Πρόβλημα με καινούργιο υπολογιστή

Κατάφερα και έστησα το καινούριο μου μηχάνημα που το είχα απωθημένο.
Εντάξει, όχι εγώ. Σε εταιρεία το πήγα. Εγώ προσπάθησα στην αρχή μόνος μου, πιστεύοντας ότι επειδή ξέρω να τοποθετήσω μνήμες, άντε να βιδώσω και κανέναν σκληρό δίσκο στη θέση του, θα μπορέσω να τα καταφέρω και με το κουτί. Τα έκανα σαλάτα τελικά και πήγα και έσκασα άλλη μία 80άρα για να μου το στήσουνε. Τα κομμάτια είναι:
Asrock x570 phantom gaming x
Ryzen 9 5900x
Corsair 850w platinum τροφοδοτικό (HX κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι τώρα, γράφω από τη δουλειά)
Gskill 16 gb 3200mhz (2 κομμάτια) και cl 14
**Ssd corsair mp600 ** ( ήταν ο μόνος που είχα δει τότε ότι έχει pcie 4.0) 1 tera.
Κουτί coolermaster h500m.

Το απωθημένο που έλεγα ήταν ακριβώς αυτό. Να είναι τα καλύτερα κομμάτια που μπορώ να πάρω.
Καλά μην νομίζετε ότι μου τρέχουν από τις τσέπες. Από το Σεπτέμβρη ξεκίνησα να τα παίρνω ένα ένα.
Κάρτα δεν πήρα γιατί την ξέρετε την κατάσταση. Περιμένω τον Σεπτέμβριο να δούμε. Νόμιζα πως έχει ενσωματωμένα γραφικά η asrock. Σαν θυμάμαι ότι έτσι διάβασα στο Σκρουτζ αλά τελικά είχα λάθος. Πήρα την φτηνότερη που βρήκα (GT 710) με τη λογική να μην το ψάξω παραπάνω για κάτι καλύτερο αφού κάποια στιγμή έχω σκοπό να πάρω την 3060 rtx.

Λοιπόν το πρώτο δεδομένο είναι ότι καθώς πήγα να βάλω τη θερμοαγώγιμη πάστα, όντας από μικρός μπουνταλάς και υπερβολικός έβαλα το κατιτίς λίγο παραπάνω. Δεν απλώθηκε στη μητρική απλά έγλειψε λίγο από τα πλάγια και φαινότανε καθώς έβαλα την ψύκτρα. Ως ανώτερη νοημοσύνη βεβαίως πήρα ο έξυπνος μπατονέτα για να το καθαρίσω από τα πλάγια. Μην τα πολυλογώ λέρωσα λίγο αλλά κατάφερε και τη μάζεψα και πραγματικά ήταν πολύ λίγο το λέρωμα. Κάπου είχα ακούσει ότι δεν έχει και μεταλλικά στοιχεία η συγκεκριμένη πάστα άρα δεν θα έχω πρόβλημα. Ξεαγχώθηκα λοιπόν από αυτό. Φυσικά με το επιβεβαίωσε και το παλικάρι που το πήγα στην εταιρεία για να το φτιάξουνε.
Έβγαλε την ψύκτρα έβγαλε τον επεξεργαστή και είπε ότι θα τα κάνει όλα από την αρχή παρόλο που του επιβεβαιώνω ότι ξέρω πώς μπαίνει ο επεξεργαστής θυμάμαι από τα βίντεο που έχω δει στο internet. Τέλος πάντων υποτίθεται ότι το στήσανε από την αρχή και το ολοκληρώσανε.
Τα λέω αυτά γιατί θα επανέλθω στο θέμα μήπως έχει γίνει τεχνικό λάθος.

