Πληκτρολόγιο: Πως γράφω οποιοδήποτε σύμβολο

Μπορώ να γράψω οποιονδήποτε χαρακτήρα αν ξέρω τον αριθμό του στο unicode.

Για να γράψω για παράδειγμα τον χαρακτήρα :ballot_box_with_check: που είναι ο ‘BALLOT BOX WITH CHECK’ στο unicode με αριθμό U+2611

θα κρατήσω πατημένα τα πλήκτρα ControlShift, θα πατήσω το πλήκτρο U και θα πληκτρολογήσω τους αριθμούς 2611. Στην συνέχεια θα αφήσω τα πλήκτρα ControlShift. Υπάρχει και ο τρόπος να πατήσω το συνδυασμό ControlShift+U να πληκτρολογήσω τον δεκαεξαδικό αριθμό και να πατήσω πάλι ControlShift.

Και ένα πολιτικό σχόλιο 𐅻 ( U+1017B)

Ο μηχανισμός αυτός είναι ανεξάρτητος από το πλήκτρο compose ή την γλώσσα του πληκτρολογίου και τον έχει ήδη χωρίς να κάνει κάποια άλλη ρύθμιση. Μπορεί να χρειαστεί όμως να γυρίσεις το πληκτρολόγιο στα αγγλικά.

Δες τα άλλα άρθρα μου στο tag:keyboard Νήματα με ετικέτες keyboard για άλλους λιγότερο μπελαλίδικους τρόπους.

Ανακαλύπτοντας τους αριθμούς Unicode

Είναι πραγματικά πάρα πολλοί για να τους θυμάσαι, είναι και τα κινέζικα. Αν μπεις στον κόπο να βρεις τον χαρακτήρα, τότε τον κάνεις και ένα copy/paste :yum:. Αλλά μπορείς κάποιους που θέλεις να τους χρησιμοποιείς συχνά να τους σημειώσεις σε ένα κομμάτι χαρτί μέχρι να τους απομνημονεύσεις.

Μια καλή πηγή για χαρακτήρες είναι η σελίδα https://unicode-table.com, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες. Αν σε ενδιαφέρει κάτι συγκεκριμένο μπορείς να πας στην σελίδα του Unicode Unicode 15.1 Character Code Charts και να κατεβάσεις κάποιο συγκεκριμένο σύνολο χαρακτήρων. Για παράδειγμα το συλλαβάριο της Γραμμικής Β https://unicode.org/charts/PDF/U10000.pdf, σύμβολα για την αρχαία ελληνική μουσική https://unicode.org/charts/PDF/U1D200.pdf ή τα σύμβολα του δίσκου της Φαιστού https://www.unicode.org/charts/PDF/U101D0.pdf 𐇑𐇐𐇤.

Μια άλλη λίστα είναι αυτή της Wikipedia Unicode block - Wikipedia .

Unicode fonts

Μπορείς να γράψεις τους χαρακτήρες, αλλά δεν μπορείς να τους δείς. Για να τους δεις θέλεις κάποιο κατάλληλο font. Όπως καταλαβαίνεις πλήρης γραμματοσειρές δεν υπάρχουν πολλές. Η καλύτερη λύση είναι οι γραμματοσειρές noto της google που θα πρέπει να τις εγκαταστήσεις απο τα αποθετήρια αν δεν είναι εγκατεστημένες ήδη. Και περιτό να πως πως θέλουν και “κάποιο” χώρο στο δίσκο.

Η μαγεία του fontconfig θα δράσει και αν μια γραμματοσειρά δεν έχει ένα σύμβολο, θα το πάρει απο το noto font και μπορείς στο κείμενο να χρησιμοποείς οποια γραμματοσειρά θέλεις.

Unicode emojis

Ίσως να ήθελες να ρίddaaξεις και μια ματιά στην τελευταία τρέλα τα unicode emojis όπως τα :upside_down_face:,:wolf:,:bomb:. Μια λίστα με αριθμούς (ειναι κατανεμημένα σε διάφορα unicode blocks) μπορεί να βρεθεί εδώ: Emoji - Wikipedia

Τα unicode emoji είναι χαρακτήρες και όχι εικόνες. Άρα αν υπάρχει το κατάλληλο font εγκατεστημένο θα εμφανιστεί ο χαρακτήρας ανεξάρτητα αν σε αυτό που θα γράψεις υπάρχει υποστήριξη ή όχι. Αν όμως δεν υπάρχει εγκατεστημένο το font δεν θα δεις τίποτα!

Μια καλύτερη επιλογή (που θα σου δώσει πρόσβαση και στους τόνους του χρώματος, κάτι που δεν έχω καταφέρει απο το πληκτρολόγιο είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο applet σαν το Emojione Picker. Θα πρέπει να έχεις και το κατάλληλο font εγκατεστημένο, όπως το twemoji-color-font.

Στο τελευταίο :mint: τα εγκατέστησα ως εξής

sudo apt-add-repository ppa:eosrei/fonts
sudo apt-get update
sudo apt-get install fonts-twemoji-svginot

cd /tmp
git clone  https://github.com/gentakojima/emojione-picker-ubuntu
cd emojione-picker-ubuntu
./install.sh

μιας και δεν υποστήριζε την διανομή το PPA.

1 «Μου αρέσει»