Πώς προσθέτω Μηχανές Αναζήτησης στον browser μου

Όλοι οι browsers έρχονται φυσικά με μια προεπιλεγμένη Μηχανή Αναζήτησης ενώ αρκετοί έχουν μερικές ακόμα ως εναλλακτικές, μπορώντας να επιλέξουμε ποια θα έχουμε ως βασική.

Όμως, κάποιες φορές, μπορεί να θελήσουμε να δοκιμάσουμε ορισμένες άλλες Μηχανές Αναζήτησης ή, ακόμα καλύτερα, να απαλλαγούμε οριστικά από τη Google.

Βρισκόμαστε άλλωστε, σε διαφορετικές εποχές συγκριτικά με κάποια χρόνια πριν και οι Μηχανές Αναζήτησης όχι μόνο έχουν πολλαπλασιαστεί αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν να ζηλέψουν το παραμικρό από αυτές των Google και Bing (υποθέτοντας πως η δεύτερη είναι καλή και όχι απλά δημοφιλής λόγω του προεγκατεστημένου Edge).

Σε γενικές γραμμές, η προσθήκη μιας άλλης Μηχανής Αναζήτησης δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αν και διαφέρει από browser σε browser.

Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον Μηχανές Αναζήτησης στον Firefox (η ίδια διαδικασία είναι και για τα forks του), καθώς σε Chrome/ium και παράγωγους browsers.

Προσθήκη Μηχανής Αναζήτησης σε Firefox (και forks του)

Εδώ η διαδικασία είναι πολύ εύκολη.

Αρκεί να μεταβούμε στην ιστοσελίδα της Μηχανής που θέλουμε και να κάνουμε δεξί κλικ στη url διεύθυνσή της.

Αμέσως, στις αναδυόμενες επιλογές, θα δούμε και αυτή που λέει για προσθήκη της.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί χρησιμοποιώ το SearchX instance του φίλτατου @getimiskon:

Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις (δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τους τεχνικούς λόγους) που η επιλογή, για προσθήκη της, στο δεξί κλικ, δεν υπάρχει.

Οπότε; Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Λύση 1η:

Να προσθέτουμε το «Add custom search engine» addon που θα κάνει αυτή τη δουλειά πολύ εύκολη, μπορώντας να προσθέσουμε, χειροκίνητα, εύκολα και απλά, οποιαδήποτε επιπλέον Μηχανή Αναζήτησης.

Όμως, γιατί να βάλουμε ένα ακόμα πρόσθετο στον browser μας, όταν η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο;

Λύση 2η:

Αρκεί να μεταβούμε στη σελίδα του My Croft Project.

Στο πεδίο που υπάρχει, στο επάνω μέρος, βάζουμε το url της μηχανής που επιθυμούμε να προσθέσουμε.

Πατάμε το κουμπάκι search δίπλα και αμέσως θα μας εμφανίσει τα διαθέσιμα plugins που μας επιτρέπουν να προσθέσουμε τη Μηχανή με δεξι κλικ.

Πατάμε επάνω σε ένα που αμέσως θα μας μεταφέρει στη διεύθυνση της Μηχανής που επιθυμούμε.
Πλέον, θα μπορούμε να την προσθέσουμε και αυτή με δεξί κλικ.

Στο παράδειγμα, χρησιμοποιώ τη Gibitu:

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα βρούμε έτοιμα plugins.
Ακόμα όμως και στη σπάνια περίπτωση που δεν υπάρχει μπορούμε πανεύκολα να δημιουργήσουμε το δικό μας plugins σε μια απλούστατη σειρά τριών βημάτων στη σχετική σελίδα του My Croft Project.

Το ίδιο όμως, μπορούμε να κάνουμε και από τη σελίδα του Ready2Search (που γίνεται ακόμα πιο γρήγορα):

Προσθήκη Μηχανής Αναζήτησης σε Chrome/ium (και παράγωγους):

Εδώ η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική, αφού η δυνατότητα με το δεξί κλικ δεν υπάρχει.

Έτσι, θα μπούμε στις Ρυθμίσεις του browser, θα πάμε στην επιλογή «Μηχανές Αναζήτησης» και θα επιλέξουμε «Διαχείριση Μηχανών Αναζήτησης».

Θα μας ανοίξει το σχετικό παράθυρο, απ’ όπου θα πατήσουμε το κουμπάκι «Προσθήκη».

