Obarun - Arch linux χωρίς systemd

Συνειδητά κρατούμε τις συζητήσεις εκτός πολιτικού φάσματος. Δε νομίζω ότι το παρόν topic αποτελεί εξαίρεση.

Εφόσον μιλάμε για το obarun, καλό είναι να μείνουμε στο obarun αυτό καθαυτό

2 «Μου αρέσει»

Εγω παντως μιλωντας απο την πλευρα του χρηστη δεν ειδα καποια ουσιαστικη διαφορα απο διανομες με η χωρις systemd .με ιδιο γραφικο περιβαλλον και περιηγητη ανοιχτο η εντολη inxi -F μου δινει 200 εργασιες με systemd 200 και με runit kai openRC το δε obarun θα πρεπει ισως να γινει πιο φιλικο στην εγκατασταση στον χρηστη. το artix ως διανομη ειναι πολυ καλη.

2 «Μου αρέσει»

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θεωρώ έχουν τη σημασία τους. Η διανομή σα διανομή ακούγεται καλή αλλά η εγκατάσταση μάλλον παραπέμπει σε arch the hard way. Αν και θα ήθελα να ήξερα γιατί δεν επιλέξατε έναν installer τύπου calamares μπορώ να το καταλάβω.

Αυτό που μου αρέσει -μιας και ειμαι απλός χρηστης- είναι η ευκολία. Έχετε όντως μεγαλύτερα αποθετήρια από το arch ? Με το aur όλα καλά ?

Δεν μπορεί ο ένας να θίγει το θέμα ελευθερία (σαν μη πολιτικό) και να απαγορεύεται σε άλλον να μιλήσει γι αυτό πολιτικά. Η ελευθερία, ακόμα και στην μορφή της ασυδοσίας είναι πολιτική έννοια. Εντός του φάσματος του ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού, αναγκαστικά θα μιλήσουμε για αυτή την ελευθερία, και για αυτούς που δεν την σέβονται και την καταπατούν επειδή έχουν την εξουσία να την πατήσουν.

1 «Μου αρέσει»

Η συμμετοχή στο linux-user.gr προϋποθέτει την αποδοχή των όρων χρήσης. Οι όροι χρήσης μπορεί να συζητηθούν και πιθανά να αλλάξουν, στην κατάλληλη ενότητα. Αλλά μέχρι τότε ο σεβασμός των όρων χρήσης και της κοινότητας, είναι ρητή προϋπόθεση συμμετοχής.

Αν κάποιος διαφωνεί, ασκεί την ελευθερία του και φτιάχνει ένα άλλο χώρο, όπου το διαμορφώνει ή τον συνδιαμορφώνει όπως θέλει. Σαν άτομο τότε θα τον κρίνω, και είτε θα συμμετάσχω στο εγχείρημα είτε όχι.

Θεωρώ πως η σχετική συζήτηση εδώ έχει λήξει.

Σε αριθμό πρόσες δεν είναι σημαντική η διαφορά, αν και σε περίεργα/πολύπλοκα desktops, θα δεις κι εκεί διαφορές. Το θέμα δεν είναι μόνο τι είναι το init αλλά και η διαχείριση των σέρβις. Αν λειτουργεί πάνω στο elogind το desktop και το dbus δουλεύει σύννεφο, δεν θα δεις διαφορές, αναμενόμενο. Αφού είναι σαν υπάρχει το systemd πέρα από την λειτουργία του init, ανέπαφο και λειτουργικό.
Το elogind είναι στην κυριολεξία ένα μεγάλο κομμάτι του systemd/& libs το οποίο κόβει η Gentoo για να κάνει την λειτουργία εξαρτόμενων προγραμμάτων σε αυτό να λειτουργούν χωρίς να κάνεις κάποια μετατροπή patch.

Σαν όγκος λογισμικού, ΟΛΑ τα προαναφερόμενα είναι κλάσματα (1/5 μέχρι 1/10) του systemd. Αναγκατικά ένα τεράστιο μονομπλόκ προγράμματος που τρέχει από το pid1 θα χρησιμοποιεί και μεγαλύτερο όγκο ram. Tα sinit/minit είναι παράγωγα κάποιου κώδικα που γράφτηκε σπάζοντας το φράγμα για το πόσες “σειρές” κώδικα χρειάστηκε το πιο απλό των init. 30 σειρές νομίζω; Σύγκριση με το systemd είναι σε binary γύρω στα 6ΜΒ συμπιεσμένος κώδικας. To s6/sinit είναι 1/4 του 1ΜΒ, το runit είναι ακόμα μικρότερο.

