Σας βολεύει ο nautilus;

Ρε παιδιά τι άβολο πράγμα είναι αυτό;

 • Δεν βλέπω καμία δυνατότητα να πάω ένα φάκελο πάνω. Μόνο μπροστά-πίσω.
  Θέλω τώρα να πάω στον φάκελο /mnt και δεν μπορώ.

Εντάξει. Πάω στο “Άλλες τοποθεσίες” και από κει στο “Υπολογιστής”. Αλλά άβολο.

 • Εκεί στην πλαϊνή μπάρα, δεν μπορείς να βάλεις κάτι προσαρμοσμένο. Μία συντόμευση κάποιου φακέλου που τον δουλεύεις συχνά. πρέπει να πας με πολλά κλικ.

 • Από την επιλογή “Άλλες τοποθεσίες” (αυτή με το σταυρουδάκι) χάθηκαν οι κατατμήσεις της ubuntu, της kubuntu και μία που έχω σε ntfs για αποθήκη. Κι αυτό επειδή τα έβαλα στο fstab για να μη δίνω κωδικό κάθε φορά που θέλω να ανοίξω ένα από αυτά.

Εντάξει αυτό είναι θέμα debian (Α ναι! Έβαλα και debian). Δεν κάνει τους αυτοματισμούς της ubuntu.

Και γενικά αυτό το gnome ρε παιδί μου…! Δεν έχει χώρους να αφήσεις εικονίδια για σκριπτάκια.

Εσάς σας βολεύει το gnome καλύτερα από το mate;

Διόρθωση Εντάξει. Τζάμπα γκρίνια. Έβαλα ότι συντόμευση θέλω στην πλαϊνή μπάρα. :smiling_face:

1 «Μου αρέσει»

Είναι ότι καλύτερο έχω δει σε προεγκατεστημένο file manager. Έτη φωτός μπροστά από τον explorer των παράθυρων :win:. Και από που να το πιάσεις. Από το ωραίο UI? από τα tabs. Από τις απλές, λίγες αλλά σημαντικές ρυθμίσεις που έχει το μενού ρυθμίσεων? Από την αναζήτηση που είναι ότι καλύτερο έχω δει σε αναζήτηση στη ζωή μου? Από το πόσο clean είναι το UI/UX? Από τις συντομεύσεις στα αγαπημένα? Από το βολικότατο μενού για SFTP? Από το batch renaming στα αρχεία? Όλα είναι τέλεια, για ένα προεγκατεστημένο file manager.

Και τονίζω το προεγκατεστημένο, καθώς θεωρώ πως ένα τέτοιου είδους file manager οφείλει να είναι απλό και λιτό, αλλά να κρύβει μια καλή λειτουργικότητα. Ένας έμπειρος χρήστης αν έχει άλλες ανάγκες πέρα από το nautilus εννοείται πως θα βάλει κάτι άλλο.

2 «Μου αρέσει»

Διαφωνώ. Ο καλύτερος είναι ο Dolphin. Έχει tags. Έχει προεπισκόπηση εικόνων και σε popup αλλά και β’ιντεο σε πλαϊνή στήλη. Πολλές επιλογές στο μενού - κατεβάζεις κι άλλες από το ίντερνετ, φτιάχνεις και δικές σου, αυτοματισμός για τις άλλες κατατμήσεις και φυσικά… το βελάκι για ένα φάκελο πάνω ρε φίλε!

6 «Μου αρέσει»

με τιποτα. thunar και ξερό ψωμι.

1 «Μου αρέσει»

Με ctrl+D μπορείς να προσθέσεις φακέλους στην πλαϊνή μπάρα. Δεξί κλικ στον φάκελο που Θέλεις, ctrl+D και θα μπει στο πλάι.

