Πληκτρολόγια, ναι..

Καλησπέρα σας…

Ναι, ανοίγω και εδώ το πιο αμφιλεγόμενο θέμα για ένα forum, πληκτρολόγια.!!!

Εγώ προσωπικά είμαι με αυτό το setup Dell km7120w keyboard Mouse Wireless, αλλά δουλεύω μόνο το keyb

προφανώς fan του low-profile και όχι κλαπατσίμπανου μηχανικού, δεν είμαι αρνητικός στη χρήση τους, απλά δεν είναι για προσωπική μου χρήση.

Παραθέτω και sound test

Πέφτει στην κατηγορία των low profile silent butterfly switches, πολύ τίμιο μπορώ να πω, καλές αποστάσεις και ύψος, επίσης λόγο γραφείου ακούγεται πολύ μπάσο, δεν είναι καθόλου. Το ποντίκι από το σετ δεν κάνει για καθημερινή δουλειά κατ’εμέ!

Έχω πιάσει τον εαυτό μου να γράφω περισσότερες λέξεις / λεπτό με αυτό το Dell και το βρίσκω άνετο στη χρήση.

Είμαι υπέρ των όχι τόσο 100% πληκτρολογίων, αν και ένα καλό 80άρι ή 96 με σωστά κατανεμημένα κουμπιά, όπως το dell μου, θα το δεχόμουν.

Περυσι είχα μπει μπει στο kickstarter της lofree για το flow lite και το έψαχνα μαζί με hades switches, αλλή η εταιρεία είχε λυσσάξει να ΜΗΝ δίνει επιλογές στο κόσμο για switches, λέω ας το ρίξω και ξεχωριστά δε πειράζει, βάλε αυτό βάλε το άλλο βγήκε παραγγελία αντί για $79+ κανένα 50άρικο οι διακόπτες να περνάει τελικά τα 230€ και λέω ΩΠΑ ρε… μπάστα.

Αφήνω ένα βίντεο ενός από τους αγαπημένους μου youtuber που αναλύει σωστά και κάνει και mods στα keybs του αρκετά για να δείξω διαφορά σε lofree nuphy κλπ.

Επίσης ένα καλό για σύγκριση από μια άλλη youtuber που ανεβάζει ωραία βίντεο…

Είμαι ακόμα στο ψάξιμο, δεν θα το κρύψω, μιας και αισθάνομαι βολεμένος με ότι έχω ως τώρα, αλλά θα ήθελα την εναλλακτική.

**Αναμένω τις προτάσεις σας, τα δικά σας πληκτρολόγια /setup και οδηγούς mod’ing! ** :crazy_face:

6 «Μου αρέσει»

Εγω, με το συμπαθειο αλλα, θελω πραμα να πιανω να νιωσω οτι δουλευω σε πληκτρολογιο οχι αστεια :slight_smile:

Logitech G213 Prodigy Gaming keyboard (γιατι ποτε μου δεν ειχα ενα και μου το εκαναν δωρο)

Logitech G203 Lightsync Gaming Mouse (γιατι και απο αυτο δεν ειχα ποτε και παλι μου το εκαναν δωρο)

Και κλασσικα εινονογραφημενα παντα καλωδειο :slight_smile: διοτι βαριεμαι να ψαχνω καλωδειο USB να το φωρτιζω οταν πραγματικα το χρειαζομαι ή οταν ειμαι στην ζωνη και κανω δουλεια μου την σπαει να ψαχνω τελευταια στιγμη για μπαταριες (και κλασσικα να μην βρησκω) :slight_smile:

7 «Μου αρέσει»

Εγώ έχω στην άκρη κι ένα Roccat Isku+ FX Nordic σε άσπρο, σαν την παρακάτω φωτογραφία…

Το είχα για 2,5+ χρόνια ως main keyboard μέχρι που ξανα έπιασα μερικά low -profile και ένας γνωστός μου έδωσε το Dell χάρισμα, την καταβρήκα φουλ…

Και πριν μερικές ώρες με έτρωγε ο κώλος μου παιδιά… περισσότερα σύντομα…

3 «Μου αρέσει»

Btw ανέβασα ένα βίντεο στο Original Post για το πως ακούγεται το Dell km7120w

Έκανα ότι μπορούσα με το ένα χέρι σπασμένο ! Πιστεύω ότι πιάνω αρκετά words per minute ακόμα και έτσι, απλά πονάει όταν το κουράζω πολύ…

Αλλά όπως είπα στο προηγούμενο Post έκανα την αμαρτία!

