Καλή και κακή τηλεμετρία;

Μια λέξη που προκαλεί σύγχυση και αντιδράσεις τύπου “σκυλάκια του Παβλόφ” είναι η λέξη “τηλεμετρία”. Είναι καλή η κακή; Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στην μέση και είναι οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα χρήσης της σε ένα υποθετικό πρόγραμμα ανάγνωσης βιβλίων, το αν είναι ανοικτός ο κώδικάς είναι για τις ανάγκες του πρώτου μέρους της συζήτησης αδιάφορο.

Το πρόγραμμα στέλνει τις παρακάτω πληροφορίες

  • Την έκδοση του προγράμματος, τον επεξεργαστή και την ανάλυση της οθόνης
  • Την γραμματοσειρά και μέγεθος που προτιμά ο χρήστης.
  • Αν έχουν εγκατασταθεί κάποιες γραμματοσειρές και κάποια εξωτερικά προγράμματα
  • Την λίστα όλων των εγκατεστημένων γραμματοσειρών και εγκατεστημένων προγραμμάτων
  • Τα βιβλία που έχει διαβάσει ο χρήστης
  • Τα βιβλία που έχει στην συλλογή του ο χρήστης
  • Πόσο χρόνο αφιερώνει σε κάθε σελίδα κάθε βιβλίου όταν το διαβάζει

Επίσης (ας θεωρήσουμε πως είναι ανοικτού κώδικα) η εφαρμογή όταν το πακετάρει έχει τις εξής επιλογές

  • Να ρωτάει την πρώτη φορά αν θέλουμε να στέλνει στοιχεία
  • Να στέλνει στοιχεία εκτός αν μπούμε στις ρυθμίσεις
  • Να μπορούμε στις ρυθμίσεις να επιλέξουμε τι θα στέλνει ακριβώς
  • Να μπορούμε να δούμε τι στέλνει καθώς και μια σελίδα όπου βλέπουμε τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.
  • Να μην υπάρχει καμία ορατή στον χρήστη ρύθμιση

Έχουμε τώρα μια βάση συζήτησης. Κάποιες από αυτές τις επιλογές είναι για μένα προσωπικά ΟΚ και χρήσιμες κάποιες άλλες μπορεί να είναι ακόμα και απειλή για την δημοκρατία.

Όταν διαβάζαμε το 1984 του Orwell νομίζαμε πως ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση που ήθελε να μάθει τι σκέψεις έχουμε για αυτήν. Τελικά ο εχθρός ήταν οι διαφημιστές που θέλουν να μάθουν τι χρώμα κωλόχαρτο μας αρέσει

Τώρα ελάχιστα προγράμματα ανάγνωσης βιβλίων συλλέγουν όλες αυτές τις πληροφορίες, αν και κάποια όπως πχ της Amazon το κάνουν. Και κανένα πρόγραμμα ΕΛΛΑΚ δεν συλλέγει τόσες πληροφορίες.

Ας αναλύσουμε την χρησιμότητα του πρώτου bullet. Το να ξέρεις τι αναλύσεις χρησιμοποιούν οι χρήστες σου είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνολογία καθώς βοηθά τον προγραμματιστή να φτιάξει μια καλύτερη γραφική διασύνδεση.

Υπάρχουν όμως κάποιες διανομές που μπορούν όμως να στείλουν την λίστα των εγκατεστημένων πακέτων. Κάποιος που είναι ενάντιος σε αυτή την πρακτική θα πει πως αυτά είναι πολλά bit πληροφορίας και όσο περισσότερα bit έχεις τόσο περισσότερη πληροφορία είναι διαθέσιμη για να βρεις το αγαπημένο σου χρώμα για το χαρτί υγείας. Ειδικά αν συνδυαστούν με τρίτες πηγές πληροφορίας. Κάποιος που είναι υπέρ θα πει πως αυτή η πληροφορία βοηθά την διανομή να γίνει καλύτερη.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Είναι η τηλεμετρία εξ ορισμού μια τεχνολογία του σατανά ή είναι μια χρήσιμη και προς όφελος μας συλλογή πληροφορίας; Ποιες από τις παραπάνω πληροφορίες είναι καλό η χρήσιμο να συλλέγονται και με ποιους όρους; Ας θέσουμε την κουβέντα σε μια δομημένη βάση αντιπαράθεσης

3 «Μου αρέσει»

Σαν χρήστης υπολογιστών και σαν ιδεολόγος θα ήθελα ιδανικά να μην υπήρχε κανενός είδους τηλεμετρία ακόμα και αν ήταν πλήρως μη συσχετισμένη με οποιοδήποτε τρόπο σε έναν χρήστη (IP, Account, ID εφαρμογής κλπ).