Εδώ πρέπει να συμπληρώσουμε και τα τρία πεδία που υπάρχουν;

Στο πρώτο θα βάλουμε το όνομα της Μηχανής Αναζήτησης (πχ: Peeker).

Στο δεύτερο μια συντόμευσή της με άνω-κάτω τελεία μπροστά (πχ: :pk)

Στο τρίτο και τελευταίο το url της, συνοδευόμενο με κάποια σύμβολα στο τέλος (πχ: https://peekier.com/#!%s)

Τα σύμβολα αυτά είναι τα εξής: #!%s και θα πρέπει να τα βάζετε στο τέλος του κάθε url της οιασδήποτε Μηχανής Αναζήτησης θέλετε να προσθέσετε (επίσης τα ίδια θα βάλετε και, αν στη περίπτωση του Firefox, επιλέξετε το πρόσθετο που αναφέρθηκε πιο πάνω).

Κατόπιν, σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επιλέγετε κατά το δοκούν τη Μηχανή που θέλετε να κάνετε αναζήτηση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη προσθήκη της συντόμευσης μπροστά από τον όρο που θέλετε να ψάξετε (πχ: :pk ντολμαδάκια).

Στον Firefox και παράγωγους, είναι πιο εύκολο, αφού στο πεδίο αναζήτησης, εμφανίζονται όλες οι Μηχανές που έχετε, μπορώντας, τη κάθε φορά, να επιλέξετε ποια θέλετε να χρησιμοποιήσετε:

Αυτοί είναι οι βασικοί τρόποι, φυσικά υπάρχουν και άλλοι, ειδικά στον Firefox, αλλά αυτοί είναι οι ευκολότεροι ακόμα και για μη έμπειρους.

Όπως θα εξακριβώστε, στην πλειοψηφία τους, οι εναλλακτικές Μηχανές Αναζήτησης είναι πολύ αξιόλογες. Ακόμα και αυτές που έχουν δικό τους crawler, κάνουν, σε πολλές περιπτώσεις, εξαιρετική δουλειά.

Στο χέρι μας είναι λοιπόν, να στείλουμε, ένα-ένα, τα προϊόντα των Βig Tech στον κάλαθο των αχρήστων. Κυριολεκτικά δεν τα έχουμε ανάγκη.
Πειραματιστείτε με τις διάφορες Μηχανές Αναζήτησης (δείτε εδώ μερικές) μέχρι να βρείτε αυτές που σας ταιριάζουν περισσότερο,

9 «Μου αρέσει»

Και λίγα τεχνικά. Πως βρίσκει το firefox την μηχανή;

Στον κώδικα HTML αυτής της σελίδας:

<link rel="search" type="application/opensearchdescription+xml" href="[https://linux-user.gr/opensearch.xml](view-source:https://linux-user.gr/opensearch.xml)" title="LINUXUSER Search">

Και το αρχείο XML περιέχει:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<OpenSearchDescription xmlns="http://a9.com/-/spec/opensearch/1.1/">
  <ShortName>LINUXUSER Search</ShortName>
  <Description>Search for posts on LINUXUSER</Description>
  <Tags>discourse forum</Tags>
    <Image type="image/png">https://linux-user.gr/uploads/default/optimized/1X/ab638befe4054cbbd6e055c32e4351dcf1334219_2_32x32.png</Image>
  <Url type="application/opensearchdescription+xml" rel="self" template="https://linux-user.gr/opensearch.xml"/>
  <Url type="text/html" template="https://linux-user.gr/search?q={searchTerms}"/>
  <Query role="example" searchTerms="search term"/>
</OpenSearchDescription>

Αυτή είναι η βασική μας αναζήτηση (έχουμε και άλλες). Στους σκοτεινούς αιώνες, όταν δεν υπήρχαν εργαλεία ή plugins, για site που δεν το είχαν έφτιαχνα αυτό το αρχείο με το χέρι και το ανέβαζα σε ένα Apache. Δουλεύει αν και δεν ξέρω αν υπάρχει(;) κάποιο θέμα ασφαλείας και δεν λειτουργεί σήμερα, αν και δεν νομίζω.

Εξαιρετικός οδηγός για άλλη μια φορά! Ευχαριστούμε πολύ ^^

Η απορία μου είναι ως εξής: κατά πόσο είναι private ή safe η δεύτερη λύση στον firefox? Δηλαδή πώς λειτουργεί το search engine shortcut που σου δημιουργούν αυτά τα third parties, και εν τέλει περνάει μέσα από την υπηρεσία του mycroftproject ή του ready2search η αναζήτησή μας?

