Θέλω να δοκιμάσω μια διανομή Arch. Τι να διαλέξω;

Το beginner’s guide περιέχει όμως ακριβώς τα βήματα της εγκατάστασης. Οι σύνδεσμοι δεν πολυ-βοηθάνε αναγκαία ένα αρχάριο γιατί περιέχουν πλήθος πληροφοριών πολύ πέρα από αυτό που χρειάζεται.

Ακριβώς έτσι Argi, έχω έναν παλιό ssd και κατεβάζω διάφορες διανομές debian, τις δοκιμάζω από περιέργεια και έτσι μαθαίνω αρκετά πράγματα. Βλέπω πολλές παρουσιάσεις διανομών από το utube και τις δοκιμάζω, απλώς τώρα θέλω να ορμήξω σε διανομές που στηρίζονται σε arch χαχαχα.

Μα ολόκληρη η διανομή δεν απευθύνεται με κανέναν τρόπο σε αρχάριους. Μπορεί κάποιος να τη δοκιμάσει αλλά το ενδεχόμενο πρόσθετο ψάξιμο που θα χρειαστεί είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη.

Πέραν του ότι το “ακριβώς τα βήματα της εγκατάστασης” που λες είναι ολότελα λανθασμένη νοοτροπία για τον μελλοντικό χρήστη του Arch, είναι και λάθος. Αν κάποιος δώσει τις εντολές με το pacstrap όπως θα τις δει εκεί, δε θα έχει πυρήνα και άλλα σημαντικά πράγματα. Άρα θα πάρει σφάλμα στην εκκίνηση με το καλημέρα. Είσαι διετεθειμένος εσύ που έδωσες μια τέτοια συμβουλή να βοηθήσεις τον φίλο με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει εξαιτίας αυτής και να του εξηγήσεις ότι όλα προέκυψαν γιατί τον παρέπεμψες σε τεκμηρίωση 5 χρόνια παλιά;

Έγραψα σε άλλο σχόλιο ότι το Arch χρειάζεται και κοινή λογική. Μέρος αυτής είναι το να ακολουθεί κάποιος τους συνδέσμους που αναφέρονται σε πράγματα που θέλει και όχι οποιονδήποτε σύνδεσμο υπάρχει στο wiki. Έχουν υπάρξει και οι αντίστροφες περιπτώσεις ανθρώπων που ζάλισαν άλλους για βοήθεια μέχρι να διαπιστώσουν ότι το πρόβλημά τους οφείλεται στο ότι προσπέρασαν την τάδε παράγραφο.

Το Arch και το wiki του δεν είναι οδηγοί, είναι νοοτροπία. Αν κάποιος ξεκινήσει με λανθασμένο mindset, θα συνεχίσει έτσι και θα αντιμετωπίζει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο.

1 «Μου αρέσει»

Η δικιά μου γνώμη είναι…πολύ κόπος για το τίποτα. Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι, αλλά 99% δεν πρόκριτε να μάθεις κάτι. Θα κάνεις copy paste εντολές, που τις περισσότερες φορές δεν θα καταλαβαίνεις καν τι εκτελούν. Επένδυσε χρόνο και κόπο κάπου αλλού.

3 «Μου αρέσει»

επειδη εχω δοκιμασει πολυ ολες τις διανομες τυπου arch αλλα και τους εγκαταστατες , μπορω να πω οτι τα προβληματα τα αντιμετωπησα με τις διανομες και οχι με τους εγκαταστατες που κατακρινονται βλεπω πιο πολυ. ακομα και με τον εγκαταστατη ο χρηστης πρεπει να εχει μια αλφα εμπειρια στην διαχειριση μετα την εγκατασταση.

Ακριβως αν δεν κατσει μαθει τι ακριβως κανει η καθε εντολη η αλλαγη που κανει στο συστημα…απλα θα αντιγραφει και θα λεει οτι εχει arch…ε και?

