Πόσο linux-άδες είστε;

Πόσα χρόνια χρησιμοποιείτε το Linux;

  • 0-1
  • 1-4
  • 5+
  • 10+
  • 15+
  • 20+
  • Ήμουν ίδια σειρά με τον Linus

0 ψηφοφόροι

Ελάτε λινουξάδες μου

4 Likes

apo το 2008 συνεχεια. δεν μπορω να φανταστω υπολογιστης μου να μην εχει linux. μπορουμε να γραφουμε και με ποια διανομη ξεκινησαμε. εγω με το θρυλικο jolicloud.

4 Likes

Πλάκα κάνεις εννοείται γράφεις ότι θέλεις!

Κύλησα το 2005, έκτοτε παίρνω τη δόση μου καθημερινά :joy::joy::joy:

Πρώτη διανομή το Knoppel και μετά πέρασα και από Mandrake/mandriva Suse μέχρι να καταλήξω στο Debian και φυσικά το Ubuntu. Τα τελευταία 3 χρόνια είμαι κολλημένος με το Arch αλλά το Ubuntu δε φεύγει ποτέ από το Desktop.

1 Like

Εγώ τέλη 2018 άρχισα να πειραματίζομαι με λίνουξ και πρώτη μου διανομή LinuxMint!

1 Like

image

Έχω ακόμα το CD του 1994 και του 1995 καθώς και τα βιβλία :cat2::cat2::cat2::cat2:

Μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ

https://archiveos.org/yggdrasil/

3 Likes

Από το 2013, πρώτη διανομή fedora 17

1 Like

Από το 2012 με Ubuntu 12.04, αν θυμάμαι σωστά κι έκτοτε, πειραματισμους, με διαφορα Linux distros

1 Like

Λογικά κάπου στο 2005-2006 (έκλεψα στο poll και έβαλα 15+). Ξεκίνησα με ubuntu, πήγα Suse και Fedora για λίγο, γύρισα ubuntu…έβαλε το ubuntu unity …πήγα σε mint mate (λογικά αυτό έγινε κάπου το 2009-2010). Από τότε σταθερά έχω mint mate. Κατά καιρούς έχω πειραματιστεί με Arch και mx-linux στα 2α μηχανάκια, όλο και κάτι δεν δούλευε και έχω καταλήξει πλέον στο linux-lite για τα πιο παλιά μου μηχανήματα.

2 Likes

Ίσως είναι λογικότερο να πούμε και τα υπόλοιπα, όχι μόνο λίνουξ.

έχω τέσσερεις περιόδους

Α) zx-spectrum

B) ms-dos
B1) 80286, πορτοκαλιά CGA/Hercules, χωρίς ηχεία, χωρίς ποντίκι
B2) 80386, έγχρωμη VGA, ηχεία, ποντίκι, cd-rom

C) windows
C1) windows 95/98
C2) windows XP
και είχα λίνουξ σαν δεύτερο λειτουργικό
διανομές: mandrake και μετά pclos
Αυτό με βάζει στην ομάδα 15+

D) μόνο λίνουξ
έχω 10+ χρόνια μόνο λίνουξ
διανομές: ubuntu μετά distrohopping μετά Arch

5 Likes

Η φάση με το gnome3/unity/mate/cinnamon έγινε το 2011.

2 Likes

Κοιτάω το ιστορικό των διανομών, μέχρι το 10.04 είχα σίγουρα ubuntu(και αυτό το θυμάμαι γιατί η τότε κοπέλα μου και νυν γυναίκα μου, μου είχε πάρει δώρο το λούτρινο lynx από το ubuntu store), οπότε από την 11.04 πρέπει να ακροβατούσα. Το πρώτο dvd που βλέπω να έχω από mint στο αρχείο μου είναι η katya. Οπότε με το mint-mate πρέπει να είμαι από την πρώτη τους κυκλοφορία.
Μιας και το ανέφερες το zx spectrum το έχω ακόμα και πολύ πιθανό να λειτουργεί ακόμα!! Βέβαια τότε μόνο παιχνίδια έπαιζα σαν πιτσιρικάς(έχω ακόμα κασέτες από paperboy, poker , κάτι αθλητικά Ocean και μερικά άλλα). Με windows ξεκίνησα από το σχολείο που είχαμε 3.1 (μόνο με ζωγραφική). O πρώτος οικογενειακός υπολογιστής ήταν με windows 95 και πρέπει να το αγοράσαμε το 96-97 όπως και στο spectrum τότε ασχολούμουν μόνο με games , θυμάμαι το πρώτο παιχνίδι (κόπια που την έκανε δώρο αυτός που πήραμε το PC) ήταν το eradicator. Από κει και πέρα ξεκίνησα να σκαλίζω (format, troubleshooting, hardware κτλπ) στα windows 98. Τώρα ο χρόνος μου ισομοιράζεται ανάμεσα σε mint και win10.

