Laptop με 30 ευρώ?!

@JohnGavr Θεωρώ πως έχουμε λάθος απαιτήσεις από τους απλούς χρήστες…για εμάς τα κομπιούτερ ( :stuck_out_tongue:P) είναι χόμπι και δεν μας πειράζει να ξε-βολευτούμε, ο άλλος όμως δεν τον νοιάζει θέλει απλά να ανοίξει το pc να ψυχαγωγηθεί η να δουλέψει με αυτό. Έτσι όταν έχει ένα καλό υπολογιστή δεν υπάρχει λόγος να κάτσει να μπεί στην διαδικασία να βάλει Linux…όταν όμως βρεθεί στην ανάγκη και το σαπάκι το netbook δεν τραβάει με τα windows τότε θα ασχοληθεί :wink:

1 «Μου αρέσει»

@JohnGavr
Τοστιέρες!!! axxaxaxaxaxaxaxahhxahaxhaxhax

@Constantine
όχι αναφέρει ότι το μηχανάκι αυτό με win xp που είχε δεν μπορούσε ούτε 480p video να παίξει, και τώρα σηκώνει κάτι παραπάνω και πιο άνετα.
Αλλά για την HD ταινία, κράτα μικρό καλάθι για τα frame rates, σίγουρα θα δώσει drop frames, μπορεί να παίξει σε hd ανάλυση αν είναι χαμηλό το encoding bitrate…

@JohnGavr
όσο για τα πεθαμένα laptop, ρε φίλε με αυτά έχει μείνει ο κόσμος, δεν έχουμε λεφτά κύριε να πετάμε σε μηχανάκια τούμπανα! :stuck_out_tongue:

1 «Μου αρέσει»

@Constantine
Απλά μου την δίνει… θα μου περάσει κάποτε!

@SomniusX
Χαχαχα και το δικό μου τοστιέρα το λένε αλλά πατάει πολλά windows pc κάτω

1 «Μου αρέσει»

Κατά τη γνώμη μου, μια χαρά προωθεί (με τον τρόπο του) το Ανοιχτό και Ελεύθερο Λογισμικό. Εύγε!

3 «Μου αρέσει»

Παντως ενα δικιο το εχει.

Π.χ. Αν καποιος εχει ενα παλιο συστημα το οποιο δεν θελει να πεταξει, τοτε μπορει να του βαλει ενα AntiX, ενα Bunsenlabs, ενα PuppyLinux και και και. Η λιστα ειναι ατελειωτη…

Αυτο δεν σημαινει απολυτα οτι περιμενεις να κανει το συστημα μου πυραυλο αλλα μπορει να το φτασει σε ενα βιωσιμο επιπεδο. Εκει θα μπορουσε για παραδειγμα να σερφαρει στο ιντερνετ η να φραφει μικρα scripts σε python π.χ. (ετσι για το γ@! ρε παιδι μου :stuck_out_tongue: )

2 «Μου αρέσει»

καλημερα. Απο που αγορασες το λαπ τοπ?

1 «Μου αρέσει»

Έχω πάρει παλιά από το
e-byte.gr αλλά υπάρχουν πάρα πολλά αν ψάξεις…

lab-experts.gr, το pcarena.gr που έχει αγοράσει γνωστός μου πριν 2 χρόνια ένα dell ακόμα το έχει για dev’ing…

Υπάρχει τίμιο hw εκεί έξω, καλό θα ήταν όμως πριν προβείτε σε αγορά μεταχείρας να ψάξετε laptop reviews online για να δείτε την αντοχή τους στο χρόνο, σε όλα του τα σημεία.

Πολύ πολύ μετά να του πετάξετε έναν ssd και περισσότερη μνήμη… :wink:

Τα σημερινά λάπτοπ στην αγορά είναι πεταμένα λεφτά. Είχα πάρει M1 Mac,
δεν μπορούσα να κάνω τίποτα μαζι του, ούτα να αναβαθμίσω RAM, ssd πόσο
μάλλον να αλλάξω το πληκτρολόγιο κτλπ.

Το σημερινό hardware είναι κατα του καταναλωτή, ελπίζω στα επόμενα χρόνια μόλις ο μέσος καταναλωτής έχει ανέβει επίπεδο στις γνώσεις τους και στις απαιτήσεις του να δούμε ξάνα κάτι καλό.

Δεν αξίζει να δώσεις πάνω απο 200Ε για λάπτοπ σήμερα

Μπες ebay, facebook marketplace ή οπουδήποτε θες και πάρε ένα
μεταχειρισμένο thinkpad. Εγώ για λάπτοπ έχω το Χ220, που το πήρα 60Ε,
και είναι το καλύτερο laptop hardware που είχα πότε στην ζωή μου, το
έχω για τώρα με 16GB RAM (20Ε από ebay), 1TB ssd (50E), 9 cell
battery(40E) που κρατάει για 11 ώρες. Το killer feature για εμένα που
έχει το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το πληκτρολόγιο, το να γράφεις για πάνω απο
1-2 ώρες σε chiclet keyboard που έχουν τα σημερινά λαπτοπ είναι πόνος.