Τα συμπτώματα τώρα.
Το bios φυσικά μου ήταν άγνωστο κουτσά-στραβά κατάφερα να του πω να μπουτάρει από το USB. Βάζω λοιπόν το τελευταίο mint mate. Πήρα την πρώτη χαρά όταν είδα ότι μπουτάρει ρε σε 1 - 2 δευτερόλεπτα περίπου και λέω εδώ είμαστε γουστάρω μηχανηματάρα. Πάω να πατήσω εγκατάσταση τώρα και μου λέει ότι δεν βρήκε σύστημα efi partitions και ότι αν συνεχίσω θα είναι στο δικό μου ρίσκο. Ξαναπήγα στο bios και έψαχνα να βρω πώς θα απενεργοποιήσω το efi και να ενεργοποιήσω το legacy καθώς το χα ακούσει όχι όμως ότι ξέρω και τα πάντα, μία αμυδρή ιδέα είχα. Τελικά το κατάφερα και πράγματι όταν πάτησα εγκατάσταση τώρα μου έβγαλε το γνωστό μήνυμα ότι πρόκειται να διαμορφωθούν να ταδε partitions.
Δεύτερη χαρά τότε η εγκατάσταση έγινε στο τσακ μπαμ.

Και μετά …

Όσες φορές πήγαινα να ανοίξω το firefox παγώνω το σύστημά το ποντίκι δεν κουνιόταν δεν δούλευε κανένα κουμπί ούτε να σκοτώσω τον x σέρβερ.

Διαβάζω στο ίντερνετ ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα με το firefox και λέω αυτό θα είναι. Σκέφτηκα επίσης ότι μπορεί να είναι και πρόβλημα της συγκεκριμένης έκδοσης του mint γιατί την είχα ξαναβάλει στον παλιό μηχάνημα και έμεινε με την εντύπωση ότι είναι προβληματική μη ρωτάτε γιατί έτσι ακαθόριστα μου έχει κάτσει από δύο-τρία σημεία.

Κατέβασα ubuntu και τη long time support και την 21.04 σε mate όπως πάντα.

Εκεί πλέον μου παγώνει το σύστημα και με το live USB.

Το ερώτημα που κάνω και σε εσάς και έκανα και στο παλικάρι της εταιρείας είναι αν υπάρχει πιθανότητα να παίζει κάτι με το hardware. Δηλαδή μήπως κάποιο πινάκι έχει μπει λάθος. Μήπως η πάστα από τότε. Αλλά πάνε και τρεις βδομάδες μωρέ από αυτό. Άσε που το παλικάρι είπε ότι το δοκίμασε με δικιά του κάρτα γραφικών και με windows.

Το άλλο που σκέφτομαι είναι μήπως κάποια ρύθμιση στο bios. Στο τηλέφωνο το παλικάρι μου απάντησε ότι αν ήτανε θέμα καλωδίων ή οτιδήποτε άλλο του hardware θα φαινόταν κάτι πιο χοντρό. Δεν θα άνοιγε από την αρχή ή κάτι τέτοιο.

Τι λέτε εσείς για αυτό παιδιά; Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση

Στο τηλέφωνο μου είπε το παλικάρι ότι αν ήταν θέμα hardware ή δεν θα άνοιγε καθόλου ή τέλος πάντων θα το καταλαβαίναμε γιατί θα ήταν κάτι “χοντρό” ως σύμπτωμα αυτό που θα βλέπαμε.
Μου πρότεινε να βάλω windows και να δω. Εγώ έχω να κάτσω σε windows από τότε που υπήρχαν τα XP. Δεν ήξερα καν ότι τα καταβάσεις από τη microsoft και πληρώνεις απλά το κλειδί.
Είχα μείνει στο ότι τα αγόραζες σε DVD.
Και τέλος πάντων δεν γουστάρω ρε παιδιά.

Μου το είπε με τη λογική ότι μπορεί η Asrock να μην υποστηρίζει linux. Κάπου είδα στο redit ότι το είπε κάποιος αυτό και τον έκραξαν (όχι με κακία). ότι δηλαδή είναι τραβηγμένη μια τέτοια υπόθεση. Μια χαρά δουλεύουν τα linux συστήματα παντού.