2 Likes

Down the memory lane λοιπόν…
Κάπου το 1981-82 πρωτοακούμπησα τα ξερά μου στον zx81 ενός οικογενειακού φίλου και ξετρελλάθηκα.
Κάπου το 85 οι γονείς με τα πολλά μας πήραν έναν oric atmos.
Περίπου το 89-90 πήρε ο πατέρας για τη δουλειά του έναν tulip pc/at 80286, αρχικά με dual κάρτα γραφικών (cga+hercules) και κατόπιν με EGA (ή vga? - ούτε που θυμάμαι…). Θυμάμαι ότι είχε σκληρό δίσκο miniscribe 20mb (ή μήπως ήταν 40?)…
Περίπου το 93 πήρα τον πρώτο ολόδικο μου hyundai 386dx@40. Έτρεχα dos με desqview, για να μπορώ να τρέχω συγχρόνως fido mailer / tosser / scanner και mail reader.
Σταδιακά μέχρι το 97 είχα φτάσει σε 486dx2@66 και έτρεχα os2 με native software (φανατικός στο fido τότε - φουλ αντιmicrosoft).
Το 2003-4 πρέπει να ταν, όταν με το os2 μαραζωμένο και μπαϊλντισμένος από τα windows (τότε νομίζω ότι έτρεχα τα win2000), αποφάσισα να ασχοληθώ με λίνουξ. Βόλεψε και μία 6μηνη περίοδος ανεργίας και συναισθηματικής αγρανάπαυσης :grin: , μαντρώθηκα νυχθημερόν στο σπίτι και “έμαθα” αυτοδίδακτα debian - αρχικά κονσόλα και μετά gui.
Έκτοτε, οι κυριότεροι σταθμοί ήταν ubuntu, aptosid, linux mint debian edition και τα τελευταία χρόνια arch. Από DE έχω βάλει gnome, kde, xfce, enlightenment, unity αλλά τα τελευταία χρόνια έχω αράξει σε cinnamon (σε υπολογιστές που το “σηκώνουν” - ειδάλλως xfce ή lxde)…
Αχ-βαχ… Ήμουν νιος και δεν εγέρασα! :grimacing: :innocent:

6 Likes

Νομίζω απο το 2009, Ubuntu αν και εχω δοκιμάσει πολύ λίγο και κάποιες άλλες διανομές.
Μέσα στους πρώτους μήνες είχα διώξει τελείως το win απο τον υπολογιστή.

3 Likes

Καλώς ήρθες @blades στην παρέα μας.

Ξεκίνησα με Ubuntu το 2013, πέρασα σε Linux Mint για κανένα εξάμηνο, δεν μου έκατσε η αναβάθμιση από 16 σε 17 και αναγκάστηκα να κάνω φορμάτ, ήταν ευκαιρία για δοκιμές… από περιέργεια έβαλα το antergos και αυτό ήταν… Κόλλησα… :smile:

3 Likes

Ξεκίνησα το 2000 με το Red Hat Linux, με cd από το αντίστοιχο βιβλίο/τόμο, με τιμή μια περιουσία τότε, από τον Παπασωτηρίου. Χωρίς μεγάλη επιτυχία. Βασανιζόμουν κάπου 3-4 χρόνια με διάφορες διανομές από cd περιοδικών με μεγαλύτερη επιτυχία (suse, mandrake, debian woody κλπ.), αλλά το winmodem δε βοηθούσε ούτε για downloads για compile, ούτε για έρευνα να λύσω τα noobίστικα θέματά μου.

Το 2004 απέκτησα την πολυπόθητη adsl, χτύπησα το καλώδιο δικτύου πάνω στο router και δεν ξαναγύρισα πίσω. Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, από τις πιο mainstream διανομές, μέχρι αυτές που με δυσκολία αναγνώριζε η μαμά τους. Το πρώτο μου γραφικο περιβάλλον ήταν το kde 2.κάτι. Στην πορεία δοκίμασα και σε αυτά ότι έπεσε στην αντίληψή μου. Από μοντέρνα γραφικά, μέχρι tiled ή keyboard window managers .
Η μεγάλη μου “αγάπη” ήταν ο openbox, γιατί μπορούσα να τον κάνω “κόμπο” μέσα από αρχεία κειμένου. :slight_smile:

Στον grub μου (παλιά lilo) όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχαν από 2 διανομές μέχρι 4-5, ανάλογα το δίσκο που είχα στη διάθεσή μου.

