Terminology Ένα διαφορετικό τερματικό

Το terminology είναι ένα πρόγραμμα εξομοίωσης τερματικού. Και λοιπόν θα ρωτήσεις ήδη έχω ένα. Ναι αλλά το terminology δεν είναι σαν τα τερματικά που έχεις συνηθίσει.

image

Εντυπωσιακό έτσι; Πριν πούμε περισσότερα λίγη ιστορία.

Τι είναι ένα τερματικό

Τα τερματικά ήταν μια εποχή μια καυτή τεχνολογία. Και ήταν πραγματικά μηχανήματα οθόνες με πληκτρολόγια που με αυτά συνδεόσουν στον κεντρικό υπολογιστή.

image

Κάθε υπολογιστής είχε συνδεμένα πάνω του 10 ή και 20 τέτοια τερματικά. Και μοιράζονταν τον υπολογιστή που συχνά είχε τεράστια ποσά μνήμης ακόμα και 256KB (ναθ σωστά διάβασες).

Στη εικόνα είναι ένα VT100 το τερματικό της DEC του 1978 που έθεσε το στάνταρ που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε. Δεν είναι υπολογιστής αυτό στην εικόνα ούτε είχε CPU. Το λέγαμε και ήταν ένα χαζό τερματικό. Φυσικά υπήρχαν πολλά μοντέλα τερματικών στην αγορά. Το καθένα με τις δικές του προσδιαγραφές και δυνατότητες. Και υπάρχει ακόμα στην διανομή σου, αν ξέρεις που να κοιτάξεις μια βάση δεδομένων με αυτά τα στοιχεία. Την απαιτούν προγράμματα όπως το vi, το mc και το htop.

Και υπήρξαν και κάποια που μπορούσαν να δείξουν εικόνες και γραφικά. Αλλά ποτέ δεν έγιναν στάνταρ. Ήρθαν αργά τα GUI και το X11 ήρθαν για να μείνουν. Αρχικά περάσαμε σε έξυπνα τερματικά που έτρεχαν X11 με τα πρώτα Linux συχνά να παίρνουν αυτό τον ρόλο. Και τα τερματικά από μηχανήματα έγιναν ένα πρόγραμμα που δείχνει ένα μαύρο παράθυρο :terminal:.

Όμως η δύναμη του τερματικού παραμένει, και κάθε χρήστης ξέρει πως εκεί θα βρει την δύναμη. Τα τερματικά μας όμως έχουν μείνει πίσω στις δυνατότητες του παλιού V100. Λίγα τερματικά (δηλαδή προγράμματα που κάνουν τα τερματικά) έχουν προσπαθήσει να κάνουν κάτι παραπάνω ή να εξελίξουν αυτήν την αρχαία τεχνολογία. Εκτός από το enlignment

To Enlightenment desktop

Πες μου τα βασικά γραφικά περιβάλλοντα και τις τεχνολογίες τους. Όλοι θα πουν για

  • Το KDE βασισμένο στις βιβλιοθήκες Qt
  • To Gnome βασισμένο στις βιβλιοθήκες gtk.

Ναι υπάρχουν και άλλα, συνήθως κλώνοι αυτών, αλλά οι τεχνολογίες κάτω από αυτά είναι ίδιες. Ελάχιστοι θα προσθέσουν στην λίστα το

  • Enlightenment βασισμένο στις βιβλιοθήκες EFL

Το enlighment ήταν ένα διάσημο περιβάλλον όταν είχε βγεί το έτος 2000. Ήταν το πρώτο περιβάλλον που είχε διαφάνειες, εφέ και compositor!. Και ήθελε τότε ένα πολύ καλό μηχάνημα για να τρέξει. Άνοιξε δρόμο, αλλά απλά ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Οι διανομές ακολούθησαν τον δρόμο του gnome και του KDE, που αρχικά δεν θέλανε πολούς πόρους, για να φτάσουμε στα σημερινά γραφικά περιβάλλοντα. Αλλά ευτυχώς δεν σταμάτησε η ανάπτυξη του. Και σήμερα είναι από τα ποιο ελαφρά και όμορφα περιβάλλοντα να έχει κανείς. Τα παλιά του μειονεκτήματα σήμερα έγιναν πλεονεκτήματα. Είναι κρίμα που δεν το γνωρίζουν περισσότεροι.