2 «Μου αρέσει»

Μου τη σπάει που δεν βλέπω τους δίσκους αριστερά.
Μου τη σπάει κι όταν πατάω το 1ο γράμμα αντί με πάει στο φάκελο (ή αρχείο) που θέλω, αυτό ξεκινάει την αναζήτηση.
Έχω ubuntu και χρησιμοποιώ κυρίως το Nemo

Αυτή η απλότητα που εξυμνεί ο φίλος μας, από μια άλλη οπτική είναι έλλειψη δυνατοτήτων. Να μην μπορείς να προσαεμόσεις την γραμμή μεςνού, να μην μπορείς να βάλεις συντόμευση για προεπισκόπηση ή για κρυφά αρχεία. Dolphin παιδιά.

2 «Μου αρέσει»

Κι έρχομαι εγώ να πω ότι ο mc ακόμα κρατεί και κάνει τρομακτικά αξιόλογη δουλειά, και με συνδέσεις σε sftp/ssh/κλπ.


έχω γράψει και για αυτό στο φόρουμ μας ΕΔΩ

Και είμαι αρκετά μαζόχας που έχω και total commander να τρέχει σε wine έτσι για το γαμώτο.

Πέρα από τη πλάκα, δεν έχω θέμα με τον Nautilus, χρειάζομαι κάτι να μου δείχνει αρχεία και γρήγορα… με 1-2 keyboard shortcuts μπορείς να καλέσεις να σε πάει σε path και μερικές ακόμα ιστορίες.

Δεν έχω βρει λόγο να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο για καθημερινά μέσα σε φακέλους και αρχεία. Τα παραπάνω απλά όταν παίζω με data σε websites/servers μόνο.

edit/Υ.Γ. εγώ θα ρωτήσω πως μπορείτε όλοι, όπως προφανώς και ο @Poor και τα έχετε στα Ελληνικά!! Δε μπορώ με τπτ…

1 «Μου αρέσει»

Εγώ, πάλι, θα πω ότι ο nc ακόμα κρατεί !! :face_with_monocle:

1 «Μου αρέσει»

Δεν το έχω πολύ με τα αγγλικά.

Ίσως, ένας λόγος είναι πως δεν ξέρεις καλά τον Nautilus

 • [1] Γρήγορη πρόσβαση στους προηγούμενους φακέλους με ένα κλικ.
  • Κάτι που έφερε το Next και είναι πραγματικά βολικό.
  • Βολικό μενου με επιλογές και πρόσβαση στο τερματικό
 • [2] Με μια επέκταση έχω μαζεμένα χρώμα φακέλων και emblems
  • Πολύ ποιο βολικό απο το nemo.
  • Με τη ροδέλα του ποντικιού αλλάζεις μέγεθος εικονιδίων
 • [3] Πρόσβαση με μια ματιά στις εξωτερικές συσκευές.
  • Στο nemo βλέπω όλες τις κατατμήσεις κάτι λιγότερο βολικό.
 • [4] Με απλό συρσιμό προσθέτεις bookmark
 • [5] Πρόσβαση σε όλες τις κατατμήσεις και το δίκτυο

Προφανώς, τα ίδια μπορείς να κάνεις και με το nemo, αλλά η μεγαλύτερη διαφορά είναι το μαζεμένο interface του Adwaita. Και για μένα το πλέον βολικό είναι το [1]. Δε θέλω άλλες λειτουργίες, δε με ενδιαφέρει πχ να αλλάζω μέγεθος σε μια εικόνα, το κάνει μεν αλλά δε με ενδιαφέρουν τα πρόσθετα. Μια επέκταση και μερικά thumbnairer, με ένα για epub που δυστυχώς δεν υπάρχει στα αποθετήρια. Θέλω όσο το δυνατόν καθαρότερο interface χωρίς περιτά. Προφανώς, πάλι περί ορέξεως ουδείς λόγος. Δε θέλω να πείσω κανένα, απλά μεταφέρω μια γνώμη και ίσως δυνατότητες που δεν τα έχεις εντοπίσει.