Από την άλλη επειδή έχω βρεθεί πολλές φορές από την αντίπερα όχθη, του δημιουργού, έχω δει πόσο βοηθητικό είναι για έναν προγραμματιστή, sysadmin και γενικότερα έναν άνθρωπο που φτιάχνει κάτι ηλεκτρονικό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους, να έχει κάποιου είδους feedback ώστε να μπορεί να διορθώσει τυχόν λάθη, να αντιληφθεί τις ανάγκες του εκάστοτε κοινού του κλπ.

Παρ όλα αυτά, πολλές φορές είχα την δυνατότητα να δω πράγματα τα οποία είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ήταν καθαρά στην δική μου ηθική το αν θα το κάνω ή όχι. Το οποίο όμως δεν μου εγγυάται κανείς ότι θα το κάνει και όποιος άλλος ήταν στην θέση μου, όπως επίσης το ότι το λέω εγώ, είναι στην καλή διάθεση του άλλου να με πιστέψει μιας και δεν έχει τρόπο να το εξακριβώσει.

Έτσι λοιπόν νομίζω ότι θα συμφωνούσα μόνο σε κάποιου είδους anonymized telemetry καθαρά για τους λόγους που περιέγραψα πιο πάνω. Θα χαρώ αν κάποιος έχει να μου παρουσιάσει την άλλη πλευρά του νομίσματος και να μου εξηγήσει γιατί θα ήταν καλό να υπάρχει και προσωποποιημένη τηλεμετρία!

Nice topic to be discussed btw @Asfodelus!

4 «Μου αρέσει»

Σε γενικές γραμμές για μένα, ισχύει ότι η τηλεμετρία που παρέχεται από εμένα, ύστερα από δική μου πρωτοβουλία είναι καλή, με την προϋπόθεση πως κατανοώ τι κάνω και είναι εγγυημένο το πως ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που θα δώσω. Οτιδήποτε άλλο είναι κακή τηλεμετρία, αλλά… υπάρχουν διαβαθμίσεις στην κακή τηλεμετρία. Το να αποσταλεί για παράδειγμα μια αναφορά για το λόγο που κράσαρε ένα πρόγραμμα είναι γενικά αθώο, σε σχέση με το να αποσταλεί αναφορά για τις προτιμήσεις του χρήστη.

Και κάτι άλλο

Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ, πως οι διαφημίσεις είναι από τα λιγότερο κακά στο όλο θέμα της συλλογής δεδομένων. Ακόμα και αν τα δεδομένα που συλλέγοντε δεν είναι προσωποποιημένα. Πιστεύω για παράδειγμα, πως ολόκληροι λαοί κυβερνώντε, και άρα καθορίζοντε οι ζωές των ανθρώπων, με τρόπο που βασίζεται σε τέτοιου είδους δεδομένα που συλλέγοντε, και ο τρόπος αυτός μπορεί κάλλιστα να είναι εις βάρος των ανθρώπων των οποίων τα δεδομένα συλλέγοντε. Δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, αλλά πλέον μετά από αρκετά παραδείγματα που έχουμε, πχ όπως αυτό με την cambridge analytica, το βρίσκω αφελές να συσχετίζουμε τη συλλογή δεδομένων μόνο με τις διαφημίσεις.

Κατά την άποψη μου όπως και σε όλα τα πράγματα δεν υπάρχει μόνο το μαύρο ή το άσπρο. Έτσι και στην τηλεμετρία δεν υπάρχει καλή και κακή άλλα περισσότερο το ότι αυτός που θα λάβει τις πληροφορίες πως θα τις χρησιμοποιήσει.
Δηλαδή η πληροφορίες θα πάνε μόνο για βελτίωση του προϊόντος ή θα χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς. Σίγουρα πάντως θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο τι συλλέγεται, γιατί συλλέγεται και φυσικά να υπάρχει η δυνατότητα να απενεργοποιείς τα πάντα.

Από τις πληροφορίες που αναφέρει ο @Asfodelus για μένα ok είναι να συλλέγονται:

  • Την έκδοση του προγράμματος, τον επεξεργαστή και την ανάλυση της οθόνης
  • Την γραμματοσειρά και μέγεθος που προτιμά ο χρήστης.

Πάντα όμως με την προϋπόθεση της διαφάνειας και της επιλογής, δηλαδή να “κουμπώνει” με το “Να μπορούμε να δούμε τι στέλνει καθώς και μια σελίδα όπου βλέπουμε τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.”

Πολύ ωραίο θέμα παρεμπιπτόντως @Asfodelus και με πολύ “βάθος”.

1 «Μου αρέσει»

Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου (advocatus diaboli) : Google

Αν ψάχνω για Rust :rust: (μια γλώσσα προγραμματισμού) δεν ψάχνω για διαλυτικά σκουριάς. Αλλά κάποιος που έχει συνεργείο μάλλον δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ο προγραμματισμός. [1] Αν και χρησιμοποιώ DDG έχω δίπλα και ένα κουμπί - που βάζει ένα πρόσθετο στο firefox - για να θέσω το ίδιο ερώτημα στην google. Κάποιες μέρες το χρησιμοποιώ πολύ. Ο λόγος η google ξέρει καλά ποιος είμαι τα ενδιαφέροντα μου, και ίσως και την αγαπημένη μου γεύση στα μέσα προφύλαξης που χρησιμοποιώ. Και σίγουρα ξέρει καλά και τις πολιτικές μου πεποιθήσεις.

Τεχνικά για να έχω καλά αποτελέσματα σε μια μηχανή αναζήτησης θα πρέπει αυτά να είναι προσωποποιημένα, άρα συλλογή στοιχείων, φακέλωμα και τηλεμετρία.

Τεχνικά βέβαια δεν είναι απαραίτητο να είναι έτσι και μπορεί να υπάρξει και μέσος δρόμος. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο προφίλ “προγραμματιστής” ή “μεταλάς” (υπάρχει τουλάχιστον ένα συγκρότημα με το όνομα Rust από την Φιλανδία) που να το επιλέγεις όταν κάνεις αναζήτηση. Και το προφίλ του προγραμματιστή να μην δείχνει αποτελέσματα απο το www.w3schools.com, ή το www.cplusplus.com (δυο site που δεν αρέσουν πολύ σε προγραμματιστές μιας και υπάρχουν καλύτερα αλλά με χειρότερο SEO). Μια ενδιαφέρουσα πρόσφατη συζήτηση μπορεί να βρεθεί εδώ:

Τελικά βέβαια καταλήγουμε στην ερώτηση (περιέχει ενδιαφέρουσες εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης) :

Πόσα είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις; :money_mouth_face: :money_mouth_face: :money_mouth_face: :moneybag: :moneybag: :moneybag: :money_with_wings: :money_with_wings: :money_with_wings:

Αν χρησιμοποιείς δωρεάν υπηρεσίες, τότε είσαι εσύ το προϊόν.

Σε μια μηχανή αναζήτησης δεν είναι η “συλλογή πληροφορίας” για σένα το πρόβλημα (τεχνικά δεν έχουμε τηλεμετρία) είναι η χρήση αυτών των στοιχείων από τρίτους. Αν κάποια μηχανή αναζήτησης σου έλεγε "Κυρία μου σας παρέχω προσωποποιημένη αναζήτηση. Τα αποτελέσματα θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες σας, στο μέτρο του τεχνικά δυνατού, δεν θα παρέχω τα στοιχεία αυτά σε τρίτους και έχεις τον έλεγχο των στοιχείων σου, πόσα θα είσαι διατεθειμένος να δώσεις κάθε χρόνο;
Για το email σου πόσα;

Πόσοι θα θέλουν να πληρώσουν και πόσοι απλά θα πούνε δεν γ… θα έχω το email στην google και ας έχει την συναίνεση μου να διαβάζει και να επεξεργάζεται τα κείμενα που λαμβάνω και στέλνω; Εσύ;

Στην πράξη το neeva.com, ,μια μηχανή αναζήτησης, θέλει ένα φραπέ τον μήνα ($4.95) και υπόσχετε μηδέν διαφημίσεις και μηδέν affiliate links. Μέσα;

[1] Και 3 ώρες μετά που έγραψα αυτά μαθαίνω πως κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Rust ο ηθοποιός Άλεκ Μπάλτουιν πυροβόλησε θανάσιμα γυναίκα στα γυρίσματα.

1 «Μου αρέσει»