Παρουσίαση του Warp. Ένας εύκολος τρόπος μεταφοράς αρχείων μέσω του διαδικτύου.

Το Warp είμαι μία πολύ όμορφη και απλή εφαρμογή που επιτρέπει σε δύο χρήστες να ανταλλάξουν μεταξύ τους και με ασφάλεια αρχεία, διαμέσου του διαδικτύου ή του τοπικού δικτύου. Η εφαρμογή είναι γραμμένη με rust και χρησιμοποιεί το gtk4 και το libadwaita ακολουθώντας τη σχεδιαστική γραμμή του gnome. Το warp είναι διαθέσιμο σε όλες τις διανομές Linux ως flatpak, σε android, καθώς και σε Windows.

Εγκατάσταση:
Σε linux αφού ενεργοποιήσουμε τα flatpak για τη διανομή μας ακολουθώντας τον κατάλληλο οδηγό από εδώ, τρέχουμε αυτή την εντολή:

flatpak install flathub app.drey.Warp

και είμαστε έτοιμοι.

Σε windows μεταβαίνουμε στην ιστοσελίδα του warp στο gitlab: https://gitlab.gnome.org/World/warp και κατεβάζουμε το Windows_artifacts.zip το οποίο αφού αποσυμπιέσουμε, τρέχουμε το warp.exe μέσα στον φάκελο warp-windows-nightly

Σε android κατεβάζουμε την εφρομγή Wormhole File Transfer από το playstore.

Χρήση:
Με το που ανοίξουμε την εφαρμογή βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό το παράθυρο


απο όπου επιλέγουμε το αρχείο ή τον φάκελο που θέλουμε να στείλουμε και μας εμφανίζει τον κωδικό που ο παραλήπτης πρέπει να χρησιμοποιήσει για να κατεβάσει το αρχείο


Εκτός από τον κωδικό μπορούμε να σκαναρούμε το QRcode που βολεύει για λήψη από κινητές συσκευές

Ο παραλήπτης επιλέγει την καρτέλα receive και βάζει τον κωδικό που του έχει πει ο αποστολέας και επιλέγει receive file.


Αυτό ήταν!

Το warp χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Magic Wormhole για τη μεταφορά των αρχείων μέσω του διαδικτύου ή του τοπικού δικτύου εάν είναι δυνατόν. Δυστυχώς, όταν επιλέγουμε να στείλουμε φάκελο το πρόγραμμα δημιουργεί αυτόματα ένα συμπιεσμένο αρχείο και στέλνει αυτό οπότε ο παραλήπτης πρέπει πρώτα να το αποσυμπιέσει.

Επιπλέον ρυθμίσεις
Το warp για την επικοινωνία των δύο πλευρών χρησιμοποιεί ένα δημόσιο προεπιλεγμένο server αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει από τις ρυθμίσεις εφόσον έχουμε κάποιο δικό μας τέτοιο server (ο server πρέπει να αλλάξει και στους δύο εμπλεκόμενους. Επίσης, μπορεί να επιλεχθεί το μέγεθος σε λέξεις τους αυτόματου κωδικού και φυσικά έχει και συντομεύσεις για όσους είναι του πληκτρολογίου.

Περίληψη χαρακτηριστικών

  • Αποστολή αρχείων μεταξύ πολλών συσκευών
  • Κάθε μεταφορά αρχείου είναι κρυπτογραφημένη
  • Μεταφορά αρχείων απευθείας μέσω του τοπικού δικτύου εάν είναι δυνατόν
  • Απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο
  • Υποστήριξη QR code
  • Συμβατότητα με άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν Magic Wormhole
  • Συμβατότητα με τις εντολές γραμμής εντολών του Magic Wormhole

Σχετικά νήματα: croc: Μεταφορά αρχείων από έναν υπολογιστή σε οποιοδήποτε υπολογιστή

8 «Μου αρέσει»

Επίσης το wormhole υπάρχει και σε f-droid repo Wormhole | F-Droid - Free and Open Source Android App Repository

Και

Στην περίληψη χαρακτηριστικών να προστεθεί ότι, ως τώρα μπορείς να στείλεις μέχρι 5GB και το Wormhole θα τα κρατήσει έως 24ω για οτιδήποτε μεγαλύτερο το wormhole δουλεύει ως peer-to-peer ή με transfer option απευθείας από τον εκάστοτε browser.

1 «Μου αρέσει»

Πολύ ενδιαφέρον, εύκολο και σίγουρα χρήσιμο!
Επιπλέον το Magic Wormhole πρωτόκολλο φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!

Αυτή ήταν και η ερώτηση μου, για το πως εν τέλει δουλεύει, πως παίρνει ο παραλήπτης το εκάστοτε αρχείο και γιατί χρειάζεται ο server. Οπότε υπάρχει η επιλογή να μην χρησιμοποιήσουμε κανένα ενδιάμεσο server ; Να δώσω τον κωδικό/QR code στον παραλήπτη μαζί με την δημόσια IP μου και να το παραλάβει ;

1 «Μου αρέσει»

Μια συζήτηση για την ασφάλεια μπορεί να βρεθεί εδώ: croc: Μεταφορά αρχείων από έναν υπολογιστή σε οποιοδήποτε υπολογιστή - #7 από Asfodelus

Η μεταφορά δε γίνετε μέσα από τον server, ο server συστήνει τα δυο ενδιαφερόμενα μέρη. Δυστυχώς αν είσαι πίσω από κάποιο ρουτερ ή δεν έχεις σταθερή IP είναι απαραίτητος.

1 «Μου αρέσει»

Να ξανα αναφέρω ότι στο Gitlab page

Έχει όλα τα binaries και σαφώς τον πηγαίο, διότι το Warp είναι Cross Platform! ;)