Από εδώ Flow Lite100 Keys Low Profile Mechanical Keyboard, Swappable Rechargeable Wireless Keyboard with 2.4G Receiver, Bluetooth and Cable Connection for Windows, Mac/Linear Switch US Layout: Amazon.de: Computer & Accessories που είναι διαθέσιμο, δεν θα φάει τελωνείο και θα έρθει σε σωστή ημερομηνία.

Και πήρα και τα Hades Switches από το μαμά site

ΝΕΦΡΟΟΟ…

Άντε περίμενε τώρα :crazy_face::crazy_face:

3 «Μου αρέσει»

Logitech MX Keys μηχανικό καφέ (ψιλόsilent). Βούτυρο στην πληκτρολόγηση.

6 «Μου αρέσει»

Από εμφάνιση σκίζει…

2 «Μου αρέσει»

DAS 4, mx brown, με αλλαγμένα τα (φθαρμένα) καπάκια με φτηνό σετ. Θα συμφωνήσω με τον @billniakas περί χαρακτηριστικών των καφέ διακοπτών. Η γυναίκα μου που ήταν άσσος στην πληκτρολόγηση μού το βούτηξε, γιατί όταν το δοκίμασε απεφάνθη ότι “είναι καλύτερο” από ένα ίδιο με μπλε διακόπτες.

Σ.Σ.: Θεωρώ το αριθμητικό πληκτρολόγιο απαραίτητο. Φυσικά αυτό είναι υποκειμενικό και ανάλογο με τις ανάγκες τού καθένα.
Προτιμώ επίσης διάταξη ANSI.

5 «Μου αρέσει»

Τα συγχαρητήριά μου για το θέμα, έλειπε!
Redragon K599 Deimos, με custom Red (Outemu) hot-swappable switches, και Corsair Double-Shot PBT Keycaps για να ταιριάζουν με το Logitech G305 mouse. Γενικά ανέκαθεν ήμουν φαν των Tenkeyless, 60%,και 65% keyboards, καταστάλαξα σε 70% (άντε 75% το πολύ, για να έχω και Fn-Keys).
To συγκεκριμένο το πήρα, επίσης, γιατί έχει πλαίσιο αλουμινίου και είναι hot-swappable, που σημαίνει ότι μπορείς να βάλεις άλλους συμβατούς διακόπτες (MX, κτλπ) και είναι κατάλληλο για mods. Έχω βάλει o-rings σε κάθε key και foam μέσα στο case για να βελτιωθεί ο ήχος, καθώς και λιπαντικό στα stabilizers.
Δεν μου αρέσουν οι clicky (μπλέ) γιατί είναι θορυβώδεις, ούτε οι tactile (καφέ) γιατί έχουν feedback, αγαπώ linear switches (red, black, silver) για την ταχύτητά τους, αλλά είναι επιρρεπείς σε λάθη εάν δεν είσαι ακριβής στην πληκτρολόγηση.
Επόμενη αγορά σε switches, αυτοί.
P.S.: Είναι λαγουδότρυπα τα μηχανικά πληκτρολόγια, και μάλιστα ακριβή, καταναλώστε υπεύθυνα…

8 «Μου αρέσει»

Μου αρέσει που αναφέρθηκες σε αυτό, με αυτό τον τρόπο.

Πριν αρκετά χρόνια σκεφτόμουν ότι αφού υπάρχουν τόσες διαφορετικές διατάξεις, μήπως κάποιες από αυτές ταιριάζουν καλύτερα για Ελληνική γραφή και κατ’επέκταση, μήπως υπάρχει διαφορετική διάταξη καλύτερη από ANSI/Qwerty ?

Η αλήθεια είναι ότι γύρισα σε full white keyb + mouse περίπου 3 χρόνια πριν, όταν είχα και το roccat isku γιατί μου άρεσε το look, και ο λόγος που έβαλα παραγγελία το off-white lofree flow lite 100 (96%) ήταν ότι είναι το άσπρο που ήθελα.

Δεν αναφέρθηκα καθόλου σε ποντίκια στο αρχικό ποστ, κι ας ήταν στη φωτογραφία.

Θέλετε να αναπτήξουμε νέο θέμα για τα ποντίκια ή να τα σχολιάσουμε εδώ?

