Preload και TLP: Μπορούν να βλάψουν;

Καλησπέρα σε όλους!

Ψάχνοντας και διαβάζοντας για το εάν είναι δυνατό να επιταχύνω τα Ubuntu (αφού πρώτα τα έκανα να μοιάζουν με MacOS) έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο. Από τις 10 συμβουλές που παρέχονται εκεί, αποφάσισα να εφαρμόσω δυο, δηλαδή να εγκαταστήσω το TLP και το Preload, δοκιμαστικά, ώστε να δω εάν πράγματι καταφέρνουν αυτό που λένε.

Μετά από δοκιμές σχεδόν σε όλες τις εφαρμογές μου, βλέπω θεαματική αύξηση της ταχύτητας ανταπόκρισης του υπολογιστή (είναι ένα laptop με έναν τετραπύρηνο i3 4030U στα 1,9 GHz με 4 Gb ram και μια NVidia με 2 Gb μνήμη κάρτας γραφικών) όταν κάνω την επιλογή “Performance” του TLP.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το εξής:
Το laptop καθ’ αυτό δεν έχει δυνατότητες overclocking ή τουλάχιστον δεν παρέχει τέτοιες δυνατότητες το (αρχαίο του) BIOS. Παρά ταύτα το TLP δείχνει ότι καταφέρνει να πάει πέρα από το BIOS και πετυχαίνει επιδόσεις που δίνουν την αίσθηση ότι κάνει overclocking.

Θεωρείτε ότι υπάρχει δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη στο hardware μια τέτοια ώθηση ή απλά ανησυχώ υπερβολικά;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απόψεις σας.

2 Likes

Αυτό που υποτίθεται ότι κάνουν είναι άκακο για το hardware εκτός αν αμφιβάλεις για το τι κάνουν.

Το TLP απλά εξαναγκάζει τούς ανεμιστήρες να δουλέψουν περισσότερο ώστε να κρατήσουν τον υπολογιστή πιο κρύο. Οπότε απλά ανταλλάσεις ταχύτητα με θόρυβο από τούς ανεμιστήρες, αλλά κατά τα άλλα δεν κάνει κάτι τρομερό.
Το preload παρατηρεί τις συνήθειές σου και φροντίζει να σηκώσει στην μνήμη αυτά που θες πριν να τα θες. Οπότε φορτώνουν πιο γρήγορα γιατί ήδη έχουν φορτώσει. Ανταλλάσσεις ταχύτητα με μνήμη.

Άρα κάτι δίνεις κάτι παίρνεις αλλά αυτά που δίνεις δεν είναι επικίνδυνα.

1 Like

Ναι κι εγώ διάβασα ότι η επέμβασή τους είναι άκακη. Απλά, οι ανεμιστήρες δεν μου ακούγεται να δουλεύουν περισσότερο από ότι πριν, αν και δεν αποκλείω να εμφανίζω συμπτώματα βαρηκοΐας λόγω ηλικίας ή και γεροντοέρωτα με τα Ubuntu.

Όσο για τη μνήμη, δεν είδα αλλαγές στο σύστημα. 1,3 Gb απασχολούσε πριν την εγκατάσταση, 1,3 Gb χρησιμοποιεί και μετά την εγκατάσταση. Γι’ αυτό και ρώτησα, μήπως δεν κατάλαβα κάτι καλά. Οκ, καλύφθηκα. Ευχαριστώ!

Είναι σημαντικό να καταλάβεις την διαφορά ανάμεσα στην απόδοση (performance) και την απόκριση (responsiveness) του υπολογιστή, δηλαδή την διαφορά ανάμεσα στο πόσο πραγματικά γρήγορος είναι ο υπολογιστής και του πόσο δείχνει πως είναι.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις πολύ ποιο δραστικές και αξιόπιστες μεθόδους, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι να μην καταφεύγεις σε αυτά παρά μόνο αν το έχεις ανάγκη (ή για λόγους εκπαίδευσης και πειραματισμού).

Συγκεκριμένα τώρα δεν κάνει overclocking το TLP και είναι χρήσιμο για καλύτερη χρήση της ενέργειας του laptop. Το preload δεν το βρίσκω τόσο απαραίτητο σε SSD δίσκους, ουσιαστικά γλυτώνεις μόνο το linking time. Αυτά που εγώ έχω βρει χρήσιμα είναι

Τέλος όσον αφορά την μνήμη, το preload δεν δεσμεύει μνήμη, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που πιθανά εννοείς.

2 Likes

Πολύ καλά τα άρθρα αλλά έχεις δίκιο, δεν θα εφαρμόσω καμία από τις παραπάνω λύσεις για δυο λόγους:
α) Δεν είμαι βέβαιος ότι θα τα κάνω όλα σωστά
β) Με το TLP και το Preload ήδη ο υπολογιστής τρέχει (έχει responsiveness συγκρίσιμο με τις ημέρες της αγοράς του).