Και εγω ειμαι της αποψης @kouki74 μεινε στην διανομη που αισθανεσαι ανετα αυτη τη στιγμη και επενδυσε στο να μαθεις πρωτα καποιες βασικες εντολες του τερματικου.

Και ασφαλως να ριξεις μια ματια πως λειτουργει το file system

*Ειπαμε το linux θελει ορεξη για διαβασμα και μερακι…αν ολα τα παραπανω που σου παρεθεσα σου φαινονται βουνο, τοτε δεν κανεις (ακομα) για arch (στο arch τα παραπανω θεωρουνται αυτονοητα :wink: ).

Από τη στιγμή που εγώ την έδωσα, ναι. Και η απάντηση μου θα είναι ξαναμπές με το ISO και τρέξε τη σωστή εντολή μετά το split. Τι πάθαμε, ε; Χάσαμε 10 λεπτά.

Λοιπόν κλασικά το θέμα ξέφυγε πάλι…
με βάση την αρχική ερώτηση μπορείς να δοκιμάσεις:

  1. EndeavourOS έχουμε οδηγό εγκατάστασης εδώ
  2. Manjaro
  3. ArcoLinux
  4. Arch Linux μέσω του Archon
  5. Arch Linux

Αναλυτική λίστα με διανομές που βασίζονται στο Arch θα βρεις εδώ

Καλές δοκιμές και αν βρεις χρόνο γράψε μας τις εντυπώσεις σου!

4 «Μου αρέσει»

Δηλαδή το βρίσκεις λογικό και ωφέλιμο να υποβληθεί σε μια διαδικασία την οποία μπορεί κάλλιστα να αποφύγει χωρίς καμία αρνητική επίπτωση;

Έχεις σκεφτεί τι θα συμβεί αν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει εξαιτίας της παρωχημένης τεκμηρίωσης είναι περισσότερα του ενός και προκύπτουν συχνά;

Έχεις σκεφτεί επίσης ότι μπορεί να τύχει εσύ προσωπικά να μην είσαι διαθέσιμος όταν εκείνος “καίγεται”; Γιατί να επωμιστεί το βάρος της βοήθειας κάποιος άλλος, όταν μάλιστα αυτό θα έχει προκύψει από δική σου κακή συμβουλή;

1 «Μου αρέσει»

Προσωπικά δεν βρίσκω νόημα σε αυτή τη συζήτηση. Εγκατάσταση μιας διανομής για πλάκα θέλει να κάνει, όχι να σταματήσει πυρηνική βόμβα. Και γι´ αυτό είναι το forum, ώστε αν κάποιος πει κάτι λάθος ο άλλος να τον διορθώσει. (Όπως κι έγινε.)

5 «Μου αρέσει»

Παιδιά συγνώμη για την αναστάτωση, εγώ απλά θέλω να δοκιμάσω για εμπειρία διανομής και κάτι σε arch. Ευχαριστώ πάντως για το άμεσο ενδιαφέρον, είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της ωραίας παρέας.

2 «Μου αρέσει»

Μήπως σαν ένα ενδιάμεσο βήμα να δοκίμαζες πρώτα κάτι διαφορετικό από κάτι βασισμένο στο Debian, αλλά κάτι με rpm όπως πχ ένα Fedora;

2 «Μου αρέσει»

Κατά τη γνώμη μου,
Απάντηση στο τι να δοκιμάσεις δόθηκε ορθά από τον @Argi
Ακριβώς με αυτή τη σειρά.

Επί μέρους.
Η archlinux είναι μία δομημένη διανομή με εξαιρετικά αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας, διάθεσης πακέτων και επικοινωνίας. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να τα ακολουθήσεις χωρίς συζήτηση. Ερωτήσεις του τύπου “βοηθάτε χριστιανοί γιατί μετά από update, βλέπω μόνο cursor - τι να κάνω”, στην καλλίτερη να σε παραπέμψουν σε πρωτόλολλο λειτουργίας του arch-forum. Συνήθως θα σε γράψουν οι πάντες.
Αν είσαι διατεθειμένος να συμμετέχεις με αυτούς τους όρους, όρμα. Αλλιώς στροφή δια πλαγίων.

