(φωτογραφία από thelab.gr)
Στις περισσότερες διανομές της εποχής μας που έχουν ένα γνωστό DE όπως Gnome / KDE / XFCE / κ.α. μπορείς εύκολα να περάσεις το Ελληνικό keyboard layout, όμως δεν υπάρχει ένας οδηγός κάπου που να ακολουθεί τις διαφορές, τις όποιες αλλαγές.
Για παράδειγμα από kde4 (rolling dev/beta release) σε kde 5 και πλέον plasma kde 6..
γίνονται με τον ίδιο τρόπο ;
στο Gnome είναι στο ίδιο σημείο η προσθήκη Ελληνικών ;
σε συγκεκριμένη διανομή με διαφορετικό Gnome γιατί δεν βλέπω την επιλογή Ελληνικών ;
Αν βάλω Ελληνικά τα τα LC / Locale δεν μου φαίνονται σωστά, τι πρέπει να κάνω ;
Όλες αυτές οι ερωτήσεις και πολλές άλλες θα ήθελα να βοηθήσουμε σε αυτό το νήμα να απαντηθούν για τους απανταχού Έλληνες που θέλουν να μπορούν να γράψουν Ελληνικά στη διανομή τους.
Σαφώς, προσωπικά θα καλύψω προσθήκη Ελληνικών για εναλλατικά των DE για Hyprland, Sway και ότι άλλο βρεθεί στο διάβα μου, αλλά παρακάτω θα σας βάλω και κάτι για “τροφή για σκέψη” ![]()
Για παράδειγμα, πάρα πολύ συχνά πιάνω τον εαυτό μου να γυρνάω πίσω σε ένα νήμα που έχω φτιάξει εδώ στο Linux-user.gr πως να περάσεις το Ελληνικό keyboard layout στο Hyprland “σωστά” γιατί πολύ απλά ξεχνάω, φταίει η ηλικία, φταίει ότι έχω τρελαθεί να αλλάζω διανομές κάθε σχεδόν βδομάδα και ο nvme μου έχει κρεμάσει πανό στο πύργο “ΦθΑΝΕΙ ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΠΕΘΑΝΕΙ”, κάτι θα φταίει θα το βρω.. ![]()
Πριν αρχίσω φέρνοντας μέρος του οδηγού για Hyprland από το δικό μου νήμα, θα ήθελα με αυτό το βήμα να ανοίξουμε κι ένα θέμα για σχολιασμό και ζητώ την συμμετοχή σας.
Σε χθεσινή συζήτηση με τον Αδμινιστράτωρ @Asfodelus και θα ήθελα να το σκεφθείτε πριν μου απαντήσετε, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το γνωστό σε όλους μας CAPS LOCK είναι πλέον “άχρηστο” [πηγή
by @Asfodelus ], και θα το αναλύσω..
Στη καθημερινότητά μας πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να θέλετε να γράψετε συνεχόμενα κεφαλαία γράμματα ;
Εγώ μπορεί 1 φορά το μήνα για κάτι που απλά δε μπορώ να το κάνω με το μικρό δάχτυλο να κρατάει το swift πατημένο. π.χ. παραπάνω από μια λέξεις που πρέπει να γραφτούν. Καλό παράδειγμα τίτλος σε ένα έγγραφο κειμένου.
Βέβαια στην εποχή του Linux σε ένα περιβάλλον που είναι “Case Sensitive” και το 99,99% των εντολών σε ένα τερματικό όπως και το ίδιο το σύστημα αρχείων (file system) είναι με πεζά και όχι κεφαλαία, έρχεσαι να σκεφτείς ότι είναι πραγματικά ΑΧΡΗΣΤΟ και ότι καλά έλεγε ο Ασφόδελος & Λευτέρης (σε μουά, έχω ψυχολογικά για να αναφέρομαι σε πρώτο πρόσωπο λέτε?
)
Οπότε χθες ήρθα σε ένα τέλμα και λέω γιατί δεν δοκιμάζω κάτι, να κάνω το caps lock για εναλλαγή ελληνικών (ήμουν σε manjaro sway και έκανα πειράματα), και μάλιστα βρήκα ένα ωραίο για το .config του, δείτε ένα δείγμα να μπει στο input :
input * {
xkb_layout us,gr
xkb_options grp:caps_toggle,grp_led:caps
xkb_capslock disable
}
Στην ουσία κάθε φορά που πατιέται το Caps lock μόνο του, γυρνάει στα Ελληνικά, και σαφώς ανάβει και το led. Κι αν θέλεις το ουσιαστικό caps lock τότε είναι με shift+caps.. οπότε έχεις notable τρόπο να ξέρεις τι keyboard layout έχεις ενεργό, με αναμένο το caps lock έχεις Ελληνικά και χωρίς αναμένο έχεις Αγγλικά. Αν θέλεις να γράψεις full caps τότε πατάς το shift+capslock και κάνει ότι έκανε και πριν, διότι αυτό το keyboard binding είναι μοναδικό και δεν χρησιμοποιείται γενικά το caps lock με οποιαδήποτε εφαρμογή και συνδιασμό πλήκτρων.
Λέω θα μου φανεί δύκσολο, ας το δοκιμάσω.. έτσι κι αλλιώς έμαθα το super+space για εναλλαγή Ελληνικών και το πέρασα μάλιστα και στο laptop της δουλειάς να μην έχω το alt+shift γιατί με παιδεύει αρκετά ειδικά σε m$ apps, οπότε θα μπορέσω να μάθω και αυτό.
Έρχομαι μια μέρα μετά όμως και μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ καλή απόφαση.
Πάμε όμως για τη πρώτη εισαγωγή στο νήμα αυτό, για Hyprland
Ελληνικά σε Hyprland
Πηγαίνουμε στο ανάλογο του hyprland.conf αρχείου μας, συνήθως βρισκεται
~/.config/hypr/hyprland.conf
είτε έχει sourced άλλα .conf αρχεία μέσα του, οπότε μπορεί να χρειαστεί να εντοπίσουμε π.χ. ένα keyboard.conf και περνάμε το παρακάτω, όχι όμως αυτολεξή, παρά μόνο εκεί που χρειάζεται επιλογή.
input {
kb_layout = us,gr
kb_variant =
kb_model =
kb_options = grp:win_space_toggle
kb_rules =
numlock_by_default= true
follow_mouse = 1
με λίγα λόγια περνάμε το ,gr στο υπάρχον keyboard layout (kb_layout) και στο kb_options προσθέτουμε το grp:win_space_toggle αν θέλουμε με το Super + Space να αλλάζουμε τη γλώσσα, για περισσότερα options μπορείτε να διαβάσετε εδώ π.χ. grp:alt_shift_toggle ή στη δική μου περίπτωση που το κάνω με caps lock είναι το παρακάτω
grp:caps_toggle,grp_led:caps
ώστε να ανάψει και το caps lock led
Παρακάτω επιλογές είναι αν θέλεις να είναι ενεργό το numlock by default numlock_by_default όταν ξεκινάει το Hyprland αν έχεις full sized keyboard, μια ρύθμιση που σε μερικούς με 75% keys είναι και αυτή άχρηστη. Το follow_mouse είναι μια hyprland ρύθμιση που ακολουθεί το ποντίκι και κάνει active το παράθυρο που βρίσκεται από πάνω ο δείκτης.
Σύντομα περισσότερα