις. Όχι οι διάφοροι οδηγοί που γράφει κάθε τυχάρπαστος, ούτε τα βίντεο. Μιλάμε για μια διανομή που μπορεί να έχει μια σημαντική αλλαγή σε διάστημα λίγων ωρών. Θα περιλαμβάνεται αυτή στο βίντεο; Όχι φυσικά.

Δε σε «μαλώνω», απλά οι λανθασμένες συμβουλές οδηγούν σε λανθασμένα αποτελέσματα. Σκέψου για παράδειγμα τι θα συμβεί αν ο φίλος αποφασίσει να κάνει την εγκατάσταση ενώ γίνεται το transition σε pacman 6.0. Θα πάρει ένα διαλυμένο σύστημα και σίγουρα δε θα ευθύνεται ο ίδιος, αφού το βίντεο που βγήκε πριν δύο ημέρες π.χ. δε θα περιέχει καμία τέτοια αναφορά ώστε να προσέχει.

3 «Μου αρέσει»

Δεν έχεις άδικο, ο καλύτερος τρόπος είναι το wiki υποθετικά αν φανούν πολλές οι πληροφορίες πρώτη φορά ας δει και τα λάθος βίντεο όπως λες.
Παρά να μην προσπαθήσει ποτέ καλύτερα να το σπάσει στην μετάβαση, αναγκαστικά στο wiki θα ανατρέξει.

Το beginner’s guide περιέχει όμως ακριβώς τα βήματα της εγκατάστασης. Οι σύνδεσμοι δεν πολυ-βοηθάνε αναγκαία ένα αρχάριο γιατί περιέχουν πλήθος πληροφοριών πολύ πέρα από αυτό που χρειάζεται.

Ακριβώς έτσι Argi, έχω έναν παλιό ssd και κατεβάζω διάφορες διανομές debian, τις δοκιμάζω από περιέργεια και έτσι μαθαίνω αρκετά πράγματα. Βλέπω πολλές παρουσιάσεις διανομών από το utube και τις δοκιμάζω, απλώς τώρα θέλω να ορμήξω σε διανομές που στηρίζονται σε arch χαχαχα.