Άμα είσαι απλά φοιτητής και θες ένα καλό εργαλείο να “παίξεις” μαζί
του και να διαβάζεις, είναι τοπ. Τα περισσότερα προγράμματα για note
taking, pdf-readers etc σήμερα είναι single threaded και δεν θα
καταλάβεις διαφορά, ιδιαίτερα άμα τρέχεις light weight text editors
όπως Emacs.

Ορίστε το setup μου, άμα δεν είχα φτιάξει το desktop πριν πάρω το
thinkpad απλά θα του έβαζα 8ΤΒ ssd και δεν θα είχα desktop.

Επίσης δεν υπάρχει λόγος κάποιος να βάλει windows ακόμα και σε παλιό μηχάνημα, που ζούμε λολ

10 «Μου αρέσει»

Το laptop που έχω το αγόρασα με 35 ευρώ στο vendora , είναι διπύρηνο αλλά έχει μεγάλη οθόνη και το ήθελα μόνο και μόνο για να βλέπω καμιά ταινία όταν δεν είμαι σπίτι .

3 «Μου αρέσει»

Εγώ πάντως για επαγγελματική χρήση αγόρασα προ 3ετίας ένα Dell καινούργιο, από αυτά με τα προεγκατεστημένα Ubuntu. i7-11ης γενιάς, την φτηνή Nvidia GPU της χρονιάς εκείνης και 16GB ram. Δεν μπορώ να πω πως έμεινα πλήρως ευχαριστημένος από την ποιότητα, σίγουρα έχει πάει στα τάρταρα τα τελευταία χρόνια. Δίνεις 800€+ και παίρνεις μια πλαστικούρα. Ήδη έχω πετάξει ένα 50άρι για αλλαγή ανεμιστήρα γιατί ο αρχικός δεν άντεξε ούτε ένα χρόνο.

Όμως, το αίσθημα του να έχεις το linuxακι σε ένα θηριάκι είναι υπέροχο. Με όλα του τα στραβά του, είναι ότι καλύτερο να έχεις ένα λειτουργικό που δεν σπαταλά τους πόρους του συστήματος σε ένα λάπτοπ. (προσωπικά ποτέ δεν μου λειτουργούσαν καλά τα Ubuntu σε λάπτοπ κυρίως βγάζοντας προβλήματα κατά τη εκκίνηση, τερματισμό ή κατέβασμα οθόνης). Σε λάπτοπ που πήρε πρόσφατα γνωστός από τα 16GB του συστήματος, τα 5GB (ένα τρίτο σχεδόν) γεμίζουν μόνο από τα windows 11. Τα windows γίνονται όλο και τραγικότερα.

2 «Μου αρέσει»

Οι υπολογιστές μετά το 2008 έχουν και το επιπλέον πρόβλημα της Intel ME.
Έτσι κατέληξα να αγοράσω ένα X200 και να του βάλω GNU Boot. Μαζί με το Trisquel έχω ελεύθερο software και hardware :peacock:

2 «Μου αρέσει»

Ωραία επιλογή έκανες, trisquel δεν έχω τρέξει αλλά για ένα διάστημα με GNU Guix είχα μείνει ευχαριστημένος απο τα FSF Approved Distros. Αμα μπορούσα να τρέχω appimages σε Guix ίσως το έτρεχα άκομα.

Τελευταία με GNU Boot, Libreboot, Canoeboot, nonGeNUine Boot, Coreboot έχει γίνει ένα μπέρδεμα. Επίσης για instant message communication, ιδιαίτερα για mobile, το signal είναι FSF approved? Κοιτάω να μεταφέρω τους φίλους μου που δεν είναι σε IRC etc. κάπου που σέβονται τα δικαιώματα τους ως χρήστες.

Ναι το Guix είναι τεχνικά υπέροχο…
Δε συστήνω τα appimages. για τα γνωστά θέματα που έχουν και τα snap, flatpack αλλά στο Trisquel μπορείς να τα έχεις.
Το signal δυστυχώς δεν είναι ελεύθερο λογισμικό. Κάποια στιγμή θα ήθελα να βρω χρόνο να γράψω κάτι για το xmpp, για μένα το πιο αξιόλογο πρωτόκολλο επικοινωνίας.
Στα υπόλοιπα συνοπτικά, τα GNU Boot - Canoeboot (fork του libreboot) είναι ελεύθερο λογισμικό. Το nonGeNUine Boot δεν υπάρχει πλέον ενώ το Libreboot έχει μη ελεύθερο firmware (coreboot).

