Γνώμη για την κυκλοφορία του Debian 12?

Δοκιμάσατε το νέο release του Debian? Εάν ναι πως σας φάνηκε;;;

4 «Μου αρέσει»

Πηγα απο το Debian 11 στο Debian 12 χωρις εγκατασταση και εκτος απο καποια ψιλοπροβληματακια με την αναβαθμιση των πακετων της Python και Python3 κατα τα αλλα δουλευει στο δικο μου συστημα πολυ καλα. Γρηγορο, σταθερο, με διορθωμενα bugs που ειχε το 11αρι.

Το μονο που χρειαζεται ειναι να ξεκωλλησει η NVidia και να κανει τα firmware και το documentation για τους drivers ελευθερα για να μπορουμε να δουμε προκωπη με παλια ενσωματομενα chipset γραφικων σε παλια laptops και υποστηριξη νεων chipsets γραφικων για τα πιο “βαρβατα” και πιο νεα μηχανιματα.

Και βεβαια περισσοτερα F/LOSS firmware γιατι το να κινηγαμε drivers και firmware δεν ειναι καθολου ενδιαφερων σπορ.

3 «Μου αρέσει»

Δεν βρίσκω το translate-shell και μου τη σπάει αυτό. Μια χαρά μου φαίνεται το 12 αλλά δοκιμάζω ακόμα…

2 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες @eliasdion , ενδιαφέρον είναι ότι αναβαθμίστηκε και το peppermint os σε debian 12.

4 «Μου αρέσει»

Ήμουν διστακτικός έως τώρα να το δοκιμάσω, αν και πλέον εδώ και πάνω από έναν χρόνο χρησιμοποιώ μόνο Linux παντού. Ο λόγος είναι ότι, αν και είμαι πια μόνιμος χρήστης, είμαι τεμπέλης. Αυτό που έχω δουλεύει και μου κάνει τα πάντα. Είχα στο μυαλό μου ότι το debian έχει μια δυσκολία στην εγκατάσταση και την χρήση. Με την έκδοση 12 όμως είπα να δοκιμάσω. Την έβαλα σε ένα παλιό μηχάνημα των παιδιών που είχα Ubuntu, η εγκατάσταση πολύ πιο απλή από ότι περίμενα, το σύστημα πολύ ελαφρύτερο (ή έτσι μου φάνηκε) και το gnome πολύ όμορφο. Νομίζω ότι είναι μια διανομή που ίσως πάρει την θέση της στο μηχάνημα εργασίας μου αυτό το καλοκαίρι.

1 «Μου αρέσει»

Εγώ αναβάθμισα 3 σερβερούλιδες από 11->12 και έναν από 10->12 - πριν καναδυό βδομάδες. Όλα headless μηχανήματα.
Ήθελα να περιμένω καναδυοτρείς μήνες πριν κάνω το upgrade, για να μαι ειλικρινής, για να γλυτώσω τα πρώιμα προβλήματα, αλλά μπήκε ο σατανάς μέσα μου (ως συνήθως). Επέλεξα βέβαια “εύκολα” μηχανήματα (εύκολα προσιτά, για να διορθώσω το όποιο πρόβλημα πιθανόν προέκυπτε).
Σε όλα τα μηχανήματα το upgrade έγινε υπερβολικά painlessly - με τον τρόπο που προτείνεται από την debian (σε 2 βήματα, αρχικά με --without-new-pkgs και μετά full-upgrade).
Όλα μου φαίνεται να τρέχουν ρολόι…

2 «Μου αρέσει»

ίσως ακόμη πιο απλος τρόπος για ομαλή μετάβαση σε αναβάθμιση είναι να χρησιμοποιείς testing αντί stable στο /etc/apt/sources.list.

E ναι, μετά είναι ντιπ rolling distro!

1 «Μου αρέσει»

almost. Yπάρχει και το sid. Το testing είναι σχετικα safe (καμιά σχέση με arch που μπορεί εύκολα να γίνει unstable!). Σε laptop έχω πάντα sid, για σερβερ με το testing, δεν σκέφτεσαι “πως θα κάνεις την αναβάθμιση μετά από δύο χρόνια”, στο νέο release.

1 «Μου αρέσει»