Μεγα-νήμα για Ελληνικά σε Linux

(φωτογραφία από thelab.gr)

Στις περισσότερες διανομές της εποχής μας που έχουν ένα γνωστό DE όπως Gnome / KDE / XFCE / κ.α. μπορείς εύκολα να περάσεις το Ελληνικό keyboard layout, όμως δεν υπάρχει ένας οδηγός κάπου που να ακολουθεί τις διαφορές, τις όποιες αλλαγές.

Για παράδειγμα από kde4 (rolling dev/beta release) σε kde 5 και πλέον plasma kde 6..
γίνονται με τον ίδιο τρόπο ;
στο Gnome είναι στο ίδιο σημείο η προσθήκη Ελληνικών ;
σε συγκεκριμένη διανομή με διαφορετικό Gnome γιατί δεν βλέπω την επιλογή Ελληνικών ;
Αν βάλω Ελληνικά τα τα LC / Locale δεν μου φαίνονται σωστά, τι πρέπει να κάνω ;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις και πολλές άλλες θα ήθελα να βοηθήσουμε σε αυτό το νήμα να απαντηθούν για τους απανταχού Έλληνες που θέλουν να μπορούν να γράψουν Ελληνικά στη διανομή τους.

Σαφώς, προσωπικά θα καλύψω προσθήκη Ελληνικών για εναλλατικά των DE για Hyprland, Sway και ότι άλλο βρεθεί στο διάβα μου, αλλά παρακάτω θα σας βάλω και κάτι για “τροφή για σκέψη” :wink:

Για παράδειγμα, πάρα πολύ συχνά πιάνω τον εαυτό μου να γυρνάω πίσω σε ένα νήμα που έχω φτιάξει εδώ στο Linux-user.gr πως να περάσεις το Ελληνικό keyboard layout στο Hyprland “σωστά” γιατί πολύ απλά ξεχνάω, φταίει η ηλικία, φταίει ότι έχω τρελαθεί να αλλάζω διανομές κάθε σχεδόν βδομάδα και ο nvme μου έχει κρεμάσει πανό στο πύργο “ΦθΑΝΕΙ ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΠΕΘΑΝΕΙ”, κάτι θα φταίει θα το βρω.. :sweat_smile:

Πριν αρχίσω φέρνοντας μέρος του οδηγού για Hyprland από το δικό μου νήμα, θα ήθελα με αυτό το βήμα να ανοίξουμε κι ένα θέμα για σχολιασμό και ζητώ την συμμετοχή σας.

Σε χθεσινή συζήτηση με τον Αδμινιστράτωρ @Asfodelus και θα ήθελα να το σκεφθείτε πριν μου απαντήσετε, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το γνωστό σε όλους μας CAPS LOCK είναι πλέον “άχρηστο” [πηγή :link: by @Asfodelus ], και θα το αναλύσω..

Στη καθημερινότητά μας πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να θέλετε να γράψετε συνεχόμενα κεφαλαία γράμματα ;
Εγώ μπορεί 1 φορά το μήνα για κάτι που απλά δε μπορώ να το κάνω με το μικρό δάχτυλο να κρατάει το swift πατημένο. π.χ. παραπάνω από μια λέξεις που πρέπει να γραφτούν. Καλό παράδειγμα τίτλος σε ένα έγγραφο κειμένου.

Βέβαια στην εποχή του Linux σε ένα περιβάλλον που είναι “Case Sensitive” και το 99,99% των εντολών σε ένα τερματικό όπως και το ίδιο το σύστημα αρχείων (file system) είναι με πεζά και όχι κεφαλαία, έρχεσαι να σκεφτείς ότι είναι πραγματικά ΑΧΡΗΣΤΟ και ότι καλά έλεγε ο Ασφόδελος & Λευτέρης (σε μουά, έχω ψυχολογικά για να αναφέρομαι σε πρώτο πρόσωπο λέτε? :sweat_smile:)

Οπότε χθες ήρθα σε ένα τέλμα και λέω γιατί δεν δοκιμάζω κάτι, να κάνω το caps lock για εναλλαγή ελληνικών (ήμουν σε manjaro sway και έκανα πειράματα), και μάλιστα βρήκα ένα ωραίο για το .config του, δείτε ένα δείγμα να μπει στο input :

input * {
    xkb_layout us,gr
    xkb_options grp:caps_toggle,grp_led:caps
    xkb_capslock disable
}