Εγώ συγκεκριμένα έχω το Roccat Burst σε λευκό, φανταστικό ποντίκι, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτό, πολύ δυνατό software (only works on windows)

Επίσης σκέφτομαι να ανεβάσω βίντεο με ήχο από το lofree flow lite που θα έρθει με stock specter switches και μετά όταν θα του έχω βάλει τους hades.

Είναι 2 mods που θα ήθελα να δω το process, θα ψάξω βίντεο στο yt.

Η βελτίωση από το lube στα stab σίγουρα θα είναι αισθητή, αλλά δεν ξέρω ακριβώς τι προσφέρουν τα O rings… :melting_face:

2 «Μου αρέσει»

Ας πάνε σε νέο θέμα τα ποντίκια, the more the merrier που λένε και στο χωριό μου.
Τα o-rings προσφέρουν dampening στον ήχο, ρίξε μια ματιά εδώ:

Βέβαια κάνουν και πιο soft το click, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι τείνει η αίσθηση προς τα membrane ξανά :upside_down_face:.
Έχει αρκετό υλικό στο YouTube και σίγουρα θα βρείς κάποιο mod για όποιο μοντέλο ψάξεις.

3 «Μου αρέσει»

Ουσιαστικά έχω μάθει πάνω σε QWERTY πληκτρολόγιο, δεν έχω την εμπειρία ή τις γνώσεις να δώσω τεκμηριωμένη απάντηση αν άλλες διατάξεις (π.χ. Dvorak) θα ήταν καλύτερες. Το ίδιο και για τα Ελληνικά. Βέβαια, οι διαφορές (QWERTY με άλλη διάταξη Ελληνικών) δεν νομίζω να μπορούσαν να είναι πολλές. Εναλλαγή Ψ με Ξ; Το Ω στο W και το τελικό ς στο Q; Θα επικαλεστώ θέμα συνήθειας, και δεν θα ήθελα να αλλάξει, χωρίς όμως να μπορώ να επιχειρηματολογήσω για το αν είναι η καλύτερη λύση.

Έχω κάκιστη εμπειρία από αλλαγή διάταξης πληκτρολογίου (σε επαγγελματικό χώρο-εξυπηρέτηση πελατών), όπου μια μέρα για κάποιο τεχνικό λόγο έπρεπε να φύγω από το QWERTY και να πάω σε σταθμό με QWERTZ (Γερμανικό που λέμε). Ε, δεν μπόρεσα να δουλέψω, γιατί εκτός από τα συνεχή λάθη αργούσα πάρα πολύ. Για ένα γράμμα! Θα επιμείνω λοιπόν ότι είναι θέμα συνήθειας.

Όμως, όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ ANSI & ISO, η αλλαγή μεταξύ των δύο δεν με ενοχλεί, γιατί η προσαρμογή είναι σχετικά εύκολη, μιας και τα πλήκτρα που αλλάζουν θέση (το backslash κυρίως) δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις δικές μου ανάγκες. Όμως, το μεγαλύτερο Left Shift, η μικρότερη απόσταση τού ENTER από τη βασική θέση χεριών και η (καθαρά υποκειμενικά εδώ) καλαισθησία του ANSI (δεν μού αρέσει οπτικά το μεγάλο ENTER τού ISO), με οδηγούν να προτιμώ ANSI.

3 «Μου αρέσει»

Μια παλιά μου δουλειά

Είναι ίσως μια καλή διπλωματική αν το πάρει κάποιος την προχειροδουλειά μου και τήν εξελίξει

3 «Μου αρέσει»

…αργεί να έρθει η παραγγελία από amazon de για το πληκτρολόγιο και από μαμά lofree για τους hades switches, και έχω αρχήσει και φρικάρω…

θέλω πολύ να παίξω με το νέο μου παιχνίδι!

2 «Μου αρέσει»

Συμπάσχω,

και εγώ δεν άντεξα :upside_down_face: :rofl: και έβαλα παραγγελία :innocent:, μόλις ήρθαν… :heart_eyes:
Οψόμεθα για αίσθηση και ήχο!