Επίσης παρατήρησα ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν δουλεύει κανένα από τα δύο της δεύτερης επιλογής, και ότι σε μερικά δεν κρατάει το favicon της σελίδας για icon στο shortcut. Πχ δοκίμασα με Nebula και δεν βρήκε το mycroftproject ενώ δεν λειτούργησε το ready2search και μάλιστα στο τελευταίο κράτησε το favicon του δικού του website.

Για τον λόγο αυτό έκανα τον κόπο να σηκώσω το καπάκι και να δείξω τι υπάρχει απο κάτω.

Με άλλα λόγια από που θα βρεθεί το αρχείο XML που περιγράφει μια διεύθυνση αναζήτησης είναι ανεξάρτητο από το που θα γίνει η αναζήτηση. Όλη η πληροφορία υπάρχει εκεί μέσα διαθέσιμη, και δεν θα περάσει από κάποιον τρίτο[*]. Αυτό που έκανα κατά τους σκοτεινούς αιώνες με το χέρι το κάνει μια υπηρεσία ή οποία δημιουργεί και σερβίρει το αρχείο XML.

[*] Δεν έχω χρησιμοποιήσει καμία τέτοια υπηρεσία και δεν έχω ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της. Ναι τεχνικά είναι δυνατόν να το φτιάξει έτσι ώστε να περνάει η αναζήτηση μέσα απο αυτήν. Αλλά αυτό δεν είναι ένα αποκρυψιμο γεγονός, αντίθετα είναι εύκολα ελέγξιμο. Άρα αν είχαμε κάτι τέτοιο θα ήταν και αρκετά γνωστό για να προταθεί. Επίσης η όλη εμφάνιση και στήσιμο της σελίδας θα ήταν διαφορετική. Οπότε απορρίπτω αυτή την πιθανότητα.

1 «Μου αρέσει»

Χριστός Ανέστη!!!
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Γεώργιους, Γεωργίες!!!

α) Πώς προσθέτω στον φυλλομετρητή palemoon με σωστό τρόπο μία μηχανή αναζήτησης, πχ την PrivacyWall;
β) Τι γνώμη έχετε για τη self-hosted μηχανή whoogle, πχ σαν docker container, όσον αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα;

@getimiskon πάρα πολύ λειτουργική η δική σου
searchx instance,μηχανή αναζήτησης getimiskon’s searx , στην καρτέλα preferences πρόσθεσα και την startpage.
Συγχαρητήρια!

2 «Μου αρέσει»

Ένας ακόμα χρήσιμος οδηγός για μια χρήσιμη λειτουργία στους browsers. Κρίμα που δεν υπάρχει από προεπιλογή αυτή η δυνατότητα, αντί να πρέπει να κατεβάζει κάποιος ξεχωριστό add-on.
Επίσης ευχαριστώ πολύ για τη χρήση του SearX instance μου για τις ανάγκες του οδηγού. :smiling_face:
(Ξέρω, θέλει λίγη παραπάνω δουλειά, αλλά είναι βασικά ένα προσωπικό project, όπως όλες οι υπηρεσίες που κάνω host)

Υπάρχει το “Add As Search Engine”, το οποίο είναι αντίστοιχο add-on με αυτό του οδηγού, το οποίο μπορείς να κατεβάσεις. Προσωπικά χρησιμοποιώ το “Add to Search Bar” από τo Classic Add-ons Archive (αρχείο add-ons του Firefox, πριν τη μετάβαση στα WebExtensions).

2 «Μου αρέσει»

A): Εγκαθιστάς κανονικά τη τελευταία του version, πας στις Ρυθμίσεις Απορρήτου, επιλέγεις ότι επιπλέον θέλεις και προσθέτεις κάποια addons ιδιωτικότητας.

H δε PrivacyWall κάνει logging και share τις ip διευθύνσεις αλλά δεν έχει 3rd party trackers και JS.

Β): Με την Whoogle δεν πρόλαβα να ασχοληθώ. Αν και την έστησε ένας φίλος για να τη δοκιμάσουμε, έχει κάποια θέματα ο server του και τον έχει κατεβάσει αυτή τη στιγμή.

Για όποιον επιθυμεί πάντως, να στήσει μια δική του Μηχανή Αναζήτησης, θα πρότεινα την αποκεντρωμένη Yacy.

2 «Μου αρέσει»

Λογικό είναι αυτό με το Nebula αφού δεν πληρεί τα κριτήρια μιας Μηχανής Αναζήτησης.