Η Ελλάδα βγαίνει από τη ''Λίστα 301'' των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το άρθρο η Ελλάδα έδωσε μέσα στο 2019 το ευτελές ποσό των 39.000.000€ σε άδειες λογισμικού και επιτέλους βγήκαμε από την λίστα - τεφτέρι συγκεκριμένων εταιρειών… Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια!!!

5 «Μου αρέσει»

Δεν γνώριζα για την ύπαρξη αυτής της λίστας.

1 «Μου αρέσει»

Η IIPA, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία μέσων μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ, κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάσει χώρες όπως η Ινδονησία , η Βραζιλία και η Ινδία για συμπερίληψη στην Ειδική λίστα παρακολούθησης 301 στις αρχές του 2010, επειδή είτε ανέθεσε ή πρότεινε τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα . [8]

Με λίγα λόγια όποια χώρα επιλέγει το ανοιχτό λογισμικό γίνεται αυτομάτος στόχος…

Από wiki

4 «Μου αρέσει»

Μιας και ανέφερες το παραπάνω, όσο διάβαζα τα άρθρα πέρι της εξόδου της χώρας μας από τη λίστα 301, είχα αναρρωτηθεί εάν είχε χρησιμοποιηθεί ελεύθερο λογισμικό αντί για το γνωστό εμπορικό λογισμικό εάν θα ήταν και πάλι σε εκείνη τη λίστα. Τελικά οι σκέψεις μου περί του θέματος επαληθεύτηκαν…

1 «Μου αρέσει»

Η αποψη μου ειναι οτι περαν της αποψης που εχουν ορισμενοι για το επι πληρωμη λογισμικο (ανεξαρτήτως αν ειναι open source) η εστω για την πληρωμη της αδειας χρησης, νομιζω οτι καποια στιγμη πρεπει να σεβομαστε τον ιδιοκτητη. Αν ενα λογισμικο εχει 1000€ τοτε η να το πληρωσουμε η να βρουμε κατι αντιστοιχο φθηνοτερο. Το τσαμπα δεν το αναφερω γιατι δυστηχως στην Ελλαδα τα θελουμε ολα δωρεαν, χωρις διαφημισεις και χωρις donation και να πειναει ο δημιουργος.

Θυμαμαι στο σχολειο που ηθελα να χρησιμοποιησω 2 βιομηχανικα προγραμματα για την κατασκευη ενος ρομποτ για εναν διαγωνισμο. Ο καθηγητης μου ειπε οτι θα τα βρει σπασμενα… Τα βρηκε! Πηρα την πρωτη θεση τοτε, αλλα παντα ειχα την αντιληψη οτι κλεψαμε κατι (και σαν παιδι μου ειχε αποτυπωθει για πολλα χρονια) … Πιστευω οτι αν τοτε, 20 χρονια πριν, ο καθηγητης εστελνε τι ακριβως ηθελα να κανω στις εταιρειες λογισμικου, πιθανων να ειχα τα προγραμματα δωρεαν, για να μην πω οτι θα ειχα και χορηγους.

Πλεον ειμαι κατα των σπασμενων προγραμματων και δεν με ενδιαφερει τι ζηταει ο καθενας. Αν εχω να το πληρωσω το παιρνω. Αν δεν εχω δεν το αγγιζω.

Αν χρησιμοποιω opensource προγραμματα δινω τα χρηματα που μπορω στους δημιουργους. Νομιζω οτι αν ολοι, δεν σκεφτομασταν το opensource σαν τσαμπα, θα ειχαμε πολυ καλυτερα προγραμματα και δυνατοτητες στους υπολογιστες μας

13 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ. Ως σωστός Έλλην κι εγώ, είχα τα πάντα πειρατικά. Σιγά σιγά όμως, και όντας και στη δουλειά, άρχισα να πληρώνω ότι χρειάζομαι. Μάλιστα, πήγα κι αγόρασα όλα τα παιχνίδια που έπαιζα (κι άξιζαν) ώστε να “ξεπληρώσω” τον δημιουργό για τις ώρες που μου πρόσφερε.

Ακόμα και για τα W10, που πλέον έχω μόνο σε ένα VM, είχα αγοράσει περίπου 7 άδειες χρήσης, για όλα τα μηχανάκια σπίτι και επειδή ήταν ΟΕΜ, είχα αγοράσει δεύτερη μετά από αναβάθμιση.

Παρόλα αυτά, η τάση που επικρατεί πλέον κι ακόμα και η Microsoft θα μπει εκεί, είναι συνδρομή. Είτε δωρεάν λογισμικό και συνδρομή για την υποστήριξη, είτε Cloud λογισμικό. Κι αυτή η τάση δυστυχώς επικρατεί παντού και θα εφαρμοστεί ακόμα και στα SuperMarket σε μερικά χρόνια. Θα παίρνεις “πακέτο” και θα σου φέρνουν ψώνια κάθε εβδομάδα πχ. Σκοπός των Corporations είναι τα πάγια έσοδα κι όχι να κυνηγάνε τον πελάτη συνέχεια.

Συμφωνώ, όμως εδώ έχουμε κάτι άλλο… σπατάλη δημόσιου χρήματος, εκβιασμούς και μίζες… στη λίστα μπήκαμε περίπου το 2008 - 2009 όταν η Ελλάδα αποφασίζει να κάνει στροφή στο ανοιχτό λογισμικό (κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης) το χρονικό σημείο δεν είναι τυχαίο, καθώς στις 2/2/2010 λήγει η σύμβαση του κράτους με την microsoft. Από το σημείο αυτό αρχίζει το μεγάλο πανηγύρι - φαγοπότι με τα γνωστά αποτελέσματα…

Θα δώσω ένα παράδειγμα…
Ας υποθέσουμε ότι το λογισμικό είναι το νερό και έχουμε 2 επιλογές:
α) να ανοίξουμε τη βρύση και να πιούμε, έχει κόστος αλλά είναι πολύ μικρό
β) να ανοίξουμε ένα εμφιαλωμένο και να πιούμε, εδώ το κόστος εκτοξεύεται…

Σκέψου τώρα σαν κράτος αντί να επενδύσω στην βελτίωση υποδομών ύδρευσης για το γενικό καλό, να συνάψω σύμβαση με γνωστή εταιρεία εμφιάλωσης νερού και σε όλα τα σχολειά να επιτρέπεται αποκλειστικά η χρήση μόνο των προϊόντων αυτής της εταιρείας με πρόφαση τη δημοσιά υγειά και ασφάλεια.

Αν κάποιος μαθητής π.χ. φέρει από το σπίτι του νερό σε παγούρι να συνιστά παράβαση. Να παραδώσει δηλαδή εργασία σε αρχείο .odt (μεγάλη ντροπή, η εργασία του απορρίπτεται)

Γιατί εστιάζω στην εκπαίδευση; γιατί και η microsoft το ίδιο κάνει και φυσικά ο λόγος είναι αυτονόητος…

5 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ μεν, αλλά με 2 εξαιρέσεις…

Σε περιπτώσεις που για λόγους συμβατότητας που μου επιβλήθηκαν έξωθεν αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω επί πληρωμή πρόγραμμα ενώ εγώ χρησιμοποιώ για την ίδια δουλειά free προγράμματα…

ή σε περιπτώσεις που αναφερόμαστε σε εταιρείες που με ξεκάθαρα αθέμιτες πρακτικές επιβλήθηκαν και κατέστησαν μονόδρομο τη χρήση του software τους…

…σε εκείνες τις περιπτώσεις δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να πειρατεύσω ανηλεώς…

Εννοείται ότι πρέπει να στηρίζουμε τα open source προγράμματα και projects (πχ wikipedia) που χρησιμοποιούμε και οικονομικά… Όποιος δεν το κάνει ενώ μπορεί, απλά είναι πολύ κοντόφθαλμος…

Το γεγονός ότι τα κράτη (ως οργανωμένη έκφραση των κοινωνιών) δεν χρησιμοποιούν open source software απλά με ξεπερνάει. Όχι για λόγους οικονομικούς (γιατί στην τελική το κόστος δεν πρέπει να είναι και πολύ διαφορετικό), αλλά για λόγους κοινωνικότερης διοχέτευσης πόρων και διασφάλισης ότι η γνώση και το παραγόμενο πνευματικό έργο παραμένει ελεύθερο και κτήμα της κοινωνίας και όχι μίας εταιρείας.

4 «Μου αρέσει»

να ρωτησω κατι αν το ξερετε; απο τη λιστα βγηκαμε με αφορμη οτι τωρα με τον ιο δεν χρησιμοποιηθηκε open source λογισμικο αλλά προτιμηθηκε η cisco;

Μαλλον γιατι προτιμηθηκε η Cisco και η Microsoft απο το Υπουργειο Παιδειας. 39 εκατομυρια ειναι αυτα… συν τα 11 για την διαφημηση για τον κοροναιο… καλα ξοδευονται τα λεφτα τον Ελληνων.

Με το συμπαθειο και οποιος γνωριζει ας μου το εξηγησει σαν να ειμουν 3 χρονων παιδακι… τι στα κομματια θα κερδισουμε τωρα που βγηκαμε απο αυτη την λιστα; Δωσανε τα 39 εκατομυρια το 2019… και τι εγινε; τι πηραμε σαν ανταλλαγμα (γιατι για αλισβερισι μιλαμε).

Τι αγορασαμε λοιπον εκτως απο τις αδειες χρησης απο Cisco και Microsoft; 39 εκατομυρια για κατι που θα μπορουσαμε να φτιαξουμε εδω εμεις; τα 39 αυτα εκατομυρια θα μπορουσαν να πανε σε ταμπλετες σε υπολογιστες για παιδια που δεν εχουν σε Internet για οικογενειες που δεν εχουν και αλλα πολλα.

Θελαμε Microsoft και Cisco προιοντα… για ποιο πραγμα; οταν υπαρχουν πραγματικες αναγκες σε εκπαιδευση και υλικο και οχι σε λογισμικο αυτο το καλυπτουμε με ΕΛ/ΛΑΚ και αν θελετε να πληρωσουμε ευχαριστως τουλαχιστον ξερουμε οτι αυτο που αγοραζουμε δεν θα ειναι απλα ενα “προιον” καποιας εταιριας. Οποιος εχει προσπαθησει να παρει support απο Microsoft ξερει γιατι μιλαω.

Ακομα και το password recovery για το Microsoft Account ειναι για τα πανυγηρια. Εμενα παντως και ειναι απλα η δικια μου γνωμη δεν μου λεει και τιποτα αυτη η κινηση. Μονο για το Θεαθηναι ειναι.

4 «Μου αρέσει»

10% με 12% προμηθεια στα 39 μυρια ειναι καλα λεφτα τετοιες εποχες.
Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη…

6 «Μου αρέσει»

Εγώ πάλι νομίζω πως χωρίς το κλειστό λογισμικό δεν υπάρχει καινοτομία και εξέλιξη. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ισορροπία ακόμα και στο δημόσιο. Δηλαδή αν μια υπηρεσία χρησιμοποιεί μόνο browser και email να έχει linux, ενώ μια τεχνική υπηρεσία ας βάλει windows και cad αυθεντικά.
Και γενικά κάτι πρέπει να γίνει με το σύνολο των (επίτηδες μήπως;) τεχνολογικά αμόρφωτων υπαλλήλων. Ίσως αυτό με ενοχλεί περισσότερο (βλέπε και την κατάργηση του φαξ με…οδηγία)

1 «Μου αρέσει»

δηλαδη; το εξηγεις λιγο αυτο;
εγω νομιζω το αντιθετο. Πχ ας παρουμε παραδειγμα το libre office. Moυ φαινεται πολυ πιο πιθανο να εβγαινε καποιο extension που να βολευει για το ελληνικο δημοσιο ή χρηση στην ελλαδα γενικοτερα. Με το κλειστο, πρεπει να περιμενεις απο την εταιρεια (που δε θα βγαλει ποτέ)

Δυστηχως το ελευθερο λογισμικο στην Ελλαδα δεν εχει θεση, κυριως λογω της φιλοσοφιας μας. Εχουμε συζητησει παλιοτερα για προγραμματα παραγγελιοληψιας η προγραμματα αποδειξεων κτλ. Εφοσον κανενας δεν ασχολείται να βγαλει driver για τους φορολογικους μηχανισμους, δεν θα δουλεψουν ποτε στην ελλαδα. Οι εταιρειες προκαλουν ανταγωνισμο και εξελιξη. Πρεπει να υπαρχουν και τα ανοικτα και τα κλειστα με προυποθεσεις. Αν παρατηρησουμε το timeline στους υπολογιστες, θα δουμε οτι και οι δυο φιλοσοφιες εχουν βαλει το λιθαρακι τους στην εξελιξη.

Τωρα για την αφαιρεση απο τη λιστα, η γιατι πρεπει να πληρωνουμε λογισμικο στο δημοσιο, να μην ξεχναμε οτι το κρατος ειμαστε ολοι. Εφοσον καλυπτομαστε με οποιον κυβερνα, αυτος αποφασιζει και ποιους συμβουλους θα εχει διπλα του. Αν αυτοι οι συμβουλοι αποφασισουν κλειστο η ανοιχτο λογισμικο, ειναι αλλο θεμα. Δεν θυμαμαι να υπαρχει αιτημα απο την ΕΛ/ΛΑΚ ποτε, επισημα και στοιχειοθετημενα, σε καποια κυβερνηση, ωστε να γινουν οποιες αλλαγες συζηταμε τωρα. Εφοσον η κοινοτητα περιμενει το πεσε πιτα να σε φαω, ε τοτε και το κρατος καλα κανει και δινει τα 39εκ εκει που τα δινει.

Τελος, μην ξεχναμε οτι ειμαστε απο τις χωρες που δεν παρεχουμε και πολλα στο ελευθερο λογισμικο. Σαν χωρα του δυτικου κοσμου και με την κριση που περασαμε, νομιζω οτι δεν δικαιολογουμαστε να μην εχουμε μια mainstream ελληνικη διανομη linux. Και οσες θυμαμαι που ειχαν προδιαγραφες, τελικα δεν πηγαν και πολυ καλα!

3 «Μου αρέσει»

"δεν δικαιολογουμαστε να μην εχουμε μια mainstream ελληνικη διανομη linux" η μεγαλύτερη κουβέντα που είπες :wink:
Ερώτηση πόσο δύσκολο (χρόνος και εργατικά χέρια χρειάζονται) για να στηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα?

4 «Μου αρέσει»

δεν δικαιολογουμαστε να μην εχουμε μια mainstream ελληνικη διανομη linux

Το ελεύθερο λογισμικό έχει προχωρήσει από το collaborate! Πόσοι Έλληνες έχουν βάλει το λιθαράκι τους σε κορυφαίες διανομές. Τι σημασία έχει η χώρα προέλευσης μια διανομής; Τι σημασία έχει αν το commit έγινε από Έλληνα, Γερμανό, Κινέζο, Αυστραλό, Σύριο; Τι σημασία έχει αν η διανομή έχει χώρα προέλευσης την Αγγλία, την Κούβα, την Βραζιλία;

4 «Μου αρέσει»

Με πρόλαβες αυτό ακριβώς θα έγραφα! Δεν χρειαζόμαστε Ελληνικό Linux, χρειαζόμαστε ορθή κατανομή επενδύσεων στο χώρο του λογισμικού που θα έχει ως στόχο το γενικό καλό!
Δεν είμαι αντίθετος στην χρήση και αγορά κλειστού λογισμικού αλλά είμαι αντίθετος στην μονόπλευρη χρηματοδότηση συγκεκριμένων εταιρειών από το κράτος. Αλήθεια πόσα χρήματα δαπάνησε η Ελλάδα στο ανοιχτό λογισμικό το 2019; Πόσα χρήματα δόθηκαν πχ για το libreoffice που αποδεδειγμένα προάγει το γενικό καλό; Φαντάζομαι ένα ολόκληρο κουλούρι Θεσσαλονίκης… Και εμείς τώρα θα πρέπει να πανηγυρίζουμε που βγήκαμε από τη λίστα μετά από 10χρονια ξοδεύοντας πάνω από 600.000.000€ .

2 «Μου αρέσει»

Πολλοι ειναι η απαντηση. Απλα δεν θυμαμαι να υπαρχει κατι δυνατο ελληνικο opensource, και για τις ιδιαιτερότητες της χωρας. Φυσικα και προσωπικα περαν του Ζευς και του monomaxos δεν εχω χρησιμοποιησει κατι αλλο. Αλλα θα ηθελα σε opensource εφαρμογες να βρισκω πραγματα που μπορουν να χρησιμοποιηθουν για την ελληνικη πραγματικοτητα. Πχ το crm που δουλευω στην εταιρεια μου ειναι το suite crm. Δεν υπαρχει κανενα ελληνικο plugin εκτος μιας μεταφρασης. Θα ηθελα να εχει module οπως σε καθε χωρα που να μπορει να εχει χρησιμοτητα και στις συναλλαγες με τους πελατες αλλα και το δημοσιο. Ολες οι εφαρμογες crm που δουλευουν καλα στα ελληνικα δεδομενα ειναι closed source.

Αυτο ειναι απλα ενα παραδειγμα. Πιστευω οτι ολοι αντιμετωπιζουν παρομοια προβληματα. Η διανομη δεν θα εδινε κατι αλλο απο μια καλη ωθηση στο opensource περιβαλλον.

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνω εν μερη…αλλα ειναι θεμα οπτικης, μια αμιγως “επισιμη ελληνκη διανομη” με εγχωριους προγραμματιστες με υποστηριξη/συνεργασια με ΕΛ/ΛΑΚ που θα μπορουσε να μπει σε σχολεια και υπηρεσιες θα μπορουσε πιο ευκολα να προσαρμοστει στις ελληνικες αναγκες και να γινει το απαραιτητο αμεσο support οταν χρειαστει…η σκεψου το κρατος να πληρωνει ελληνες προγραμματιστες για την αναπτυξη και συντηρηση του εργου?

2 «Μου αρέσει»

Και εδώ έρχομαι να ρωτήσω, ως επαγγελματίας πληρώνεις κάθε χρόνο το επιμελητήριο και παρά πολλούς φόρους τι εργαλεία σου παρέχουν; Πάλι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης… Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εφαρμογές ανοιχτού κώδικα για αυτό το σκοπό; Μετά είναι δικό σου θέμα αν θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις ή θέλεις να πληρώσεις για κάτι καλύτερο…

1 «Μου αρέσει»