Ουσιαστικές διαφορές από λοιπές systemd διανομές δεν θα βρεις πέραν του pacman και του initramfs (και άλλα ψιλολόγια δώθε-κείθε). Δεν θα σου εξηγήσω επί τούτοις γιατί αναφέρω αυτά, είναι μία καλή ευκαιρία για σένα να ξεκινήσεις ψάξιμο και διάβασμα (κοίτα pacman/Rosetta).
Οπως όλες οι διανομές, έτσι και η arch είναι linux. Η βάση είναι ίδια. Πυρήνας linux.

Τα άρθρα του @Asfodelus είναι εξαιρετικά για να σε μπάσουν στο inner space του linux. Δεν κρύβω ότι ανατρέχω συχνά-πυκνά στις δημοσιεύσεις του για επιμόρφωση. Και ας χρησιμοποιώ linux δεκαετίες. Αν γύρναγα πίσω, έτσι θα ξεκινούσα.

Σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώ arch κατά 95% (το υπόλοιπο είναι debian) είτε πρόκειται για ατομική χρήση ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις ή διαχειρήσεις. Επειδή όμως το κάνω εγώ, δεν σημαίνειι ότι είναι και σωστό. Κάποιοι σε άλλο thread μου έβαλαν τα γυαλιά για τις επιλογές μου. Δικαίως.

Και τέλος. Δεν θα βρεις τίποτα διαφορετικό για καθημερινή χρήση στην arch. Ισως αν διατρέχεσαι από s&m τάσεις όπως κάποιοι από εμάς, να σου αρέσει. Αν και σφόδρα αμφιβάλλω.

Καλή συνέχεια.

3 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ, με κάλυψες, από την στιγμή που με το debian κάνω την καθημερινή δουλειά μου σαν καθηγητής 100%, είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος που έφυγα από τα win και συνεχίζω στο linux. Καλή συνέχεια

Αν θες να δοκιμάσεις η εγκατασταση είναι απλή, αν ακολουθήσεις το wiki η δεις έστω κανένα πρόσφατο video (δε γνωρίζω αν υπάρχει ακόμα το script του Βασίλη archon αν θυμάμαι καλα ) θα δεις ότι είναι καλή διανομή και σίγουρα θα την λατρέψεις. Δεν σπάει εύκολα εκτός αν εσυ κάνεις αλχημείες αλλά εύκολα θα βρεις τον δρόμο σου. Αν θες βοήθεια ζητά εγώ θα σου απαντήσω ανεξάρτητα αν έχω πετύχει το ίδιο πρόβλημα ή όχι δεν ξέρω για τους άλλους γιατί το forum είναι κυριος ubuntu based δεν υπάρχει χώρος για όλους μερικές φορές εξου και η παραπανω τρομοκρατία. Αλλά μην φοβάσαι δοκίμασε ιδίως σε παλιό μηχανάκι για τεστ μετά αποφάσισε μόνος Εννοείται κανονικό arch όχι arch based διανομές.
Αυτά είναι υποκατάστατα και υποδεέστερα σαν διανομές αλλά αυτό θα το καταλάβεις με τον καιρο

2 «Μου αρέσει»

Εδω εισαι λαθος τα θεματα του φορουμ τα καθοριζουν οι ιδιοι οι χρηστες του, αν οι χρηστες χρησιμοποιουν στην πλειοψηφια ubuntu-base διανομες (οπως και να το κανουμε το ubuntu ειναι η δημοφιλεστερη διανομη) τοτε λογικο και επομενο ειναι τα περισσοτερα θεματα να αφορουν ubuntu και τα παραγωγα του.

