Μη προσαρτημένος εξωτερικός δίσκος SSD

Καλησπέρα σας.
Είμαι καινούριος χρήστης (4 ημερών) Linux. Είχα Windows 7 σε SSD, χτύπησε ο σκληρός και αποφάσισα να εγκαταστήσω τα Mint 22. Ως εδώ όλα καλά.
Έχω έναν δίσκο HDD συνδεμένο μέσα στο κουτί και εκεί έχω όλα τα buck up. Προσπαθώντας να αντιγράψω τα αρχεία από το buck up ο υπολογιστής κόλησε και αναγκάστηκα μετά από πολλή ώρα να τον σβήσω από το κουμπί. Μετά την επανεκκίνηση όταν προσπαθώ να ανοίξω το buck up μου βγαίνει μύνημα { Δεν ήταν δυνατή η αφαίρεση προσάρτησης}. Με την εφαρμογή Βοηθήματα/Δίσκοι ο HDD φαίνεται αλλά μη προσαρτημένος όπως η εικόνα.
Μέσα στο buck up εκτός από άλλα αρχεία, έχω τις φωτογραφίες μιάς ζωής που δεν θέλω να τις χάσω.

Ίσως λόγω του κολλήματος να έχει σφάλματα ο δίσκος. Επειδή όμως είναι ntfs χρειάζεται να κάνεις έλεγχο/επιδιόρθωση από windows. Εφόσον δεν έχεις windows εγκατεστημένα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό:
https://www.hirensbootcd.org/
που είναι live media με windows για τέτοιες δουλειές.
Επειδή όμως υπάρχει και η περίπτωση να μη γίνεται η προσάρτηση με σωστές παραμέτρους απ’ την εφαρμογή που χρησιμοποιείς, μπορείς να δοκιμάσεις χειροκίνητη προσάρτηση απ’ το τερματικό. Απ’ ότι φαίνεται απ’ την εικόνα το διαμέρισμα πρέπει να είναι το sdb1, οπότε τρέχεις από τερματικό την εντολή:

sudo mount -t ntfs /dev/sdb1 /mnt

Πήγαινε μετά στον κατάλογο /mnt(αν δεν έχει εμφανιστεί κάποιο σφάλμα στην εντολή) και δες αν έχει προσαρτηθεί.

Μάλλον θα βγάλω τον δίσκο και θα τον βάλω σαν εξωτερικό σε κάποιον άλλο υπολογιστή με windows για να τον κάνω επιδιόρθωση. Από το site που μου έστειλες δεν έχω ιδέα τι πρόγραμμα να χρησιμοποιήσω και πως. Σε ευχαριστώ για την συμβουλή σου. Θα σε ενημερώσω αν διορθωθηκε το πρόβλημα.

Δοκίμασε πρώτα χειροκίνητη προσάρτηση, γιατί μπορεί να μην χρειάζεται διόρθωση ο δίσκος.
Στο site μπορείς να κατεβάσεις το iso για το live windows environment, το οποίο το βάζεις σε ένα usb ή το γράφεις σε dvd. Για usb μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ventoy που είναι πολύ χρήσιμο για boot από isos windows ή linux διανομών. Έτσι δε θα χρειαστεί να βάζεις/βγάζεις το δίσκο αν δεν είναι εξωτερικός.

Έκανα χειροκίνητη προσάρτηση και συνεχίζει να είναι ΜΗ προσαρτημένο:

dp@dp-System-Product-Name:~$ sudo mount -t ntfs /dev/sdb1 /mnt
[sudo] password for dp:
Συγνώμη, δοκιμάστε ξανά.
[sudo] password for dp:
$MFTMirr does not match MFT (record 3). Failed to mount '/dev/sdb1': Σφάλμα εισόδου/εξόδου NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g. /dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation for more details. dp@dp-System-Product-Name:~

Στιγμιότυπο από 2024-11-05 23-19-49

1 «Μου αρέσει»

Είναι πιθανό να μην μπορεί να προσαρτήσει ntfs, διότι δεν είναι προεγκατεστημένα κάποια απαραίτητα στοιχεία γι’ αυτή τη δουλειά.
Για να ελέγξεις αν υπάρχουν, δώσε στο τερματικό

> lsmod | grep ntfs
Αν δεν βγάλει κάτι από κάτω ως αποτέλεσμα, δώσε

> sudo apt-get install ntfs-3g
Αφού εγκατασταθούν αυτά που θα κατεβάσει, κάνε επανεκκίνηση και ξαναδοκίμασε.

Δε νομίζω, το “Σφάλμα εισόδου/εξόδου” παραπέμπει σε πρόβλημα στο δίσκο. Οπότε μάλλον χρειάζεται επιδιόρθωση τελικά.

Επειδή για μένα ήταν πιό εύκολο, έβγαλα τον σκληρό και τον σύνδεσα σαν εξωτερικό σε ένα υπολογιστή με windows 7. Την επιδιόρθωση την έκανε αυτόματα μόλις τον σύνδεσα. Τώρα παίζει κανονκά σαν εξωτερικός και στα MINT. Ευχαριστώ για την βοήθεια σας!

Καλωσόρισες @pandim στο linux-user.gr