Πώς τα Πνευματικά Δικαιώματα Πνίγουν τον Ανταγωνισμό και την Καινοτομία

Τα πνευματικά δικαιώματα συχνά παρουσιάζονται ως το βασικό εργαλείο προστασίας των δημιουργών απέναντι στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Στην πράξη, όμως, η ολοένα και πιο αυστηρή νομοθεσία περί copyright δεν ενισχύει τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες και καινοτόμους. Αντίθετα, συγκεντρώνει ακόμη περισσότερη δύναμη στα χέρια λίγων, ισχυρών εταιρικών «πυλώνων», περιορίζοντας τον ανταγωνισμό και τις επιλογές όλων μας.

Η σημερινή πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων λειτουργεί συχνά ως φιλομονοπωλιακή ρύθμιση. Οι μεγάλες εταιρείες διανομής και εκμετάλλευσης περιεχομένου —δισκογραφικές, εκδοτικοί οίκοι, πλατφόρμες— κατέχουν σαφώς ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση από τους ίδιους τους δημιουργούς. Έτσι, η παροχή «περισσότερων δικαιωμάτων» μέσω του copyright μοιάζει με μια ειρωνική λύση: είναι σαν να προσπαθείς να προστατεύσεις ένα παιδί από τον νταή, δίνοντάς του περισσότερα χρήματα για το χαρτζιλίκι που τελικά θα του πάρουν.

Η ιστορία της βιομηχανίας του θεάματος επιβεβαιώνει αυτό το πρόβλημα. Την περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2010, μεγάλες δισκογραφικές σύναψαν πολυεκατομμυριούχες συμφωνίες απευθείας αδειοδότησης με πλατφόρμες streaming και βίντεο. Ωστόσο, τα έσοδα αυτά σπάνια κατέληξαν στους καλλιτέχνες. Συχνά δεν υπήρχε διαφάνεια, ενώ οι δημιουργοί αποκλείονταν ακόμη και από συμφωνίες μετοχικής συμμετοχής που αύξαναν θεαματικά την αξία των εταιρειών. Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι οι ίδιες δομές εξουσίας θα λειτουργήσουν πιο δίκαια σήμερα.

Πνευματικά Δικαιώματα και Τεχνητή Νοημοσύνη

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, το copyright προβάλλεται ξανά ως ασπίδα απέναντι στην «εκμετάλλευση» των δημιουργών από τη Big Tech. Και εδώ όμως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ακριβώς αντίθετο. Η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων απαιτεί τη χρήση εκατομμυρίων έργων. Αν η νομοθεσία απαιτεί ατομικές ή μαζικές άδειες για κάθε τέτοιο έργο, τότε μόνο οι μεγαλύτερες και πλουσιότερες εταιρείες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος.

Αυτό δημιουργεί τεράστια εμπόδια εισόδου για startups, ερευνητικές ομάδες και ανεξάρτητους προγραμματιστές. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερος ανταγωνισμός, υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την πρόσβαση στην πληροφορία. Οι μεγάλες εταιρείες όχι μόνο αντέχουν το κόστος των αδειών, αλλά το χρησιμοποιούν στρατηγικά για να «κλειδώσουν» την κυριαρχία τους στην αγορά της γενετικής AI.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση Thomson Reuters v. Ross Intelligence. Μια μικρή νομική startup προσπάθησε να ανταγωνιστεί κολοσσούς της νομικής πληροφόρησης χρησιμοποιώντας AI για καλύτερη πρόσβαση στη νομολογία. Παρότι το εργαλείο της δεν αναπαρήγαγε προστατευμένο περιεχόμενο, η αγωγή που δέχτηκε ήταν αρκετή για να την οδηγήσει σε κλείσιμο. Ανεξαρτήτως της τελικής δικαστικής απόφασης, ο ανταγωνισμός είχε ήδη εξαλειφθεί.

Προς μια Ισορροπημένη Πολιτική

Όταν τα πνευματικά δικαιώματα χρησιμοποιούνται ως όπλο για να δοθεί στους κατόχους τους δικαίωμα βέτο απέναντι σε νέες τεχνολογίες και ανταγωνιστές, το τίμημα το πληρώνουν οι καταναλωτές και η κοινωνία συνολικά. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι πιο σκληρό copyright, αλλά μια ισορροπημένη πολιτική που να ανταμείβει τη δημιουργία χωρίς να πνίγει την καινοτομία, να ενισχύει τον ανταγωνισμό και να ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες επιλογές, περισσότερες φωνές και περισσότερη ελευθερία έκφρασης.

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Μετάφραση του Pkst : Πώς τα Πνευματικά Δικαιώματα Πνίγουν τον Ανταγωνισμό και την Καινοτομία – Ανοιχτά πρότυπα και άδειες

5 «Μου αρέσει»

Επειδή όλοι ζούμε σε μονεταριστική/υλιστική περίοδο, πιστεύω ότι το παραπάνω είναι ο ορισμός του ευχολογίου.