Χωρος υπαρχει για ολες τις διανομες δεν εχει αποκλειστει καμια και δεν υπαρχει και λογος βεβαια, αν παρατηρησεις τα τοπικ με arch tag ειναι ακριβως 389 δεν το λες και μικρο αριθμο θεματων που αφορα το arch και τα παραγωγα του ;) Εξξαλου οι περισσοτεροι απο τους διαχειριστες ειναι arch users ;)

Τρομοκρατια; δεν ειναι λιγο βαρια η λεξη τρομοκρατια;

3 «Μου αρέσει»

Μια χαρά υπάρχει και μπορεί να το βρει εδώ

To forum είναι Linux based και ο καθένας προσπαθεί να συνεισφέρει εκεί που μπορεί. Όπως και εσύ ξεκίνησες να δοκιμάσεις το arch διαβάζοντας κάποια πράγματα εδώ έτσι και άλλοι χρήστες να προσπαθήσουν να δούνε τις διανομές που τους ενδιαφέρουν.

Η τρομοκρατία στο παρόν forum δεν περνάει από κανέναν και για τίποτα. Νομίζω ότι περιπτώσεις που πήγε να συμβεί κάτι ανάλογο, αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει του.

1 «Μου αρέσει»

Θυμάμαι παλιά δε συμφωνούσατε να λέμε σε κάποιον να αλλάξει διανομή αλλά ούτε και να τον σταματάμε αν θέλει να πάει σε κάποια άλλη. Εδώ λίγοι απάντησαν για το arch (manjaro klp)και μερικοί ήταν σαν να του κόβουν τα φτερά και δεν είδα να κάνετε τις ίδιες αναφορές για να τους σταματήσετε και όπως καταλάβατε τον σταματήσατε από το να κάνει ένα παραπάνω βήμα… Κρίμα έτσι νομίζω. Το λογικό είναι όσοι δεν ασχολούνται με το arch είναι να μένουν στις επιλογές τους και να μην κόβουν τις επιλογές των άλλων.

Ο κανόνας είναι πως δεν προτείνουμε άλλη διανομή σε άσχετα θέματα με αποτέλεσμα να εκτροχιάζεται η κουβέντα. Ο κανόνας ρητά αναφέρει πως δεν ισχύει (προφανώς) όταν ένας χρήστης ρωτάει για ποια διανομή να βάλει…

Τι θα ήταν άστοχο σε αυτό το νήμα; Να είναι η πρώτη απάντηση βάλε Ubuntu. Επίσης εδώ απλά συμβουλές δίνουμε, δεν επιβάλουμε κάτι. Και είναι σημαντικό οι συμβουλές μας να απαντάνε στις ανάγκες του κάθε ένα και όχι απλά να προωθούμε μια αγαπημένη μας διανομή. Το Arch είναι μια απαιτητική διανομή, και ο κάθε ένας που θα την βάλει πρέπει να είναι προετοιμασμένος.

Για να μιλήσω και έπι του προσωπικού, κρίνοντας στην αρχή πως μπορεί ο @kouki74 να ανταπεξέλθει τον ενθάρρυνα, όταν είδα πως έκανα λάθος το επεσήμανα και δεν απαγόρευσε κανείς σε κανένα να διαφωνήσει στα πλαίσια της πολιτισμένης κουβέντας με την θέση του οποιουδήποτε. Και αν πρότεινα μια άλλη διανομή την Redhat το έκανα προσπαθώντας να δω μέσα απο τις ανάγκες του άλλου όχι τις δικές μου. Αυτό όμως έγινε πολύ αργά στην συζήτηση, οπότε είναι ΟΚ. Αν κάποιος έχει άλλη γνώμη – κανείς μας δεν είναι αλάθητος – κάνει μια αναφορά την εξετάζουμε και σβήνω μόνος μου την δημοσίευση μου.

Το φόρουμ ανήκει σε όλους και το συνδιαμορφώνουμε, απλά κάποιοι είμαστε προσωρινοί διαχειριστές του, μέχρι να βρεθεί μια νέα γενιά να μας αντικαταστήσει. Παρακαλώ λοιπόν να μην λέγονται έτσι απλά και με ελαφριά την καρδία τόσο βαριές κουβέντες.

2 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι απάντησες μόνος σου.