Οικονομική βιωσιμότητα του forum

Με το παρόν κείμενο επιχειρείται να αποτυπωθεί η κατάσταση της βιωσιμότητας του forum και να προταθούν τρόποι που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της ή όχι με τη σημερινή του μορφή.

Λίγη Ιστορία

Η κοινότητα αυτή ξεκίνησε δειλά δειλά τα βήματα της το 2019 σε μια περίοδο που τα forums αργοπεθαίναν και η στροφή προς τα social media για συζήτηση/troubleshouting/κλπ φαινόταν μονόδρομος.

Παρόλα αυτά μια μικρή παρέα απλών χρηστών επέλεξε να κάνει μια προσπάθεια σε κάτι που έμελλε τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει ένα στέκι που σιγά σιγά άρχισε να αφήνει ένα αποτύπωμα στην ελληνική Linux σκηνή. Αυτό συνέβη κυρίως μέσω της αρθρογραφίας και του troubleshooting που κυρίως ήταν μεταξύ χρηστών με ελάχιστη διαχείριση εκεί όπου ήταν αναγκαία.

Οικονομική βιωσιμότητα

Τα έξοδα για τη συντήρηση αυτού του εγχειρήματος κατά 90% καλύπτονταν από ένα άτομο το οποίο για λόγους προσωπικούς επιθυμεί να σταματήσει. Αυτό δημιουργεί μια συνθήκη που άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου αυτός ο χώρος να λειτουργεί ως έχει ή να μετασχηματιστεί σε κάτι διαφορετικό.

Λειτουργικά κόστη

Αυτή τη στιγμή τα μόνα μηνιαία έξοδα του site ανέρχονται στα 15$ μηνιαίως και το domain στα 25€/2ετία.

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι οι ακόλουθες.

• Να αναλάβει κάποιος άλλος την οικονομική/διαχείριση
  • Να μεταφερθούν τα άρθρα του forum στο δωρεάν github pages (με ένα static page generator) με μοναδικό κόστος το domain και με την ταυτόχρονη υποστήριξη ενός comment system τύπου disqus. Και για άμεση επικοινωνία να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον Linux Greece telegram group

Επίλογος

To forum με αυτή τη μορφή θα λειτουργεί μέχρι τις 31/12/2024. Ζητούμενο είναι να βρεθεί προσεχώς μια βιώσιμη λύση ούτως ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του forum.

3 «Μου αρέσει»

Η διετία 385, μηνιαίως 16 ευρώ.
Προτίθεμαι να αναλάβω δύο μήνες, εφόσον δηλώσουν και άλλοι ενδιαφέρον για να κλείσουμε 24μηνο.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η σούμα, δώστε λογαριασμό για να κάνω/κάνουμε κατάθεση.

Εν αναμονή.

3 «Μου αρέσει»

Αν είναι δυνατόν να προστεθεί και άλλος τρόπος για χορηγία πέρνα του PayPal. Εγώ ήθελα και θέλω να κάνω δωρεές αλλά δεν έχω PayPal και νομίζω και άλλοι έχουν αυτό το πρόβλημα.
Επίσης, να είναι κάπου εμφανές ότι το Foroum στηρίζετε στις δωρεές και τους τρόπους για να στείλει κάποιος τα χρήματά. Ίσως ένα μόνιμα καρφιτσωμένο νήμα;
Αν παρ όλα αυτά δε συγκεντρώνονται τα χρήματα συμφωνώ με τη μεταφορά στα github pages.

1 «Μου αρέσει»

να βαλομε ολοι από ενα 20ρικο ρε παιδιά. να τσοντάρουμε μιά φορα το χρονο σαν χριστουγεννιάτικο δωρο του φορουμ. βαλτε ενα λινκ εγω είμαι μεσα. για 190 ευρω το χρονο ειναι κριμα να μην μπορουμε να το κρατσουμε. ντροπη οχι κριμα. απο ενα 10ρικο ο καθενας να βαλουμε 20 ατομα θελει.

5 «Μου αρέσει»

Καλημέρα, θεωρώ ότι η συνέχιση της λειτουργίας του φόρουμ είναι περισσότερο σημαντική απ’ ότι φαίνεται ιδιαίτερα για τη χώρα μας.
Επίσης θεωρώ το linux τεχνολογία αιχμής παρά την απλότητα του.
Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια.
Όσον αφορά τα έξοδα δεν έχω κάνει ποτέ δωρεά στο φόρουμ.
Μάλλον ήρθε η ώρα και έλεγα ότι θα την γλιτώσω :sweat_smile:.
Δηλαδή συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.
Έχω πρόβλημα με την PayPal γιατί δεχόμουν αμέτρητα phishing μηνύματα και τον κατάργησα.
Με το iris δεν μπορούμε να συμμετέχουμε;
Δηλαδή να μας δώσετε έναν τηλεφωνικό αριθμό και να καταθέσουμε εκεί τα χρήματα με σχόλιο “δωρεά για τη λειτουργία του φόρουμ linux-user.gr” και παράλληλα να ενημερωνόμαστε για το υπόλοιπο που απαιτείται;