Στην ουσία κάθε φορά που πατιέται το Caps lock μόνο του, γυρνάει στα Ελληνικά, και σαφώς ανάβει και το led. Κι αν θέλεις το ουσιαστικό caps lock τότε είναι με shift+caps.. οπότε έχεις notable τρόπο να ξέρεις τι keyboard layout έχεις ενεργό, με αναμένο το caps lock έχεις Ελληνικά και χωρίς αναμένο έχεις Αγγλικά. Αν θέλεις να γράψεις full caps τότε πατάς το shift+capslock και κάνει ότι έκανε και πριν, διότι αυτό το keyboard binding είναι μοναδικό και δεν χρησιμοποιείται γενικά το caps lock με οποιαδήποτε εφαρμογή και συνδιασμό πλήκτρων.

Λέω θα μου φανεί δύκσολο, ας το δοκιμάσω.. έτσι κι αλλιώς έμαθα το super+space για εναλλαγή Ελληνικών και το πέρασα μάλιστα και στο laptop της δουλειάς να μην έχω το alt+shift γιατί με παιδεύει αρκετά ειδικά σε m$ apps, οπότε θα μπορέσω να μάθω και αυτό.

Έρχομαι μια μέρα μετά όμως και μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ καλή απόφαση.

Πάμε όμως για τη πρώτη εισαγωγή στο νήμα αυτό, για Hyprland

Ελληνικά σε Hyprland

Πηγαίνουμε στο ανάλογο του hyprland.conf αρχείου μας, συνήθως βρισκεται

~/.config/hypr/hyprland.conf

είτε έχει sourced άλλα .conf αρχεία μέσα του, οπότε μπορεί να χρειαστεί να εντοπίσουμε π.χ. ένα keyboard.conf και περνάμε το παρακάτω, όχι όμως αυτολεξή, παρά μόνο εκεί που χρειάζεται επιλογή.

input {
kb_layout = us,gr
    kb_variant =
    kb_model =
    kb_options = grp:win_space_toggle
    kb_rules =
    numlock_by_default= true
    follow_mouse = 1

με λίγα λόγια περνάμε το ,gr στο υπάρχον keyboard layout (kb_layout) και στο kb_options προσθέτουμε το grp:win_space_toggle αν θέλουμε με το Super + Space να αλλάζουμε τη γλώσσα, για περισσότερα options μπορείτε να διαβάσετε εδώ π.χ. grp:alt_shift_toggle ή στη δική μου περίπτωση που το κάνω με caps lock είναι το παρακάτω

grp:caps_toggle,grp_led:caps

ώστε να ανάψει και το caps lock led

Παρακάτω επιλογές είναι αν θέλεις να είναι ενεργό το numlock by default numlock_by_default όταν ξεκινάει το Hyprland αν έχεις full sized keyboard, μια ρύθμιση που σε μερικούς με 75% keys είναι και αυτή άχρηστη. Το follow_mouse είναι μια hyprland ρύθμιση που ακολουθεί το ποντίκι και κάνει active το παράθυρο που βρίσκεται από πάνω ο δείκτης.

Σύντομα περισσότερα

6 «Μου αρέσει»

Άντε βρε παιδιά απαντήστε και κανείς άλλος! :sweat_smile:

Επειδή έχω αρρώστια με το caps lock ως keyboard layout changer, έφτιαξα με την βοήθεια των llm ένα ωραίο autohotkey να έχω ανάλογο και σε Windows περιβάλλον, αφού φροντίσεις να τρέχει ένα π.χ. caps_kb.ahk script με κάθε σου εκκίνηση

; Map Caps Lock to Win + Space

SetTimer, CheckRemoteTools, 2000 ; Set timer to check for remote tools every 2 seconds
suspended := false ; Tracks if script is currently suspended
tooltipTimeout := 5000 ; Tooltip display time in milliseconds (5 seconds)

