Πρόβλημα επιφάνειας εργασίας & RAM usage σε Mint MATE

Μέχρι προχτές όταν κλείδωνε η οθόνη μου έβγαζε σαν background την επιφάνεια εργασίας. Από εχτές όμως έβγαζε την είκονα του Linux Mint σαν background. Σα να μην έφτανε αυτό σήμερα είδα ο,τι το background της επιφάνειας εργασίας είναι μια μαυρη εικόνα. Κάπως μου άλλαξε την επιφάνεια ο υπολογιστής. Γιατί έγινε αυτό, μήπως πειράχτηκε κάτι?

Επίσης αν ανοίξω τον firefox με 2 καρτέλες και ένα τερματικό φτάνω 1,1 -1,2 gb χρήση ram.
Αν δεν ανοίξω το web browser παρατηρείται ο,τι η ram φτάνει από 550 εως 670 mb.
Είναι φυσιολογικά αυτά τα νούμερα?

Είναι dual boot το pc και να κάποια στοιχεία:

systemd-analyze time
Startup finished in 6.810s (kernel) + 28.189s (userspace) = 34.999s
graphical.target reached after 28.179s in userspace

Επίσης:

  CPU:
   Topology: Dual Core model: Pentium E5300 bits: 64 type: MCP 
   L2 cache: 2048 KiB 
   Speed: 1197 MHz min/max: 1203/2603 MHz Core speeds (MHz): 1: 1197 2: 1199 
   Flags: acpi aperfmperf apic arch_perfmon bts clflush cmov constant_tsc 
   cpuid cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts est flexpriority fpu fxsr ht 
   lahf_lm lm mca mce mmx monitor msr mtrr nopl nx pae pat pbe pdcm pebs pge 
   pni pse pse36 pti rep_good sep ss sse sse2 ssse3 syscall tm tm2 tpr_shadow 
   tsc vme vmx vnmi xsave xtpr 

Τι λέτε?

Ξαφνικά από μόνο του επανήλθε όπως το ήξερα.

Το θέμα μου τώρα είναι αν όντως είναι τα 1,3 gb ram με 3 καρτέλες firefox νορμάλ σε Mint mate.

άσχετη (?) απορία: τρέξε

which balooctl

Ουσιαστικά θέλω να δω αν υπάρχει το baloo.

Αν υπάρχει καλού-κακού τρέξε

balooctl disable
1 Like

Το έτρεξα αλλά δε βγάζει κάτι.
Είναι όμως φυσιολογικό ο,τι μου τρώει τόση μνήμη?
Με 3 καρτέλες firefox ξεκινάμε από 1,1 ως 1,4 gb ram ανάλογα.
Υπερβολικό το βρίσκω!

Ναι είναι φυσιολογικά. Δεν φαντάζεσαι πόσο βαρύ έχει γίνει το διαδίκτυο στις μέρες μας και οι τεχνικές “sandboxing” των σύγχρονων browsers είναι απαιτητικές σε μνήμη. Επίσης το λειτουργικό χρησιμοποιεί μνήμη για caching για να επιταχύνει όπως μπορεί τις διάφορες διεργασίες. Μην ανησυχείς είσαι ΟΚ.

ΥΓ έχει σημασία και ποιες καρτέλες έχεις ανοικτές. Πόσο βαριές είναι οι σελίδες που έχεις φορτώσει.
Δες το δικό μου αυτή τη στιγμή με 4 καρτέλες ανοικτές του linux-user.gr + shutter screenshot + system-monitor

3 Likes

πηγαινε στις Ρυθμισεις του Firefox » Διαφορα » Task Manager
Δες ποιες Διεργασιες τρωνε πολυ RAM
Μην φορτωνεις τον Firefox με αχρηστα addons
Κοψε την σαβουρα με Ublock Origin και δοκιμασε ξανα.

2 Likes

@linuxovios Το διαπίστωσα εκ πρώτης όψεος. Εν τω μεταξύ ανοίγω Midori και μια καρτέλα net φτάνει στα 760 mb ram όλο το σύστημα. Με youtube live και μια καρτέλα έφτανε στο 1,6 gb.

@Souiters Ευχαριστώ φίλε. Μόνο ένα addon έβαλα το youtube download. Θα βάλω αυτό το Ublock αν και με Midori browser τα πράγματα βελτιώνονται αισθητά.

Λοιπόν άνοιξα τον άλλο υπολογιστή που έχω και παρατήρησα το εξής παράδοξο:

1. Βλέπουμε δεξιά στο τερματικό πως έχω 2 gb ram αλλά αριστερά εκεί που λέει memory έχει 711 mb of 985. Δε θα έπρεπε να λέει of 1985 ας πούμε εφόσον έχω 2 gb?
Δεξιά η swap memory λέει 2gb.

2. Αν και τρέχω cinammon είναι με μια καρτέλα internet, τερματικό και system monitor κάτω από 800 mb ram usage. Το αντίστοιχο σε πιο καινούριο pc με Mate και 2 gb ram θα ήταν κοντά στο 1 gb. Πως εξηγείται αυτό με βάση ο,τι το Mate είναι πιο ελαφρύ από το cinammon?

3 Αν προσθέσω ram (+ 2 gb) θα πηγαίνει αισθητά καλύτερα ο υπολογιστής ?

