Πρόβλημα με εγκατάσταση διανομών.

Μιλάμε για τραγική κατάσταση όμως. Έχω δυο καταμήσεις η μία 150 γίγα και η άλλη 15.
ήθελα να βάλω κάτι με gnome. Πάνε πάνω από δέκα χρόνια που το είχα δει και δεν μου άρεσε και πολύ. Αλλά θέλησα να το βάλω μια και είχα χώρο αχρησιμοποίητο. Γιατί έτσι. Μου 'ρθε ρε παιδί μου. Kατεβάζω Arch, κατεβάζω opensuse τουμπλουγουι. Καίω usbάκια που τα φορμάρει με πίνακα κατατμήσεων gpt και σε FAT32.
Το κάψιμο έγινε με

# dd bs=4M if=archlinux-2023.05.03-x86_64.iso of=/dev/sda conv=fsync oflag=direct status=progress

Το ίδιο και για την opensuse.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα checksum (δεν το κάνω ποτέ και δεν είμαι εξοικειωμένος).
Επίσης η άλλη αλήθεια είναι ότι το Arch μπούταρε. Πράγματι στο partition το 15άρι έχουν γραφτεί φάκελοι και αρχεία. Απλά έκανα μπούρδα και δεν έβαλα bootloader στο στάδιο που το ανέφερε το installization guide. Απλά μετά το reboot δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα. Είπα να τα σβήσω όλα και να ξανακάνω από την αρχή με καλύτερη προσοχή και με τις οδηγίες από το τάμπλετ αυτή τη φορά γιατί το κινητό με σκίζει λίγο λόγω στραβομάρας (και αγγλικών).
Όμως το usb απλά δεν μπούταρε. Δηλαδή έβγαζε το αρχικό μενού αλλά δεν προχωρούσε όταν του πάταγα το installization. Ξαναέκανε reboot. Άλλαζα τη σειρ5ά μπουταρίσματος από to BIOS, γιατί έχει επιλογές του τύπου
UEFI Kingston κλπ κλπ
USB Kingston klp
UEFI Kingston #partition 1
Όχι έτσι ακριβώς, αλλά φαντάζομαι έχετε εμπειρία ανάλογη και καταλαβαίνετε στο περίπου. Τέλος πάντων και με τις τρεις επιλογές για μπουτάρσμα από το usb μου έβγαζε μεν μενού ( μεν μενού :grin:) αλλά ξαναέκανε επανεκκίνηση.

Λέω ας πάει να αυτωθεί, θα κάψω άλλο με την opensuse. Κι εκεί λοιπόν ενώ έβλεπα το γραφικό με το ιγκουάνα και τα πράσινα χρωματάκια και μπάρες προόδου και “ο πυρήνας φορτώνεται” κλπ[, … τσουπ! Επανεκκίνηση.

Λέω να κατεβάσω debian. Μετά θυμάμαι κάτι ζητήματα με προγράμματα τρίτων. Λέω θα κατεβάζω τον firefox, θα έχω μπερδέματα με εφαρμογές όπως spotify και viber και θυμάμαι ότι σε κάποια site δεν μου έδειχνε εσωτερικές σελίδες. Πάλι πριν χρόνια αυτό. παρόλο που ήταν διανομή που την είχα για δύο χρόνια κάπου στο 2008/
Μετά λέω να κατεβάσω fedora. Με ξενέρωνε θυμάμαι αυτός ο Ανακόντας αλλά θυμάμαι ότι ήταν πάντα εξιοπρεπέστατη και δουλεμένη. Πάω στο site τους και βλέπω fedora IoT :star_struck: Όπα! Δικέ μου εδώ είμαστε λέω. Την ψώνισα ότι θα κάνω πράγματα με smart home κι έτσι. Θα κάνω ζάφτι τις συσκευές κλπ κλπ. Κάιω άλλο usb, αυτή τη φορά με σκέτο dd απλό. Δηλαδή

# dd bs=4M if=Fedora-IoT-ostree-38.20230419.2-20230419.2.x86_64.iso of=/dev/sda

χωρίς τα sync και flag και status progress μήποως και έπαιζε ρόλο αυτό. (Μη γελάτε ρε. Ο άσχετος θα σκεφτεί ότι μπορεί για να βρει λύση).

Πάλι τα ίδια.

