Λίστα για μπλοκάρισμα παρασιτικών και κακόβουλων ιστοσελίδων

Αρκετές φορές έχω διαβάσει ότι περίπου το 90% των ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο πρόκειται για scams ή, τέλος πάντων, για κακόβουλους ιστότοπους.

Δεν ξέρω αν ισχύει πράγματι αυτό το ποσοστό αλλά αν αθροίσουμε τις ιστοσελίδες scams, fakenews, τζόγου, αυτές με τους παράλογα πολλούς trackers και τρίτα cookies, αυτές με το ανελέητο spam, τις υποσελίδες των socials και ένα σωρό αντίστοιχες δε χωρά αμφιβολία ότι το ποσοστό είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Δικαίωμα του καθενός να βλέπει ότι γουστάρει στο Διαδίκτυο (πχ on line ταινίες, τσόντες κλπ). Δικαίωμα επίσης του κάθε κάτοχου ιστοσελίδας να έχει διαφημιστικό περιεχόμενο σε αυτές. Κάτι κατανοητό υπό την προϋπόθεση πως αυτό (το διαφημιστικό περιεχόμενο) δεν είναι κακόβουλο, δε γονατίζει τη σύνδεσή μας, δε μας τρώει τη ram και τα data.

Δυστυχώς όμως, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, την αγανάκτηση και στη χειρότερη από κλοπή δεδομένων ως και φθορά των συσκευών/υπολογιστών μας.

Το καλό είναι ότι, αυτή τη στιγμή, μπορούμε να μπλοκάρουμε κατά βούληση τέτοιους ιστότοπους προκειμένου να απαλλαγούμε από τη σήψη και τη γάγγραινα που προκαλούν.

Σε Linux μηχανήματα, αρκεί να κάνουμε μια μικρή επέμβαση στο αρχείο hosts που βρίσκεται στη διαδρομή /etc/hosts.

Ανοίγοντας αυτό το αρχείο με δικαιώματα root, αρκεί να προσθέσουμε μέσα τα url’s των ιστοσελίδων αυτών που μας κάνουν δύσκολη τη ζωή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κάτι τέτοιο στο παρόν φόρουμ, τα εξηγεί πολύ ωραία ο Άγγελος εδώ:

Εκτός της λίστας του Steven, που παραθέτει εκεί, θα προσθέσω μια ακόμα που είναι πιο πλήρης και πιο ενημερωμένη με συνεχή ανανέωση.

Είναι αυτή που επιμελείται ο cryptogap , ένας άνθρωπος με μεγάλη συνεισφορά στην κοινότητα ασφαλείας και απορρήτου που έχει και μια μακρά ιστορία στο χώρο.

Παρέχει κατηγοριοποιημένες λίστες για πορνό, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημιστικές, scam, malware, tracking, τζόγου, απάτης, ναρκωτικών, άλλων που κάνουν redirect και ου το καθεξής.

Από αυτές, μπορείτε να επιλέξετε και να προσθέσετε στο hosts αρχείο σας και εν συνεχεία, όπως θα διαπιστώσετε, το Διαδίκτυο για εσάς θα είναι πιο καθαρό.

Ανέκαθεν χρησιμοποιούσα τέτοιες λίστες, μα και ιστότοπους που πρόσθετα από μόνος μου και ουδέποτε αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα.

Να διευκρινίσω εδώ, ότι με το μπλοκάρισμα της λίστας των socials δε θα χάσετε την πρόσβαση στο Facebook για παράδειγμα, αλλά στο tracking που κάνει αυτό μέσω τρίτων μερών.

Αντίστοιχα και στις πορνοσελίδες. Αυτές που μπλοκάρονται είναι οι πραγματικά κακόβουλες.

Προσωπικά, έχω τα πάντα από εκεί και όχι μόνο.

Για όσους βαριούνται να τις περνούν μια προς μια, τις λίστες, μπορούν να κατεβάσουν τη (μεγάλη) λίστα που έχω και να την αντιγράψουν στο hosts αρχείο τους. Έχω προσθέσει και μερικές ελληνικές ιστοσελίδες που είτε είναι μάστιγα (Stoiximan) είτε δημιουργούν άλλα προβλήματα όπως αυτό που αναφέρεται εδώ (στο 9ο σχόλιο μετά την αρχική δημοσίευση).

:arrow_right: Η λίστα του cryptogap.

:arrow_right: H προσωπική μου λίστα.

(είναι ανεβασμένη στο Ανοιχτού Κώδικα «Lufi» της κολεκτίβας Disroot).

Καλό το Pihol αλλά δυστυχώς δεν είναι για όλους αφού απαιτεί κάποια εμπειρία.

Καλά και τα τρίτα DNS, αλλά όχι όλα. Αυτά της Google και της Cisco μπορεί να παρέχουν ασφάλεια μα δημιουργούν άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το απόρρητο.

:point_right: Να σημειώσω πάντως, ότι για όσους δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο (κακώς κατά τη γνώμη μου), υπάρχει και ένα πρόσθετο το «Block Site» (για Firefox, Chrome και τους παράγωγους browsers) με το οποίο πολύ εύκολα, μπορείτε να αποκλείετε ιστότοπους που δε θέλετε να σας ενοχλούν.