Κάπου όμως είδα κι αυτό. Κι αν κατάλαβα καλά κάτι πρέπει να πέσει με ACPI (πρέπει να κάτσω να μάθω τι είναι τώρα αυτό το πράγμα). Το θυμάμαι και πρι 10 χρόνια που λέγανε στα λινουξάδικα φόρουμ μας α απενεργοποιήσεις το ACPI και τέτοια. Σαν να θυμάμαι και ACPI off στο BIOS του παλιού μηχανήματος. Τέλος πάντων,
ο τύπος νομίζω ότι λέει πως δουλεύει το λίνουξ με το ACPI disable μεν, αλλά απενεργοποιούνται οι υπόλοιποι πυρήνες του επεξεργαστή. Δείτε κι εσείς να πείτε το λέει (γιατί πέρα στα προτερήματα ου είναι και τα οξφορδιανά αγγλικά μου :wtf: )
https://askubuntu.com/questions/1234299 … 4-problems
Τι ακριβώς λένε ρε παιδιά;

Τέλος έχω και την απορία, αν πρέπει να βάλω κάτι εξειδικευμένο στο BIOS. Κάτι έβλεπα για spread spectrum που είναι disable και κάνα δυο άλλα άγνωστα. Το παλικάρι μου είπε όχι. Να αφήσω τα default. Μόνο τα efi κλπ να αλλάξω όπως και το έκανα έβαλα το legacy BIOS.

Μήπως τελικά να κάνω partition efi;
Μήπως επειδή είναι καινούργιος ο επεξεργαστής (Το Νοέμβρη κυκλοφόρησε) δεν έχουν προλάβει οι developers μας να κάνουν δουλειά. Μήπως είναι θέμα πυρήνα και πρέπει να κάνω κάτι;
Σαν κι αυτά που λένε στο λινκ που έδωσα;

pci=assign-busses apicmaintimer idle=poll reboot=cold,hard

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=assign-busses apicmaintimer idle=poll reboot=cold,hard"

sudo kernelstub -a "pci=assign-busses apicmaintimer idle=poll reboot=cold,hard"

Πείτε ρε παιδιά. Ξέρετε κάτι γι αυτά;

Καλορίζικο το κτήνος :grinning:

Έτσι όπως το περιγράφεις και έχοντας τα ίδια περίπου θέματα…θα τολμήσω πω ότι είναι η GPU η GT 710 είναι παλιά κάρτα (2013-14 κυκλοφόρησε η 700 σειρά της Nvidia).

Είχα τα ίδια θέματα με παγώματα του firefox η αναστολή δεν δούλευε ποτέ καμιά φορά δεν έκλεινε καν ο υπολογιστής, έχω μια AMD R9 380 του 2016…ε μόλις την έβγαλα και έμεινα με τα ενσωματωμένα της CPU πλέον το pc δουλεύει ρολόι.

Δυστυχώς ο δικός σου ο 5900x δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά.

Δοκίμασες τους κλειστούς οδηγούς της GPU μπας και σώσεις την κατάσταση;

1 «Μου αρέσει»

Με γεια το νέο pc!
Update bios έχεις κάνει ;
Καλύτερα τους κλειστούς οδηγούς της Nvidia.

