Για τη χρηματοδότηση του linux-user.gr

Το θέμα είναι ότι υπάρχουν κάποια άτομα που έχουν την ευθύνη. (Εγώ δεν τα ξέρω). Υπάρχουν κάποια «πάγια» έξοδα και ανάγκες, και υπάρχουν έκτακτες ανάγκες. Για τις μεν έκτακτες ανάγκες αν υπάρχουν ή σκεφτεί το φόρουμ για κάτι, να καθοριστούν και να το δούμε, προφανώς δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Για τις πάγιες όμως μάλλον δεν μπορείς απλά να έχεις καλές προθέσεις. Τα άτομα που έχουν την ευθύνη ούτως ή άλλως θα πρέπει με κάποιον να το έχουν αυτό το θέμα λυμένο και δεν έχουν θέσει τέτοιο θέμα.

2 «Μου αρέσει»

Το linux-user.gr προχωράει ικανοποιητικά, μεγαλώνει με αργούς ρυθμούς κάθε μέρα και εμείς που το φτιάξαμε πιστεύουμε πως καλύπτουμε ένα υπαρκτό κενό και πως είναι χρήσιμο για την ελληνόφωνη κοινότητα.

Το linux-user.gr απαιτεί από εμάς αρκετή ενέργεια και χρόνο για την λειτουργία του. Ελπίζουμε πως το σύστημα με τα επίπεδα πρόσβασης κάποια στιγμή θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ατόμων για να λειτουργήσει, και να απαιτεί από τους διαχειριστές λιγότερο χρόνο. Αλλά απέχουμε ακόμα από αυτό το σημείο. Στα θετικά είναι πως δεν είμαστε ένα νεκρό φόρουμ. Οι περισσότεροι χρήστες θα συνδεθούν τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Αλλά παρόλα αυτά παραμένει ακόμα μια υπόθεση λίγων δεκάδων ατόμων. Ξέρουμε πως υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες ελληνόφωνοι χρήστες και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό, αλλά δεν νοιώθουν την ανάγκη να εμπλακούν περισσότερο, ακόμα και αν γνωρίζουν την ύπαρξη μας.

Όταν το ξεκινήσαμε τέθηκε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του από τρίτους, δεν είμαστε πλούσιοι ούτε έχουμε κάποιον από πίσω , αλλά αποφασίσαμε να ξαναδούμε το θέμα μετά από ένα χρόνο λειτουργίας και εφόσον αποδείξουμε, πρώτα στους εαυτούς μας, ότι έχουμε λόγο ύπαρξης . Ξεκάθαρο από την αρχή ήταν πως δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις μεθόδους που ένα τυπικό site βγάζει χρήματα, όπως affiliate marketing ή διαφημίσεις.

Να ξεκαθαρίσω πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό cloud instance με ελάχιστο κόστος. Επίσης είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό και δεν ζητάμε φιλοξενία κάπου άλλου, οπότε ευχαριστούμε προκαταβολικά αν θέλεις να μας φιλοξενήσεις σε κάποιον υπολογιστή σου, αλλά δεν θα πάρουμε. Εξαίρεση αν βρεθεί μια μόνιμη λύση στις υποδομές κάποιου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το cloud που χρησιμοποιούμε μπορεί να δουλεύει στο 80% και να έχει λίγο ελεύθερο χώρο, αλλά είναι φιλότιμο και δεν παρουσιάζει προβλήματα. Αν είχαμε κάποιο καλύτερο μηχάνημα θα μπορούσαμε να κάνουμε ίσως περισσότερα πράγματα. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να φτιάχναμε κάποιο blog μπροστά όπου θα μπαίνουν ενδιαφέροντα άρθρα κάτι που θα βοηθούσε στην ορατότητα μας και θα έκανε εύκολη την ενσωμάτωση μας στο planet.ellak.gr. Ή κάποιο ftp για να μπούν πράγματα που θέλουμε να διατηρήσουμε όπως τα τεύχη του ubuchu ή το yggdrassil iso. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάποιο μικρό git service για αποθετήρια.

Αλλά ταυτόχρονα πατάμε γερά στην γη, δεν θέλουμε να κάνουμε ένα πυροτέχνημα που θα λάμψει και θα εξαφανιστεί γιατί θα έχει καεί. Τα μικρά βήματα που ξέρεις πως μπορείς να στηρίξεις μακροχρόνια είναι ο δρόμος μας, και η προσωπική μας ζωή έχει προτεραιότητα. Αν γνωρίζαμε πως μπορούμε να βασιστούμε μακροχρόνια σε μια κοινότητα, ίσως να τα κάναμε περισσότερα, ίσως να μπορούσαμε να υποστηρίξουμε άλλους να τα κάνουν, ίσως και όχι. Σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όπου θα είχαμε πολλά χρήματα, αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώνουν εισιτήρια για το fosscomm ή να βοηθάνε τα επόμενα fosscomm. Αλλά είπαμε πατάμε στην γη. Είναι πιθανό επίσης να είμαστε αδικαιολόγητα μεσήλικες.