CheckRemoteTools: ; Timer callback function
    Process, Exist, AnyDesk.exe ; Check for AnyDesk
    anydesk := ErrorLevel ; Store result
    Process, Exist, AnyDesk6.exe ; Check for AnyDesk6
    anydesk6 := ErrorLevel ; Store result
    Process, Exist, RustDesk.exe ; Check for RustDesk
    rustdesk := ErrorLevel ; Store result
    Process, Exist, TeamViewer.exe ; Check for TeamViewer
    teamviewer := ErrorLevel ; Store result
    Process, Exist, winvnc.exe ; Check for TightVNC/UltraVNC/RealVNC
    winvnc := ErrorLevel ; Store result
    Process, Exist, tvnserver.exe ; Check for TightVNC server
    tvnserver := ErrorLevel ; Store result
    Process, Exist, Splashtop.exe ; Check for Splashtop
    splashtop := ErrorLevel ; Store result
    Process, Exist, dwagent.exe ; Check for DWService
    dwagent := ErrorLevel ; Store result
    Process, Exist, logmein.exe ; Check for LogMeIn
    logmein := ErrorLevel ; Store result
    Process, Exist, rserver3.exe ; Check for Radmin
    radmin := ErrorLevel ; Store result
    if (anydesk or anydesk6 or rustdesk or teamviewer or winvnc or tvnserver or splashtop or dwagent or logmein or radmin) { ; If any remote tool detected
        if (!suspended) { ; Only if not already suspended
            Suspend, On ; Suspend hotkeys
            ToolTip, CAPS script suspended (remote detected) ; Show tooltip
            SetTimer, HideTooltip, -%tooltipTimeout% ; Hide tooltip after timeout
            suspended := true ; Update state
        }
    } else {
        if (suspended) { ; Only if currently suspended
            Suspend, Off ; Resume hotkeys
            ToolTip ; Hide tooltip
            suspended := false ; Update state
        }
    }
return

HideTooltip: ; Timer callback to hide tooltip
    ToolTip ; Hide tooltip
return

CapsLock::Send, #{Space} ; Remap Caps Lock to Win + Space

Στην ουσία είναι μια εντολή

CapsLock::Send, #{Space} ; Remap Caps Lock to Win + Space

Αλλά ήθελα να μην πατιέται όταν δεν αλλάξει μέσω physical keyboard οπότε έδωσα στην αρχή το anydesk και μετά λέω δε φτιάχνω και για τα υπόλοιπα που γνωρίζω :sweat_smile:

Ε μετά του έβαλα και ένα tooltip έτσι για τη φάση.

Υ.Γ. θα μου πεις ρε Λευτέρη, για linux γράφουμε, έχετε δίκιο αλλά κάπου να μείνει και αυτό, το autohotkey κάνει παπάδες μέχρι και εφαρμογές έχω φτιάξει με αυτό :wink:

1 «Μου αρέσει»

Και επειδή λείπουν για XFCE ας συμπληρώσω :

Με το παραπάνω setup, δηλαδή κλειστό το Use system defaults έχοντας προσθέσει το βασικό Keyboard layout που συνήθως είναι English (US) και μετά Greek μένει να προστεθεί ο τρόπος εναλλαγής σε Ελληνικά με CAPS lock, αν θέλετε σαν εμένα είτε αλλιώς με άλλο τρόπο, όπως Alt+Shift ή Super+Space κ.α.

Περί budgie ο λόγος, ένα πολύ ελαφρύ lookalike του KDE είναι το Budgie, για το παράδειγμά μου το τρέχω σε Solus ελαφρύ γρήγορο και κάνει τη δουλειά του (να τρέχει Soft1 με Wine) ως thin client μια χαρά.

Πως όμως βάζουμε σωστά Ελληνικά και στο Budgie, πάμε στο Budgie Control Center

Προσθέτουμε πέρα της Αγγλικής και τα Ελληνικά, προσοχή θα ρωτήσει Greek και μετά Greek Cyprus ή Greek το δεύτερο για Ελλάδα, και μετά αν θέλουμε να δούμε με ποιον τρόπο κάνει Εναλλαγή από Αγγλικά σε Ελληνικά μπορούμε να πατήσουμε το Keyboard Shortcuts την επιλογή View and Customize Shortcuts όπου θα μας φέρει στο παρακάτω μενού

όπου πατάμε πάνω στο Typing και επιλέγουμε την πρώτη επιλογή

και ορίζουμε πως θέλει να γίνει η εναλλαγή, ώστε να έχουμε το next keyboard layout switching

Πατάμε ότι μας αρέσει, θέλετε Alt+Shift θέλετε Super+Space θέλετε CAPS lock σαν εμένα τον κολλημένο (δείτε παραπάνω γιατί έχω έρωτα μετο CAPS lock, στο πρώτο θέμα πάνω πάνω)

Και είστε έτοιμοι.

Ελληνικά σε Cosmic Desktop μπορείτε να επισκεφθείτε το νήμα του αδελφού @Asfodelus εδώ

2 «Μου αρέσει»

Το Caps Lock για εναλλαγή το είχα δοκιμάσει πριν αρκετά χρόνια. Συμφωνώ ότι πλέον πρόκειται για “άχρηστο” πλήκτρο (ένα φεγγάρι το είχα και για Control στον Emacs). Παρόλο που εμένα στους δικούς μου υπολογιστές με βόλευε η αλλαγή γλώσσας με Caps, όποτε καθόμουν σε άλλο pc (δουλειά - οικογένεια) έπαιρνε μπρος η μυϊκή μνήμη και πατούσα συνέχεια το Caps Lock για εναλλαγή χάνοντας πολύ χρόνο μέχρι να το καταλάβω… Άσε που όποτε καθόταν άλλος στο laptop μου είχε θέμα… Πλέον δεν το “πειράζω” το alt+shift :frowning:

Όσο για τα ελληνικά να “γκρινιάξω” λίγο: εγώ μια ζωή είχα αυτό

setxkbmap -layout ‘us,gr’ -option ‘grp:alt_shift_toggle’ -option ‘lv3:rwin_switch’ &

σε ένα script που έτρεχε στην εκκίνηση. Αυτό ρύθμιζε τα layout σε οτιδήποτε έτρεχε σε Xserver (kde, gnome, dwm, awesome, xmonad κλπ). Όποτε άλλαζα κάτι το έπιαναν τα πάντα χωρίς να μπλέκω. Όταν κατάλαβα ότι σε wayland το πληκτρολόγιο “ανήκει” στο Window Manager έβγαλα το Sway και γύρισα σε dwm!

2 «Μου αρέσει»

Εγώ επιμένω παντού CAPS σε δικά μου μηχανήματα, αν δεν τους αρέσει να μην το πατάνε..

1 «Μου αρέσει»

Πάμε τώρα σε Omarchy 4 (Quattro) να δούμε πως φτιάχνουμε Ελληνικά γιατί έχει αλλάξει η φάση και έχουμε να παίξουμε με Lua!

Ήθελα αγγλικά ως κύρια διάταξη και ελληνικά ως δεύτερη, με εναλλαγή στο Caps Lock και το LED να δείχνει πότε είμαι στα ελληνικά. Στο Omarchy 4 (Quattro), που τρέχει Hyprland με Lua configs, η λύση χωράει σε λίγες γραμμές, πάμε να δούμε τι έκανα (πόσο με παίδεψε), για όποιον θέλει το ίδιο setup:

Τι άλλαξα

Άνοιξα το ~/.config/hypr/input.lua και έβαλα:

hl.config({
  input = {
    -- Αγγλικά πρώτα, ελληνικά δεύτερα.
    kb_layout = "us,gr",

-- Το Caps Lock αλλάζει διάταξη, το LED του Caps ανάβει όταν είμαστε στα ελληνικά.
    -- Shift+Caps λειτουργεί κανονικά ως caps lock.
    kb_options = "grp:caps_toggle,grp_led:caps",
  },
})

Το Hyprland κάνει auto-reload στο config την ώρα της αποθήκευσης του αρχείου, δεν χρειάζεται ούτε logout/restart.

Πώς συμπεριφέρεται

Πλήκτρο Ενέργεια
Caps Εναλλαγή Αγγλικά ↔ Ελληνικά
LED του Caps Αναμμένο = ελληνικά ενεργά
Shift + Caps Κανονικό caps lock (μόνιμα κεφαλαία), και στις δύο γλώσσες

Γιατί δουλεύει έτσι

• Το grp:caps_toggle δένει το σκέτο πάτημα του Caps με την εναλλαγή διάταξης, ενώ το Shift+Caps κρατά τη φυσιολογική λειτουργία Caps_Lock .. γι’ αυτό το caps lock συνεχίζει να παίζει κανονικά.
  • Το grp_led:caps ανάβει το LED του Caps όποτε η δεύτερη διάταξη (ελληνικά) είναι ενεργή.