Μήπως το φορμάρισμα των partitions θέλει κι αυτό πίνακα gpt και όχι μόνο το usbάκι;
Μήπως να πάρω καινούργια usbάκια γιατί αυτά τα έχω χρόνια;

Πείτε κάτι.

Κι αν δεν βαριέστε πείτε και γι αυτό το fedora ΙοΤ ρε σεις! Δεν μπόρεσα να διαβάσω πολλά και να το κατανοήσω πλήρως. Είναι κάτι σαν κι αυτό που φαντάζομαι; ότι θα παίζω smart home καταστάσεις;

Σας ευχαριστώ

Η βέλτιστη λύση για να δοκιμάσεις διανομές είναι το Ventoy. Εγκατέστησε το σε ένα στικάκι. Θα φτιάξει μια απλή κατάτμηση όπου απλά αντιγράφεις απευθείας τα iso για όσες διανομές θέλεις, αλλά επίσης μπορείς να προσθέσεις και άλλα iso, όπως partition recovery, hirrens boot CD κλπ

2 «Μου αρέσει»

Και πάλι τίποτα. Ξανακατέβασα το ISO της Arch. Έδτιαξα στικάκι με ventoy. Πάλι φορτώνουν λίγο και μετά επανεκκίνηση.
Κάτι μου λέει ότι θα παίζει με το partition 1 του δίσκου που είναι για το EFI. Πήγα και στις ρυθμίσεις BIOS και έκανα Auto κάτι που έλεγε για “full UEFI”, ήταν disable.

Κάτι ακόμα:

  1. Πριν μέρες έβαλα kubuntu με κάποιο από αυτά τα στικάκια.
  2. Χτες και αφού είχα ανοίξει το νήμα, μπήκε μια χαρά σε περιβάλλον shell και έκανα όλα τα βήματα του guide. Κάποια στιγμή οι βλάκας, είπα να είμαι πιο χαλαρόις και δεν διάβασα το κείμενο για το mkinitcpio -P . Μετά είδα ότι δεν έπρεπε να το κάνω.
    Το είδα μέσα σε πλαίσιο και νόμιζα ότι είναι κι αυτό ένα βήμα όπως όλα τα προηγούμενα.
    όταν πάτησα το enter έσβησε η οθόνη και έκανε επανεκκίνηση.
    Από τότε έχω κάψει 4 στικάκια κι ;eχω κατεβάσει τρεις φορές το ISO.
    Για το πόσες φορές άλλαξα τα partition tables ας μην πω.

Τι να παίζει γαμώτο;

αν ο δισκος του λαπτοπ ειναι gpt , ομοιως gpt θα ειναι και το φλασακι. απο εκει ξεκινας. εισαι ετσι;

Δεν είναι laptop είναι desktop.

Τελοσπάντων κατάφερε να μπουτάρει το στικάκι. Μπήκα για μία επείγουσα ερώτηση
. Είμαι στο βήμα που εγκαθιστώ το bootloader. Μου έβγαλε αυτό

grub-install error failed to get canonical path of esp’

Του είχα δώσει την εντολή

grub-install --target=x86-efi – efi-directory=esp --bootloader-id=GRUB

Τι κάνω τώρα;

Mount the EFI system partition and in the remainder of this section, substitute esp with its mount point.

Αυτό είναι από εδώ:
https://wiki.archlinux.org/title/GRUB
Δεν γράφεις esp, το path τού efi directory γράφεις, το οποίο το έχεις ήδη φτιάξει και “κοτσάρει”, π.χ. --efi-directory=/boot/efi
Πρόσεξε επίσης τις παύλες. Πριν το efi-directory είναι – όχι -.
EDIT: Και σ’ αυτό που γράφω εγώ φαίνεται σαν 1 παύλα…
EDIT 2: Και στο τμήμα --target=x86_64-efi λείπει το _64

1 «Μου αρέσει»

Το κατάλαβα μετά Γιώργο και το διόρθωσα. Έπρεπε να γράψω “boot”. Εγκαταστάθηκε η άτιμη. :grinning: Τώρα πήγα να βάλω το gnome και αφού πάτησα yes για τη λίστα με τα μπόλικα πακέτα, μου είπε για πρόβλημα στον server! Μπήκα σε ubuntu για να βλέπω σαν άνθρωπος, αφού τα γραμματάκια στο περιβάλλον κονσόλας που είμαι εκεί… άστα.
Έχεις κανένα έτοιμο αρχείο /etc/pacman.d/mirrorlist να το κοτσάρω από δω και να ξαναμπώ να συνεχίσω την εγκατάσταση;

Διόρθωση: Μια χαρά μάλλον θα ήταν το mirrorilist. Τώρα είναι ήδη αλλαγμένο. To resolve.conf ήταν άδειο. Ας είναι καλά το chroot. Τα κάνω από δώ τώρα.