3 «Μου αρέσει»

Πωωω αυτά είναι, αναμένω

1 «Μου αρέσει»

Σχολιάζω κι εγώ το δικό μου, το έχω κυριολεκτικά από 5 ετών και γίνομαι σε λίγες ημέρες 25. Έχω το ίδιο mousepad με τον @Maras , κιτρινοκαφετισμένο σε πολλά σημεία, ίσως χρειάζεται λίγο retrobright να θυμηθεί τις δόξες του, αλλά αφού δουλεύει τέλεια, γιατί να το αλλάξω κιόλας;; :slight_smile:

7 «Μου αρέσει»

Χρησιμοποιώ το MX Keys S της Logitech για πάνω από ένα χρόνο και ευχαριστιέμαι πληκτρολόγηση. Είναι πολύ μαλακό και αθόρυβο. Δεν μου αρέσουν τα σκληρά θορυβώδη πληκτρολόγια. Σαν ασύρματο που είναι αλλάζεις πολύ εύκολα συνδεδεμένους υπολογιστές και έχει φωτιζόμενα πλήκτρα. Ακριβό αλλά κατά τη γνώμη μου το καλύτερο πληκτρολόγιο αν δεν είσαι σκληροπυρηνικός χρήστης παιχνιδιών.

Αν είχα και το ποντίκι Master 3S της logitech θα μπορούσα να το συνδέσω στο ίδιο dongle και να γλυτώσω μία θέση USB αλλά αφενός είναι επίσης ακριβό, αφετέρου το Razer Pro Click είναι ίσως λίγο καλύτερο.

Το πρώτο μου πληκτρολόγιο ήταν QWERTY και το χρησιμοποίησα για πολύ καιρό χωρίς πλήκτρα με ελληνικούς χαρακτήρες. Δεν υπήρχαν και πολλά εκείνη την εποχή :-D Κυκλοφόρησαν μόλις είχα συνηθίσει οπότε έπρεπε να προσαρμοστώ ξανά.
Τα τελευταία χρόνια ζω στο εξωτερικό και χρησιμοποιώ διάταξη AZERTY.
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να γράψετε ελληνικά σε AZERTY πληκτρολόγιο? Έπεσε πολύ γέλιο (και κλάμα) μέχρι να συνηθίσω και πάλι.
Ολα αυτά για να πω ότι το ΜΧ είναι τόσο εύκολο στην πληκτρολόγηση που με βοήθησε να προσαρμοστώ γρήγορα και να ανεβάσω ταχύτητα.
Η δυσκολία όμως παραμένει όταν πρόκειται να αλλάξω γλώσσα πολλές φορές στο ίδιο κείμενο.
Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει πληκτρολόγιο με προγραμματιζόμενα πλήκτρα που θα αλλάζουν ανάλογα με τη διάταξη του πληκτρολογίου.
Γύρω στο 2005 είχε υπάρξει ένα project με όνομα Maximus Proximus με πλήκτρα OLED αλλά ήταν πολύ ακριβό να υλοποιηθεί εκείνη την εποχή και ισως η τεχνολογία να μην το επέτρεπε ακόμα οπότε δεν προχώρησε. Ή το Tactus που είναι ακόμα σε status concept:
https://www.artlebedev.com/optimus/tactus/
Νομίζετε θα το δούμε κάποια στιγμή σαν τελικό προϊόν?

Μια ιδέα που θα δοκιμάσω κάποια στιγμή είναι να συνδέσω μια μικρή οθόνη αφής και να εμφανίσω εικονικό πληκτρολόγιο.

6 «Μου αρέσει»

Αυτό το έχω καταφέρει με το μοναδικό dead key, σκέψου πόσες φορές χρησιμοποιείς το CAPS LOCK την ημέρα, εγώ καμία για πάνω από βδομάδα, οπότε είπα αν θέλω κεφαλαία Shift+Caps και το Caps σκέτο θα είναι keyboard layout switch, επίσης ανάβω το keyboard led των caps που δείχνει αν έχω Ελληνικά (αναμένο) ή Αγγλικά (σβηστό)

όσο για το azerty, σε ποια χώρα το χρησιμοποιείς?
θεωρώ η αλλαγή πρέπει να είναι πολύ δύσκολη, πως το ξεπέρασες εύκολα?

Σε παρακαλώ μπορώ να σου κάνω δωρεά ένα πληκτρολόγιο να το αλλάξεις ???