Aν το calamares που προσπαθεί να κάνει πολλές δουλειές περισσότερες από installation (partition, resizing, flagging, κλπ) κάνει κάποιο λάθος και σου εξαφανίσει κάποια άλλα partition, δεδομένα, το /boot/ άλλων συστημάτων, δεν σου παρέχει καν την δυνατότητα να δεις τι έγινε λάθος. Σου ανοίγει ένα παραθυράκι και σου λέει sorry … installation failed.

Το arch δεν έχει καν installer, εχει οδηγίες για να κάνεις bootstrap (θεός, ακόμα και για τους άπιστους). Το obarun αν δεν μπορείς να καταλάβεις πως λειτουργεί το installer, τι να πω, κάτσε στα windows. Γενικά, το να κάνεις κλικ εικονίδια και να μην λειτουργεί κάτι, ή να βγαίνει ένα μικρό παραθυράκι και να σου λέει κάτι καθησυχαστικό, είναι η επιρροή του Ubuntu που συντελεί στην αποβλάκωση του χρήστη. Linux βάλαμε γιατί μας ενδιαφέρει τι λέει άμεσα το πρόγραμμα στο τέρμιναλ όταν κάτι ΔΕΝ λειτουργήσει όπως είναι αναμενόμενο. Μια σελίδα λάθη, 1 σελίδα … κάτι θα καταλάβουμε. Με το πολύχρωμο παραθυράκι sorry try again … δε πας στη Πόλη.

To obarun εμπεριέχει ΟΛΑ τα repositories του Arch, το Artix έχει το core κλειστό, μόνο το extra και το community λειτουργούν. Το AUR είναι δουλειά του χρήστη. Ακόμα και οι devs του Arch κάνουν ότι δεν υπάρχει και δεν τους ενδιαφέρει. Όταν βαρέθηκαν και πήραν γραμμή από τη mozilla να ξεφορτωθούν το firefox-esr το έσπρωξαν στο AUR άμεσα, άτσαλα, και βιαστικά (μη λειτουργικό αν δεν επέμβεις ο ίδιος να το κατεβάσεις). Ξαφνικά όλες οι διανομές έχουν αρχίσει και ξεφορτώνονται την έκδοση -ESR που είχε βγει για αντιπερισπασμό στο ιceweasel-icecat και άλλα libre-firefox forks και forks όπως το waterfox, palemoon, κλπ.

ΠΧ Στο Αrch υπάρχει το Chromium (ξού απο μάς) και στο Άρτιξ υπάρχει chromium μεταποιημένο να λειτουργεί με το elogind. Κυρίως για να μπορεί να συνδεθεί με το cups και να μιλήσει με το πρίντερ. Στο obarun/arch ζητάει (ο browser) το systemd άμεσα, γιατί έτσι το έχουν πακετάρει. pacman -Sdd chromium και λειτουργεί 99%, με όλα τα άλλα browser δεν υπάρχει πρόβλημα με το cups, … Κάθε 2-3 μέρες η google βγάζει νέα κλανιά … αυτή τη δουλειά θα κάνουμε! Υπάρχει και το brave AUR (chrome χωρίς google και άλλους ρουφιάνους) μια χαρά λειτουργεί.

Eπιλογές … επιλογές … σαν το carfour ένα πράμα … πας στο ράφι, διαλέγεις, “ψωνίζεις” πλαιρώνεις … ντάγκα ντάγκα … και φεύγεις ανέμελη, σαν τον Βερόπουλο ένα πράμα.

Πως πλαιρώνεις; Με το να σερβίρεις ότι κάνεις κι ότι κοιτάς στην google και όχι μόνο τις διάφορες επιλογές σου και τα ενδιαφέροντα σου. … αλλά ας μην το γυρίσουμε στην πολιτική, για λίνουξ μιλάμε.

