Πάγωμα και κλείσιμο pc κατά την προβολή hd video

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους.
Το πρόβλημα μου είναι ότι όταν το pc μου προβάλει video hd είτε με το vlc είτε από youtube μετά από λίγα δευτερόλεπτα παγώνει και κλείνει. Είχα εγκατεστημένο το opensuse tumbleweed dual boot με windows 10 και δεν είχα πρόβλημα για περισσότερο από χρόνο μέχρι που άρχισε το παραπάνω. Περίμενα 2-3 μήνες μήπως γίνει κάτι με κάποιο update αλλά τίποτα. Έχω κάνει format πλέον και έχω εγκαταστήσει εδώ κι ένα μήνα το mx linux σκέτο χωρίς τα windows αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Έχω ελέγξει την RAM με το memtest86 και είναι ok.
RAM DDR3 16G 2X8G DDR3 1600
CPU AMD FX9590 ΜΕ ΥΔΡΟΨΥΞΗ στην οποία άλλαξα πρόσφατα υγρά και πάστα
MAINBOARD ASROCK FX990 EXTREME6
GPU ASUS R9 270X.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Όταν εννοείς HD video για τι αναλύσεις μιλάμε;

Το κόλλημα σου το κάνει μονο με το vlc; Η και με αλλά προγράμματα;

το γεγονός ότι δύο τόσο διαφορετικές διανομές έχουν το ίδιο πρόβλημα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον και υποδεικνύει ότι έχει άμεση σχέση με το υλικό. Θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο να δίνεις και άλλες σχετικές πληροφορίες, ιδιαίτερα την έκδοση τού πυρήνα. Δηλαδή μήπως το πρόβλημα ξεκίνησε από κάποια συγκεκριμένη έκδοση πυρήνα;

Για περισσότερες πληροφορίες μια χρήσιμη εντολή:

inxi -F

ειδικά για τον πυρήνα

uname -a
2 Likes

στα windows επαιζε κανονικα;

επισης καλως ηλθες στο φορουμ

Συμφωνώ με την άποψη που λέει ότι βρωμάει θέμα με το hardware.

Εγώ θα έβαζα καμιά 10αριά live distros από usb stick και θα δοκίμαζα να δω αν σε όλα το κάνει. Μετά θα σκεφτόμουν ποιο κομμάτι του hardware μπορεί να φταίει…

Την ψύξη της κάρτας γραφικών την τσέκαρες (στουμπωμένο ανεμιστηράκι / ψήκτρα)?

To πρόβλημα είναι με το υλικό ή με τους drivers της κάρτας γραφικών.

Αν το κάνει και στα windows, τότε είναι σίγουρα θέμα με το υλικό.

Εφόσον αποκλείουμε μνήμες, παρακαλώ να παρακολουθήσεις και να ποστάρεις θερμοκρασίες cpu πριν γίνει το κόλλημα. Θα σου έλεγα και θερμοκρασίες gpu αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει υποστήριξη για να δεις και τις θερμοκρασίες της gpu σου από linux.

ΥΓ χρησιμοποιείς open source drivers ή τους proprietary? (δεν ξέρω αν υπάρχουν για αυτή την κάρτα στο linux, καθώς για παλιές AMD ξέρω ότι υπάρχουν μόνο open source πλέον).

Το inxi -F δείχνει και τις θερμοκρασίες! (ειδικότερα υπάρχει η εντολή sensors)

Υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει τούς ανοικτούς. Ο μόνος λόγος που θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό είναι αν υποψιαζόμασταν ότι δεν έχουν μπει σωστά. Τώρα οι ανοικτοί οδηγοί έχουν την mesa που υλοποιεί τα API που χρησιμοποιούν οι εφαρμογές, και το κομμάτι που είναι μέσα στον πυρήνα που επικοινωνεί με το υλικό. Εμπειρικά ποτέ δεν φταίει η mesa. Το άλλο κομμάτι εξαρτάται απλά από την έκδοση τού πυρήνα. Άρα η σημαντική πληροφορία σε αυτήν την περίπτωση είναι απλά η έκδοση τού πυρήνα.

Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας.
Δοκίμασα μία παλαιώτερη κάρτα 9800gt και πάλι τα ίδια.
Drivers open source χρησιμοποποιώ.

output inxi
        inxi -F
System:    Host: mxpc Kernel: 4.19.0-6-amd64 x86_64 bits: 64 Desktop: Xfce 4.14.1 
           Distro: MX-19_x64 patito feo October 21  2019 
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASRock model: 990FX Extreme6 serial: <root required> 
           UEFI [Legacy]: American Megatrends v: P1.40 date: 01/14/2016 
CPU:       Topology: 8-Core model: AMD FX-9590 bits: 64 type: MCP L2 cache: 2048 KiB 
           Speed: 1806 MHz min/max: 1400/4700 MHz Core speeds (MHz): 1: 1806 2: 1573 3: 4145 
           4: 2012 5: 1614 6: 1500 7: 2675 8: 2287 
Graphics:  Device-1: AMD Curacao XT / Trinidad XT [Radeon R7 370 / R9 270X/370X] driver: radeon 
           v: kernel 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: ati,radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa 
           resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: AMD PITCAIRN (DRM 2.50.0 4.19.0-6-amd64 LLVM 7.0.1) 
           v: 4.5 Mesa 18.3.6 
Audio:     Device-1: AMD SBx00 Azalia driver: snd_hda_intel 
           Device-2: AMD Cape Verde/Pitcairn HDMI Audio [Radeon HD 7700/7800 Series] 
           driver: snd_hda_intel 
           Sound Server: ALSA v: k4.19.0-6-amd64 
Network:   Device-1: Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet driver: alx 
           IF: eth0 state: down mac: d0:50:99:61:a4:6b 
           Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet driver: r8169 
           IF: eth1 state: down mac: 00:00:00:00:00:03 
           Device-3: Realtek RTL8187 Wireless Adapter type: USB driver: rtl8187 
           IF: wlan0 state: up mac: 00:c0:ca:7f:13:c7 
Drives:    Local Storage: total: 2.50 TiB used: 107.15 GiB (4.2%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 850 EVO 250GB size: 232.89 GiB 
           ID-2: /dev/sdb vendor: Seagate model: ST2000DM006-2DM164 size: 1.82 TiB 
           ID-3: /dev/sdc vendor: Western Digital model: WD5000AACS-00ZUB0 size: 465.76 GiB 
Partition: ID-1: / size: 228.23 GiB used: 10.71 GiB (4.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda1 
           ID-2: /home size: 1.79 TiB used: 96.44 GiB (5.3%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 16.1 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 28 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:      Processes: 226 Uptime: 8m Memory: 15.62 GiB used: 1.95 GiB (12.5%) Shell: bash 
           inxi: 3.0.36

Τρέξε ένα stress test της κάρτας και πες μας τι γίνεται

Την ώρα που τρέχεις το stress test να έχεις ανοικτό ένα παράθυρο terminal και να παρακολουθείς τις θερμοκρασίες με watch -n 2 sensors
Αν και δεν φαίνεται να γίνεται σωστή αναφορά (αδύνατο να είναι στους 16 ο CPU εκτός και αν είσαι έξω στο κρύο) έχουμε μια βάση να συγκρίνουμε.