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα.
Τον τελευταίο καιρό δεν πειράζω το /etc/pacman.d/mirrorlist, δεν χρειάζεται. Σύμφωνα με την παράγραφο 2.1 τού οδηγού εγκατάστασης (Select the mirrors) , το live κάνει μόνο του αυτή τη διαδικασία, τρέχοντας αυτόματα το reflector.

Όσον αφορά σε resolved.conf, /etc/resolv.conf, systemd-resolvconf και άλλα τέτοια μυστήρια, δεν μπορώ να προσθέσω κάτι. Χρησιμοποιώ τον NetworkManager. ΑΜΕΣΩΣ μετά το πρώτο reboot, κάνω

systemctl enable NetworkManager.service
systemctl start NetworkManager.service

και όλα αυτά ρυθμίζονται αυτόματα. Δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα σύνδεσης σε desktop με καλώδιο ethernet.

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα.
Τι ώρα ξύπνησες ρε συ Κυριακάτικα; :smile:
Εγώ δεν τα ξέρω καλά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι κάποια στιγμή θα μου δουλέψει :stuck_out_tongue_winking_eye: Χασάπικα πράγματα. Δεν ακολουθώ κάποια σειρά γιατί έτσι έχω μάθει στη ζωή μου. Το πολύ πολύ να μην πετύχεις κάτι ή να καταστρέψεις κάτι.
Ζήτημα φιλοσοφίας ή στάσης ζωής! Τώρα πριν ανοίξω το μηχάνημα είχα σκοπό να μπω εδώ για να αναφέρω ότι:

  1. βλέπω άδειο το φάκελο /boot από εδώ τον caja στην ubuntu mate (ξέρεις, που προσαρτώνται άλλα partitions με άλλα λειτουργικά). Το περίεργο είναι ότι αν μπουτάρω στο Arch και μπω σε περιβάλλον κονσόλας και κάνω login - δεν έχω γραφικό ακόμη - και δίνω ls /boot βλέπω φακέλους! Τον grub, έναν άλλον με το όνομα EFI, το αρχείο vmlinuz και τα κλασικά.
    Επίσης, εδώ στην ubuntu έκανα ένα update-grub αλλά δεν μου είπε ότι βρήκε το Arch και τον πυρήνα του ώστε να καταχωρίσει εγγραφή. Κάτι δεν έκανα σωστά χτες που έκανα τα mount /mnt/boot κλπ. Έχεις μια ιδέα τι λέω, το ξέρω

  2. Να αναφέρω επίσης ότι ο φάκελος home μου ήταν άδειος. Αλλά είδα μόλις, ότι έχει γράψει φακέλους (Desktop, Music κλπ) στα αγγλικά βέβαια. Θα παίξω πάλι με τα xdg-users και τέτοια και θα κανονιστεί κι αυτό.

Επίσης κατέβασα από το site της nvidia τον NVIDIA-Linux-x86_64-470.182.03.run . Έχω να τον βάλω, αλλά δεν ξέρω πως. Θυμάμαι ότι πρέπει να κάνω blacklist το nouveau και τέτοια. Δεν πειράζει, θα δω.
Πάω πάλι για chroot και να κάνω ότι μου ρχεται! πρώτο θα κάνω αυτό που είπες για τον network manager. Αφού υπάρχει καφές και τσιγάρο, όλα μια χαρά! :grin:

Κοιμάμαι νωρίς (γι’ αυτό δεν σου απάντησα χτες το βράδυ), και ξυπνάω με τις κότες :rofl:
Χωρίς παρεξήγηση, πιστεύω ότι αν δεν ακολουθείς κάποια σειρά στο Arch, δεν θα βγει σωστό. Υπάρχουν άρθρα εδώ από συμφορουμίτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα ως οδηγοί για μια σωστή εγκατάσταση.
Παρά τα παραπάνω, θα σου πω κάποια πράγματα που κάνω εγώ, με τη σειρά που τα κάνω, και μπορεί να σε βοηθήσουν και στα σημεία που αναφέρεις:

  • Στο σημείο εγκατάστασης bootloader, σε συστήματα UEFI, χρειάζεται να εγκατασταθεί το πακέτο efibootmgr, ειδικά για συστήματα με πολλαπλά λειτουργικά. Παλιότερα χρειαζόταν και το os-prober, τώρα τελευταία μπαίνει ως εξάρτηση του grub. Επίσης, παλιότερα χρειαζόταν να κάνεις προσάρτηση κάθε κατάτμησης που είχε άλλο λειτουργικό, για να φτιαχτεί σωστός bootloader, τώρα όμως δεν χρειάζεται, αρκεί να πεις στο grub να ψάχνει για άλλα λειτουργικά, επεμβαίνοντας στο /etc/default/grub. Προσωπικά έχω dual boot με linux mint. Παλιότερα είχα το εξής πρόβλημα. Αν έμπαινα από τον bootloader τού mint σε οποιοδήποτε λειτουργικό, δεν μπορούσα να επιστρέψω σε άλλο, κόλλαγε, ήθελε κανονική επανεκκίνηση. Αυτό δεν συμβαίνει με τον bootloader τού Arch, οπότε δουλεύω μόνο απ’ αυτόν, και δεν πειράζω (ούτε καν κοιτάω) ls/boot και άλλα τέτοια επικίνδυνα.
  • Μετά το πρώτο reboot, κάνεις login ως root, και ενεργοποιείς τον NetworkManager, για να έχεις επαφή με τον έξω κόσμο :joy:, και μετά:
  • Δημιουργείς χρήστη-εγκαθιστάς/ρυθμίζεις sudo, και τέλος τα chroot. Μπαίνεις πλέον ως χρήστης και προχωράς στην υπόλοιπη εγκατάσταση.
  • Βάζεις display server (π.χ. xorg), γραφικό περιβάλλον (π.χ. gnome) και display manager, και μπαίνεις σε γραφικό περιβάλλον.
  • Σε αυτό το σημείο, και αν μέχρι τώρα τα βασικά δουλεύουν σωστά, προσωπικά εγκαθιστώ timeshift, και παίρνω ένα snapshot. Δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει όταν έρχεται η ώρα των drivers.
  • Ίσως έχεις πρόβλημα με τους 470. Όπως μπορείς να δεις στο AUR, είναι orphaned τα πακέτα… Πάρε snapshot timeshift.

Ευχαριστώ για τα πολλά που μου έγραψες.

Χωρίς παρεξήγηση, πιστεύω ότι αν δεν ακολουθείς κάποια σειρά στο Arch, δεν θα βγει σωστό. Υπάρχουν άρθρα εδώ από συμφορουμίτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα ως οδηγοί για μια σωστή εγκατάσταση.
Παρά τα παραπάνω, θα σου πω κάποια πράγματα που κάνω εγώ, με τη σειρά που τα κάνω, και μπορεί να σε βοηθήσουν και στα σημεία που αναφέρεις:

Στο σημείο εγκατάστασης bootloader, σε συστήματα UEFI, χρειάζεται να εγκατασταθεί το πακέτο efibootmgr, ειδικά για συστήματα με πολλαπλά λειτουργικά. Παλιότερα χρειαζόταν και το os-prober, τώρα τελευταία μπαίνει ως εξάρτηση του grub. Επίσης, παλιότερα χρειαζόταν να κάνεις προσάρτηση κάθε κατάτμησης που είχε άλλο λειτουργικό, για να φτιαχτεί σωστός bootloader, τώρα όμως δεν χρειάζεται, αρκεί να πεις στο grub να ψάχνει για άλλα λειτουργικά, επεμβαίνοντας στο /etc/default/grub. 

Τα έβαλα από την εγκατάσταση τα efibootmgr και grub. Δεν ήξερα ότι πλέον δεν πολυχρειάζεται το os-prober. Ήδη όμως το έβαλα. Ήδη είχα πειράξει και το /etc/default/grub.

Ρε φίλε όμως …! Δεν βλέπω τίποτα στο φάκελο /boot

Εν τω μεταξύ νόμιζα ότι έφταιγε το ότι δεν είχα γράψει σωστά την εντολή με το esp.

