Πως λειτουργεί το Multi-touch σε Ubuntu 18.04 ;

Το ζήτημα είναι το εξής. Υπάρχει μια οθόνη αφης Dell και ένα Dell Λάπτοπ με προεγκατεστημένα Ubuntu 18.04.

Όταν χρησιμοποιείται η οθόνη με Windows μπορείς κανονικά να κάνεις δεξί κλικ με 2 δάχτυλα κλπ. Αντίθετα στο Ubuntu δεν τα κάνει αυτά, συμπεριφέρεται σαν να πιάνει μόνο ένα σημείο αφής. Η ερώτηση είναι πως λειτουργεί το Multi-touch στο Ubuntu, τι μπορώ να κάνω για να έχω παρόμοια συμπεριφορά με windows/ Android. Πρέπει να εγκαταστήσω κάτι έξτρα ή να κάνω κάποια ρύθμιση? Υπάρχει γενικά υποστήριξη Multi-touch?

Έκανα μια δικτυακή αναζήτηση για το θέμα αλλά δεν βρήκα κάτι που να απαντά στο ερώτημα παρά μόνο για 3/4 δαχτύλων gestures που και πάλι δεν κατάλαβα πως λειτουργούν.

Πάτε και κοιτάζετε αυλού. Γιατί Κύριε ; :stuck_out_tongue:

Αυτή είναι η γενική περίπτωση, δυστυχώς όμως θέλουμε πολύ δουλεία ακόμα για πλήρη υποστήριξη (βασικά δεν ξέρουμε τι θα τα κάνουμε και οι βιβλιοθήκες μας δεν ξέρουν πολλά για αυτά). Το cinnamon δεν ξέρει τι να κάνει το δεύτερο mouse για παράδειγμα την τελευταία φορά που δοκίμασα, αλλά τουλάχιστον δουλεύει. Κάπως καλύτερα απο την πρώτη φορά που απλά είχε καταρρεύσει.

Το να συνδυάσουμε τα δάκτυλα σε gestures είναι ένα καλύτερο πρόγραμμα και υπάρχει μια υποστήριξη για αυτό, ειδικά για τα touchpad των laptops. Gestures — libinput 1.24.0 documentation. Περάσαμε από διάφορε γενιές οδηγών μέχρι να καταλήξουμε στο libinput. Δεν ξέρω τι έχει το ubuntu, αλλά δες εδώ για το πως θα το βρεις.

Για βασικά gestures όπως το να κάνει κλικ με 2 δάκτυλα, το πρόβλημα το έχουμε λύσει, παρακάτω δείχνω τις ρυθμίσεις του Mint, αλλά περιμένω να βρω τις ίδιες και στο ubuntu.

Αν δεν υπάρχει υποστήριξη από το DE και για περισσότερα gestures δες αυτό.

Δεν έχω πρόσβαση σε μηχάνημα με touch screen να κάνω πειραματισμούς, αλλά ελπίζω να σου έδωσα κάποιες ιδέες για το πως να το ψάξεις παραπέρα.

2 «Μου αρέσει»

Κατάλαβα, άρα θα καταλήξω απλά να βάλω δικά μου Gestures για να υποκαταστήσω κάποιες λειτουργίες που θέλω, και θα προσπαθήσω να να παίξω με δεύτερο ποντίκι. Κρίμα είναι πάντως να μην μπορεί να γίνει διαχείριση του Multi-Touch, π.χ. κύλιση 2 Sliders (στην ελληνική μπάρες, μάλλον) ταυτόχρονα.