2 «Μου αρέσει»

Δηλαδή να μη δοκιμάσει άλλη διανομη;

σε μένα το λες ή στο bilinakia που ανέφερε την ελευθερία;
Να τον σεβόμαστε τον χώρο και τον κανόνα αλλά όλοι εξίσου … όχι μόνο αυτοί που δεν γουστάρουμε να τους τον επιβάλουμε τον κανόνα…

Οι κανόνες ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως. Αν το ποστ μου παραβιάζει τους κανόνες θα το σβήσω

Δεν μπορώ να καταλάβω την αντιπαράθεση είτε systemd είτε nosystemd μιλάμε για linux και ελεύθερο λογισμικό ο καθένας έχει δικαίωμα να βάλει ότι θέλει. Θα προτιμούσα να διαβάζω για τα θετικά και τα αρνητικά μιας nosystemd διανομής και όχι μόνο τα αρνητικά των άλλων…

8 «Μου αρέσει»

εγω καποια στιγμη θα δωσω μια ευκαιρια στο obarun να το δοκιμασω. στο live που λιγο δοκιμασα μου θυμισε εντονα το artix. το calamares παντως που το εμπιστευονται διανομες διαφορετικων “σχολων” πχ arch και debian, εχοντας κανει δεκαδες εγκαταστασεις μην πω εκατονταδες ουτε μια φορα μου εβγαλε προβλημα.

2 «Μου αρέσει»

Καλημέρα.
Μήπως θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τις αρχικές ρυθμίσεις, στο base;
Δηλαδή pacman init, δημιουργία non root χρήστη, ξεκίνημα υπηρεσιών, εγκατάσταση π.χ. docker ή lxc;
Για παράδειγμα ποια εντολή χρησιμοποιούμε αντί της systemctl start κλπ, ή systemctl enable κλπ;
Η διανομή όντως είναι εντυπωσιακή, στα μάτια ενός αρχάριου, που έχει ακολουθήσει περισσότερο, την πεπατημένη οδό των αξιόπιστων debian-βασισμένων διανομών.

Κάθε βοήθεια από το φόρουμ, ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γεια χαρά.
Η εντολή systemctl είναι αποκλειστικά του systemd, ούτε στο debian υπήρχε πριν το 8 ούτε στο arch μέχρι την εισβολή και την επιδίωξη κυριαρχίας της ΙΒΜ στο FOSS.

Είτε σαν user είτε σαν root το 66-intree -zg (z colorized output, g graphic) σου δείχνει ποιά trees είναι ενεργά. Το tree είναι μια συστάδα υπηρεσιών που ξεκινάνε μαζί. Δε ξέρω τι έχεις κάνει από εγκατάσταση, αν χρησιμοποιησες το live iso ή προσπαθείς να εγκαταστήσεις με chroot, ας υποθέσουμε ότι το 66-intree δε δείχνει κανένα tree.

66-tree -R διαγράφει 1 tree
66-tree -n δημιουργεί 1 νέο
66-tree -nE δημιουργεί και το ενεργοποιεί, ώστε να ξεκινάει αυτόματα
66-tree -nEc current το δημιουργεί, το ενεργοποιεί, και το κάνει αυτόματα το default, δηλαδή ενεργοποιείς κάποιο service και αν δεν δώσεις το όνομα κάποιου tree πάει σε αυτό, αλλιώς ορίζοντας σε ποιό tree να ενεργοποιηθεί προστίθεται σε εκείνο.
66-tree -nE -S Αυτό δημιουργεί ένα tree, όπως πριν, αλλά το ορίζει να ξεκινήσει τα service του μόνο αν το έχει ήδη ενεργο.

Αυτά για την δημιουργία νέου tree, για την αλλαγή Enabled/Disabled, -c current, υπαρκτού ονόματος tree δε χρειάζεται το -n, θα βγάλει λάθος ότι ήδη υπάρχει.