Ξαναέκανα εγκατάσταση και πρόσεξα όταν θα φτάσω στο βήμα με τον grub να την δώσω έτσι

grub-install --target=x86-efi – efi-directory=/boot --bootloader-id=GRUB

Μήπως αντί για /boot ήθελε /mnt/boot; Σκέφτηκα όχι γιατί ήμουν μετά το βήμα του arch-chroot και λέω είμαι κανονικά στο σύστημα του Arch και όχι σε αυτό του USB.

Μετά βέβαια έκανα και grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg όπως και grub-install --target=i386-pc */dev/nvme0n1

Μετά έκανε επανεκκίνηση μόνο του. Δεν ξέρω τι παίζει με αυτό. Το είδα δυο τρεις φορές από χτες.
Ωστόσο το σύστημα είχα γραφτεί. Έκανα μπουτ αφού έβγαλα το USB και login σε root.
Δεν μπορούσα να κάνω enable τον networkmanager. Τώρα πάλι εδώ από chroot είδα ότι είναι κάτι που το εγκαθιστάς εσύ. Τον έβαλα και έκανα και enable.

New Edit

Ti le re file? :star_struck:
Goustaro. Molis mpika kai xrisimopoio ton Web pou elege ki o Asfodelus. Popo entelos protognoro perivallon! Pao na ta ftiaxo ta ypoloipa! :crazy_face:

grub-install --target=x86_64-efi – efi-directory=/boot --bootloader-id=GRUB

To grub-install --target=i386-pc /dev/sdX είναι για σκληρούς με διαμόρφωση MBR (παλιά συστήματα χωρίς UEFI ουσιαστικά).

Και πως κάνεις το install τώρα;

Αν έχεις σύστημα UEFI, κάνεις το δίσκο GPT, και πας με --target=x86_64-efi κτλ.
Αν το σύστημα είναι (παλιό-απλό) BIOS, κάνεις το δίσκο MBR, και πας με --target=i386-pc κτλ.
Δεν κάνεις εγκατάσταση και τα δύο μαζί.
O συνδυασμός BIOS με GPT είναι λίγο μανίκι, ενώ UEFI με MBR δεν παίζει.
Δες την παράγραφο 2.3
https://wiki.archlinux.org/title/Partitioning#Example_layouts

Gpt είναι ο δίσκος αλλά και τα στικάκια κάνω το partition table gpt .

Με έχει απογοητεύσει το μηχάνημα τρεις μέρες παιδεύομαι. Έχω αρχίσει να σκέφτομαι μήπως είναι θέμα hardware.

Προχθές που πέρναγα το arch ήμουν στο τελευταίο βήμα εκεί που θα έκανα reboot. Ξαφνικά έκανε επανεκκίνηση μόνο του με το στικάκι μέσα. Το networkmanager αλλά και όλο τον το περάσα με chroot. Κάποια στιγμή μπούταρα βγήκα στο περιβάλλον με κάτι ψιλό προβληματάκια αλλά τελικά μπήκα. Κάποια στιγμή πάλι μου έσβησε και έκανε επανεκκίνηση. Μου το έκανε δυο-τρεις φορές. Να μη στα πολυλογώ διέγραψα το partition και το ξανά φορμάρισα σε ext4. Πιάνω δεν υπήρχες αυτό το partition κάποιο αρχείο η εγγραφή uefi έμεινε. Δηλαδή έτυχε να ξεχνάω να ρυθμίσω από το bios το να Μπουτάρει από ubuntu και έβλεπα το μενού του arch. Τέλος πάντων έσβησα και αυτή την εγγραφή. Σε όλο αυτό το διάστημα έκαψα όλα τα στικάκια που έχω 7 τον αριθμό.
Επιχείρησα opensuse, fedora και ξανά το arch.
Το opensuse δεν φορτώθηκε πότε. Η fedora ναι μεν μπήκε στο live περιβάλλον αλλά μου έβγαζε σφάλμα ότι δεν μπορούσα να το εγκαταστήσει. Κάπου είδα σε κάποιο φόρουμ να λένε ότι μπορεί να παίζει ρόλο η θύρα του USB. Δοκίμασα πάλι τα στικάκια σε διάφορες θύρες και πάλι τα ίδια.
Υπόψιν ότι περίπου πριν δύο εβδομάδες είχα εγκαταστήσει με επιτυχία το kubuntu.
Η αλήθεια είναι ότι το checksum το τσέκαρα μια-δυο φορές μόνο, και ήταν εντάξει.

