Εισβολή στο Forum… τον νού σας…
Κάντε report στα μυνήματά τους.
Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια μικρή επιδημία. Οι διαχειριστές όσο μπορούν είναι πάνω και σβήνουν, αλλά κάνετε αναφορές. Αν κάνετε αναφορές και ανάλογα με το επίπεδο πρόσβασης που έχετε η διαγραφή μπορεί να γίνει αυτόματα από το σύστημα χωρίς την επέμβαση κανενός διαχειριστή.
Δεν ξέρω αν η συζήτηση αφορά δημιουργία περιεχομένου ή scraping.
Για το scraping νομίζω το anubis μπορείς να κάνει καλή δουλειά. Βέβαια δεν γνωρίζω από την πλευρά του διαχειριστή τι επιπτώσεις έχει το scraping(μπορεί να χρησιμοποιώ και λάθος όρο) στον σέρβερ.
Προσωπικά αυτό χρησιμοποιώ σε δικό μου σέρβερ με την ελαφριά ρύθμιση βέβαια η οποία όμως μπορεί να κλιμακωθεί και επιπλέον χρησιμοποιώ το fail2ban συν το access control από cloudflare με επιθυμητή πολιτική πρόσβασης το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σέρβερ με επισκεψιμότητα όπως αυτός του φόρουμ.
Αν γίνεται αναφορά στον ιστότοπο του σέρβερ από τα LLM ίσως βοηθά και στη διάδοσή της φήμης ενός ιστότοπου. Νομίζω ότι γκρίζα διαφήμιση γίνεται ήδη από τα LLM. Με το αζημίωτο βέβαια.
Ρώτησα πασίγνωστο LLM ποιο είναι και μου είπε το όνομα του ανταγωνιστή του. Και όταν του είπα ότι κάνει λάθος, μου απάντησε πεισμωμένα.
Αν αφορά τη δημιουργία περιεχομένου οι δρώντες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την άδεια χρήσης του site.
Όπως και να χει τέτοια συμβάντα είναι αναπόφευκτα. Ήδη οι ίδιες εταιρείες που δημιούργησαν την πρόοδο, ζητούν την ανάσχεση της ταχύτητας εξάπλωσης της καθώς ήδη τα bot λειτουργούν μόνα τους και κάνουν ότι θέλουν με ένα απλό approved από εμάς.
Αυτό για τους προγραμματιστές μέλη του φόρουμ ίσως είναι και μια ευκαιρία για ανάπτυξη ειδικού λογισμικού αντιμετώπισης της εξάπλωσης ανεξέλεγκτων ενεργειών από μηχανές.
Κοντολογίς, ανήκω σε αυτούς που επιθυμούν την πολιτική του open access αλλά το ίδιο είναι και οι μηχανές που πρέπει να εκπαιδευτούν για να πάνε παρακάτω. Άρα ο πόλεμος γίνεται πάλι για τον έλεγχο της πληροφορίας.
Πιστεύω ότι ευάλωτο σημείο για εμάς θα ήταν να δεχτούμε ένα email που να θεωρούμε ότι είναι από μέλος του φόρουμ και τελικά να μην είναι έτσι αλλά να πρόκειται για κάποιο κακόβουλο bot. Γιατί όπως ξέρουμε υπάρχουν και LLM που δεν ελέγχονται για τις πληροφορίες που δίνουν.
Σημεία των καιρών. Εκεί που νομίζει κανείς ότι τα έχει δει όλα έρχεται η πραγματικότητα και μας διαψεύδει.
Τα botακια είναι φίλοι μας, αλλά θέλουν έλεγχο. @nikaskonstantinos