Σ’ ευχαριστώ Κωνσταντίνε.
ΤΟ mint είναι ήδη εγκατεστημένο και έγινε χωρίς πρόβλημα η εγκατάσταση γρήγορα. όταν το έτρεξα το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα να κάνω ήταν να τρέξω το προγραμματάκι για τους κλειστούς οδηγούς. Εκεί είδα ότι είχα φορτωμένο το nouveau. Δεν θυμάμαι αν πάντα έτσι γινότανε ή αν σου έβαζε η εγκατάσταση τον ιδιοταγή (όπως ωραία το έχουν μεταφράσει οι δικοί μας). Βλέπω λοιπόν ότι προτείνει τον 4… ώπα! Τον ξέχασα ρε συ!
Τόσα χρόνια ήξερα τον 340, είχα μία GS8300. Τέλος πάντων τον έβαλα κι ακόμα δεν είχε κολλήσει κάτι. Λέω γουστάρω!Τώρα θα βάλω και το compiz να κάνω πάρτυ. Θυμάμαι από το 2008 ρε φίλε που για να παίξεις με compiz σου έλεγε ότι δεν μπορείς έτσι. Πρέπει να βάλεις τον σούπερ τον οδηγό. Κάνω επανεκκίνηση και μου βγαίνει μια οθόνη τύπου windows 95. 700X480 ρε συ :joy: Πάω στις προτιμήσεις > οθόνες και δεν βλέπω άλλη επιλογή! Αυτή μόνο και από κάτω ρυθμός ανανέωσης 73!!!
Η πλάκα είναι ότι έκανε κι άλλες προτάσεις. Νομίζω 460 ήταν η μία και 465 η άλλη (η διαφορά με το 5 είναι σίγουρη). Κι άλλη μία είχε, το 390 νομίζω. Όλες τα ίδια χάλια. Πάω και στο site της nvidia, βάζω το μοντέλο και πράγματι αυτόν οδηγό προτείνει. (μα είναι δυνατόν;). Στο παλιό μηχάνημα (από 2009) ο κλειστός οδηγός ήταν σαφώς καλύτερος και το έβλεπα ρε παιδί μου. (Μόνο που τα τελευταία δυο χρόνια δεν μου έπαιζε το Age of Empires και το είχα κάνει και νήμα εδώ).
Ξαναβάζω το nouveau κι όλα καλά με την ανάλυση. Λέω εντάξει! Μετά άρχισαν όλα αυτά.

Ευχαριστώ Νίκο. Δεν σε πρόλαβα. Χάλια ο οδηγός. Το περίεργο είναι ότι η GT710 είναι πολύ πιο καινούργια από αυτήν που είχα από 2009.

Δεν τον προορίζω για κάτι ρε φίλε. Ήθελα να έχω ένα γρήγορο μηχάνημα και ό,τι μου έρχεται θα κάνω. Μπορεί να ασχοληθώ με μουσική, μπορεί με βίντεο, μπορεί να κολλήσω και με παιχνίδια που ποτέ δεν ήμουν αυτής της φάσης. Τώρα θα μουυ πει κάποιος “Μα καλά αν είναι μόνο για ίντερνετ και κάνα δυο παιχνίδια τα κάνεις και με μικρότερο κόστος”/
Ε ναι, αλλά και στη δουλειά του ο άλλος μπορεί να πάει και με παπί και με ένα 250άρι.
Γατί παίρνει μηχανή των 20.000 που είναι σαν δυο αμάξια;
Απωθημένα σου λέω. :grin:

Και ρώταγα και δω μέσα, τι τροφοδοτικό να πάρω, τι κουτί και τέτοια. Το κρατούσα ζεστό μέσα μου μήνες :disappointed_relieved:

πάντως θα έπρεπε να αναφέρεις ποιες εκδόσεις πυρήνα δοκίμασες (Linux kernel). Γενικά σε καινούργιο υλικό θες όσο γίνεται πιο καινούργιες.

Χθες τη νύχτα έβαλα Arch. Χωρίς γραφικό ακόμα. Ξέρεις, τη φάση με το γραφικό σύστημα μόνο. Σήμερα θα την συνεχίσω.
Λοιπόν παρατήρησα ότι ήταν γυρισμένο στις default ρυθμίσεις στο bios και πρότεινε boot από efi Kingston traveler κλπ. (το usb στικάκι) Λέω ας τα αφήσω μωρέ, μπορεί αυτό να παίζει ρόλο.
Ωστόσο διαβαζα installation guid και έβλεπα κάτι πρωτόγνωρες ρυθμίσεις σχετικά με το UEFI system. Έπρεπε να κάνω UEFI partition και τέτοια. Τα παράτησα και ξαναμπήκα στο bios να το γυρίσω σε legacy και επί τη ευκαιρία δούλεψα και το xmb για να το γυρίσω σε 3 200 συχνότητα για τη μνήμη.
Έγινε μία χαρά η εγκατάσταση και άφησα για σήμερα το γραφικό και τα υπόλοιπα. Μετά είπα να μπω για λίγο στο mint που είναι ήδη εγκατεστημένο καλά. Έκανα και τις αναβαθμίσεις και μπήκε ο καινούργιος πυρήνας ο τελευταίος που υπάρχει δεν θυμάμαι τώρα ρε παιδιά. Έγινε πολύ γρήγορα η εγκατάσταση αναβάθμιση και έτσι όπως δούλευε νόμιζα ότι του έκανε καλό η arch! (Λολ). Πράγματι κουνιόταν ωραία το ποντίκι όλα έτσι καλά ήτανε. Στην επανεκκίνηση πάλι τα ίδια. Κολλημένο σαν να είναι την τιγκαρισμένη η μνήμη. Γνωστό σύμπτωμα πιστεύω σε όλους. Κάτι μου λέει όμως ότι όταν ολοκληρώσω την arch αυτή θα παίζει μία χαρά. Δεν ξέρω γιατί έτσι το λέω.