Αλλά ειλικρινά, μας γέμισε χαρά που τέθηκε το θέμα τόσο νωρίς, χωρίς να είμαστε ακόμα έτοιμοι. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα μηχανισμό για δωρεές μέσω paypal και να αποκτήσουμε κάποιο καλύτερο μηχάνημα. Αλλά υπάρχει η παγίδα να περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός και αυτό να σταματήσει, βάζοντας σε κίνδυνο όλο το εγχείρημα. Μια καλύτερη λύση είναι το patreon όπου θα μπορείς να ελπίζεις σε μια κανονικότητα. Πιθανά να μπορούσαμε να παρείχαμε στους πάτρωνες μια φτηνή υπηρεσία dynamic dns για όσα hostname θέλουν. Αλλά δεν θέλουμε να πέσουμε στην παγίδα της σχέσης πελάτη/πωλητή.

Το έχουμε πει πολλές φορές. Δεν το θεωρούμε ότι έχουμε καμία ιδιοκτησία πάνω στο linux-user.gr , αυτό ανήκει σε όλα τα ενεργά μέλη του, και θα πρέπει να το παραδώσουμε κάποια στιγμή στους επόμενους, αν και αυτό θα πάρει κάποια χρόνια. Για να επιτύχει και να επιβιώσει στον χρόνο συζητήσεις σαν αυτή είναι απαραίτητες.

9 «Μου αρέσει»

παίδες, είμαι αντίθετος με κάποιες λογικές. επιτρέψτε μου:

μπορεί η δουλειά (το forum) να μπορεί να γίνει κ με netbook μέσα σε isola 20ετίας (ψυγείο εννοώ) κ με δανεικό wifi κτλ κτλ. δεν έχει να κάνει με τα απαραίτητα minimum τεχνικά μέσα αλλά με την άνεση του να δουλεύει απρόσκοπτα, να το χαίρεστε κι εσείς αλλά κι εμείς (κ χρειάζονται 2 παράγοντες* γι αυτό). οπότε ακόμα κι αν ένα πακέτο servicing υπερβαίνει κάπως (δεν λέω επίπεδο αχρείαστης ferrari) τις σημερινές ανάγκες, ας βάλουμε απο λίγο όλοι να πληρωθεί -αν το θέλεις- και σαν υποσεινήδητη πίστη ότι θα χρειαστεί, λόγω επιτυχίας απήχησης (fake it till u make it).

*οι 2 παράγοντες είναι τα άψυχα αλλά κυρίως τα έμψυχα. α. άψυχα: αν κάποιος βάζει τον εξοπλισμό ΤΟΥ, μια χαρά κάνει γι’ αρχή (καλή ώρα) αλλά γι’ αργότερα δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα το κάνει για πάντα. ΕΤΣΙ κουράζεται ο εθελοντισμός κ μαραίνεται (κ μιλάω εκ πείρας). άρα, ας τσοντάρουμε όλοι για ένα μηχανάκι που θα δουλεύει μόνο το forum ΚΑΙ λίγο για το ρεύμα ΚΑΙ λίγο για το hosting κτλ κτλ… (μην παρεξηγηθώ, δεν περισσεύουν, οικονομικός μετανάστης έγινα κι εγώ μόλις, αλλά…**). μην ψάχνουμε τώρα άμα στο τέλος κάτι γίνει ποιος θα το πάρει και σαχλαμάρες, κανείς δεν πλούτισε με τέτοια μικρά :wink:

β. έμψυχα: (είμαι υπερ και της ανταποδοτικής ανακύκλωσης κ των εταιρικών ευσήμων για τις φιλανθρωπίες κτλ κτλ. για μένα, το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ μετράει!). (υπερβολή η κουβέντα μου, ειδικά για τον σκοπό αυτού του θεματικού forum, αλλά) αν πρέπει κάποια αμοιβή να λαμβάνει κάποιος για να το δουλεύει κ να το φροντίζει, δικαιούτε να την ζητήσει (μπορεί ν’ ακούγεται too much τώρα αλλά άμα σφίξει το πράμα, κανείς δεν θέλει να μην βλέπει τα παιδιά του για να κάνει moderation), πρέπει πάντα να υπάρχει κίνητρο, έστω συμβολικό!