Αν θέλεις να το δοκιμάσεις η καλύτερη διανομή είναι η Bodhi Linux http://bodhilinux.com/. Την έχω ακόμα σε ένα Asus Eee PC και πετάει. ίσως απο τις καλύτερες διανομές για να αναστήσεις παλιά μηχανήματα.

Terminology

Το ‘terminology’ είναι το τερματικό του ‘enlighment’. Πέραν της εκπληκτικής εμφάνισης μπορεί να δείξει εικόνες ακόμα και βίντεο.

Στην εικόνα βλέπουμε το αποτέλεσμα της εντολής tyls μια εντολή φτιαγμένη για αυτό. Προσέξτε πως αναγνωρίζει και δείχνει την κάθε εικόνα. Αν κάνεις κλικ απάνω της θα την δείξει. Επίσης υπάρχει η εντολή tycat που αναγνωρίζει το είδος του αρχείου. Αν το περιβάλλον έχει ρυθμιστεί σωστά όπως στο bodhi εκτός από εικόνες θα ξέρει και απο video, ήχο, αρχεία pdf, αρχεία το libre office κλπ. Επίσης αναγνωρίζει links, emails καθώς και πολλά άλλα κόλπα.

Θα βρούμε και tabs χωρισμό της οθόνης κάθετα και οριζόντια, δυνατότητα ορισμού background (ακόμα και κινούμενου) καθώς και ημιδιαφάνεια. Ξέρω κάποια είναι προφανή, αλλά μην ξεχνάμε πως πρώτα αυτό τα έκανε. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του ποντικού θα εμφανιστεί ένα μενού να το ρυθμίσουμε στα γούστα μας και τις ανάγκες μας.

Για περισσότερα δείτε την σελίδα του About Terminology, καθώς και την σελίδα του έργου στο :git: github

Στο github θα βρείτε τους συνδυασμούς πλήκτρων και τις ειδικές εντολές που υποστηρίζει.

  • tyls : list directory contents with bells and whistles
  • tyalpha : set transparency level of the background
  • tybg : change the background image
  • tycat : display inline a media file or a URI
  • typop : display in a popup a media file or a URI
  • tyq : queue media files or URI to be popped up
  • tysend : send files to the terminal (useful through ssh)

Και επειδή ένα βίντεο τα λέει καλύτερα θαυμάστε :smiley:

Εγκατάσταση

Θα το βρεις στα αποθετήρια της διανομής σου. Σε debian διανομές :debian:, :ubuntu:, :mint:

sudo apt-get install enlightenment terminology    

Για mint :mint: έχω βάλει μια τελευταία εκδοσή από εξωτερικό αποθετήριο.

sudo  add-apt-repository ppa:niko2040/e19
sudo  apt-get update

Προσοχή το αποθετήριο δεν είναι συμβατό με την βασική διανομή. Μην ανακατέψετε πακέτα του enlighment της διανομής με αυτά του αποθετηρίου.

3 «Μου αρέσει»

Καλημερα!Θα ηθελα αν γινεται μια διευκρινηση:για να λειτουργησει η εφαρμογη terminology πρεπει να εγκαταστησουμε το περιβαλλον εργασιας enlightment η μπορουμε να εγκαταστησουμε αποκλειστικα την εφαρμογη αυτη και να εχουμε τις δυνατοτητες που αναφερονται στο αρθρο?
Ευχαειστω εκ των προτερων για την βοηθεια.

Το terminology θεωρητικά θέλει μόνο τις βιβλιοθήκες EFL και δεν θέλει το enlightment. Και παίρνεις ένα εντυπωσιακό τερματικό.

Βρήκα πως είναι καλύτερα όμως να έχεις και το enlightment αλλιώς είχα κάποια ενοχλητικά μηνύματα όταν έκανα tycat για παράδειγμα καθώς και για καλύτερη ολοκλήρωση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να χτίσω απλά το πακέτο και να μην έχω τέτοια θέματα αλλά προτιμώ τα ppa’s.

Οπότε αν υπάρχουν δυσλειτουργίες βάζουμε και το enlightment. Μικρό χώρο θέλει και που ξέρεις μπορεί και να σου αρέσει. Προσωπικά μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αλλά όχι σε ένα xfce. Και τα δυο έχουν μια vintage αίσθηση, αλλά το δεύτερο το βρίσκω βαρετό.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστω για το ενδιαφερον σου να εισαι καλα.Μια τελευταια ερωτηση μπορω να κατεβασω
το iso του Bodhi Linux οπως αναφερεις στο αρθρο και να το εχω εγκατεστημενο σε ενα στικακι?
Θα ηθελα να ξερω αν το Bodhi Linux ειναι live διανομη φιλικη προς τον χρηστη.Ευχαριστω εκ των
προτερων.