Καλώς-κακώς αγαθά, υπηρεσίες, πιστεύω, ιδέες είναι σε rolling διαπραγμάτευση.

Επίσης ο ορισμός του ευχολογίου είναι ότι κάποιοι θα αναπτύσουν ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα, σύγχρονο, ασφαλές και εξελισσόμενο - που για να αναπτυχθεί από μια εταιρία θα κόστιζε εκατομμύρια - και να το προσφέρουν δωρεάν χωρίς να ζητάνε το παραμικρό υλικό αντάλλαγμα από τον χρήστη. Σε λίγο κάποιοι θα φτάσετε να ζητάτε και λειτουργικό και όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές (video editors, σουΐτα γραφείου κλπ) να τις δίνουν έτσι… για την ελευθερία.

1 «Μου αρέσει»

Επανέρχονται πάλι με ένα κόλλημα που έχω με τις άδειες χρήσης.

Η άδεια χρήσης των αναρτήσεων του φόρουμ είναι: CC BY-NC-SA 4.0 Άδειες Χρήσης δημοσιευμένου υλικού

Είναι η άδεια που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα και στην ακαδημαϊκή κοινότητα μαζί με την cc by sa.

Θα προτιμούσα να είναι cc-by δηλαδή αναφορά μόνο στο όνομα του δημιουργού και όχι sa δηλαδή με την υποχρέωση δημοσίευσης με την ίδια άδεια.

Στην εποχή μας γίνεται συζήτηση για την εκπαίδευση πλέον των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τοπικά.

Πώς θα επιχειρούσαμε να εκπαιδεύσουμε τα δικά μας μοντέλα στην ελληνική γλώσσα και περιεχόμενο όταν το 80%-90% έγκριτου ακαδημαϊκού περιεχομένου σε υποχρεώνει να χρησιμοποιήσεις την ίδια άδεια χρήσης; Ιδίως όταν είναι μη εμπορικής χρήσης.

Ευτυχώς που υπάρχουν δηλαδή και τα open data.

Νομίζω ότι αυτό στη χώρα μας αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην συμμετοχή της χώρας μας στην κούρσα της ΤΝ, ή την ανάπτυξη μοντέλων με σημείο αναφοράς την ελληνική γλώσσα.

Εκτός των άλλων μένει στο ράφι πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό. Παρακαλούμε όσοι όσες ανήκετε στον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας κάντε μια συζήτηση για αυτό και γιατί όχι για τη δημιουργία συντονισμένα συνόλων δεδομένων στην ελληνική γλώσσα με ανοικτή πρόσβαση στη γνώση.

H επιλογή της άδειας έγινε κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ των πρώτων λίγων μελών του φόρουμ. Και ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει γρήγορα πριν γεμίσουμε υλικό. Αν η μνήμη δε με απατά ήταν αυτό που μας εμπόδιζε στη δημόσια ανακοίνωση του. Εκείνη την εποχή το ζήτημα της χρήσης από ΑΙ δεν ήταν καν στο τραπέζι. Αλλά η επιλογή έγινε.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι πρακτικά εφικτό να γίνει αλλαγή της άδειας χρήσης καθώς θα πρέπει να ερωτηθούν και συμφωνήσουν όλοι που είναι ή ήταν μέλη. Να το πάμε με τις νέες δημοσιεύσεις; Να βάλουμε μια ημερομηνία μετά από την οποία ισχύει άλλη άδεια; Καθόλου πρακτικό. Να διαγραφεί το υλικό οποιουδήποτε δε συμφωνεί με την αλλαγή; Εξίσου.

Οπότε μένουμε στην αρχική επιλογή, θέλοντας και μη. Για την ιστορία και μόνο η προσωπική μου ψήφος τότε ήταν κάποια άλλη, χωρίς NC σίγουρα για SA μου διαφεύγει.

2 «Μου αρέσει»

@Asfodelus να είσαι σίγουρος ότι δεν έχω σκοπό να θέσω ζήτημα αλλαγής της άδειας χρήσης του περιεχομένου του φόρουμ, γιατί εφόσον έτσι αποφασίστηκε από την αρχή το σέβομαι και το ακολουθώ. Σε κάποιες αναρτήσεις έχω δώσει πρώτα στο περιεχόμενο μου με μικρές αλλαγές, στο gitlab άδεια cc by σαν μια πρόχειρη λύση.

Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή ίσως το ακαδημαϊκό περιεχόμενο και το περιεχόμενο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης θα μπορούσε να ακολουθήσει πιο ανοικτές άδειες χρήσης ακόμα και για εμπορική χρήση.

Θα μου άρεσε βέβαια να ακούσω και την άποψη ανθρώπων που εργάζονται πάνω στη δημιουργία ποιοτικών συνόλων δεδομένων όπως το glossAPI:

1 «Μου αρέσει»