** …εφόσον εδώ παρέχεται (με “αι”) από όλους αλλά ειδικά απο κάποιους, μία υπηρεσία (υποστήριξης αλλά κ χαβαλέ, “να λέμε τον πόνο μας”, όπως αναφέρθηκε) γιατί πρέπει να περιμένουμε να εξαντλήσει κάθε υπομονή των συμβαλλόμενων έως να γίνει επιτακτική η κοινή συνεισφορά? (ξέρουμε όλοι πόσα θαυμάσια projects θα είχαν πάει καλύτερα με ελάχιστη παραπάνω συμμετοχή στα κοινά :wink: ). γνώμη μου, μην συζητείται το αυτονόητο: όταν παίρνω 10 ας δώσω κ 2, δεν θα φτωχέψω. κι αν δεν θέλω διαφημίσεις εδώ, χρειάζεται υποστήριξη (πόσο μάλλον στην gr-πραγματικότητα που μια 10ετία τώρα μόνο ζορίζει). ακόμα κι αν αύριο ζητήτω (sorry, το ζητιώταν είναι ένα χάλι) η υποχρεωτική εργασία πχ επόπτευσης για 1 μήνα από το κάθε μέλος, θα ήταν μία ΑΠΟΔΕΚΤΗ απαίτηση. ΚΑΝΕΙΣ δεν οφείλει να φορτώνεται τα πάντα, ενώ επωφελούνται κι άλλοι.

ps. εγώ πάντως θα ήμουν σύμφωνος κ με affiliate marketing κ με διαφημίσεις κ με δωρεές κ με tshirts κ με μπαλόνια στην ομόνοια, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα (για μένα) κ το αποτέλεσμα μόνο μετράει. αν είναι να δουλέψει 5 αποδοτικά χρόνια αλλά κατατρώγοντας το υδρογόνο του, ο αστέρας θα πεθάνει κι εγώ μετά πάλι θα κρυώνω, αν μ’ εννοείς…

5 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ, δύσκολοι καιροί αλλά αξίζει τον κόπο και το ρίσκο

1 «Μου αρέσει»

Δείτε

2 «Μου αρέσει»

Αν κατεβάσω το rpm πακέτο από εδώ : https://github.com/brave/brave-browser/releases/download/v0.69.130/brave-browser-0.69.130-1.x86_64.rpm
και το χτίσω με SlackBuild, επωφελείται το linux-user με κάποιον τρόπο;

Θα πρέπει να το κατεβάσεις ακολουθώντας τον σύνδεσμο.

Ο σύνδεσμος με πηγαίνει σε οδηγίες εγκατάστασης για κάποιες διανομές, αλλά δεν έχει Slackware, αν από εκεί μεταβώ στο github του brave από link που έχει και κατεβάσω το πακέτο, θα βοηθηθεί το site?

Δεν τον γνωρίζω άλλωστε ο brave αν χρησιμοποιείται, μηνιαίως ενισχύει τις σελίδες που επισκέπτεται και είναι συνεργαζόμενες.

1 «Μου αρέσει»

Κατέβασέ το να σου αφήσει το κουκί και κάνε το εγκατάσταση όπως θέλεις. Για να πιάσει τόπο θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις για 1 μήνα το ελάχιστο.

2 «Μου αρέσει»

δηλαδη θα πρεπει να εχει για κανα μηνα τουλαχιστον το κούκι; αυτο λες; αν για καποιο λογο τα σβησει ή θελει να τα σβηνει;

δε φτιαχνετε και ενα paypal για μας που μπορει να θελουμε να βοηθησουμε και δεν προκειτε να κατεβασουμε κανεναν browser extra?

3 «Μου αρέσει»

Αποθηκεύει το κουκί και για να επωφεληθεί στο συγκεκριμένο παράδειγμα το φόρουμ αυτό θα πρέπει για έναν μήνα να το επισκέπτεσαι από Brave browser.

Αρκεί η 1η επίσκεψη για να αντιστοιχίσει το κουκί με το μηχάνημα του επισκέπτη. Μετά μπορεί να το σβήσει

Γραφίστα για λογότυπο ψάξε και πάρε προσφορά, και αφού κάνουμε νήμα και συμφωνήσουμε στο λογότυπο, δες αν μπορείς να βοηθήσεις εκεί. Λέω γω τώρα μια ιδέα…

1 «Μου αρέσει»

Αν θελετε τα δινω σε εναν γραφιστα στην εταιρεια μου και κανει μερικα δωρεαν. Αλλα μετα τα μεσα Νοεμβριου γιατι τωρα εχουν φουλ δουλεια

Ηδη εχω δωσει να φτιαχτουν και μερικα εισαγωγικα βιντεο για καναλι youtube που λεγαμε σε αλλο θεμα

3 «Μου αρέσει»

Ωραία, μίλα με την διεύθυνση για περισσότερα εγώ ιδέες ρίχνω.