Καλημέρα,

 1. Δεν είναι η Ram αυτό που βλέπεις στο terminal , είναι -χοντρικά- ένας από τους ενταμιευτές εσωτερικών εντολών του επεξεργαστή και είναι σε megabyte (2 Mb) και τυπωμένος στο κύκλωμα και γι’αυτό είναι και πάρα πολύ γρήγορη αυτή η μνήμη. Άν είχες 2 Γίγα τυπωμένο το pc αυτό θα ήταν ο HAL9000. Η εντολή για συνολική εικόνα είναι inxi -F.
 2. Δεν φορτώνεις μόνο μια καρτέλα στη ram , αλλά και ένα κάρο άλλα πράγματα , ανάλογα με το συνολικό hardware της κάθε μηχανής όλα σχετικά είναι.
 3. Σίγουρα τη χρειάζεται αν κάνεις βαρύ web browsing. Να τσεκάρεις την υπάρχουσα - έχεις 1 stick η 2 , σε πόσα slots… η μνήμη έχει καλύτερη απόδοση σε ζεύγη και στα σωστά slots.
1 Like

Αν η χρήση που κάνεις ξεπερνά τα 2GB RAM, οπότε το λειτουργικό αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει swap από τον δίσκο, τότε ναι, η προσθήκη 2GB RAM θα σου δώσει αισθητή βελτίωση στην ταχύτητα απόκρισης του υπολογιστή.

2 Likes

Ναι αλλά γιατί το cinnamon καταναλώνει πιο λίγα mb ram από το Mate? Αυτό γίνεται επειδή έχω μικρότερη ram και προσαρμόζεται αναλόγως?

Swap και με 1,1 gb για παράδειγμα χρησιμοποιεί αν και πολύ λίγο. Είναι κακό αυτό ή κάτι normal ?

ναι

νορμάλ

2 Likes

Και γενικά το θεωρώ καλή πρακτική σε συστήματα με λίγη μνήμη να είμαστε γενναιόδωροι στα swap partitions και να μην περιοριζόμαστε στα 2 GB. Στην περίπτωση του @rhtoras θα έβαζα 4GB swap.

1 Like

Και πως βάζουμε swap έξτρα? Τι πλεονέκτημα θα μου δώσει αυτό?

δεν το θεωρώ τόσο κρίσιμο. Κατ’ αρχήν το swap δεν είναι υποκατάστατο τής μνήμης, απλά περνάει πράγματα που δεν δουλεύεις στο swap ώστε να μην χρειάζεσαι να πρέπει να τα σκοτώσεις (συχνά η πιο πρακτική μέθοδος είναι επανεκκίνηση τού υπολογιστή) οπότε είναι χρήσιμο αλλά δεν είναι κρίσιμο. Και από την άλλη αν βάλεις πολύ περισσότερο swap από μνήμη τότε αν φτάσεις να το χρησιμοποιείς τότε η κατάσταση τού υπολογιστή είναι πια φρικώδης. Οπότε δεν είναι και τόσο χρήσιμο, να έχεις πολύ swap. Γενικά με 1γίγα ραμ συνήθως θες να βάλεις 2-4 γίγα swap. Οπότε καλά είναι.

1 Like

Δεν είπε κανείς ότι είναι αλλά στα παλιά συστήματα η μνήμη γεμίζει πιο γρήγορα από όσο μπορεί να φανταστεί ένας μέσος χρήστης. Ειδικά σε ποοοοολύ παλιά PCs δε θα τρέξει κάποιος να βάλει μνήμη (ή δε θα βρίσκει να βάλει). Κάπως πρέπει να είναι χρηστικό το σύστημα.

Με 1 γίγα RAM θες τουλάχιστον 4.

1 Like

Με 1 γίγα RAM τα 4 ήδη βρίσκονται στα όρια τής υπερβολής. Έχεις ποτέ δουλέψει τέτοιο σύστημα την ώρα που χρησιμοποιεί τόσο swap; Προφανώς όχι αλλιώς δεν θα το έλεγες αυτό.

Η τυπική συμβουλή που συνήθως δίνεται είναι Χ2. και προφανώς αυτή έχει ακολουθηθεί. Δεν λέω ότι είναι «σωστή» (προσωπικά βάζω λίγο παραπάνω αν υπάρχει λίγη ραμ και αν υπάρχει πολύ ραμ είναι παράλογος ο κανόνας), αλλά γενικά ούτως ή άλλως δεν θες να έρθεις ποτέ σε κατάσταση που χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο swap από ram.

1 Like

Έχω ενα netbook με 2 GB και 4GB swap που είναι οκ σε θέμα χρηστικότητας. Στο ίδιο σύστημα με 2GB swap μετά από κάποια ώρα κολλάει το σύμπαν όσο και να παίξεις με swapiness και λοιπές ρυθμίσεις.

Συμφωνώ

1 Like

15+ χρόνια βάζω swap=ramΧ2,5 και ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα. Αν το μηχάνημα χρειαστεί περισσότερο από ramΧ2,5 ίσως είναι προτιμώτερο να κρασάρει

2 Likes

Δηλαδή με 16gb ram (όχι σπάνιο σενάριο στις μέρες μας - τα δικά μου τα κομπιουτέρια έτσι τα χω), βάζεις 40gb swap?? :woozy_face: