Obarun - Arch linux χωρίς systemd

Σε αριθμό πρόσες δεν είναι σημαντική η διαφορά, αν και σε περίεργα/πολύπλοκα desktops, θα δεις κι εκεί διαφορές. Το θέμα δεν είναι μόνο τι είναι το init αλλά και η διαχείριση των σέρβις. Αν λειτουργεί πάνω στο elogind το desktop και το dbus δουλεύει σύννεφο, δεν θα δεις διαφορές, αναμενόμενο. Αφού είναι σαν υπάρχει το systemd πέρα από την λειτουργία του init, ανέπαφο και λειτουργικό.
Το elogind είναι στην κυριολεξία ένα μεγάλο κομμάτι του systemd/& libs το οποίο κόβει η Gentoo για να κάνει την λειτουργία εξαρτόμενων προγραμμάτων σε αυτό να λειτουργούν χωρίς να κάνεις κάποια μετατροπή patch.

Σαν όγκος λογισμικού, ΟΛΑ τα προαναφερόμενα είναι κλάσματα (1/5 μέχρι 1/10) του systemd. Αναγκατικά ένα τεράστιο μονομπλόκ προγράμματος που τρέχει από το pid1 θα χρησιμοποιεί και μεγαλύτερο όγκο ram. Tα sinit/minit είναι παράγωγα κάποιου κώδικα που γράφτηκε σπάζοντας το φράγμα για το πόσες “σειρές” κώδικα χρειάστηκε το πιο απλό των init. 30 σειρές νομίζω; Σύγκριση με το systemd είναι σε binary γύρω στα 6ΜΒ συμπιεσμένος κώδικας. To s6/sinit είναι 1/4 του 1ΜΒ, το runit είναι ακόμα μικρότερο.

Aν το calamares που προσπαθεί να κάνει πολλές δουλειές περισσότερες από installation (partition, resizing, flagging, κλπ) κάνει κάποιο λάθος και σου εξαφανίσει κάποια άλλα partition, δεδομένα, το /boot/ άλλων συστημάτων, δεν σου παρέχει καν την δυνατότητα να δεις τι έγινε λάθος. Σου ανοίγει ένα παραθυράκι και σου λέει sorry … installation failed.

Το arch δεν έχει καν installer, εχει οδηγίες για να κάνεις bootstrap (θεός, ακόμα και για τους άπιστους). Το obarun αν δεν μπορείς να καταλάβεις πως λειτουργεί το installer, τι να πω, κάτσε στα windows. Γενικά, το να κάνεις κλικ εικονίδια και να μην λειτουργεί κάτι, ή να βγαίνει ένα μικρό παραθυράκι και να σου λέει κάτι καθησυχαστικό, είναι η επιρροή του Ubuntu που συντελεί στην αποβλάκωση του χρήστη. Linux βάλαμε γιατί μας ενδιαφέρει τι λέει άμεσα το πρόγραμμα στο τέρμιναλ όταν κάτι ΔΕΝ λειτουργήσει όπως είναι αναμενόμενο. Μια σελίδα λάθη, 1 σελίδα … κάτι θα καταλάβουμε. Με το πολύχρωμο παραθυράκι sorry try again … δε πας στη Πόλη.

To obarun εμπεριέχει ΟΛΑ τα repositories του Arch, το Artix έχει το core κλειστό, μόνο το extra και το community λειτουργούν. Το AUR είναι δουλειά του χρήστη. Ακόμα και οι devs του Arch κάνουν ότι δεν υπάρχει και δεν τους ενδιαφέρει. Όταν βαρέθηκαν και πήραν γραμμή από τη mozilla να ξεφορτωθούν το firefox-esr το έσπρωξαν στο AUR άμεσα, άτσαλα, και βιαστικά (μη λειτουργικό αν δεν επέμβεις ο ίδιος να το κατεβάσεις). Ξαφνικά όλες οι διανομές έχουν αρχίσει και ξεφορτώνονται την έκδοση -ESR που είχε βγει για αντιπερισπασμό στο ιceweasel-icecat και άλλα libre-firefox forks και forks όπως το waterfox, palemoon, κλπ.

ΠΧ Στο Αrch υπάρχει το Chromium (ξού απο μάς) και στο Άρτιξ υπάρχει chromium μεταποιημένο να λειτουργεί με το elogind. Κυρίως για να μπορεί να συνδεθεί με το cups και να μιλήσει με το πρίντερ. Στο obarun/arch ζητάει (ο browser) το systemd άμεσα, γιατί έτσι το έχουν πακετάρει. pacman -Sdd chromium και λειτουργεί 99%, με όλα τα άλλα browser δεν υπάρχει πρόβλημα με το cups, … Κάθε 2-3 μέρες η google βγάζει νέα κλανιά … αυτή τη δουλειά θα κάνουμε! Υπάρχει και το brave AUR (chrome χωρίς google και άλλους ρουφιάνους) μια χαρά λειτουργεί.

Eπιλογές … επιλογές … σαν το carfour ένα πράμα … πας στο ράφι, διαλέγεις, “ψωνίζεις” πλαιρώνεις … ντάγκα ντάγκα … και φεύγεις ανέμελη, σαν τον Βερόπουλο ένα πράμα.

Πως πλαιρώνεις; Με το να σερβίρεις ότι κάνεις κι ότι κοιτάς στην google και όχι μόνο τις διάφορες επιλογές σου και τα ενδιαφέροντα σου. … αλλά ας μην το γυρίσουμε στην πολιτική, για λίνουξ μιλάμε.