Ναι το Guix είναι τεχνικά υπέροχο…

Δεν είμαι προγραμματιστής αλλά είναι πολυ ωραίο να έχεις όλο το σύστημα σου configured με lisp, Emacs φάση.

Δε συστήνω τα appimages. για τα γνωστά θέματα που έχουν και τα snap, flatpack αλλά στο Trisquel μπορείς να τα έχεις.

Κάποια προγράμματα όπως Trezor, flipperzero etc. έρχονται με appimage, και να τα κάνεις package είναι πόνος γιατί πολλά libs λείπουν ή είναι σε παλιές εκδοχές, το flatpak “σώζει” διανομές σαν το Guix γιατί έχουν λίγα official packages, είχα βάλει και Nix πάνω στο Guix.

Το signal δυστυχώς δεν είναι ελεύθερο λογισμικό. Κάποια στιγμή θα ήθελα να βρω χρόνο να γράψω κάτι για το xmpp, για μένα το πιο αξιόλογο πρωτόκολλο επικοινωνίας.

XMPP θα ήθελα να μάθω, αλλά δεν έχω βρει κάτι “normie” friendly client να βάλω φίλους/οικόγενεια, το ματριξ κάτι λέει αλλά δεν ξέρω άμα με συμφέρει να τρέχω synapse γιατί έχω ακούσει θέλει resources.

Αξίζει ένα νέο thread πάντως γενικά για Free Software Lifestyle

3 «Μου αρέσει»

Για client σε xmpp, υπάρχουν τα gajim / dino σε desktop και conversations για mobile. Κάτι υπάρχει για ios, αλλά σίγουρα δεν είμαι κατάλληλος. Αν αντί να χρησιμοποιήσει κάποιος/α έναν από τους public server θέλει self hosting, το xmpp είναι ότι χαμηλότερο σε υπολογιστικούς πόρους. Το έχω στο freedombox.
Το Matrix μου κολλούσε τον server, ακόμα και οι client ήταν βαριοί, ενώ διαρρέει υπερβολικά πολλά μεταδεδομένα.

2 «Μου αρέσει»

τα consumer λαπτοπ της dell (και οχι μονο ta dell, ολα τα σημερινα λαπτοπ), τα εχουν καταντησει γκατζετακια, μιας χρησης. δεν διαφερουν και πολυ απο ενα raspberry pi. με μονη διαφορα οτι το raspberry pi εχει πολυ ανωτερη ποιοτητα κατασκευης. ολα ενσωματωμενα και αθλιας ποιοτητας κατασκευης

εγω εχω ενα dell workstation λαπτοπ του 2014, απο αυτα τα χοντροκομμενα τα μπαμπατσικα, που μοιαζουν με ΤΟΥΒΛΟ. με ποιοτητα κατασκευης επισης ΤΟΥΒΛΟ. επισης ολα μπορουν να αφαιρεθουν και να αναβαθμιστουν / επισκευαστουν. καρτα γραφικων, επεξεργαστης, μνημες, δισκοι, καρτα wifi, καρτα διντυου, εξωτερικη μπαταρια

πηρα το δικο μου 150 και αλλα 150 για αναβαθμισεις, 2 SSD, αντι του ενως μηχανικου που ειχε (και ενα dock για να βαλω τον 2ο SSD στη θεση του dvd). ι5 3.2GHZ 2c4t αντι του i3 2.4GHZ 2c2t που ειχε, 8GB μνημη αντι των 2GB που ειχε, και μια intel HD iris graphics καρτα γραφικων, αντι της intel HD 460 που ειχε

φυσικα με προεγκατεσημενο το spyware10, το οποιο μολις εβαλα το λαπτοπ σε λειτουργια, περπατησε τη σανιδα και πηγε να κανει παρεα με τα ψαρια. ξεκινησα απο gparted live και πεταξα πανω εναν κλωνο LMDE (συστημα του 2021), που ειχα προχειρο σε ενα virtualbox. το συστημα ξεκιναει σε 7 δευτερολεπτα. η αποκριση του ειναι αστραπιαια, και δεν κωλωνει πουθενα. και η μπαταρια, παρολο που δειχνει 50% health, με μεση χρηση κραταει ανετα ενα διωρο-τριωρο

4 «Μου αρέσει»

H κάρτα γραφικών μπορεί να αντικατασταθεί σε όλα τα λάπτοπ @DarkGoth, γιατί νόμιζα ότι μόνο με ram και SSD μπορούμε να κάνουμε αναβάθμιση.
Βέβαια υπάρχει και εταιρεία που διαφημίζει
“DIY Edition
Build it yourself and bring your OS, including Linux.”
Δηλαδή,
σε αυτή την περίπτωση ο/η ενδιαφερόμενος/νη το φτιάχνει όπως θέλει.

Μου είχε φέρει μια φίλη πριν κάνα δίχρονο ένα thinkpad T420 του 2011 να το δω, ήταν ανακατασκευασμένο και το είχαν πάρει ένα χρόνο νωρίτερα για την μικρή τους τότε με πανδημία, τηλεκπαίδευση κτλ το οποίο έτρωγε μεγάλα σκαλώματα στα windows, έτρεξα όλα τα βασικά διαγνωστικά και τελικά ήταν ο δίσκος, όπως υποψιαζόμουν, τον οποίο αντικατέστησα με έναν SSD.

Το ζήλεψα πολύ το μηχάνημα πάντως, στιβαρή κατασκευή, ο επεξεργαστής ένας i5 θυριάκι αντάξιος κάποιων αντιστοίχων και μερικών γενιών μετά, ήταν αναβαθμίσιμο σε μεγάλο βαθμό και το πληκτρολόγιο clicky, όπως ακριβώς περιγράφετε τα μηχανήματα εκείνης της εποχής: Βασικά κυρίως αυτά που προορίζονταν για workstation γιατί κι εκείνη την εποχή έβγαιναν σκουπίδια, μπορεί όχι τόσο φτηνιάρικα όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, αλλά έπασχαν: θυμάμαι κάτι hp compaq με φτηνιάρικες οθόνες και ηχεία που κατά μέσο όρο στα 3 χρόνια έλεγαν το ποίημα όσον αφορά τα γραφικά, κάτι μικροσκοπικά notebook με κάτι αδύναμους επεξεργαστές και ελάχιστη ραμ που έρχονταν με windows 7 που στην πραγματικότητα δεν μπορούσαν να τρέξουν παρά μόνο βαριά παραμετροποιημένο κ.ο.κ.).

@nikaskonstantinos
δεν εχουν ολα τα λαπτοπ αυτονομη καρτα γραφικων. παλιοτερα, μονο τα workstation λαπτοπ ειχαν αυτονομη καρτα γραφικων που μπορουσε να αντικατασταθει. ολα τα consumer ειχαν τα ενσωματωμενα iGPU γραφικα. σημερα εχουν και τα “gaming” λαπτοπ αυτονομη καρτα γραφικων, εκτος των workstation. αλλα τα workstation λαπτοπ παραμενουν ποιοτικα σε κατασκευη (αλλα πανακριβα), ενω τα gaming ειναι ουσιαστικα consumer αλλα με λιγο πειραγμενα specs. ποιοτικα ειναι τα ιδια με οποιοδηποτε consumer λαπτοπ

@Vasily-3
αυτα τα σαπακια τα θυμαμαι και εγω. κατι νετμπουκακια με κατι σαπιους ατομ επεξεργαστες στα 1.2GHZ στην καλυτερη ,με καναδυο GB μνημη, και emmc αντι για δισκο. τα δινανε συνηθως με ΧΡ, η, 7 dualboot με ubuntu. εκτος απο την πραγματικα εντυπωσιακη διαρκεια μπαταριας, που σε καποιες περιπτωσεις εφτανε ακομα και τις 9 ωρες συνεχους χρησης, δεν ηταν καλα σε τιποτα αλλο. μονο για ιντερνετς κανανε, και αυτο με δυσκολια

3 «Μου αρέσει»

@DarkGoth έχει πέσει και τέτοιο στα χέρια μου τα τελευταία χρόνια.
Το συγκεκριμένο μου το έφερε ένας φίλος που του το χαν πάει κι αυτουνού να το δει, το έκανε φορμάτ, πέρασε τα παράθυρα τα 8.1 αρχικά γιατί τα 7 δεν υποστηρίζονταν πια, πέρασε και τα 7 στην συνέχεια μπας και αλλά το μηχάνημα αδυνατούσε να παίξει youtube χωρίς lag.

Ε και σκέφτηκε ας το πάω στον φίλο τον λινουξά να το αναστήσει (η γνωστή νοοτροπία οτι το λίνουξ είναι για ανασταίνει σαπάκια). Μόνο που το λίνουξ δεν κάνει θαύματα, βάλαμε διανομή με LXDE και δεν βελτιώθηκε ούτε ελάχιστα η αναπαραγωγή περιεχομένου στο youtube, πράγμα που ενδιέφερε κατα βάση την ιδιοκτήτρια του μηχανήματος… Του λέω προ html5 που το youtube έπαιζε αμιγώς με flash player κάτι θα κάναμε, τώρα δεν έχει γιατρειά…

Του είπα επίσης αυτό το μηχάνημα θα ήταν ο,τι πρέπει για να του περάσουμε κάνα retrogaming σύστημα (το αγαπημένο batocera πχ) μιας και είναι αρκετά ευέλικτο απο πλευράς φορητότητας + η ανθεκτική μπαταρία όπως σωστά είπες…

1 «Μου αρέσει»