Το Bodhi Linux έχει live CD και μπορείς να το δοκιμάσεις. Μόλις ανακάλυψα πως έχει κάνει fork το enlightment και έχει ένα δικό του περιβάλλον που το λέει Moksha Desktop.

δεν θα την χαρακτήριζα από τις φιλικότερες διανομές για ένα νέο χρήστη. Αρκετά πράγματα θυμίζουν επιφάνειες εργασίας των προηγούμενων δεκαετιών. Και μια μικρή διανομή με ένα γραφικό περιβάλλον άγνωστο, έχει μικρή κοινότητα να σε υποστηρίξει.

Αν όμως είναι η δεύτερη διανομή σου, αξίζει πιστεύω τον κόπο να της ρίξεις μια ματιά. Και γιατί όχι και να μας μεταφέρεις τις εντυπώσεις σου :slightly_smiling_face:

2 «Μου αρέσει»

Το δοκίμασα, καλό είναι αλλά το tilix με βολεύει περισσότερο.

1 «Μου αρέσει»

Μια εναλλακτική διανομή, βασισμένη στο debian για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κατι διαφορετικό με enlightment είναι ή elive

Οι ελάχιστες απαιτήσεις 300 MHz CPU with 128 MB of RAM !!!

image

Πηγή:
https://www.linuxinsider.com/story/Elive-Elevates-Linux-With-Enlightenment-86009.html

το εχω κατεβασει και θα το δοκιμασω συντομα σε ενα νετμπουκ hp 110 mini που με αυτο πρωτοξεκινησα στο linux και δουλευει ακομα. σε live που λιγο το δουλεψα μου φανηκε πολυ καλο.

2 «Μου αρέσει»

Ομολογώ πως όντως είναι από τα πιο όμορφα τερματικά που έχω δοκιμάσει το terminology, αλλά δυστυχώς από τα πιο αργά.
Εγώ έχω καταλήξει στο alacritty, καθώς είναι με ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά ότι πιο γρήγορο έχω δοκιμάσει (βασικά είναι το μόνο που κάνει GPU render).
Μετά έρχεται το ST και το κλασσικό xTerm.
Για να δώσω ένα παράδειγμα για τη σύγκριση:

time cat 50MByteFile.txt

alacritty : 15sec
st : 40sec
xterm : 55sec
terminology : 1min 55 sec

1 «Μου αρέσει»

α) Δεν βλέπω γιατί αυτού τού είδους η ταχύτητα έχει καμμια σημασία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θέλεις να τυπώνεις τόσο πολλά πράγματα, και αν τυπώνεις τόσο πολλά, τότε υποτίθεται ότι οι άλλες πράξεις είναι πολύ περισσότερες και άρα δεν κερδίζεις τίποτα.

β) Έκανα μερικές δοκιμές, όχι με τούς συγκεκριμένους εξομοιωτές, με άλλους και φαίνεται η ταχύτητα να εντελώς είναι ανεξάρτητη από τον εξομοιωτή και να εξαρτάται μόνο από το μέγεθος τού παραθύρου.

Εδιτ
βιάστηκα να μιλήσω, δοκίμασα το xterm, και παραδόξως, είναι συγκριτικά απίστευτα πιο αργό, μιλάμε 6 φορές πιο αργό. (τα άλλα που δοκίμασα είναι konsole, yakuake, xfce4-terminal, όλα με ίδιες επιδόσεις που εξαρτώνται κυρίως από το μέγεθος τού παραθύρου.

Το πόσο γρήγορα κάνει cat ένα αρχείο είναι ένα μικρό υποσύνολο από όλα τα δυνατά terminal benchmarks… Υπάρχει ολόκληρη suite γι’αυτό: https://github.com/anarcat/terms-benchmarks

To GPU rendering είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιο προσόν. Σε ένα thinkpad 5ετίας με Intel GPU έχει διαφορά, πόσο μάλλον αν έχεις dedicated graphics.

Αλλά αν θες κάνε δοκιμή μόνος σου με το alacritty ή το kitty που κάνουν GPU render vs οποιοδήποτε άλλο. Και δεν συζητάω για το πόσο πιο ωραία φαίνονται όλα σε High Resolution οθόνες λόγω GPU anti aliasing…

1 «Μου αρέσει»