Για το βασικό τώρα, boot tree, είναι ειδική περίπτωση, δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις και δεν πρέπει, Ε ή c ή κάτι άλλο, είναι το 1o tree που διαβάζει το s6 μετά το s6-svscan (pid1) για να ξεκινήσει το stage1. To όνομα δεν είναι σημαντικό, και ορίζεται στο /etc/66/init.conf αλλά ας το αφήσουμε όπως είναι για τώρα. Στο boot tree σαν σερβις (μοναδικό όπως συνιστάται) είναι ένα module. To module είναι ένα πακέτο από διάφορα σερβις σκριπτς για την εκκίνηση, mount filesystems, check, mount tempfs (tmp run sys …), ορίζει τα tty, swap, hostname, … . Για την ενεργορποίση του κάνουμε το εξής:

66-tree -n boot
66-enable -t boot boot@mitsos (μετά το @ βάζεις ότι όνομα θες, αλλά κάτι πρέπει να βάλεις boot@a δηλαδή είναι δεκτό) είναι το όνομα του δικού σου module.
66-env -t boot -e nano boot@mitsos
(χρήση του nano σαν editor) δική σου επιλογή, ανήγεις το αρχείο εξατομίκευσης του boot. 99.99% των συστημάτων θα κάνουν boot χωρίς αυτή τη διαδικασία με κάποιο default, που ελπίζει ο σχεδιαστής παρέχει το boot για όλους.
Για να περάσουν οι αλλαγές στο ενεργό module (boot@mitsos)
66-enable -t boot -F boot@mitsos

Αυτή τη στιγμή έχεις αρκετά για να κάνεις reboot, και να έχεις (default 2 tty + tty12 emergency use) και ένα λειτουργικότατο σύστημα, χωρίς network όμως.

Κατ’αρχήν αν το group base έχει εγκαταταθεί στο σύστημα, υπάρχει ότι χρειάζεται για ethernet μέσω του αυτόματου dhcpcd, για ότι άλλο πρέπει να εγκαταστήσεις το ανάλογο xxxx-66serv από το observice repository.

66-tree -nE net
66-enable -t net -S dhcpcd (χωρίς -S ενεργοποιηθηκε για το επόμενο boot, επειδή είναι -E enabled θα ξεκινήσεις άμεσα μετά το boot. Mε το flag -S το ενεργοποιείς και το ξεκινάς άμεσα.
ip -a
θα σου δείξει αν λειτουργεί και ποιό είναι το ip σου.
pacman-key --init
για πρώτη φορά λειτουργεί το pacman μετά την εγκατάσταση.
pacman -Syy → σαν το # apt update στο debian/antiX/*ubuntu/mint
κάνει sync τα repositories
pacman -Su → σαν το # apt-get dist-upgrade στο debian/antiX/*ubuntu/mint
βρίσκει τι χρειάζεται upgrade.

Ας πούμε τώρα ότι θέλουμε να ενεργοποιήσουμε κάποιο service που απαιτεί ήδη την ύπαρξη network, ας πούμε το ntpd και θέλουμε να γίνουμε και ssh server.

pacman -S ntpd-66serv sshd-66serv
66-tree -ncE -S net root (το νέο tree root ξεκινάει μετά το net)
66-enable -t root -S ntpd sshd
66-intree -zg root

Επειδή δεν έχουμε βάλει σωστά την ώρα του συστήματος, είμαστε 2 ώρες -, την αλλάζουμε και βάζουμε τους ντόπιους σε μας σέρβερς του ntpd /etc/ntp/ntp.conf
https://www.pool.ntp.org/zone/gr

66-stop -t root ntpd
66-enable -t root -FS ntpd (περνάει η όποια αλλαγή και το εκκινεί)
66-stop -t root ntpd
66-start -t root ntpd

το -t root εδώ δεν είναι απαραίτητο, αλλά πες ότι έχεις λαπτοπ και λόγο δουλειάς άλλη φορά είσαι UTC+1 άλλες φορές UTC+3
Mπορεί να έχει 2 trees 1 για τη Βενετία, ένα για το Τιblisi (πχ) απενεργοποιείς το 1 tree ενεργοποείς το άλλο με διαφορετικό config, αλλά υπάρχουν 2 ntpd σε 2 trees. To 66-stop/start δε ξέρει σε ποιό να απευθυνθεί, έτσι ορίζεις το tree.

