Ο Dolphin και το "δράμα" του Backup

Καλά ρε γαμώτο, είναι δυνατόν σε έναν τόσο δυνατό file manager να μην έχουν βάλει ένα native Export/Import Settings? δηλαδή να στείνω το πρόγραμμα σε 3 διαφορετικά pc ξεχωριστά στο καθένα? τι έχουν κάνει? προφανώς δε λειτουργούν το πρόγραμμα οι ίδιοι οι developers. δεν εξηγείται αλλίως…

Έχω καιρό να πιάσω kde αλλα πριν λίγα χρόνια αρκούσε ένα copy paste του ~/.config/dolphinrc (γενικά αντιγράφοντας το φάκελο .config συνήθως ξεκινούσα από εκεί που ήμουνα).

Με κάθε επιφύλαξη γιατί έχω χρόνια να κάνω hopping…

δεν αρκεί αυτό γιατί οι ρυθμίσεις του KDE είναι σκορπισμένες. Μέχρι και το konsave δοκίμασα ανεπιτυχώς. Προς το παρόν ψάχνω εναλλακτική. πόσο μάλλον που προέρχομαι από Ντόπους

Έχουν σίγουρα κάποιο configuration file μέσα στο ~/.config/ έχεις ψάξει καλά ;

Έχει, ναι, αλλά το θέμα είναι ότι οι αλλαγές έχουν διασκορπιστεί σε 3 διαφορετικά σημεία. Θα γίνει η δουλειά εννοείται, αλλά είναι τελείως μπακαλίστικο! Εν έτει 2026, το να κυνηγάς dotfiles σε όλο το home folder για να σώσεις ένα profile είναι λίγο… αρχαιολογία.

Τελικά ούτε το ~/.config έφτανε, ούτε τίποτα. Ήθελε χειρουργική σε 4 διαφορετικά σημεία και πάλι το KDE κάνει ότι γουστάρει αυτό. Μια τρύπα στο νερό

Το να μην υπάρχει ένα native export/import για Dolphin ή έστω για KDE app profiles είναι όντως αδυναμία σχεδιασμού.

Παιδιά εγώ έχω βγάλει άκρη, ίδια διανομή μπορείς να πακετάρεις ρυθμίσεις kde αν τυχόν κάνεις format, μάλιστα έχω φτιάξει και script στο gh για αυτό.

Αλλά το dolphin είναι file manager γενικά, μην τον μπερδεύουμε μόνο με το kde.

Παίζει όπου το βάλεις.

Θεωρώ μια καλή έρευνα στο documentation θα εμφανίσει θετικά αποτελέσματα.

Το Dolphin είναι file manager. Μπορεί τεχνικά να εγκατασταθεί και να τρέξει σε GNOME, Xfce, Hyprland, Sway, Niri κ.λπ., αρκεί να τραβήξει μαζί του τις απαραίτητες Qt/KDE εξαρτήσεις.
Όμως δεν είναι ουδέτερος ανεξάρτητος file manager τύπου Thunar ή PCManFM.
Είναι ο επίσημος file manager του KDE Plasma και είναι βαθιά δεμένος με το οικοσύστημα KDE.

“Παίδες, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Ακόμα και με manual αντικατάσταση των αρχείων σε .config και .local, ο Dolphin (και στο EndeavourOS και στο Workstation) δεν παίρνει χαμπάρι. Το KDE φαίνεται να κρατάει τις ρυθμίσεις ‘ζωντανές’ στη μνήμη και με το που κλείνεις ή ανοίγεις το app, κάνει overwrite τα δικά μου αρχεία με τις default ρυθμίσεις. Αν πρέπει να κάνω kill τον plasma session για να δει ένα config file, ε… το λες και δράμα.”

Ούτε το Konsave έκανε δουλειά. Το δοκίμασα και αυτό και ο Dolphin συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Φαίνεται πως οι ρυθμίσεις του είναι τόσο ‘δεμένες’ με το session ή το hardware (ίσως κάποιο indexing του Baloo ή hardware-specific paths;), που ένα απλό import/export δεν του φτάνει.

Είναι τραγικό το 2026 να πρέπει να σπαταλάμε ώρες για να μεταφέρουμε πέντε bookmarks και τρία toolbars από το ένα PC στο άλλο. Καταλήγω στο ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος είναι… screenshot τις ρυθμίσεις και χειροκίνητο στήσιμο από την αρχή. Κανονικό δράμα, όχι αστεία!

Πέτυχα σε ένα forum το παρακάτω:

Locations: ~/.local/share/user-places.xbel
toolbar in ~/.local/share/kxmlgui5/dolphin/dolphinui.rc

Εσένα ποιες ρυθμίσεις σε ενδιαφέρουν και για ποια έκδοση dolphin μιλάμε;

Πριν ξεκινησουμε να ψαχνουμε για λυσεις στο προβλημα του backup θα πρεπει να δουμε πρωτα απ’όλα ΠΟΥ υπαρχουν οι ριθμήσεις που το Dolphin αποθηκεύει. Τις αλλάζεις απο τα Settings; ή απο το ίδιο το Dolphin; γιατι εκτός απο τα dot αρχεια ξεχάσαμε να δούμε το dbus.

Καλημέρα στην παρέα.

Μετά από αρκετό ψάξιμο και “χειρουργικές” επεμβάσεις, κατάφερα να συγχρονίσω τον Dolphin στο laptop (Yoga) με το setup του κεντρικού μου PC (Beelink).

Τι χρειάστηκε για τον συγχρονισμό: Αντέγραψα τα παρακάτω αρχεία (με κλειστό τον Dolphin) από το ένα μηχάνημα στο άλλο:

• ~/.config/dolphinrc (Interface/Toolbars)

• ~/.local/share/user-places.xbel (Bookmarks/Places)

• ~/.config/dolphinstaterc (View modes και κατάσταση παραθύρου)

Προσθήκη “Open as Root” (Plasma 6): Εδώ δυσκόλεψαν τα πράγματα, καθώς τα παλιά scripts μπερδεύουν το Plasma 6 (μου εμφάνιζε το αρχείο σαν φάκελο!). Μετά από σωστή προτροπή που έλαβα στο forum του EndeavourOS όπου έθεσα το πρόβλημα, βρήκαμε την άκρη. Η λύση δόθηκε φτιάχνοντας ένα καθαρό Service Menu στο ~/.local/share/kio/servicemenus/open-as-root.desktop με αυτό το περιεχόμενο:

Desktop Entry
Type=Service
ServiceTypes=KonqPopupMenu/Plugin
MimeType=inode/directory;
Actions=OpenAsRoot;
X-KDE-Priority=TopLevel

Desktop Action OpenAsRoot
Name=Open as Root
Icon=system-file-manager
Exec=pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY dolphin %U

Μετά από ένα kbuildsycoca6 --noincremental στο τερματικό, όλα έστρωσαν.

Προσωπικό σχόλιο: Πραγματικά, είναι απαράδεκτο το 2026 να χρειαζόμαστε τόσες ενέργειες, τερματικά και πειράγματα σε mime-types για μια απλή ενημέρωση ρυθμίσεων. Η όλη διαδικασία ήταν εξαντλητική και δεν ξέρω αν θα έμπαινα στον κόπο να το ξανακάνω. Το Linux πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ένα σοβαρό “Export/Import” feature για τέτοια βασικά πράγματα στο UI.

Ελπίζω να βοηθήσει όποιον παιδεύεται με αντίστοιχο setup!

Καλά αυτά τα αρχεία για το dolphin αλλά τι γίνεται όταν κάποιος άλλος θέλει να κάνει το ίδιο μόνο για το Kate; Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει κάποιος backup τις ρυθμίσεις για την κάθε εφαρμογή του DE χωρίς να δημιουργηθεί ένα project που να παίρνει όλες τις πιθανές περιπτώσεις για όλες τις πιθανές εφαρμογές. Τι γίνεται με τα flatpaks ή και τα AppImages ή ακόμα και τα snaps. Τι γίνεται με τα docker/podman και τα LXC/Incubus containers που ίσως κάποιος άλλος θα θέλει να κάνει το ίδιο;

Όπως καταλαβαίνεις το θέμα γίνεται δυνητικά περίπλοκο. Εν έτει 2026 αυτό είναι ένα project για πολλά άτομα με πολλές εθελοντικές εργατοώρες και όχι έναν απλό χρήστη.