Τι παίζει γαμώτο;

για ποιο μηχανημα μιλαμε;

Λίγο μπερδεμένα τα διαβάζω αυτά που γράφεις, ειδικά στο σημείο που λες ότι πειράζεις τις εγγραφές των bootloaders.
Έλεγξε πρώτα μήπως πρόσφατα πείραξες κάτι στο BIOS (π.χ. είναι ενεργοποιημένο το secure boot ή/και to CSM αν έχει η μητρική σου) και δεν ξεκινάνε οι διανομές.
Άσε το kubuntu, που λες ότι εγκαθίσταται, να κάνει αυτόματη εγκατάσταση, σβήνοντας και παίρνοντας όλο το δίσκο. Αν μπει σωστά και δουλεύει, κάτι κάνεις λάθος με τις άλλες διανομές/στικάκια. Για opensuse και fedora δεν έχω άποψη, και στο Arch κάνεις κάποια πράγματα διαφορετικά επό εμένα, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω αν προκύπτει πρόβλημα από την εγκατάσταση ή από κάτι άλλο.
Αν κάνει ακούσιες επανεκκινήσεις μετά την εγκατάσταση, ελέγχεις θέματα τροφοδοσίας.

@anon74452261
Κάνε boot δίνοντας παράμετρο kernel iommu=soft

@MetFM εννοώ το pc

@Georgie2 Δεν πείραξα το CSM ούτε το secure boot. Είναι απενεργοποιημένα.

@m01 Η μνήμη μου αν δεν ήταν εντάξει δεν θα είχα πρόβλημα και στην ubuntu και την kubuntu; Την ubuntu δε, την έχω πάνω από έναν χρόνο.

Περνώντας οι μέρες νομίζω ότι ξεκαθαρίζω τα προβλήματα και ίσως πρέπει να τα διαχωρίσω.

  1. Τα ubuntuειδή μου δουλεύουν μια χαρά
  2. Με τα στικάκια δεν μπόρεσα να κάνω εγκατάσταση. Opensuse και Arch μου έκαναν επανεκκίνηση. Ωστόσο το Arch προχώρησε δυο τρεις φορές στο μπουτάρισμα και μάλιστα το εγκατέστησα δυο τρεις φορές. Απλά έκανα λάθη ασχετοσύνης στη ρύθμιση.
    Τώρα πλέον είναι εγκατεστημένο με gnome αλλά μου έχει κάνει πέντε φορές επανεκκίνηση. Είτε όταν άνοιξα τον Web (browser), είτε το console.
  3. Επειδή είχα εγκαταστήσει το Arch λάθος και το διέγραψα, μου είχε μείνει η εγγραφή του grub. Δηλαδή από τις ρυθμίσεις BIOS αν επέλεγα ένα entry που ονομαζότανε “Boot from grub” είπα να τη σβήσω με efibootmgr -b 000A -B
    E, έσβησα και την εγγραφή που ονομαζότανε UBUNTU. και έτσι δεν έβλεποα το γνωστό μου μενού του grub.
    Το ξαναέφερα αφού εγκατέστησα σήμερα το Arch και με os-prober μπήκε και η ubuntu στο μενού. Μπούταρα ubuntu λοιπόν και έκανα grub-install.
  4. Χάθηκε εγγραφή windows αλλά στα τέτοια μας προς το παρόν

5. Το Arch κάνει επανεκκινήσεις Αυτό είναι το σημαντικό πρόβλημα.

Παιδιά νομίζω ότι ο πυρήνας 6.3**** ως καινούργιος, έχει κάποια ζητήματα.΄Πιστεύω ότι σε κάνα μήνα θα λυθεί. Είναι λογική η σκέψη μου;

Το chatgpt μου λέει να δω το /var/log/syslogαλλά δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο. Μου είπε επίσης να δώσω στο τερματικό

journalctl

για να εμφανίσει τα τελευταία συμβάντα καταγραφής στο σύστημα

Δεν βλέπω τι σχέση έχει αυτό με την παράμετρο που σου είπα να μπουτάρεις το usb arch αλλά και μετά την εγκατάσταση η ίδια παράμετρος να υπάρχει σε όποιο boot loader χρησιμοποιείς.

Οχι.

Τα logs της arch θα τα δεις με journalctl -b.

Καλή συνέχεια.

1 «Μου αρέσει»