Salient OS πρώτες εντυπώσεις

Μόλις δοκίμασα την εν λόγω διανομή. Δεν είναι ένας κλασσικός installer ή μια κλασσική διανομή αλλά κάτι ενδιάμεσο. Η δοκιμή έγινε σε live usb. Το de που επέλεξα ήταν το XFCE που ξέρω αρκετά πράγματα πως ρυθμίζονται. Η διανομή αυτή απευθύνεται σε gamers και έχει προεγκατστημένες εφαρμογές όπως το stream και το lutris. Μόλις μπούμε σε live usb περιβάλλον μας πετάει απευθείας τον installer.

Θετικά:

 1. Έρχεται με προεγκατεστημένες πολύ χρήσιμες εφαρμογές όπως chromium, mozilla, transmission, htop, document viewer, audacity, gimp κ.ο.κ
 2. Έχει ένα αρκετά όμορφο xfce περιβάλλον αν και dark themed (προσωπικά γούστα) με πολλές πινελιές όπως διαμορφωμένο τερματικό κ.λ.π
 3. Έχει πολλές out of the box ρυθμίσεις όπως ρύθμιση ήχου με το pulseaudio/pavucontrol, pamac κ.λ.π
 4. Υπάρχει server στο discord: SilentRobot που μπορείτε να βρείτε τους dev’s για άμεση επικοινωνία, ενώ και στο sourceforge απαντάνε αμέσως
 5. Ευκολία χρήσης από το live usb χωρίς να θέλει password κ.λ.π για χρήση

Αρνητικά:

 1. Δεν έχει wallpapers ή τίποτα τρελλά extra εικονίδια κ.λ.π by default να επιλέξεις όπως ούτε κάποιον κειμενογράφο (σουϊτα libre office κ.α)
 2. Αν και χρησιμοποιεί το XFCE η ram με το καλημέρα έφτασε 850+ mb ram ενώ κανονικά έπρεπε να έχουμε κάτω από τα μισά
 3. Μόλις έκανα sudo pacman -Syu για update/upgrade εμφάνισε σφάλμα.
  error: failed to commit transaction (conflicting files) nss: /usr/lib/p11-kit-trust.so exists in filesystem lib32-nss: /usr/lib32/p11-kit-trust.so exists in filesystem Errors occurred, no packages were upgraded.
 4. Μπορεί να έχει κάποιες πολύ χρήσιμες εφαρμογές αλλά έχει και πάρα πολλές αχρείαστες. Για παράδειγμα ποιός ο λόγος να έχεις 3 video editor (kdenlive, obs, simple screen recorder) ?
 5. Όταν δοκίμασα να βάλω usb κάρτα ήχου με μικρόφωνο παρατήρησα πως έπρεπε να κάνω ρυθμίσεις για να παίξει από εκεί ο ήχος. Αυτό είναι κάτι που στο Mint δε συναίβει ποτέ. Είναι μια μικρή λεπτομέρεια βέβαια αλλά όταν μιλάμε για out of the box εμπειρία, παίζει το ρόλο της.

+bonus: Θα ήθελα να έχουν βάλει το printscreen σαν λειτουργία με απλό πάτημα κουμπιού ptrscrn. Εφόσον έβαλαν τόσες λειτουργίες όπως το Catfish για αναζήτηση αρχείων στον thunar ήταν εφικτό νομίζω.

Συμπερασματικά: Είναι ένα ενδιαφέρον project με πολλά + και αρκετά - που θέλει δουλίτσα για να γίνει μια διανομή ραφιναρισμένη. Δεν δοκίμασα games μιας και δεν παίζω αλλά ενδεχομένως να τα πάει καλά. Δεν κατάλαβα βέβαια ποιό είναι το άμεσο πλεονέκτημά της έναντι του καθαρού Arch ή διανομών όπως το Manjaro ή το EndeavourOS. Είμαι σε επικοινωνία με τους dev’s να πω τις απόψεις μου γύρω από τη διανομή. Ευελπιστώ να διορθώσουνε τα ψεγάδια και να γίνει άριστη. Καταλαβαίνω βέβαια πως μια μικρή ομάδα που δεν έχει καν site δεν είναι εύκολο να κάνει κάτι τέτοιο άμεσα.

υ.γ. Ελπίζω να σας άρεσε το review μου…

10 Likes

Για το πρόβλημα που είχες στο 3, είχα ακριβώς το ίδιο εχθές με ένα Manjaro που είχε μείνει >μήνα χωρίς updates. Ίσως να ήταν τυχαίο.

Κατά τα άλλα, ευχαριστούμε για την παρουσίαση και περιμένουμε την απάντηση των developers ως προς τα ουσιαστικά πλεονεκτήματά του.

1 Like

To 3 εντάσσεται στις ανακοινώσεις τού Arch. Οποιοσδήποτε έχει διανομή που τραβάει απευθείας από το Arch, πρέπει να κοιτάζει τις ανακοινώσεις.

https://www.archlinux.org/

https://www.archlinux.org/news/nss3511-1-and-lib32-nss3511-1-updates-require-manual-intervention/

Το Manjaro επειδή γενικά αντιγράφει αλλά θεωρητικά δεν τραβάει απευθείας θα μπορούσε να το είχε «λειάνει» για τούς χρήστες. Δεν το κάνει πάντα, πρέπει να προσπαθήσει λίγο περισσότερο…

3 Likes

Ναι το ξέρω…παρακολουθώ το arch όταν μου έτυχε το έφτιαξα κανένα πρόβλημα.
Γενικά πρέπει να το παρακολουθούμε το arch και τα νέα και αν γίνεται να πατήσουμε να μας έρχονται ειδοποιήσεις.

Το ίδιο μου έτυχε και όταν δοκίμαζα το manjaro όπως και όταν δοκίμασα το endeavouros.

Το ανέφερα βέβαια για να δείξω ο,τι μπορεί να τύχει και αυτό και έτυχε. Κάποιος χρήστης μπορεί να το βάλει το salient και να νομίζει οτι φταίει. Λάθος μου που δεν το αποσαφήνισα.

1 Like

Για να βλέπουμε τις ειδοποιήσεις του arch μπορούμε να το κάνουμε μέσω το rss. Στην σελίδα τους υπάρχει το εικονίδιο πάνω δεξιά με το σήμα του wifi

κατεβάζουμε έναν rss reader σε όποια συσκευή θέλουμε και το προσθέτουμε!

1 Like

Ναι αλλά λέω ότι αν το salient έχει επιλέξει απλά να τραβάει από το Arch τότε δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό και απλά θα πρέπει να ξέρει ο χρήστης ότι αυτή είναι η επιλογή και πρέπει να κοιτάει τις ανακοινώσεις.

Για να μπορεί τουλάχιστον θεωρητικά μια διανομή να «διορθώσει» τέτοια θέματα θα πρέπει να έχει επιλέξει να λειτουργεί ανεξάρτητα όπως κάνει το Manjaro.

2 Likes