15 «Μου αρέσει»

ΝΑ’ΣΑΙ ΚΑΛΑ, γιατι εψαχνα καιρο μια λιστα τετοια. εχω εδω και χρονια την λιστα απο host-file.net. η λιστα αυτη ητα πραγματικα ΤΕΡΑΣΤΙΑ, με κυριολεκτικα εκατομμυρια κακοβουλες τοποθεσιες (το μεγεθος της κειμενοταν απο 35-40ΜΒ). θα κατεβασω να δοκιμασω και αυτες, να δω πως πανε και αν ειναι τοσο εκτεταμμενες και λεπτομερεις

δυστυχως προσφατα η λιστα του hosts-file.net περασε υπο τον πληρη ελεγχο του malwarebytes. καταργησαν το downloadable plain text hosts file, και το μετετρεψαν σε browser addon (ουτε για αστειο. τα μονα που εχω ειναι τα noscript και ublock origin και ειναι τα μονα που θελω)

---------------------status update---------------------

και στο screenshot που εχεις βαλει, μολις προσεξα μια πολυ συγκεκριμενη σελιδα μεσα στη λιστα :stuck_out_tongue_winking_eye:. εσυ την εβαλες, η, την ειχε η λιστα εξαρχης?

Να προσθεσω ομως κατι που εχω παρατηρησει. Μικρες ιστοσελιδες πιθανων και ιδιοκατασκευες σε καποια πλατφορμα προκαλουν προβληματα στο χρηστη χωρις να το ξερουν. Πχ εχω βρει ιστοσελιδες με φορτωμενες 6 7 φωτογραφιες homepage απο 3-4 mb η μια. 30 mb απλα η φορτωση μιας homepage…

Ενα αλλο κακο αυτων των ιδιοκατασκευων ειναι οτι χρησιμοποιουν ανεξελεγκτα plugin η templates απο διαφορες πηγες και καταληγουν να εχουν exploits και κακοβουλο λογισμικο…

Δεν είναι το μόνο πρόσθετο για κάτι τέτοιο, αλλά ναι, είναι αχρείαστα.

Ήταν στην ελληνική λίστα που υπήρχε μέχρι και το 2019 στο Github, αλλά μετά ο άνθρωπος που τη συντηρούσε, σταμάτησε. Είχε πει ότι θα το μετέφερε στο Git αλλά δεν το έχει κάνει ακόμα.
Πάντως, υπήρχε (ίσως υπάρχει ακόμα) και στην EasyList που όμως, όσον αφορά τα gr βασιζόταν στην προαναφερόμενη.

Πολύ σωστή παρατήρηση και ισχύει απόλυτα.
Το δε παράδοξο (#not) είναι ότι αρκετές τέτοιες σελίδες φιλοξενούνται στο Blogger της Google.
Βέβαια, έχω δει κάμποσες τέτοιες και σε WP, ως ακόμα και Joomla.

@Constantinos, η λιστα τελικα περαστηκε και στα 3 λειτουργικα μου (σαπιο debian, LMDE κλωνος, LMDE στο λαπτοπ). ειναι τελικα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απο την παναρχαιη του hosts-file.net που ειχα (94 απολαυστικα ΜΒ ιντερνετικης ηρεμιας). εβαλα αυτην που εχει μεσα τα παντα και τα κοαλα (την everything)

δοκιμασα να την περασω σε ενα ΜΠατζουρι10 που εχω μεσα στον εξομοιωτη, αλλα αρχισε να σουρνεται χειροτερα απο τον θανατο και την εβγαλα. γιατι αυτο? ενω το λινουκς ουτε που νιωθει, το ΜΠατζουρι σχεδον κρασαρε. εχει καποιο θεμα το ΜΠατζουρι στη διαχειριση τοσο μεγαλων hostslists?

1 «Μου αρέσει»

Εμένα ρωτάς να σου πω για τα Windows; :no_mouth:

Κανονικά, αυτό στο hosts θα είναι ανάμεσα σε 5 με 6 ΜΒ.

@Constantinos, οχι δεν ειναι μονο 5-6ΜΒ, το ωμο hostsfile ειναι οντως 94ΜΒ. ολη η λιστα με τα παντα (και τα κοαλα) μεσα, δηλαδη η everything, ειναι οντως τοση τεραστια. ισως γι’αυτο μπουκωσε το ΜΠατζουρι

καλα, και εγω μια φορα το χρονο το χρησιμοποιω και αυτο μεσα σε εξομοιωτη ΛΟΛ. απλα ειπα μπας και εχεις υποψη σου κατι για δαυτα :upside_down_face:

Καλησπέρα,
πολύ χρήσιμη η λίστα σου.

Υπάρχει και η παρακάτω συλλογή

Η ρύθμιση του pi-hole περιγράφεται αναλυτικά από τον Tim

blocksites.tar.gz
Error: the file existed but was deleted.

1 «Μου αρέσει»