Φαντασία να έχεις …

Αυτά όλα για τον root. Για να τρέξουν user services, υπάρχει ένα module που λέγεται boot-user@ o root πρέπε να ενεργοποιήσει ένα τέτοιο module για τον κάθε user

Μετά ο user σαν user χρησιμοποιεί όλα τα ως άνω commands και φτιάχνει trees services (προς το παρόν λίγα έτοιμα) dbus-user pulseaudio pipewire …

Όλα αυτά ξεκινάνε αν είναι enabled μόλις κάνει login o user είτε στο tty είτε στο dm.

Στο wiki υπάρχει το introduction to 66 και λέει σχεδόν όλα αυτά και ίσως λίγα ακόμα. Ο καλύτερος τρόπος εξοικείωσης είναι ένα vm το JWM iso απ’το download link toy obarun.org και μια εγκατάσταση xfce που έχει εκτεταμένη χρήση trees services modules ήδη έτοιμα. Τα καταστρέφεις φτιάχνεις νέα και ξεκινάς να δεις τι έκανες…

% sudo pacman -Sl observice
σας παρέχει μια λίστα όλων των έτοιμων service αλλά εύκολα κάποιος εξοικειωμένος μπορεί να φτιάξει δικά του σκριπτ.

Στο antiX kai sto void είχα φτιάξει service να σκοτώνει το dbus όπου το βρίσκει να πετάει το κεφάλι του :slight_smile: μέχρι να βρω τρόπο να το απενεργοποιήσω εντελώς. 66-disable -S dbus δε φτάνει όταν έχει γίνει compiled in να ξεκινάει μαζί με το xorg-server πχ ή με κάποια browser.

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση, δεν είμαι ακόμη έτοιμος για αυτό το επίπεδο.
Θα κάνω και την προτεινόμενη δοκιμή με εικονική μηχανή.

Aπο που κι ως που έβγαλες αυτά τα συμπεράσματα δεν μπορώ να διανοηθώ, ίσως επειδή κάποιος ανέφερε ότι με το antiX δεν είδε διαφορά;

Δε μιλάμε για 10-15% διαφορές αλλά x3 x4

Tώρα αν η μέτρηση γίνει σε κάποιο 16 πήρινο με 32GB ram, και η μέτρηση είναι η “αίσθηση” … τι να πω … ότι κι αν πω είναι λίγο.

Βάλε ένα atom πχ να “αισθανθείς” την τεράστια διαφορά!

Μετά σκέψου γιατί ένας από τους μεγαλύτερους vendors του DoD και του US Fed.gov. θέλει σόνι και καλά να επιβληθεί η χρήση του δικού του λογισμικού σε όλα τα FOSS συστήματα της γης. Πες μου κι εμένα γιατί, απορώ κι εγώ!

Γιατί ξαφνικά η facebook έβγαλε open/free λογισμικό, και πως όλα αυτά τα μαγαζιά που είναι αποδέκτες του systemd (IBM) το εισάγουν χωρίς κριτική και εκτεταμένη δοκιμή; Για το zstd μιλάω, που αντικαθιστά το xz

1η φορά “H FACEBOOK” ανοικτό ελεύθερο λογισμικό … κι έρχεται τώρα και η oracle (άλλος μεγάλος 'vendor") και ιοθετεί το zstd εσωτερικά του κώδικα του zfs, και παράλληλα ακολουθεί και το παραπαίδι της, το openzfs.

Aμα σας βγει δηλαδή το encryption στο πιάτο της __ __ __ νο σατς είτζενσι … μη φωνάξετε WOW!!!

To foss λόγω συγκεκριμένων εταιρειών …έχει γίνει “λάστιχο” …
Που να διαβάσει κανείς τους νέους όρους της Qt να τραβάει … (μη πω τι!) … ο Ολυμπιακός να το κάνει foss αυτό το έκτρωμα.

Το KDE-plasma έβαλε τώρα telemetry σαν το Gnome … πιο αντι-unix δεν έχει ξαναγίνει … ο λόγος που φτιάχτηκε το ανοικτό ελεύθερο λογισμικό είναι για να μην γίνεσαι πειραματόζωο της MS όχι για να σε παρακολουθούν εκατό διαόλοι!

Είπα να το δοκιμάσω και έκανα εγκατάσταση μέσω του archlinux με chroot ακολουθώντας τις οδηγίες του wiki αλλά κολλάει κατά το boot στο Stage 1. Καμιά ιδέα?

χωρίς output δεν μπορώ να πω πολλά…

boot live or other installation
mount /dev/sdxx /mnt
arch-chroot /mnt
66-intree -zg

edit /etc/66/init.conf
verbosity=4

exit
reboot
Ctrl-Shift F12
tty12
login: username

cat /run/66/log/0/current  | grep unable
cat /run/66/log/0/current  | grep fail

συνήθως αυτές οι γραμμές σου λένε ποιό είναι το πρόβλημα

αν δεν καταλαβαίνεις τι λέει
cp /run/66/log/0/current /root/current

copy paste από το live /mnt/root/current → pastebin.com
δώσε μας το λινκ

ΥΓ Τώρα βλέπω ότι πήγες στο φόρουμ του obarun … τι κάθομαι κι εξηγώ ελληνικά, μια χαρά τα πας και στα ξένα … :)

Η εντολή 66-intree -zg δίνει τα παρακάτω:

Name         : boot
Initialized  : no
Enabled      : no
Starts after : None
Current      : no
Allowed      : root
Symlinks     : svc->source db->source
Contents     : /
               ├─(0,Enabled,classic) tty-earlier@tty12
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) system-hostname
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-run
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) populate-run
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-tmp
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) populate-tmp
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-proc
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-sys
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) populate-sys
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-dev
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-pts
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-shm
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) populate-dev
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-cgroups
               ├─(unitialized,Enabled,bundle) 00
               ├─(unitialized,Enabled,bundle) all-Mount
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) system-hwclock
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) modules-kernel
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) system-random
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) modules-system
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) system-sysctl
               ├─(0,Enabled,longrun) udevd-log
               ├─(0,Enabled,longrun) udevd
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) udevadm
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) system-fontnkey
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) system-fsck
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-fstab
               ├─(unitialized,Enabled,bundle) all-System
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-rw
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-swap
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) mount-netfs
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) local-loop
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) local-sethostname
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) local-time
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) local-authfiles
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) local-tmpfiles
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) local-dmesg
               ├─(unitialized,Enabled,bundle) all-Local
               ├─(unitialized,Enabled,oneshot) all-Runtime
               ├─(unitialized,Enabled,bundle) All
               ├─(0,Enabled,longrun) tty-rc@tty2
               ├─(0,Enabled,longrun) tty-rc@tty1
               └─(unitialized,Enabled,module) boot@system

Name         : root
Initialized  : no
Enabled      : yes
Starts after : None
Current      : yes
Allowed      : root
Symlinks     : svc->source db->source
Contents     : /
               └─None

Το κόλλημα μάλλον συμβαίνει πολύ νωρίς μιας και ο φάκελος /run/66 είναι κενός(άλλαξα και το verbosity). Ούτε στην tty12 μπαίνει, η οποία νόμιζα ότι ενεργοποιείται με Ctrl+Alt+F12. Ούτε και με Ctrl+Shift+F12 ενεργοποιείται όμως.

o φάκελος /run από chroot πρέπει να είναι κενός, είναι απλά ένα mountpoint στο οποίο γίνεται mount tmpfs κατά την διάρκεια του boot.

Είτε το /etc/fstab είναι λανθασμένο ή ανύπαρκτο, είτε το kernel image είναι λανθασμένο και το s6 δεν ξεκινάει καν. Το tty12 παρουσιάζεται πρώτο πρώτο και είναι διαθέσιμο ακόμα κι όταν το root είναι ro (read only)… άρα δεν υπάρχει pid1

Απο chroot η είκονα του boot tree φαίνεται επαρκής. Κοίτα να δεις τι λέει το /etc/fstab, άφησε προς το παρόν μόνο την γραμμή του root / και διπλοτσέκαρε αν το /dev/sdxxx / είναι σωστό ή UUID=xxxxxxxx = sdaxx και αφού το κάνεις αυτό ξαναφτιάξε το kernel image,
'pacman -S linux (linux-lts ,) … ’

Αν χρησιμοποείς grub δες την γραμμή linux … ro
'linux /boot/vmlinuz-linux root=UUID=zzzzzz ro ’

Δε θα έπρεπε να είχε διαφορά αλλά καλό είναι να είναι ro

Αν όχι, κάτι άλλο πήγε στραβά στην εγκατάσταση.
Αν είναι εύκολο τρέξε την εντολή από chroot

pacman -Qeq

μήπως και λείπει κάτι σημαντικό, όπως το shadow πχ.
pacman -S linux base

  • grub, syslinux … εκτός κι αν το ελέγχει άλλη διανομή με δικό της bootloader που συνήθως δεν βγάζει σωστό εντολή για το obarun … μπορεί κι αυτό να φταίει …
    % sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
    και η μεταφέρεις την παράγραφο του obarun στο άλλο σύστημα ή βάζεις το obarun στη θέση του αλλά εκεί πρέπει να προσθέσεις το άλλο στο grub του obarun. To os-prober λόγω συνεχούς αστοχίας έχει απενεργοποιηθεί από τα hook του grub στο arch γενικότερα νομίζω. Τρέχοντας όμως το os-proper μέσα στο chroot σου βγάζει σωστό entry για το obarun, μπορείς να το αντιγράψεις αλλού.

Αν είναι δυνατόν. Τεχνολογίες του Σατανά σε μια τόσο αγνή και αμόλυντη διανομή;

Δεν ήταν καθόλου «ξαφνικά». Η Facebook συνεισφέρει σε αρκετά τμήματα του ανοιχτού λογισμικού εδώ και χρόνια γιατί α) δεν απαγορεύεται από καμία άδεια, β) τυγχάνει τα τμήματα λογισμικού στα οποία συνεισφέρει να μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της.

Όσο επικαλείστε κάποια υποτιθέμενη «ελευθερία» αλλά ουσιαστικά εννοείτε αποκλεισμό οποιουδήποτε είναι αντίθετος με τις δικές σας πεποιθήσεις, να ξέρετε ότι θα βρίσκεστε στο περιθώριο, τόσο της τεχνολογίας όσο και της πραγματικότητας. Καλά να περνάτε και εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα αλλά αυτό δε σας κάνει ξεχωριστές πεταλουδίτσες. Το αντίθετο.

Επίσης, αυτό που ο κάθε πικραμένος ακυρώνει αναιδώς τις εμπειρίες, την πολυετή συνεισφορά, τις ικανότητες και το κύρος χιλιάδων προγραμματιστών γράφοντας ασυναρτησίες σαν το «χωρίς κριτική και εκτεταμένη δοκιμή», επειδή στον μικρόκοσμο που έχει αυτοπεριοριστεί δεν έγιναν γνωστές οι εκτεταμένες συζητήσεις και οι επίσης εκτεταμένες δοκιμές που έκαναν οι διανομές με το zstd (πιο απλά, επειδή έχει άγνοια), με ξεπερνά. Το ότι δε γνωρίζεις εσύ κάτι, δε σημαίνει και πως αυτό δε συνέβη. Είναι όμως ένδειξη ανεπαρκούς ενημέρωσης.

Για την υπόλοιπη συνωμοσιολογία, καλείσαι να αποδείξεις τα μεμπτά που αφήνεις να εννοηθούν. Για την ιστορία, εγώ θα σου πω ότι είμαι χρήστης Plasma για πολλά χρόνια, έχω ξεψαχνίσει το «telemetry» που λες και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν κάνει κάτι κακό και, φυσικά, ακολουθεί απόλυτα την αντίστοιχη πολιτική που συνοδεύει το λογισμικό της κοινότητας KDE. Εσύ όμως δεν έχεις κάνει το ίδιο, αλλιώς θα ήξερες από πρώτο χέρι πόσο αβάσιμες είναι οι υπόνοιές σου.


Μικρή υπενθύμιση: όταν γράφετε στο Διαδίκτυο, δε σας διαβάζουν μόνο τεχνολογικά αναλφάβητοι ή άνθρωποι που τώρα ανακαλύπτουν την τεχνολογία και το ΕΛ/ΛΑΚ αλλά και άτομα με μεγαλύτερη γνώση, περισσότερη εμπειρία και περισσότερες ικανότητες από εσάς. Check your facts.