Σχετικά με το emacs + πολλά άλλα

Έχουμε και λέμε .

Ο gnu emacs είναι ένα πολυεργαλείο …
αλλά ποιο είναι το σωστό direcory να βάλουμε τα αρχεία μας το λεγόμενο init.el ?

~/.config/emacs/init.el
~/.emacs.d/init.el
~/.emacs/init.el

και τι θα πρέπει να βάλω ως παράμετρο ~/.local/share/applications/emacsclient.desktop για να δουλεύει και στα δύο . emacsclient και emacs ;
γιατί έχω μπερδευτεί πάρα πολύ …

Θα ήθελα να το έχω all in one . αλλά στα αρχικά βήματα κολλάω

1 «Μου αρέσει»

το scratch file πως θα το κάνω να μην υπάρχει οταν ανοίγω τον emacsclient ? και που θα βλέπει τον init.el ?

Σειρά video για την χρήση/ρύθμιση του emacs από τον Mike Zamansky.

1 «Μου αρέσει»

ευχαριστώ τα κατεβάζω να δω τι θα κάνω …ευχαιριστώ

Δεν υπάρχει “σωστό/λάθος” σε ότι έχει να κάνει με GNU Emacs. Οποιοδήποτε σε βολεύει κάνε, πολλά άτομα “δεν έχουν” κάν init.el απλά ένα emacs.org literate configuration. 'Αμα σου άρεσει org-mode αξίζει να το δοκιμάσεις. Δες playlist απο system crafters: Emacs From Scratch

Επίσης συνήθως θα δεις να έχουν ένα init.el που απλά κάνει load modules σε διαφορετική τοποθεσία.

GNU Emacs Configurations για να πάρεις ‘έμπνευση’:

Edit:

Δεν το θες αυτο, ξεκίνα Emacs με emacs --daemonM-x server-start μόλις το ανοίξεις και άνοιγε Emacs με emacscient -c. 'Οσο κατεβάζεις πακέτα θα παίρνει ώρα να τα κάνεις load, άμα το ανοίγεις κάθε φόρα με νέο emacs θα τρως άσκοπο χρόνο να κάνει ξάνα load τα πάντα. Emacs As A Daemon | EmacsWiki

Διάβασε το Mastering Emacs για να μάθεις τα βασικά.

3 «Μου αρέσει»

ένα πράγμα που δοκίμασα όταν έτρεξα doomemacs σε devuan
( αφου είχα κάνει compile τον emacs απο source ) ήταν οτι ο emacs άνοιγε κανονικά σε 1 δευτερολέπτα ενω ο emacsclient άνοιγε σε 6 sec …
και λίγο φρικάρα … επειδή λένε οτι ο emacsclient ανοιγει πιο γρηγόρα …

έχεις μπερδευτεί, κάνε $ man emacs & $ man emacsclient, το emacsclient ανοίγει το emacs ως server. Το τρέχεις μόνο άμα ήδη έχεις ανοίξει emacs server/daemon

...
emacsclient works in conjunction with the built-in Emacs server.

    For emacsclient to work, you need an already running Emacs with a
    server.  Within Emacs, call the functions "server-start" or "server-
    mode". 
...

Διάβασε τα πάνω που έχω στείλει, επίσης δεν συνιστώ τα opinionated batteries-included pre-configs όπως doom.

όταν το έκανα με το doomemacs είχα βάλει ως startup application
το

emacs --daemon

όπως αναφέρει ο DT εδώ
και μετά είδα οτι αργεί …

Κάτι είχες βάλεις λάθος και δεν έτρεξε ως startup. Μόλις τρέξεις emacs --daemon έχει ήδη φορτώσει το emacs, μετά απλά ανοίγεις το νεό frame με emacsclient -c που κάνει nano seconds, ο DT πλάκα έχει αλλά μην κοιτάς youtubers για να μάθεις emacs. Απλά πάτα C-h i και διάβασε τα docs.

το αριστερά είναι το emacsclient … το δεξιά είναι το demacs .

Το ξανά εξηγώ για να μην μπερδευτεί κάποιος άλλος.

Αυτό που έστειλες είναι το dashboard να δείχνει χρόνο που έκανε να κάνεις load όλα τα packages. Τι σχέση έχει να κάνει αυτό με το πόσο χρόνο θέλει να κάνει launch?
Δες αυτό:
output

η εντολή emacslient -c ανοίγει το ΙΔΙΟ emacs όχι καινούργιο. Βλέπεις να ανοίγω το ίδιο vterm, eshell etc.

Πόσο load time για τα packages?

2023-11-15_05-05

Αλλά πάνω βλέπεις να ανοίγει το νεο frame πιο γρήγορα από ότι μπορώ να κάνω record. Τα πακέτα γίνονται load όταν τρέχεις την εντολή emacs --daemon μετά με το emacsclient -c ανοίγεις το ίδιο emacs που ξεκίνησες ως daemon/server.

Sidenote:
Σου έχω στείλει πολλά resources πάνω, και αυτό που ρωτάς το εξηγούν ακόμα και τα man pages & το βίντεο που έστειλες o ίδιος. Δεν έχει ουσία να ζητάς βοήθεια και μόλις στην δίνουν να το αγνοείς.

Επίσης κάνει 12 seconds το daemon να τρέξει γιατί ζητάει password input για να κάνει load το mu4e config που έχω για emails.

Edit: Υπάρχουν post στο discourse του doomemacs να εξηγούν παρόμοια προβλήματα. Το doomemacs θα σε μπερδέψει, μάθε πρώτα κανονικά τι κάνει το emacs και πως να το φτιάχνεις όπως θες, αλλιώς δεν έχει ουσία. Από όσα είδα όταν μόνο όταν τρέχεις emacs --daemon τα κάνει όλα load κανονικά σε doom, με emacs πολλά τα κάνει eval όταν τα καλέσεις για να μοιάζει πιο γρήγορο.

2 «Μου αρέσει»

ευχαριστώ πρέπει να κάνω compile το emacs μέσω πακέτου που είναι στην ίδια έκδοση που δίνει το gnu.org ;
τι είναι προτιμότερο;;

Εγώ τώρα 29.1 τρέχω, για αρχή κατέβασε αυτό που σου δίνει το distro σου για να μάθεις πως φορτώνει κάποια site-elisp που είναι distro specific, μετά άμα θες κάνε το compile from source (Savannah). Άμα έχει πακεταρισμένο κάτι 28+ είσαι κομπλέ.

Θα συμφωνήσω στο ότι ο Emacs είναι ένα πολυεργαλείο. Αν και μερικοί θα πουν ότι ο Emacs κάνει τα πάντα εκτός από το να είναι ένας καλός text editor. :smiling_imp:

Η άποψή μου όσον αφορά το directory του init.el είναι ότι πρέπει να βρίσκεται στο .config/emacs/init.el, όπως πρέπει να γίνεται με όλα τα προγράμματα. Όσο για το emacsclient, δεν έχω βρει κάποιο πρόβλημα μ’ αυτό, τουλάχιστον στο δικό μου configuration. Αν και γενικά δεν κάνω χρήση των desktop files.

1 «Μου αρέσει»