Η ιστορία του UNIX


credits εικονας: opengroup.org

Το Unix , εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από αυτό ξεπήδησαν το Linux, το OSX και όλα τα ΒSD-based λειτουργικά συστήματα και όχι μόνο. Μεσουράνησε τα πρώτα υπολογιστικά χρονια μα η τύχη του στην πορεία καθορίστηκε από άλλους παράγοντες που είχαν σχέση με συμφέροντα και χρήμα και αυτός είναι ένας από τους λόγους της επικράτησης των Dos-Windows. Ενέπνευσε ταινίες, μα και ολόκληρη βίβλο, την Unix Ψηφιακή Βίβλο.

Αντίθετα με αυτό που αρκετοί νομίζουν, το Unix δεν είναι όνομα λειτουργικού συστήματος αλλά είναι μια οικογένεια διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων.
Επίσης, δεν είναι τόσο Ανοιχτού Κώδικα.

Όπως δήλωσαν τον Ιούνιο του 1972 ο Dennis Ritchie και ο Ken Thompson:

Ο αριθμός των εγκαταστάσεων του UNIX έχει ανέλθει σε 10.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 που δόθηκε στην κυκλοφορία από την AT & T Bell Laboratories, η επιτυχία του λειτουργικού συστήματος UNIX οδήγησε σε πολλές διαφορετικές εγκαταστάσεις. Οι αποδέκτες του κώδικα του UNIX άρχισαν να αναπτύσσουν τις δικές τους διαφορετικές εγκαταστάσεις˙ διαφορετικές και όσον αφορά τους τρόπους ανάπτυξης αλλά και τη χρήση και την πώλησή τους. Πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, κυβερνητικοί φορείς και εταιρείες πληροφορικής, όλοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το ισχυρό λειτουργικό σύστημα UNIX για να αναπτύξουν πολλές από τις τεχνολογίες που σήμερα είναι μέρος του UNIX.

Σχέδια και μελέτες που γίνονται με τη βοήθεια υπολογιστή, συστήματα ελέγχου παραγωγής, εργαστηριακές προσομοιώσεις, ακόμη και το ίδιο το Διαδίκτυο, όλα ξεκίνησαν και υπάρχουν μέχρι και σήμερα λόγω των συστημάτων UNIX. Χωρίς τα συστήματα UNIX, το Διαδίκτυο σήμερα θα είχε φτάσει σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο. Οι περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις δε θα ήταν καν εφικτές, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα είχε παραλύσει και ούτε λόγος για το «Jurassic Park»!

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όλοι, από τους φοιτητές μέχρι και τους μεγάλους προμηθευτές, είχαν τις δικές τους αποκλίνουσες εγκαταστάσεις του λειτουργικού συστήματος UNIX που τις είχαν βελτιστοποιήσει για τις αρχιτεκτονικές των υπολογιστών τους και οι οποίες διέθεταν πολλά διαφορετικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά.
Αυτό βέβαια δημιουργούσε και πρόβλημα καθώς οι πελάτες των προμηθευτών λίαν συντόμως διαπίστωναν ότι, αν και τα συστήματα UNIX ήταν διαθέσιμα παντού, σπάνια μπορούσαν να συνεργάζονται ή να συνυπάρχουν εάν οι ίδιοι πρώτα δεν επένδυαν χρόνο και προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να τα λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Το σήμα UNIX ήταν πανταχού παρόν αλλά το θέμα ήταν ότι εφαρμόστηκε σε ένα πλήθος διαφορετικών, ασύμβατων προϊόντων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το UNIX είχε διεισδύσει τόσο πολύ στην αγορά, που ασχολήθηκαν μαζί του ο κλάδος των αναλυτών και των ερευνητών.

Το ερώτημα «τι είναι το UNIX;» δεν υφίσταται πλέον. Αντικαταστάθηκε από το ερώτημα: «Υπάρχει ένα σύστημα UNIX κατάλληλο για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο;»

Το 1984, ήρθε στο προσκήνιο και ένας ακόμα παράγοντας που συνέβαλε στη δημιουργία προστιθέμενης προσοχής στα συστήματα UNIX. Μια ομάδα προμηθευτών που ανησυχούσε για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των αγορών και τον έλεγχο των διεπαφών του συστήματός τους από άλλες μεγαλύτερες εταιρείες προμηθευτών, ανέπτυξε την έννοια των «open systems» («ανοιχτών συστημάτων»). Εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια, από την έναρξη του X/Open, το UNIX συνδέεται στενά με τα ανοιχτά λειτουργικά συστήματα
Το κίνημα Open Source βασίζεται σε αυτήν τη σταθερή βάση και αναβιώνει τον ενθουσιασμό για τη φιλοσοφία του UNIX. Το Open Source, μπορεί με πολλούς τρόπους να θεωρηθεί ως η πραγματική παράδοση των ανοιχτών συστημάτων που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα και τη δυναμική τους.

H ιστορία συνοπτικά:

  • 1969: Η Αρχή Η ιστορία του UNIX ξεκινά το 1969 όταν ο Ken Thompson, ο Dennis Richie (χωρίς τον συγκεκριμένο άνθρωπο δε θα υπήρχε καν ο browser για να διαβάσετε αυτό το άρθρο).
    αλλά και άλλοι άρχισαν να δουλεύουν το PDP-7 στα εργαστήρια της AT&T’s Bell για να έχουμε στη συνέχεια το γνωστό σε όλους μας UNIX.

  • 1971: Πρώτη έκδοση Διέθετε assembler για pdp-11/20, σύστημα αρχείων, fork, roff και ed. Χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία κειμένων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

  • 1973: Τέταρτη έκδοση . Είχε συνταχθεί με C. Αυτό, έκανε το UNIX φορητό και άλλαξε ολόκληρη την ιστορία του λειτουργικού συστήματος.

  • 1975: Έκτη έκδοση . Το UNIX πάει παντού, δεν περιορίζεται πλέον μόνον στα εργαστήρια της Bell. Γίνεται ευρέως γνωστή και ως Version 6 και από αυτήν την Έκτη Έκδοση προήλθε και το BSD (1.x).

  • 1979: Έβδομη έκδοση . Ήταν η πιο βελτιωμένη συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες Unices [Bourne]. Είχε C, UUCP και το κέλυφος Bourne. Είχε μεταφερθεί στο VAX και ο πυρήνας ήταν πάνω από 40 kilobyte (K).

  • 1980: Xenix . Η Microsoft παρουσιάζει το Xenix. 32V και εισάγεται το 4BSD.

  • 1982: System III . Η ομάδα του λειτουργικού συστήματος UNIX (UNIX System Group – USG) της AT & T δίνει στην κυκλοφορία την έκδοση System III, που είναι και η πρώτη δημόσια έκδοση που βγαίνει έξω από τα εργαστήριά της. Εισάγονται τα SunOS 1.0, HP-UX και Ultrix-11.

  • 1983: System V . Η Ομάδα (USG) του UNIX ενώνεται με μια άλλη ομάδα ερευνητών, την Computer Research Group (CRG), δημιουργώντας μια ενιαία ομάδα που στόχο της έχει την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος UNIX˙ εξ’ ου και το όνομά της, UNIX System Development Lab. Η AT & T ανακοινώνει την έκδοση System V του UNIX, η οποία είναι και η πρώτη έκδοση που έρχεται με υποστήριξη.

  • 1984: 4.2BSD . Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ απελευθερώνει την έκδοση 4.2BSD, η οποία περιλαμβάνει συν των άλλων και TCP/IP. Διαμορφώνεται το X/Open.

  • 1984: SVR2 . Έρχεται η System V Release 2. Εκείνη την εποχή υπάρχουν πλέον ήδη 100.000 εγκαταστάσεις UNIX.

  • 1986: 4.3BSD . Κυκλοφορεί η 4.3BSD που συμπεριλαμβάνει και internet name server.

  • 1987: SVR3 . Έρχεται η έκδοση System V Release 3, συμπεριλαμβανομένων και των STREAMS, TLI και RFS. Εκείνη την εποχή υπάρχουν ήδη 750.000 UNIX εγκαταστάσεις σε όλον τον κόσμο. Εισάγεται το IRIX.

  • 1988: Εκδίδεται το POSIX.1. Σχηματίζονται το Open Software Foundation (OSF) και το UNIX International (UI). Έχουμε πλέον και το Ultrix 4.2.

  • 1989: Σχηματίζεται το AT&T UNIX Software Operation στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απόσχιση του USL. Τίθεται σε λειτουργία το Motif 1.0.

  • 1989: SVR4 . Δίνεται στην κυκλοφορία η έκδοση UNIX System V Release 4, ενοποιώντας τα System V, BSD και Xenix.

  • 1990: XPG3 . Το X/Open λανσάρει το XPG3 Brand. Το OSF/1 κάνει το ντεμπούτο του.

  • 1991: Το UNIX System Laboratories (USL) μετατρέπεται σε εταιρεία η οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την AT & T. Ο Linus Torvalds ξεκινά την ανάπτυξη του Linux. Το Solaris 1.0 κάνει το ντεμπούτο του.

  • 1992: SVR4.2 . Το USL δίνει στην κυκλοφορία το UNIX System V Release 4.2 (Destiny). Τον Οκτώβριο, το XPG4 Brand δρομολογείται από το X/Open. Την 22η Δεκεμβρίου (1992) η Novell ανακοινώνει την πρόθεσή της να αποκτήσει το USL. Εισάγεται το Solaris 2.0.

  • 1993: 4.4BSD. Η τελική έκδοση 4.4BSD δίνεται από το Μπέρκλεϊ. Την 16η Ιουνίου (1993) η Novell αποκτά το USL, όπως είχε προαναγγείλει πριν από 6 μήνες.

  • Τέλη του 1993: SVR4.2MP . Η Novell μεταφέρει τα δικαιώματα στο σήμα κατατεθέν «UNIX» και την Single UNIX Specification στο X/Open. Τον Δεκέμβριο, η Novell δίνει στην κυκλοφορία την έκδοση SVR4.2MP που είναι και η τελική USL OEM έκδοση του System V.

  • 1994: Single UNIX Specification . Το BSD 4.4-Lite αφαιρεί όλους τους κωδικούς του που υποτίθεται πως παραβιάζουν την USL της Novell. Ως ο νέος ιδιοκτήτης του εμπορικού σήματος UNIX, το X/Open εισάγει την Single UNIX Specification, (πρώην Spec 1170), προκειμένου να διαχωρίσει το εμπορικό σήμα του UNIX από οποιαδήποτε πραγματική ροή του κώδικα.

  • 1995: UNIX 95 . Το X/Open εισάγει το πρόγραμμα εμπορικών σημάτων UNIX 95 προκειμένου να υλοποιηθεί η Single UNIX Specification. Η Novell πωλεί τον επιχειρηματικό τομέα του UnixWare line στη SCO. Εισάγεται το Digital UNIX και το UnixWare 2.0. Εν τω μεταξύ, κάνει το ντεμπούτο του και το Openserver 5,0.

  • 1996: Δημιουργείται το Open Group κατόπιν ενοποίησης των OSF και X/Open.

  • 1997: Single UNIX Specification, Έκδοση 2 . Το Open Group εισάγει την Έκδοση 2 της Single UNIX Specification, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο (σε ιστολόγια). Η περιγραφή της (τα χαρακτηριστικά της και οι δυνατότητές της) γίνεται ελεύθερα διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Εισάγονται τα IRIX 6.4, 4.3 και AIX HP-UX 11.

  • 1998: UNIX 98 . Το Open Group εισάγει τα εμπορικά σήματα της οικογένειας του UNIX 98, συμπεριλαμβανομένων και των Base, Workstation and Server. Τα πρώτα επίσημα εγκεκριμένα προϊόντα UNIX 98 αποστέλλονται από την Sun, την IBM και την NCR. Το κίνημα Open Source αρχίζει να απογειώνεται με βροχή ανακοινώσεων από την Netscape και την IBM. Δίνονται άμεσα διαθέσιμα τα UnixWare 7 και IRIX 6.5.

  • 1999: 30 χρόνια UNIX . Το σύστημα UNIX κλείνει 30 χρόνια επιτυχίας. Δίνεται στην κυκλοφορία ο πυρήνας Linux kernel 2.2. Το Open Group και το IEEE αρχίζουν από κοινού την αναθεώρηση του POSIX και του Single UNIX Specification. Διεξάγονται τα πρώτα συνέδρια LinuxWorld. Εισάγεται/γίνεται άμεσα διαθέσιμο το Tru64 UNIX.

  • 2001: Single UNIX Specification, Έκδοση 3 . Η Έκδοση 3 του Single UNIX Specification συνδυάζει το IEEE POSIX, το Open Group και τις προσπάθειες της βιομηχανίας. Δίνεται στην κυκλοφορία ο πυρήνας Linux kernel 2.4. Ακόμα, εισάγεται το AIX 5L.

  • 2003: ISO/IEC (9945:2003). Οι πυρήνες της έκδοσης 3 της Single UNIX Specification εγκρίνονται ως διεθνές πρότυπο. Εισάγεται το Solaris 9.0 E. Επιπλέον, δίνεται στην κυκλοφορία ο Πυρήνας Linux 2.6 kernel.

  • 2007: Η Apple πιστοποποιεί το λειτουργικό της σύστημα Mac OS X σε UNIX 03.

  • 2008: ISO/IEC (9945:2008). Το 2008 γίνεται η τελευταία αναθεώρηση του UNIX API που έχει επίσημα τυποποιηθεί κατά ISO / IEC, IEEE και Open Group. Προσθέτει περαιτέρω APIs.

  • 2009: 4 0 χρόνια UNIX . Η εταιρεία ερευνών IDC, που είναι ο πρώτος πάροχος πληροφοριών για τις τεχνολογίες πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας καταναλωτικών αγορών στην αγορά, δηλώνει πως το UNIX, που το 2008 είχε στην αγορά εμπορική θέση αξίας 69.000 εκατομμυρίων δολαρίων, θα ανέλθει στην εμπορική θέση αξίας 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013.

  • 2010: UNIX στην επιφάνεια εργασίας . Η Apple δηλώνει επίσημα πως 50 εκατομμύρια desktops της είναι πιστοποιημένα συστήματα UNIX.

Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει κάτι άξιο αναφοράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το UNIX δεν τυγχάνει αποδοχής και χρήσης.

Και κλείνοντας, όπως λέει και γνωστό ρητό:

Make Unix, not wars.

9 «Μου αρέσει»