Μη λειτουργία εξωτερικών ηχείων μετά από διακοπή ρεύματος

Καλημέρα, κοινότητα.
Στην πολυκατοικία που μένω, πριν λίγη ώρα έγινε μια διακοπή ρεύματος. Προτού επανέλθει το ρεύμα, ήρθε δύο φορές για μία μόνο στιγμή και έφυγε αμέσως. Τα εξωτερικά ηχεία που έχω, μετά από αυτά τα συμβάντα, δεν λειτουργούν πλέον. Τα έκλεισα, τα ξανάνοιξα, έβγαλα την πρίζα, την ξανάβαλα, την έβαλα σε άλλο outlet, τίποτα… Δεν λειτουργούν. Πείτε μου ότι δεν κάηκαν από το απότομο “μπες-βγες” του ρεύματος…

Λογικά κάηκαν, πιθανότατα κάηκε μόνο το υπογούφερ, τα άλλα ηχεία είναι εντάξει.

1 Like

Πω… :frowning:
Το (επιπλέον) κακό είναι ότι τα άλλα δεν παίζουν από μόνα τους, η καλωδίωση είναι τέτοια που περνάνε αναγκαστικά από το γούφερ…

edit: Συγχωρέστε με αν είναι ανόητη ερώτηση αλλά είμαι άσχετος από τέτοιες συσκευές: τα καμένα ηχεία μπορούν να επισκευαστούν; Και, αν ναι, αξίζει οικονομικά κάτι τέτοιο ή συμφέρει να πάρεις καινούρια (τα δικά μου έκαναν, αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 50 ευρώ).

αν η πηγή (pc, ηχοσύστημα) παίζει ακόμα κανονικά (με άλλα ηχεία) κι αν αυτά δεν παίζουν σε άλλη πηγή (που σαφώς λειτουργεί, πχ φτηνό κινητό, mp3 player κτλ /όχι ακριβή πηγή γιατί παίζει πάντα η πιθανότητα να βγάζουν τάση στην είσοδο κ να κάψουν ότι συνδέσεις) κι εφόσον συνδέονται αξιόπιστα (όχι με χαλασμένο καλώδιο πχ), τότε τσεκάρεις αν δέχονται καν ρεύμα (power led ανάβει?). αν δεν υπάρχει ένδειξη ή αυτή δεν ανάβει τότε (αν δεν έχουν φανερή ασφάλεια [99% πιθανό] κ δεν γνωρίζεις) χρειάζεται κατσαβίδιασμα από κάποιον χωρίς γνώσεις (αν ανοίγουν, φυσικά εκτός πρίζας!!) για αλλαγή τυχόν εσωτερικής ασφάλειας. μετά πρέπει τεχνικός με γνώσεις για να βρει πρόβλημα (αν συμφέρει ν’ ασχοληθείς). δέχονται κ συμφωνία στοιχειώδους αμοιβής “ελέγχου” (πριν την επισκευή, αν την αποφασίσεις), αρκεί να τους το ζητήσεις.

όλοι ξεχνάμε τα ηχοσυστήματα πάντα αναμένα αλλά είναι από τις πρώτες συσκευές που χαλάνε σε powerdrops.

ps. οι δορυφόροι (τα μικρά ηχειάκια) χρησιμοποιούνται κ μόνα τους αλλά εφόσον γνωρίζεις να προσαρμόσεις τις καλωδιώσεις …και να συνδέσεις σε άλλο ενισχυτή. δεν είναι απαραίτητο να πεταχτούν κι αν δεν γνωρίζεις τότε ίσως άλλος να μπορεί να τα αξιοποιήσει (χάρισέ τα ακόμα κ γι’ ανταλλακτικά) ;)

1 Like

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Πιθανώς να είναι θέμα με ασφάλεια. Το ledάκι δεν ανάβει, το λάπτοπ δίνει κανονικά ήχο σε άλλα ηχεία.
Θα προσπαθήσω να αλλάξω ασφάλεια μόνος μου.
Και πάλι ευχαριστώ.

1 Like

πριν τα ανοίξεις: αποσύνδεσε πρίζα ΚΑΙ άναψε τον διακόπτη τους, ώστε να ξεφορτιστούν τυχόν πυκνωτές. 90% και να μην το κάνεις δεν τρέχει, αφού δεν έχουν επικίνδυνα κυκλώματα αλλά για να είσαι σίγουρος στην τυχόν περίπτωση που ενσωματώνουν παλαιού σχεδιασμού τροφοδοτικό. όταν αλλάξεις την τυχόν καμμένη (θα δεις το κομμένο σύρμα στην γυάλινη σωληνωτή μικρή ασφάλεια) με άλλη (κι ΟΧΙ με αλουμινόχαρτο ή σύρμα ή οτιδήποτε /θα τις βρεις στα τεχνικά-ηλεκτρονικά, ίσως κ σε τεχνικά-ηλεκτρικά μαγαζιά /φτηνές), τότε όταν θα το ξανασυνδέσεις ΔΕΝ θα σταθείς κοντά του ΚΑΙ θα συνδέσεις πρώτα σε φτηνή πηγή (αν όμως κάνουν πολύ θόρυβο μόνα τους πριν συνδέσεις [κ χωρίς να ακουμπας το βύσμα], τότε άστο…).

γενικά το πιθανότερο είναι πως α. δεν έχουν ασφάλεια, β. έχει καεί απλά το ηλεκτρονικού τύπου τροφοδοτικό τους (κι εύκολα μπορεί τεχνικός να το παρακάμψει με άλλο /αν αξίζει). μακάρι να έχουν παλαιό τροφοδοτικό (με μετασχηματιστή κι ασφάλεια).

…μου άνοιξες την όρεξη να κατσαβιδιάσω κάτι :P

3 Likes

Αν είσαι Θεσσαλονίκη, ευχαρίστως να βοηθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση, χεχε! :stuck_out_tongue:
Ελπίζω λοιπόν να είναι από αυτά με ασφάλεια και ευχαριστώ πάρα πολύ για τις λεπτομερείς οδηγίες!
Θα το δω αναγκαστικά από Δευτέρα γιατί σε λίγο φεύγω για ΠΣΚ.

2 Likes

Φιλε μου καλε κανε μια αγορα ups ειναι η καλυτερη επενδυση.Εχουν καει 2 pc στο σπιτι μου και ξερω τι σου λεω

5 Likes

σε 5 παρομοιες περιπτωσεις (διακοπες μετα απο κεραυνους, καταιγιδες κλπ) ενα πολυμπριζο με προστασια υπερτασης εβγαλε τα λεφτα του στο πολλαπλασιο.

4 Likes

Λογικά κάηκαν… αγορά σταθεροποητη τάσης χθες :wink:.
Εγω πήρα ενα τέτοιο και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

2 Likes