4 «Μου αρέσει»

Δεν το ξεπέρασα. Απλά είναι σαν το ποδήλατο: μετά από λίγο δεν κοιτάς και πολύ τα πλήκτρα και τα δάχτυλα πάνε μόνα τους εκεί που πρέπει. Ωστόσο σκοντάφτω συχνά.
Ζω πλέον στη Γαλλία.

2 «Μου αρέσει»

[Οδηγός] Πώς να ρυθμίσετε το πληκτρολόγιο στο KDE Plasma 6 ώστε να εισάγετε το € με συντόμευση για το LoFree Flow Lite 100

αλλά μπορείτε σε οποιοδήποτε keyboard.

Λοιπόν παιδιά, έφαγα αρκετή ώρα μέχρι να το φτιάξω σωστά, οπότε μοιράζομαι εδώ τα βήματα για να γλιτώσετε χρόνο. Κούρασα αρκετά τον συνάδελφο @Asfodelus που πρότεινε πολύ καλύτερες “ψαγμένες” προσεγγίσεις λύση 1 / λύση 2, αλλά εγώ ως κλασσικός μαζόχας, εκεί τον χαβά μου :stuck_out_tongue:

1. Προβλήματα με το Fn Key & Εναλλαγή Alt με Meta

Πρώτα από όλα, αντιμετώπιζα θέμα με το Fn key στο Fedora Workstation 41 με KDE Plasma 6. Κάνοντας δοκιμές, τελικά κατάφερα να το φτιάξω με έναν περίεργο αλλά λειτουργικό τρόπο:

• Μπήκα σε WinPE εγκατάσταση των Windows 10 μέσω του MediCat USB.
  • Εγκατέστησα την εφαρμογή Lofree στα Windows και ρύθμισα το πληκτρολόγιο ως Mac (ναι, σοβαρά! παίζει να έφαγα 1+ώρα με το κωλο-app τους γιατί δεν υποστηρίζει via/άλλο).
  • Επανεκκίνησα στο Fedora και διαπίστωσα ότι το Fn key λειτουργούσε σωστά.
  • Στη συνέχεια, πήγα στις ρυθμίσεις πληκτρολογίου στο KDE και αντάλλαξα το Meta με το Alt για να επαναφέρω το Meta key στη σωστή λειτουργία.

2. Δημιουργία συντόμευσης για το €

Έπειτα, ήθελα ένα γρήγορο τρόπο να εισάγω το € πατώντας έναν συνδυασμό πλήκτρων. Οπότε έφτιαξα ένα script με το xdotool που πληκτρολογεί το σύμβολο αυτόματα.

Βήμα 1: Εγκατάσταση του xdotool

Ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε:

sudo dnf install xdotool

ανάλογο πακέτο σε όλες τις διανομές

Βήμα 2: Δημιουργία του script

Δημιουργήστε ένα νέο αρχείο π.χ. ~/scripts/insert_euro.sh και προσθέστε τα παρακάτω:

#!/bin/bash
xdotool type '€'

Κάντε το εκτελέσιμο:

chmod +x ~/scripts/insert_euro.sh

Βήμα 3: Ρύθμιση του script ως συντόμευση πληκτρολογίου

• Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις ΣυστήματοςΣυντομεύσεις.
  • Προσθέστε μια νέα Global ShortcutCommand/URL.
  • Ορίστε ως εντολή: /home/username/scripts/insert_euro.sh (αντικαταστήστε username με το δικό σας username).
  • Επιλέξτε μια συντόμευση (π.χ. Δεξί Alt + E).
  • Πατήστε Εφαρμογή.

3. Είστε έτοιμοι!

Τώρα, κάθε φορά που πατάτε Δεξί Alt + E, θα εισάγεται το σύμβολο € εκεί που βρίσκεται ο κέρσορας!

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και για άλλα σύμβολα, όπως το ©:

#!/bin/bash
xdotool type '©'

Ενδέχεται να ζητήσει δικαιώματα για το paste, αν έχετε θέμα με το αναδυόμενο μήνυμα τότε ακολουθήστε τις οδηγίες για xclip στο Υ.Γ. παρακάτω.

Αν έχετε απορίες ή προτάσεις για βελτιώσεις, πείτε το εδώ! :grinning:

€€€€€€ ©©©©

Υ.Γ. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί το xdotool το xclip που θα κάνει το ίδιο αλλά θα το αντιγράφει στο clipboard με το παρακάτω one-liner

#!/bin/bash
echo -n "€" | xclip -selection clipboard
2 «Μου αρέσει»