O ίδιος φάκελος με το nemo στο συστημα μου. Καθόλου καλά ενσωματωμένο. Άλλο θέμα όπως βλέπετε. Σημειώνω τα στοιχεία που τα βρίσω περιττά και απλά προσθέτουν θόρυβο (κατα την προσωπική μου αποψη πάντα) μιας και οι ίδιες λειτουργίες υπάρχουν και αλλού. Απλά χάνεις χώρο στην οθόνη και αυξάνει τη νοητική επιβάρυνση να βρεις αυτό που θέλεις,

Η μεγαλύτερη ενόχληση: Ενοχλητικά μυνήματα του nemo στο τερματικό. Και για τους 2: Κλείνεις το τερματικό και αντίο τα παράθυρα. Θα μπορούσε να γίνει κάτι με μια διεργασία να τρέχει στο υποβαθρό και να ακούει στο dbus ή έστω ένα nohup alias. [**]

Επίσης, είμαι θα χρησιμοποιήσω τον mc για κάποιες δουλείες, είναι ο καλύτερος αν θέλεις 2 panes. Ότι γραφικό έχω δοκιμάσει με έχει απογοητεύσει, γιατί θέλω πληκτρολόγιο.

 • (+2) Η δυνατότητα του να δεις τι έχει μέσα ένα συμπιεσμένο αρχείο, και να το δεις σαν φάκελο, ακόμα και ένα deb!.
 • (+1) Το ενσωματωμένο τερματικό που μπορείς να το ρυθμίσεις να έχει περισσότερες γραμμές, και η δυνατότητα με ένα πλήκτρο να μεταφέρεις ορίσματα στο τερματικό.
 • (-1) Οτι δεν κρατάει τον φάκελο όταν κάνεις έξοδο. Ναι ξέρω πως μπορείς με ένα απλό alias να το αλλάξεις αυτό.
 • (+2) Η προεπισκόπηση στο δίπλα παράθυρο, αν και δυστυχώς όχι για εικόνες.
 • (-2) Σε πολλά τερματικά ή γραφικά περιβάλλοντα τα F1,…Fn δε λειτουργούν. Κάποια θέλει να πατήσεις Esc πριν κάποια άλλα να χρησιμοποιήσεις το mouse.
 • (-5) H μεταφορά ενός φακέλου απο κατάλογο σε κατάλογο γίνετε αρχείο, αρχείο, αντί να μεταφέρει τον κατάλογο, αν και μπορεί να είναι στην ίδια κατάτμηση. Και μπορεί αντι για ένα sec να κάνει ώρες …
 • (-5) Η απαρχαιωμένη βάση του κώδικα. Αλήθεια προσπαθήστε να τον διαβάσετε. Αγαπημένος στόχος για δοκιμές σε αυτοματοποιημένα εργαλεία για αυτοματοποιημένη εύρεση σφαλμάτων σε κώδικα. Πχ το αγαπημένο: Είχε υλοποιήσεις για πράγματα που υπάρχουν στην τυπική βιβλιοθήκη της C σαν δικά του C macros. Κόλλαση!

[**] Τελικά όταν γράφεις τα προβλήματα που έχεις κάθεσαι και βρίσκεις και τη λύση. Με xdg-open το παράθυρο μένει ανοικτό, ακόμα και όταν κλείσεις το τερματικό. Αυτό θα πρέπει να δουλεύει παντού σε όλα τα γραφικά περιβάλλοντα και διαχειριστές αρχείων :stuck_out_tongue:

2 «Μου αρέσει»