Λέτε να παίζει ρόλο το uefi partition; Να κάτσω να το μελετήσω πώς μπαίνει και να το βάλω;
Μετά δεν θα είναι λίγο σπαστικό στο Μπουτάρισμα; Δηλαδή νομίζω ότι δεν θα είναι όπως τον γνωρίζουμε ο grub.

Η αισιόδοξη σκέψη που κάνω είναι ότι είναι καινούργιος ο επεξεργαστής και δεν έχουν προλάβει ακόμα οι developers λινουξαδες να κάνουν τα κόλπα τους.

Καλημέρα.
Έχω πολύ παλιότερο σύστημα (intel). με παρόμοια κάρτα γραφικών (GT730, που σύμφωνα με το site της NVIDIA φοράει τους ίδιους drivers με τη δική σου).
Στο site βλέπω ότι προτείνουν τους 460.84.
Είμαι σε πυρήνα 5.10.42-1-lts (σε Arch με Cinnamon όμως), και, η έκδοση που έχει πάρει μετά τα τελευταία updates είναι οι 465.31. Δουλεύει μια χαρά, με ανάλυση 1920Χ1080 @ 60 MHz. (Ξαναγράφω ότι είναι τελείως άλλο σύστημα, απλά σημειώνω έκδοση drivers για την κάρτα σου).
Απ’ όσο θυμάμαι το Mint (Cinnamon, δεν ξέρω από Mate) ξεκίναγε με nouveau. Μετά την εγκατάσταση, πρότεινε να ενημερωθεί το σύστημα (updates) και μετά να μπουν οι διάφοροι drivers, όπου, όσον αφορά στις κάρτες γραφικών, έδειχνε τους διαθέσιμους.

Όσον αφορά στο BIOS, στο site της AsRock βλέπω ότι το πιο πρόσφατο είναι το 3.40, το οποίο είναι και το πρώτο που υποστηρίζει τον επεξεργαστή σου. Είναι μάλλον απίθανο να έχεις παλιότερο BIOS, γιατί, σύμφωνα με αυτά που έχω δει, αν το BIOS δεν υποστήριζε τον επεξεργαστή, ο υπολογιστής δεν θα ξεκίναγε καν. Βέβαια, δεν χάνεις τίποτα να το ελέγξεις.

Όσον αφορά σ’ αυτά που λένε στο link που παρέθεσες, πολύ χοντρικά:
“…αυτό είναι πρόβλημα διαχείρισης ενέργειας, το οποίο πιθανότατα προκύπτει γιατί οι δυνατότητες ACPI των πυρήνων σειράς 5.4, δεν είναι συμβατοί με την αρχιτεκτονική Ryzen Zen. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Linux να μην γνώριζε αν κάποιος πυρήνας του επεξεργαστή ήταν διαθέσιμος (μετάφραση του idle), και να έδινε εντολές να κλείσει ακόμα και όταν έκανε κάτι. Αυτό οδηγούσε σε “σπάσιμο” εφαρμογών που λειτουργούσαν σε γραφικό περιβάλλον, και εργασιών που είχαν να κάνουν με εικόνα και απαιτούσαν παράλληλες επεξεργασίες”
Ο τύπος λέει ότι μετά από διάφορες δοκιμές κατέληξε στη λύση που γράφει ακριβώς από κάτω
Screenshot
και κάποιοι συμφωνούν ότι ήταν αυτή που δούλεψε καλύτερα.
Όλα αυτά όμως αφορούν σε παλιότερους πυρήνες, άλλη μητρική και άλλον επεξεργαστή, δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσουν.