4 «Μου αρέσει»

Είναι και πολύ μικρό το χρονικό πλαίσιο να πεις κάνω και σχέδια για migrate σε μικρότερο Hosting με κόφτη στα resources, παρουσίαση νέων ορίων πχ αναμονή στην αναζήτηση, εξωτερικά σε imgur ή ανάλογο οι pasted εικόνες, externally και τα attached και πόσα ακόμα…

ώστε να πέσει το κόστος <15€/μ… :pensive:

Καλημέρα.
Γιατί το κλωσσάμε;

Ας γράψει ο καθένας ένα συγκεκριμένο ποσό που δέχεται/δεσμεύεται να καταθέσει.

Ξαναγράφω όσον αφορά σε μένα. Καλύπτω 2 από 24 μήνες.
Δηλαδή 32 ευρώ.

Δώστε ποσό συγκεκριμένο.
Το πως θα λύσει ο admin την είσπραξη δεν είναι δικό μας θέμα. Ας το φροντίσει.

1 «Μου αρέσει»

@m01 μπορεί κάποιος/α να μη θέλει να δηλώσει πόσα χρήματα θα καταθέσει.
Προσωπικά δεσμεύομαι να καταθέσω και γω τουλάχιστον 32€

2 «Μου αρέσει»

Κωσταντίνε καλημέρα.
Τι ακριβώς συζητάμε; Γιατί το λιβανίζουμε;
Γιατί να μη θέλει να φανερώσει τη δέσμευση; Δηλαδή δεν μιλάμε για ποσά. Έλεος κάπου με το ψείρισμα.

Για να έχει νόημα να καταβάλω/ουμε χρήματα πρέπει να έχουμε μία σούμα=385 ευρώ. Minimum.
Αν δεν την έχουμε (έστω ως πρόθεση) τότε γιατί να δώσουμε χρήματα;

Πρώτη σούμα.
@m01 32 ευρώ
@nikaskonstantinos 32 ευρώ

Όποιος θέλει ας κοπιάσει.

3 «Μου αρέσει»

Αν και καθημερινά χρησιμοποιώ Windows λόγο της Δουλειάς. Μπάινω συχνά και ενημερώνομαι. Βάζω άλλους 2 μήνες έγω 32ευρώ.

6 «Μου αρέσει»

Η επιλογή να γίνει host το discourse σε προσωπικό sbc εχει απορριφθεί?
Με τα χρήματα ενος χρονου καλύπτετε το κοστος για τον απαραιτητο εξοπλισμό συν το domain name.

1 «Μου αρέσει»

Δεν αντέχει μια συμβατική VDSL το bandwidth συν ότι θα γονατίσει ενα sbc. Επιπλέον είναι τα κόστη του ρεύματος και της σύνδεσης στο διαδίκτυο. Δεν είναι one-off λύση. Επίσης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος στην περιοχή του SBC θα έχεις downtime όση ώρα θα έχεις διακοπή.

5 «Μου αρέσει»

Αυτή την περίοδο μπορώ να συνεισφέρω ένα μήνα. Οπότε για τώρα 16€ και περιμένουμε οδηγιες

2 «Μου αρέσει»

Δεύτερη σούμα

@m01 32 ευρώ
@nikaskonstantinos 32 ευρώ
@sirparis 32 ευρώ
@Akis_Varn 16 ευρώ

Μέχρι στιγμής 112 ευρώ.

Ελπίζω μέχρι το βράδυ -παρατηρώ μεγαλύτερη after midnight συμμετοχή- να έχει κλείσει το θέμα.

5 «Μου αρέσει»

Πολύ καλή κίνηση. Πρέπει να γίνει. Εγώ δεσμεύομαι για 15 ευρώ

4 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες @sirparis

1 «Μου αρέσει»

Ωπ μόλις είδα το θέμα.
Υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να πληρώσω με bitcoin μέσω lightning network; Με paypal δε θα ασχοληθώ…

1 «Μου αρέσει»

Υπολογίστε και από έμενα 32€ :smiley:

2 «Μου αρέσει»

+50 και από μένα. Δεν ξέρω αν είναι κάπου καρφιτσωμένο το post για το πώς κάποιος μπορεί να κάνει κάποια δωρεά - συνεισφορά, αλλά εγώ να πω την αλήθεια χρειάστηκε να ψάξω για να το βρω.

Τελικά κατάφερα να κάνω μεταφορά μέσω PayPal, αλλά καλό θα ήταν αν υπάρχει και άλλος τρόπος από την στιγμή που το επιθυμούν και άλλοι χρήστες αν είναι εύκολο.

3 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες @pAntonios

1 «Μου αρέσει»