Τα stock options του Omarchy ήταν compose:caps,shift:both_capslock_cancel (compose key στο Caps) οπότε αυτά αντικαταστάθηκαν, απλώς να το ξέρετε αν τα χρειάζεστε.

Έλεγχος / επαναφορά

hyprctl getoption input:kb_layout     # περιμένουμε: us,gr
hyprctl getoption input:kb_options    # περιμένουμε: grp:caps_toggle,grp_led:caps
hyprctl configerrors                  # χωρίς σφάλματα

Υπάρχει και backup του αρχικού αρχείου (input.lua.bak.<timestamp>): το επαναφέρεις, hyprctl reload, κι είσαι ξανά στα defaults σου.

Εσείς πώς το έχετε στήσει, έχει προλάβει να ασχοληθεί κανείς; Κάποιος με Alt+Shift ή Super+Space; :thinking:

1 «Μου αρέσει»

Χρησιμοποιώ αποκλειστικά hyprland ένα χρόνο.
Και έχω γίνει strong advocate.

Ανεξαρτήτως του WM δεν μπορώ να δω χρησιμότητα στην κατάργηση/αλλαγή του CAPS. Δεδομένου μάλιστα ότι στη waybar έχω εικονίδιο που δείχνει τη γλώσσα που χρησιμοποιώ ανά active window.

Οπότε
hyprctl getoption input:kb_options
str: grp:alt_shift_toggle, compose:ralt

Το compose:ralt είναι για μένα σημαντικό προκειμένου να πληκτολογώ γρήγορα Celcious °, eurosign , copyright ©, Registered ®, Em Dash

Ειδικώς σε hyprland, μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το submap. Μεταμορφώνει κυριολεκτικά το πληκτρολόγιο. Ατελείωτοι συνδυασμοί.

Στην τελική γούστα είναι αυτά.

2 «Μου αρέσει»

Ναι, σαφώς και είναι θέμα γούστου @m01, δεν διαφωνώ. Στη δική μου περίπτωση πάντως, θεωρώ το Caps Lock ως dead key για την αλλαγή γλώσσας (keyboard layout switching), με το LED ενεργό όταν είναι επιλεγμένα τα ελληνικά, ως την καλύτερη αξιοποίηση (repurpose) που του έχω κάνει μέχρι σήμερα.

Αν το καλοσκεφτείς, το Caps Lock δεν έχει και μεγάλη χρησιμότητα, εφόσον στον γραπτό λόγο χρησιμοποιούμε κεφαλαία μόνο στην αρχή των προτάσεων. Θυμάμαι μόνο κάτι κοριτσάκια στη σχολή πριν από 20+ χρόνια να πατάνε Caps + γράμμα + Caps για να βάλουν ένα κεφαλαίο. Μάλιστα, μου πήρε 3-4 χρόνια να ξεμάθω και τη γυναίκα μου που έκανε το ίδιο (ΕΛΕΟΣ!).

Βέβαια, στο Hyprland υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί, αλλά σε συνδυασμό με τα Lua scripts το πράγμα δυσκολεύει λίγο σε σχέση με αυτά που γνωρίζω τόσα χρόνια.

Btw, στη δουλειά το έχω παραμετροποιήσει ακόμα και στα Windows μέσω AutoHotkey script για να λειτουργεί σωστά. Όταν όμως είναι ανοιχτό το AnyDesk, το RustDesk ή κάποιο άλλο εργαλείο απομακρυσμένης πρόσβασης, το script απενεργοποιείται προσωρινά. Έχω καταργήσει το Super + Space και έχω αφήσει επίτηδες μόνο το Alt + Shift, ώστε να διευκολύνονται όσοι συνδέονται από το L3 support για να ελέγξουν κάτι στο μηχάνημά μου.

Όσο για το eurosign, έχω πάντα δικό μου implementation, λόγω του ότι χρησιμοποιώ custom keyboard. Πολλά πράγματα δεν λειτουργούν όπως τα θέλω και δεν βγάζεις άκρη με το tool τους που είναι μόνο για winBlows… τέσπα. Έχω ορίσει το Super + Shift + E για το € και τα υπόλοιπα με Right Alt + νούμερο (π.χ. 0151 για em dash κ.λπ., όσα θυμάμαι δηλαδή). Το copyright και το registered τα χρησιμοποιώ πολύ σπάνια.. σα να λέμε 5 φορές το χρόνο.