Την τελευταία δεκαετία σχεδόν πάντα υπάρχει ένα ubuntu και κάτι άλλο, αν και υπήρξαν μεγάλα διαστήματα που το default λειτουργικό ήταν το “κάτι άλλο” ( CrunchBang/Bunsenlabs linux, archbang και άλλα openbox-based λειτουργικά).

Αυτή τη στιγμή έχω ubuntu και την τελευταία βδομάδα, η δεύτερη καταχώρηση στον grub λέει KDE neon, μιας και είχα να δω που βρίσκεται το plasma πάνω από 4-5 χρόνια.

19 χρόνια συνεχούς έρευνας/απασχόλησης σε λίγες γραμμές δεν περιγράφονται αλλά ναι, αυτή είναι πάνω κάτω η περίληψη. :slight_smile:

@MetFM τώρα μόλις είδα αναφορά στο jolicloud και μετά jolidrive. Ήμουν από τα πρώτα μέλη στην ομάδα testing του με τον “τιμητικό” τίτλο του “founding member”. Ωραίες εποχές :slight_smile:

1

9 Likes

Εγω αυτομολησα στο λινουξ την ανοιξη του 2008.Ας δουμε ομως πως και απο που ξεκινησα.
Θυμαμαι καπου στα 1995 οταν ημουν 13 χρονων σε μια εφημεριδα ειχα διαβασει ενα αρθρο για ενα
εναλλακτικο λειτουργικο το οποιο ονομαζοταν λινουξ απο το ονομα του δημιουργου του Linus Torvalds και οτι αυτο το λειτουργικο ηταν δωρεαν.Αυτο ηταν το ονομα λινουξ καρφωθηκε στην μνημη μου για παντα.Ωστοσο κομπιουτερ δεν ειχα ποτε σπιτι μου ως το 2004.Το μονο που ειχα δει ηταν ενα λαπτοπ με windows 95 του μακριτη του θειου μου που ηταν επιχειρηματιας στον Καναδα
και τα κομπιουτερ IBM compatible του σχολικου εργαστηριου οπου μαθαιναμε εντολες MS-DOS.
Το πρωτο μου κομπιουτερ ηταν χαρισμενο απο τον ξαδερφο μου.Επροκειτο για εναν Pentium I στα 133ΜΗz και συνδεση dial up και φυσικα ειχε windows γνησια.Με αυτο τον υπολογιστη πορευτηκα ως το Γεναρη του 2008.Στην μνημη μου ομως ηταν παντα το λινουξ οπως ανεφερα και στην αρχη του νηματος αλλα δεν ειχα τροπο να το αποκτησω μιας και ειχα αργη συνδεση και επιπλεον ποτε δεν επαιρνα περιοδικα πληροφορικης για να βρω cd.Oταν αποκτησαμε adsl συνδεση πηρα απο αγγελεια εφημεριδας εναν υπολογιστη με Pentium III στα 800ΜΗz και μνημη 256ΜΒ.Καπου εδω αρχισαν τα προβληματα με τα windows τα οποια τυχαινε να ειναι πειρατικα Windows XP.Απο που να αρχισω και που να τελιωσω:κολληματα,ιοι,αργοκινητος υπολογιστης και ποσα αλλα.Αυτο ηταν,ειπα στον εαυτο μου νισαφι πια ας το δοκιμασουμε και αυτο το λινουξ να δουμε τι κανει.
Η διανομη που πρωτοδοκιμασα ηταν το puppy linux 4.3.1 και την κατεβασα απο το νετ.Με το που φορτωσε το live cd στην RAM αυτο ηταν το ερωτευτηκα αμεσως.Η δε αποδοση του οντας φορτωμενο απο την RAM ηταν επιεικως θαυμασια σε αυτον τον παλιο υπολογιστη.Το εγκατεστησα στον σκληρο και δεν το μετανιωσα ποτε καθως η ταχυτητα ηταν σταθερη ολο τον καιρο και αντιμετωπισα ελαχιστα προβληματα.
Απο τοτε δεν ξαναγυρισα ποτε στα windows και εχω σαν κυριο λειτουργικο το λινουξ εδω και 10+
χρονια.Τις ομορφες καλημερες μου.

7 Likes

Από το 2006, ξεκίνησα με Suse.

Καλώς ήρθες στην παρέα μας @Poor