Αν και γενικά δε χρησιμοποιώ τις εφαρμογές του gnome μιας και γενικά είναι περιορισμένες σε δυνατότητες, έβαλά ξανά τον nautilus μετά από πολύ καιρό να δω μήπως έχει αλλάξει κάτι. Εμφανισιακά είναι μια χαρά, αλλά προτιμώ τις περισσότερες δυνατότητες και επιλογές παραμετροποίησης από την εμφάνιση και ο nautilus είναι αρκετά φτωχός σε σχέση με dolphin, nemo και πιθανότατα και κάποιους άλλους διαχειριστές αρχείων. Επίσης οι dolphin και nemo, έχουν το χαρακτηριστικό της in-line μετονομασίας με διπλό - με καθυστέρηση - κλικ που είναι πολύ βολικό και το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά. Και ένα παράδειγμα των δυνατοτήτων παραμετροποίησης που έχει ο nemo τουλάχιστον, είναι ότι η εμφάνιση στην φωτογραφία που παρέθεσες και χρησιμοποίησες για την αναφορά σε πολλά και περιττά στοιχεία, είναι ότι μπορούν ν’ αλλάξουν ή να κρυφτούν και η εμφάνιση του πάνω μέρους της εφαρμογής να γίνει αρκετά παρόμοια μ’ αυτή του nautilus.

1 «Μου αρέσει»

Παρακάτω μια σύγκριση με ελάχιστη οπτική παρενόχληση.

Ναι, μπορείς να αφαιρέσεις πχ τα πλήκρα που ρυθμίζουν την εμφάνιση, αλλά αυτά είναι toogles. Είτε τα έχεις όλα, είτε περιορίζεσαι σε λίγα από αυτά, είτε δεν έχεις κανένα και αλάζεις με Ctrl1 … Δώρον άδωρον.

H ιεραρχία των καταλόγων είναι καλύτερα ορατή στο nemo, αλλά για μικρό βάθος είναι καλύτερα ορατή στον nautilus. Αλλά τι κάνει το βελάκι που δείχνω; Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη δομή. Ένα καλό που έχει είναι πως δείχνει να είμαι στον φάκελο glimpse [1] και μπορώ εύκολα να πάω στον υποφάκελο glimpse-drivers που επισκέφτηκα προηγούμενος. Στην εικόνα επίσης δείχνω κάτι που δεν έχει ο nautilus: Να δείχνει δυο φακέλους ταυτόχρονα. Ερώτηση κρίσεως. Ποιος φάκελος είναι ο glimpse ο αριστερός ή ο δεξιός; Και η διαδρομή του άλλου φακέλου ποια είναι; Εντελώς άγνωστο. Δεν είναι ούτε ο glimpse ούτε ο glimpse-drivers !. Είναι πολύ εύκολο να κάνει λάθος ή να χαθείς. Αν αντίθετα έχεις δυο διαφορετικά παράθυρα, ξέρεις τουλάχιστον πάντα ποιο είναι ποιο και δυσκολότερα θα κάνεις λάθος.

Τώρα μια ανάλυση λειτουργικότητας πρέπει να διαχωρίζει τις εργασίες που κάνεις συχνά, απο τις εργασίες που κάνεις σπάνια ή μόνο μια φορά. Για παράδειγμα, αλλάζεις συχνά καταλόγους, πολύ σπάνια θα αλλάξεις μορφή εμφάνισης, ενώ αν θα δείχνει την μπάρα στα αριστερά, σχεδόν ποτέ. Είτε θα σου αρέσει είτε δε θα σου αρέσει. Θα το αλλάξεις μόνο μια φορά στην αρχή, και ίσως περιστασιακά σε καμία σπάνια περίπτωση. Κατ εμέ μια καλή και λειτουργική διασύνδεση χρήστη θα πρέπει να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτές τις 3 περιπτώσεις.

image

Δεν είχα πάντα αυτή την άποψη, στα πέτρινα χρόνια είχα όλα τα toolbars του Excel και Autocad ορατά. Σου έδινε μια αίσθηση δύναμης, μιας και τουλάχιστον ήξερα τι έκαναν τα περισσότερα, σε αντίθεση με την αντίδραση άλλων που τα έβλεπαν και πελάγωναν, αλλά απο τότε μεγάλωσα :stuck_out_tongue:

Τώρα όσον άφορά τη μετονομασία με καθυστερημένο διπλό κλικ, είναι από τις χειρότερες ιδέες, απο την σκοπιά ενός απλού χρήστη. Ξέρεις πόσος κόσμος δυσκολεύετε να μάθει το διπλό κλικ; Έχεις δει κόσμο να ταλαιπωρείτε μέχρι να βρει τον σωστό ρυθμό; Και θα του βάλεις και καθυστερημένο διπλό κλικ; Εκεί τον έχασες εντελώς. Εδώ το δεξί κλικ και μετονομασία από ένα (μικρό ελπίζω) μενού, ή χρήση του F2 για προχωρημένους είναι πολύ καλύτερη λύση.

image

Αν πατήσεις τώρα το F2 στον nautilus θα δεις αυτό. Στον nemo θα το αλλάξεις in place. Και αν και το θέμα δε βοηθάει είναι πολύ δυσκολότερο ή τουλάχιστον θέλει περισσότερη προσοχή.

Και μιας και μιλήσαμε για το θέμα εμφάνισης, στην εικόνα ίσως δεν είναι ορατό, αλλά έχω round corner στην πάνω πλευρά, και σκληρές ακμές στην κάτω. Θα μου πεις πως είναι κακή ενσωμάτωση στη διανομή που χρησιμοποιώ και ίσως να έχεις δίκιο …

[1] Κάτι μεγάλο που φτιάχνω και ελπίζω να το δημοσιεύσω στους επόμενους μήνες.

1 «Μου αρέσει»

ειμαι ο μονος που χρησιμοποιω pcmanfm?.. σε XFCE?.. :D:P… με το περασμα απο gnome-2 σε gnome-3 ο ναυτιλος εγινε ενα χοντροκομμενο πραγμα. το ιδιο χοντροκομμενος εχει γινει και ο thunar. και οι 2 πλεον μοιαζουν με «app» κινητου. τεραστια κουμπια και εικονιδια, πολυς ενδιαμεσος αδειος χωρος σπαταλημενος τζαμπα.

εχω πεταξει χρονια τωρα και τον ναυτιλο απο το αρχαιο gnome debian μου, και τον thunar απο το xfce LMDE μου, και τους εχω αντικαταστησει με τον pcmanfm. απλος, κομψος, δεν μπλεκεται στα ποδια σου με εφε και φαμφαρες, και για το μικρο του μεγεθος τα καταφερνει εξισου καλα με τους “μεγαλους”, χωρις να λειπει κατι σημαντικο

εχει αρκετα ενδιαφεροντα και χρηστικα πραγματακια, οπως «αντιγραφη τοποθεσιας» (τη χρησιμοποιω οταν αλλαζω τον πυρηνα στον extlinux για να ειμαι σιγουρος οτι περναω σωστα την τοποθεσια), διπλη απεικονιση φακελων (βλεπεις 2 φακελους ταυτοχρονα και μπορεις να περασεις αρχεια μεταξυ τους σε στυλ midnight commander)

απλο, λιτο, κομψο και απεριττο

3 «Μου αρέσει»

Τον ήξερα από το enlightenment. Αυτός δεν είναι που με το ποντίκι πάνω από αρχείο βίντεο, ανοίγει σεντονάκι popup και σου κάνει προεπισκόπηση το βίντεο;

Τι εννοείς αρχαίο gnome 2 ρε φίλε σε debian; Έχεις εγκατεστημένη debian του 2009;

Α ρε linuks :grinning:

@anon74452261, debian8 εχω. οχι οτι αυτο δεν ειναι αρχαιο του κερατα, εγκατεστημενο το 2015, αλλα τεσπα :D:D. αυτο εχει gnome3 αλλα πριν ειχα ουμπουντου, που ηταν gnome2. ο ναυτιλος στο gnome2 ηταν οντως φυσιολογικος και χρηστικος. οταν εβαλα το αρχαιο debian που ειναι gnome3 (μαλλον ΗΤΑΝ gnome3, γιατι το ξηλωσα και εβαλα xfce), ο ναυτιλος ειχε γινει σαν χοντροκομμενο «mobile app». οποτε πηρε δρομο και εβαλα τον pcmanfm. το LMDE ειχε cinnamon, αλλα δεν εχω ιδεα τι file manager εχει και πως ειναι, γιατι το ξηλωσα ολο αμεσως μετα την εγκατασταση και περασα xfce/pcmanfm