2 «Μου αρέσει»

Σκέφτομαι να το κάνω omarchy-plugin το όλο σκηνικό, να μπορείς να περάσεις alternative / 2nd+ keyboard layout στο σύστημά σου.

Είδα στο omarchy-plugins δεν υπάρχει κάτι σχετικό. Το σχεδιάζω σωστά τώρα με βοήθεια sol σε max να δούμε πως θα βγει. Qml, τι να κάνεις qml… :P

1 «Μου αρέσει»

5 αναρτήσεις διαχωρίστηκαν σε νέο θέμα: Μερικά plugins για Omarchy

Ανοίγω ανοιχτές πόρτες μάλλον, αλλά πραγματικά θέλω να αποδώσω τα εύσημα..

Στη δουλειά μου χρησιμοποιώ τον τελευταίο καιρό μία μεθοδολογία που μου κάνει την καθημερινότητα μου πιο εύκολη και αποδοτική, η οποία όμως απαιτεί τη συνεχή εναλλαγή keyboard layouts. Με το alt shift μου σπάγανε τα νεύρα ανηλεώς και έχανα πολύ ώρα, είχα πολλά μπερδέματα και το ocd μου πάθαινε λαλά.

Σήμερα το πρωί, που ρεπάρω και κωλοβαράω (η τεμπελιά που οδηγεί σε κωλοβάρα είναι πολύ δημιουργικό πράμα), μου πέρασε δίκην μετεωρίτου από το μυαλό αυτό που είχα διαβάσει παλιότερα εδώ για το caps lock ως layout “toggler”. Το οποίο στο σενάριό μου “κολλάει” πραγματικά τέλεια!

To ακόμα καλύτερο είναι ότι (στο kde τουλάχιστον) γίνεται πανεύκολα μέσα από τα μενουδάκια. Η αρχική λειτουργικότητα του caps lock διατηρείται με το συνδυασμό shit-Caps Lock.

Εν πάσει περιπτώσει, ένα heads up σε ανθρώπους που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους συχνή εναλλαγή των keyboard layouts: το caps lock για την εναλλαγή τους είναι life changing!

Θερμές ευχαριστίες στους διεστραμένους που το πρωτοσκέφτηκαν !!

4 «Μου αρέσει»

Παρόν!!!

Είσαι ο πρώτος που αξιοποιεί τη μέθοδό μου, κι αν δεις την λέω παντού και συνέχεια!

CAPS είναι dead key, δλδ τι να το κάνεις :stuck_out_tongue:

3 «Μου αρέσει»

Τώρα πλέον στα pcιά μου απέκτησε ζωή!

Τέως dead key!!

3 «Μου αρέσει»

Τώρα είμαστε τρεις. Κι εγώ το πήρα από τον @SomniusX ο οποίος έκανε την αρχή, γιατί είχα δοκιμάσει κι εγώ διάφορους συνδυασμούς αλλά δεν είχε πάει ο νους μου ποτέ στο 1 κουμπί, καθώς έχουμε συνηθίσει όλοι σε συνδυασμό κουμπιών. Μου ήταν πολύ εύκολο να συνηθίσω το caps lock παρά το shift+caps lock για την εναλλαγή σε κεφαλαία, αλλά αξίζει τον κόπο να το συνηθίσεις.

2 «Μου αρέσει»

Ρε μάγκες πόσο χαίρομαι που σας έχω κολλήσει κάτι πραγματικά χρήσιμο. Το πιο άχρηστο κουμπί και στο καλύτερο σημείο.

Ειδικά αν το παίξεις και με LED ON όταν είσαι Ελληνικά και LED OFF όταν δεν είσαι.

2 «Μου αρέσει»

Είχε αναφερθεί το Caps Lock και παλαιότερα στο Forum από τον @Asfodelus εδώ:

3 «Μου αρέσει»

Ευτυχώς εμβολιάστηκα και το τσιπάκι που μου βάλανε με εμπόδισε να κάνω τέτοια ιεροσυλία :joy:

3 «Μου αρέσει»