1 Like

Αυτό αφαιρεί την κάρτα ως πηγή τού προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση η κρίσιμη πληροφορία για μένα είναι αυτή: Kernel: 4.19.0-6-amd64 Σε παλιότερους ή επόμενους πυρήνες έχεις το ίδιο πρόβλημα;

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν 6-8 μήνες μετά από κάποιο update (ίσως να είναι απλά σύμπτωση μιας και έκανα πολύ συχνά updates) όταν είχα ακόμη το opensuse.
Δεν θυμάμαι έκδοση kernel.
Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι ότι παίζουν ρόλο τα fps στα video. Στο netflix και σε ταινίες που κατεβάζω αν και είναι hd 1080p δεν υπάρχει πρόβλημα. Παγώνει και κλείνει όταν παίζω δικά μου video 1080p 60fps και στο youtube. Υποψιάζομαι την υπερθέρμανση του επεξεργαστή.
Μέσα από το uefi bios βλέπω θερμοκρασίες 75+ βαθμούς.
Εχω έναν phenom 2. Αν βάλω αυτόν που λειτουργεί και χωρίς υδρόψυξη και δεν παρουσιαστεί το πρόβλημα θα είναι απόδειξη χαλασμένης υδρόψυξης η του επεξεργαστή?

To decoding σε αυτά η κάρτα γραφικών δεν τα κάνει? Γιατί να υπερθερμαίνεται ο επεξεργαστής? (δεν είμαι εξπέρ στο αντικείμενο αυτό, οπότε σόρρυ αν λέω χαζομάρα).

Για τσεκαρε το τροφοδοτικό και τα βισματα του και ιδίως αν η καρτα γραφικών τραβάει έξτρα ρευμα. Όταν παγώσει το σύστημα η κάρτα είναι ζέστη;

Μπορείς να εγκαταστήσεις διάφορους πυρήνες και να δοκιμάσεις. Δεν ξέρω πώς ακριβώς γίνεται στο MX ή γενικά στο debian, ξέρω μόνο στο Manjaro που έχει και ειδικό εργαλείο mhwd-kernel

Το inxi σού δείχνει και τις θερμοκρασίες αν πρόσεξες πχ από την ανάρτησή σου

Sensors: System Temperatures: cpu: 16.1 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 28 C Fan Speeds (RPM): N/A

η διαδικασια ειναι, ανοιγει τον mx package installer και στο tab → popular applications παει στην ενοτητα kernels. Οι διαθεσιμοι kernels φαινοντε παρακατω

1 Like

Αν δεν κάνω λάθος ο επεξεργαστής έχει το φορτίο. Οι κάρτες γραφικών μπορούν να βοηθήσουν στο encoding ανάλογα με το λογισμικό. Μπορεί και εγώ να λέω χαζομάρα, πάντως είμαι σίγουρος ότι αν αναπαράγεις 1080p από youtube θα δεις το CPU utilization να ανεβαίνει. Ακόμα περισσότερο θα ανέβει με 4k.

Even with hardware acceleration on, youtube video decompressing (because it’s compessed) is mostly done on the CPU

@backback
Τρέξε ένα prime95 all core (υπάρχει έκδοση για Linux) stress test και δες τις θερμοκρασίες. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει παραδώσει πνεύμα η υδροψυξή σου αν είναι όπως τα λες με τις θερμοκρασίες.

Τελικά έφταιγε το slot της της δεύτερης ram. Την έβγαλα και δουλεύει χωρίς πρόβλημα.
Ευχαριστώ για τον κόπο σας.

2 Likes

Είχες γράψει στο πρώτο post ότι είχες κάνει memtest και η μνήμη ήταν ok. Θες να πεις ότι ενώ είχες ελαττωματικό slot (άρα και η μνήμη πρέπει να πετούσε τρελά errors) έβγαλες memtest χωρίς errors; Αν όντως είναι έτσι, αυτό είναι πρωτόγνωρο για τα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με pc…

1 Like

Εφόσον έχεις hardware που υποστηρίζει hardware decoding των συγκεκριμένων αρχείων και το έχεις σωστά στημένο, τότε το φορτίο του video playback το σηκώνει η κάρτα γραφικών.

Έκανα ξανά 6-7 φορές memtest βγάζοντας και ξαναβάζοντας τις μνήμες στις μισές φορές έβγαζε φούλ errors στις άλλες όχι, άλλες φορές δεν έκανε boot και χτύπαγε η μητρική. θα τις κάνω και μία μία memtest στο ίδιο slot για να σιγουρευτώ.