Εγώ θα σου πρότεινα τα εξής :

  • Ξαναφτιάξε το stickάκι του iso, αφού το φορμάρεις σε gpt.
  • Κάνε reset το BIOS σε default. Κάνε κι ένα clear CMOS καλού κακού.
  • Δεν βλέπω πουθενά στις οδηγίες του BIOS της κάρτας σου κάτι για secure boot. Επίσης στο κομμάτι του CSM δεν βλέπω να υπάρχει επιλογή “auto”, οπότε σύμφωνα μ’ αυτούς πρέπει να το αφήσεις “enabled”. Aν όμως υπάρχει “auto”, βάλτο εκεί.
  • Μπες από live, πήγαινε gparted, σβήσε το σκληρό και κάν’τον gpt.
  • Κάνε εγκατάσταση (θα πρέπει να γίνει σε EFI mode έτσι όπως στα λέω).

Καλή επιτυχία.

EDIT :
Τώρα διάβασα το τελευταίο σου post.
Όντως το ΕFI σε Arch είναι λίγο πιο δύσκολο στην εγκατάσταση. Αν μπερδευτούν EFI,GPT,MBR όμως, στο τέλος θα έχεις προβλήματα σε οποιαδήποτε διανομή. O εγκαταστάτης του Mint θα κάνει το σωστό partitioning μόνος του. Αρκεί το iso και ο σκληρός να είναι gpt.
Αν η εγκατάσταση γίνει σωστά, δεν θα καταλάβεις διαφορά στο boot.

4 «Μου αρέσει»

Καλημέρα @Georgie2
Πώς γίνεται η μετάφραση;
Με Python;
Αν έχει κάποια σχετική διαδικασία, μπορείς να ανοίξεις κάποιο νέο νήμα;
Ευχαριστώ.

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι μπερδεύτηκες λίγο. Όταν αναφερόμαστε σε κατάσταση idle (idle state) εννοούμε την κατάσταση που το σύστημα δεν κάνει κάτι. Στα ελληνικά μπορεί να λεχθεί και ως κατάσταση αδράνειας.

Το IDLE της python είναι ο εξ’ορισμού διερμηνευτής που έρχεται πακέτο με τη γλώσσα προγραμματισμού Python.

3 «Μου αρέσει»

Το [διαθέσιμος (μετάφραση του idle)] είναι η δική μου (βιαστική και λάθος) προσπάθεια απόδοσης του όρου “idle” στα Ελληνικά.
Στους κινητήρες χρησιμοποιούμε το Ελληνικότατο :slight_smile: “ρελαντί”, που προφανώς δεν στέκει καλά εδώ.
Στη βιασύνη μου να γράψω το κείμενο, θυμήθηκα πως όταν ο εκτυπωτής μου είναι online, αλλά δεν εκτυπώνει τίποτα, το HP-LIP γράφει σε μια καρτέλα : “Status : Idle”, οπότε το απέδωσα ως “διαθέσιμος” χωρίς να το πολυσκεφτώ.

Εννοείται πως το “κατάσταση αδράνειας” του Βασίλη είναι το σωστό.

3 «Μου αρέσει»

Και όμως μια χαρά στέκει :stuck_out_tongue:

1 «Μου αρέσει»

@billniakas έτσι είναι, δε γνώριζα τι είναι η κατάσταση idle.
Νόμιζα ότι ο @Georgie2 αναφερόταν σε έναν τρόπο μετάφρασης από τη γραμμή εντολών.
Μετά από “γκουγκλιν”, ανακάλυψα το translate της Python.
https://www.tutorialspoint.com/python_text_processing/python_text_translation.htm
Για αυτό αναφέρθηκα σε νέο νήμα.