ο pcmanfm δεν ειναι του elnightenment, ειναι του lxde/lxqt. δεν εχω ιδεα για σεντονακια popups και τετοια, γιατι τα εχω κανει ολα disable (thumbnails, κλπ τετοια), για να μην τρωνε τζαμπα χωρο στον SSD (cache, tmp files, και αλλα σαχλα), να μην εχω αχρηστες εγγραφες στον ssd, και να μην καθυστερει στη φορτωση των φακελων αν εχουν πολλα αρχεια μεσα. ειδικα με τα καινουρια κινητα που βασιζονται σε gvfs (και οχι direct mass storage access) για να δεις και να διαχειριστεις τα αρχεια του κινητου απο υπολογιστη, η κατασταση ειναι απελπιστικη. δεν εχω δει πιο τραγικα αργο πραγμα απο το gvfs

Για όσους δεν το έχουν ξανακούσει:
Το γραφικό περιβάλλον enlightment ήταν μια εποχή ο βασιλιάς των οπτικών εφέ και της όμορφης επιφάνειας εργασίας. Δυστυχώς, είχε βασιστεί σε λάθος βάσεις και σήμερα έχει μείνει πολύ πίσω. Αλλά αν κάποιος θέλει κάτι διαφορετικό ή να κάνει μια βουτιά στο παρελθόν ο καλύτερος τρόπος είναι να βάλει σε ένα VM τη διανομή Bodhi.

Υπάρχει μια παλία παρουσίαση για το τερματικό του Bodhi εδώ

Ήταν παλιά η επιλογή μου για μια ελαφριά διανομή όταν σήκωνα πολλά VM. Όσο για την εμπειρία χρήσης θα την παρουσίαζα σαν “ενδιαφέρουσα”. Ακολουθεί το παλιό στυλ του Χ11 με κρυμμένα ατελείωτα μενού με κλικ στην επιφάνεια εργασίας.

Μια εικόνα του File Manager αλιευμένη από το δίκτυο, μιας και μιλάμε για αυτούς

1 «Μου αρέσει»

@Asfodelus, τον ειχα τον enlightenment και τον χρησιμοποιουσα σαν το μονιμο γραφικο σε ενα τινυcore που ειχα παλιοτερα για λιγο. αλλα το τινυcore ειχε πολυ περιεργη διαδικασια update, καποια στιγμη εσπασε και δεν το ξαναχρησιμοποιησα εκτοτε. στο τινυcore παντως ηταν οντως πολυ καλαισθητος και εμφανισιμος ο enlightenment. ειχε μεχρι και launcher που λεγοταν everything. εγω μονο αυτον χρησιμοποιουσα για ολα. να τρεχω εντολες, να ανοιγω προγραμματα, να κανω αναζητησεις. δεν εχω βρει αλλον αντιστοιχο τοσο καλοφτιαγμενο και ευχρηστο launcher σε κανενα αλλο γραφικο. ο appfinder του xfce τον πλησιαζει πολυ κοντα, αλλα και παλι «λειπουν» μερικα πραματακια (υπαρχουν αλλα θελουν λιγο πειραγμα για να δουλεψουν με τον ιδιο τροπο). δεν ειχα ουτε εικονιδια στο desktop, ουτε αλλες συντομευσεις και ειχα καταργησει ολα τα μενου γιατι ειχα το everything για… everything (τα παντα στον enlightenment μπορουσαν να προσθαφαιρεθουν αμεσα σαν plugins)

kai o enlightenment μεγάλη αγαπη.

Όπως επίσης και ο Enlightened Sound Daemon εποχής που παίζαμε σε δίκτυο σε άλλο pc ήχους και τους τρομάζαμε :stuck_out_tongue_closed_eyes: