Σε ένα Linux mint 22.2 στο σύστημα αρχείων που έχει τον κατάλογο media όπου φαίνονται οι δίσκοι των windows, disk1,disk2,disk3, που είναι με υπερχρήστη root, μπορώ να κάνω μοίρασμα (share) τους δίσκους (καταλόγους disk1,disk2,disk3) με όλα τα δικαιώματα, εγγραφής, ανάγνωσης, κλπ, μέσα από το linuxmint;
Αν και έχεις συζητήσει με άλλα μέλη σε άλλα νήματα πολύ συχνά για smb shares, πάμε να το δούμε ξανά σφαιρικά, μήπως και σου λυθούν τα προβλήματα.
Αν έχεις δίσκους των Windows που φαίνονται στο Linux Mint (π.χ. /media/disk1, /media/disk2, /media/disk3) και θες να τους μοιράζεις στο δίκτυο με πλήρη δικαιώματα, γίνεται πολύ εύκολα με Samba.
Πρώτα φρόντισε να είναι κανονικά προσαρτημένοι (mounted) με δικαιώματα για τον χρήστη σου, ειδικά αν είναι NTFS. Αν τους βλέπεις μόνο με root, άνοιξε το /etc/fstab και βάλε κάτι τέτοιο (προσαρμόζοντας τα UUID):
Άνοιξε το /etc/samba/smb.conf και στο τέλος πρόσθεσε κάτι σαν:
[disk1]
path = /media/disk1
browseable = yes
writable = yes
guest ok = yes
force user = yourusername
create mask = 0777
directory mask = 0777
[disk2]
path = /media/disk2
browseable = yes
writable = yes
guest ok = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777
[disk3]
path = /media/disk3
browseable = yes
writable = yes
guest ok = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777
Αν δεν θέλεις “guest” πρόσβαση, βάλε:
guest ok = no
valid users = yourusername
και δημιούργησε samba password:
sudo smbpasswd -a yourusername
Τέλος, κάνε restart τη samba:
sudo systemctl restart smbd
Από Windows μετά θα μπεις γράφοντας:
\\ip_tou_linux
και θα δεις τους δίσκους κανονικά.
Μικρή σημείωση: αν οι δίσκοι είναι NTFS, οι άδειες εξαρτώνται από το πώς γίνονται mount, όχι από chmod. Οπότε το uid=1000,gid=1000,umask=000 είναι το κλειδί. Επίσης, καλύτερα να μην τα έχεις μέσα στο /media/root/... αλλά κάπου πιο ουδέτερα, π.χ. /mnt/disk1.
ευχαριστώ για το χρόνο σου, στον κατάλογο media, ιδιότητες δικαιώματα, λέει δεν είσαι ιδιοκτήτης δεν μπορείς να αλλάξεις δικαιώματα, αν πχ. χρήστης sd πως θα δώσω πλήρη δικαιώματα στο χρήστη sd?
και τα αντίστοιχα για καταλόγους disk1,disk2,disk3,
κανονικά όλα, επανεκίνηση σε linux mint και άλλα μηχανήματα, σε όλους τους άλλους καταλόγους έχω πρόσβαση κανονικά παντού, μου δείχνει και το μοίρασμα στον υποκατάλογο /media αλλά ειδικά σε αυτόν ζητάει ξανά κωδικούς, απαγορεύει την πρόσβαση, ανεξήγητο για εμένα.