2 «Μου αρέσει»

Καλημέρα μικρέ θεούλη Γιώργο. Καλημέρα κι εσείς μικροί θεουληδες.
Ευχαριστώ Γιώργο. Κάτι έγινε. Συνεχίζει όμως τα κολλήματα.
Ήδη είναι εγκατεστημένο το σύστημα με τις αναβαθμίσεις του. Έβαλε και καμιά 15αριά χιλιάδες πακέτα και το απόλαυσα με τι ταχύτητα του. Πήρα τα αρχεία από το home του παλιού μηχανήματος σε ένα 16άρι USBάκι. Έπαθα πλάκα για πότε τα έγραψε μέσα στο καινούργιο.
Ωστόσο με ξανακάνει κολλήματα πότε στην εκκίνηση και πότε στο firefox. Κυρίως όταν κάνω απότομες κινήσεις με το ποντίκι. Είμαι σε ένα φόβο λοιπόν και κάνω διακριτικές κινήσεις.

Να πω τώρα τι έκανα ακριβώς για να μου πείτε αν το έκανα σωστά.

Στο παλιό το σύστημα έβαλα το USBάκι και με το gpartrd το έκανα όλο gpt. Από το μενού πίνακας κατατμήσεων ξέρετε. Μετά έκανα νέο partition fat32 και έγραψα εκεί το mint με τη σχετική εφαρμογή. Το μπουταρας τον καινούργιο και πριν την εγκατάσταση άνοιξα το gpartrd. Ήταν εγκατεστημένος στο live USB ήδη. Έκανα λοιπόν όλο το δίσκο gpt με το μενού πίνακας κατακλίσεων. Μετά αυτό που δεν ήξερα ήταν αν πρέπει το σύστημα uefi στον εγκαταστάτη εκεί που σου λέει τι θες να είναι το partition που φτιάχνεις αν θα είναι το ίδιο το partition που βάζεις το σύστημα. Όμως την ώρα που πατάς Νέα > τύπος κατάτμησης > κλπ παρατήρησα ότι εκεί που έλεγε ο Έφη δεν είχε υποδοχή για σημείο προσάρτησης. Άρα σκέφτηκα φτιάχνεις ένα partition ως uefi με λιγα gigabyte (εγώ 10:00 το έβαλα γιατί στην αρχή του έβαλα δύο και μου είπε ότι δεν φτάνει) και αυτό θα είναι το σημείο όπου θα γραφτούν τα αρχεία της εκκίνησης όπως με το grab που γραφόταν κάπου στην αρχή του δίσκου ένα κομμάτι. Μετά δημιούργησα ένα άλλο partition το νούμερο 2 στα 150gb σκέφτηκα και εκεί εγκατέστησα το mint. Το 2ο αυτό partition ήταν ext4. Έκανα κι άλλο ένα partition για swap. Αν και έχω την υποψία ότι δεν χρειάζεται αφού είναι 16άρα η μνήμη.
Η εγκατάσταση έγινε γρήγορα και όλα καλά χωρίς κολλήματα κι ούτε ο εγκαταστάτης μου είπε ότι δεν έχεις φτιάξει uefi φίλε και κοντίνιου με δικό σου ρισκ.

Άι σιχτίρ πάω να πατήσω να κάνω μία διόρθωση πάνω στη λέξη και το δάχτυλό μου πατάει το υποβολή απάντησης. Βέβαια Καλή φάση το κινητό τόση ώρα τα λέω με λόγια. Το συνεχίζω έτσι από δω για να σωθεί τουλάχιστον το πρώτο κείμενο

Να πω επίσης ότι στο bios είχα ορίσει uefi.
Με ρώταγε από πού να είναι το πρώτο σενάριο boot και οι επιλογές ήτανε UEFA kingston, σκέτο kingston και σκληρός δίσκος βέβαια. Διάλεξα το UEFA kingston και τίποτα άλλο. Δεν το έβαλα στο auto αυτό που είπες Γιώργο γιατί δεν είχε auto. Το άφησα στο enable.