Οπότε ευχαριστώ θερμά και τα κρατώ ως συμβουλές σε περίπτωση που χρειαστούν στο μέλλον (μάλλον δεν θα χρειαστούν δεν κάνω τρελά πράγματα στο pc)

υπάρχει utl (απλό, πχ σαν led) για ένδειξη δραστηριότητας δίσκου ώστε σε laptops (ιδίως hdd) να μπορεί να παρατηρηθεί η αργοπορεία που προκαλείται λόγω χρήσης του (κι όχι από αδυναμία cpu πχ)?

μήπως και για ένδειξη συχνότητας cpu (όχι φόρτου) ή και gpu ή και ταχύτητας ανεμιστήρων κτλ?

τέλος, ούτε το preload, ούτε άλλη ενσωματωμένη υπηρεσία λειτουργεί indexing στον δίσκο (με συνέπεια φθορά ssd), σωστά? #winφοβίες

Είχα δοκιμάσει 3-4 φορές στο παρελθόν να εγκαταστήσω το preload. Είχα παρατηρήσει ότι όταν το είχα ενεργό, το Ubuntu έτρωγε γερά κολλήματα.
Δεν ξέρω αν έφταιγε το Ubuntu, το υλικό του υπολογιστή ή κάποιο άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα, αλλά πλέον το αποφεύγω.
Αν έχεις SSD πάντως, δε θα καταλάβεις αξιοσημείωτη διαφορά.

Υπαρχουν διάφορα πράματα. Άλλοι προτιμουν να τα βλεπουν αυτα σε conky πχ.
Αν θυμαμαι καλα δηλωσες μια προτιμηση στο xfce… Μπορεις να προσθεσεις πχ το cpu frequency monitor στο πανελ σου ή να φτιαξεις άλλο πανελ και να το βαλεις εκει, αντιστοιχα υπαρχουν για sensors κλπ. Το πιο ωραιο απο αυτα νομιζω ειναι το generic monitor γιατι αυτο εμφανιζει το output μιας εντολης που οριζεις εσυ.
Ριξε και μια ματια για indicators θα ελεγα…

1 Like

Λοιπόν, με έπιασε η περιέργεια και έκανα τελικά τα 4 από τα 5 προτεινόμενα στο άρθρο. Παρέβλεψα μόνο το Tuned γιατί δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στα presets.

Οι πρώτες εντυπώσεις λένε ότι η απόκριση του υπολογιστή είναι εξαιρετική (προγράμματα που άνοιγαν ήδη γρήγορα με το preload τώρα ανοίγουν ΑΚΟΜΑ πιο γρήγορα). Παρατήρησα μόνο μια σχετική επιβάρυνση της RAM η οποία από 1,1-1,3 Gb χρήσης μέχρι τώρα, πήγε στα 2 Gb χρήσης, πράγμα που το βρίσκω λογικό όμως, εφόσον μηδενίστηκε το swap.

Θα τρέξω κι άλλο το pc και αν προκύψει κάτι αξιόλογο θα επανέλθω.

Edit: Οκ, ευχαριστώ! Το pc πετάει. Ακόμα και η αύξηση στη χρήση της ram είναι περιστασιακή (πχ όταν ανοίγω browser) και προσαρμόζεται δυναμικά ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος.

1 Like

Είμαι πολύ νέος στο θέμα (φαντάσου ότι ακόμα και μια εγκατάσταση από το Git μου φαίνεται δύσκολη) αλλά ψάχνοντας το ερώτημά σου βρήκα αυτό

Δεν ξέρω αν είναι καλό, δεν ξέρω αν είναι αυτό που θέλεις, δεν ξέρω αν δουλεύει και πώς δουλεύει. Απλά, όφειλα να το πω, ώστε οι φίλοι που γνωρίζουν να το εκτιμήσουν.

Δεν ξέρω αν σε βοηθάει και αυτό

Edit: Παιδιά γράψετε και κάτι για το ucaresystem core γιατί το δοκίμασα (και αυτό!) και νομίζω ότι το εργαλειάκι τα σπάει! Αν υπήρχε η δυνατότητα να κάνω δωρεά με την prepaid θα την έκανα. Το ίδιο ισχύει και για το αυτό το forum, βέβαια.

3 Likes

Ο @cerebrux έχει γράψει ήδη αρκετά, πόσα να πούμε και εμείς :stuck_out_tongue:
Νομίζω αν την prepaid τη συνδέσεις με ένα paypal μπορείς να κάνεις.

2 Likes

Οκ, δεν ήξερα ότι συνδέεται η προπληρωμένη με το Paypal. Μόλις το έκανα. Ευχαριστώ!

1 Like