Μέχρι και το HP plug-in κατάφερα να βάλω ρε σεις!

Η βλακεία είναι ότι έχω βάλει το fastboot και τώρα πατάω το dell και δεν μπορώ να μπω στο bios ως. Μάλλον θα βγάλω την μπαταρία ε;

Το άλλο που ανακάλυψα ο τύπος δεν μου σύνδεσε τα μπροστινά USB μωρέ. Είναι έκδοση 3.0 και ότι στικάκι και ανάβω αλλά δεν το βλέπει θα το κάνω μόνος μου λογικά θα δω κάποιο καλωδιάκι είναι που θα μπαίνει κάποια κάπου στη μητρική δεν νομίζω να κάνω τη χοντρή την πατάτα. Και χαιρόμουνα που είχε τέσσερις θέσεις έτσι το κουτί μπροστά. Αμάν μωρέ να μην μπορείς να απολαύσεις κάτι καινούργιο που το περιμένεις τόσο καιρό.
Γαμώτη μου!

Α επίσης ο πυρήνας ο καινούργιος που έχει μπει είναι 5.8

Να δεις που αυτή είναι η δουλειά τελικά θέμα πυρήνα δεν έχουν ακόμα δουλέψει για τον καινούργιο αυτόν τον επεξεργαστή.

Το σενάριο ότι δεν είναι συμβατή η asrock δεν το πιστεύω, έχει λογική;

Ως αρχάριος χρήστης, που τα έχω θαλασσώσει πολλές φορές σε εκκινήσεις, συνήθως dual-boot, όταν έχω θέμα με το grub, συνήθως κάνω grub repair, ή με σώζουν οι φίλοι του Linux, στο φόρουμ μας.

2 «Μου αρέσει»

Εγώ θα επιμείνω ότι είναι η GPU επειδή είναι παλιά, δεν πατάει καλά με το καινούργιο hardware.

Έχεις τα ίδια ακριβώς συμπτώματα με τι δικό μου σύστημα (Ryzen 3 2200G με μια AMD R9 380)
Δηλαδή…προβλήματα στην εκκίνηση, πάγωμα όλης της οθόνης όταν το ζόριζα λίγο (να ανοίγω να κλείνω παράθυρα γρήγορα) όταν πάγωνε παρόλα αυτά αν είχα μουσική από πίσω έπαιζε κανονικά (άρα δεν κολλούσε όλο το PC μόνο ο Xserver - X.org?(αν το λέω σωστά).

Είχα θέματα και στην αναμονή δεν δούλευε ποτέ και όταν προσπαθούσε να μπεί μου κολούσε πάλι το PC και μερικές φορές είχα θέματα και στο shudown…δεν έκλεινε ποτέ.

*Αν μπορείς να βρεις από κανένα γνωστό σου μια πιο καινούργια GPU για να δοκιμάσεις;

1 «Μου αρέσει»

Έχω ακούσει αυτό που λένε bottleneck. Μία λογική είναι ότι επειδή ο επεξεργαστής είναι πολύ γρήγορος και κάρτα πολύ αργή κολλάει το σύστημα. Αλλά μου φαίνεται περίεργο να υποθέσω πως αν ο επεξεργαστής ήταν ένας παλιός διπύρηνος όπως το παλιό μου σύστημα δηλαδή με χειρότερη κάρτα από αυτήν και φυσικά πολύ χειρότερα επεξεργαστή πήγαιναν όλα καλύτερα

Το κουτί που γράφεις στο πρώτο σου post δείχνει να έχει 4 θέσεις USB 3 type A και 1 type C.
Η μητρική έχει υποδοχή μόνο για 2 από τις 4 (θέση 9 στις οδηγίες). Δοκίμασε στις άλλες 2 θύρες. Μπορεί να έχει συνδέσει μόνο αυτές.
Η type C θα πρέπει να δουλεύει επίσης.

1 «Μου αρέσει»