αυτο μου κινησε την περιεργεια. Πως ακριβως θα ξερουν οτι ο brave εχει χρησιμοποιηθει για 30 μερες, ειδικα εφοσον εχεις σβησει το κουκι;

Γενικά υπάρχουν πολλές απορίες. Δεν το κατεβάζω καν από εκεί, χρησιμοποιώ αποθετήρια. Μια πιθανή υλοποίηση είναι με χρήση της IP. Υπάρχει κάποιους μήνες η δυνατότητα και κανείς δεν έχει κάνει afaik κάποια καταγγελία.
Άρα ας τους θεωρήσουμε ειλικρινείς. Είναι ένα στοίχημα χαμηλού ρίσκου, μιας και ο browser τους είναι όντως καλός και χρήσιμος. Και το μοντέλο που προτείνουν σε αντικατάσταση του freemium είναι λογικό και πραγματιστικό. Αν στηριχθεί ίσως να μπορείς να πληρώσεις τον server με αυτό μια μέρα.

Νομιζω οτι το θεμα δεν ειναι το πως θα το ξερουν, αλλα το οτι πρωτα απ ολα δεν φτιαχτηκε ενα ιδρυμα, μια μκο η κατι τετοιο που να υποστηριζει το εγχειρημα, αλλα μια εταιρεια που φυσικα μπορει να κανει οτιδηποτε ενδοεταιρικα χωρις να δινει λογαριασμο σε κανεναν. Αυτο ειναι το πρωτο που με απωθει απο τη χρηση. Το δευτερο ειναι οτι εγω που διαβαζω τα τοπικα νεα της ιδιαιτερης πατριδας μου, δεν θα βοηθαω στην ουσια την μικροεφημεριδα με τα μικρα εσοδα που επαιρνε απο διαφημισεις. Θα πρεπει η εφημεριδα απο συνεργατης της google να γινει συνεργατης του brave. Ειναι λιγο φασιστικο ολο αυτο, και φυσικα ειναι κλοπη δικαιωματων και αδειων χρησης απο την μικροεφημεριδα

Μια μικροεφημερίδα της περιοχής μου δεν θα βοηθηθεί ποτέ από εμένα, μιας και δεν θα δω ποτέ τις διαφημίσεις της έτσι και αλλιώς. Η εφημερίδα έχει πάντα την επιλογή να ενσωματώνει τις διαφημίσεις, χωρίς την χρήση εξωτερικών trackers αν λοιπόν θέλει ας κάνει αυτό.

Το Brave δίνει επίσης μια άλλη δυνατότητα, να στηρίξω άμεσα την εφημερίδα με το κρυπτονόμισμα του. Έχω ενισχύσει κάποιες φορές το “The Press Project”, αλλά η ενίσχυση μου περνάει πάλι μέσα από ρουφιάνο, την τράπεζα αυτή την φορά. Αν η ενίσχυση μπορούσε να γίνει πραγματικά ανώνυμα θα ήταν μεγαλύτερη.

Το ότι το μοντέλο του Fremium ήταν προβληματικό ήταν ήδη ορατό απο την προηγούμενη χιλιετία. Η ερώτηση πριν το dot boom ήταν πως βγάλω λεφτά απο το internet? Και η απάντηση ήταν θα κερδίζεις λεφτά από τα κλικ στις διαφημίσεις, σε άλλα site που επίσης θέλουν να βγάλουν λεφτά. Για να έχεις επισκεψημότητα θα πρέπει να πληρώσεις ώστε άλλοι να κάνουν κλικ σε εσένα. Αυτή η λογική πέραν του ότι επιβραβεύει το κακής ποιότητας περιεχόμενο και τα fake news, κάνει εμάς το προίόν. Ευκολότερα θα κάνεις κλικ στο diaforetico.gr, αντι για μια σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα, αλλά θα πλήρωνες για αυτό; Αυτά πέραν του ότι μας κάνει εμας τους ίδιους προϊον και την απειλή στην αστική δημοκρατία. (Κάθομαι να φάω σουβλάκι και τα android αρχίζουν όλα να προτείνουν εστιατόρια της περιοχής. Αν αυτό το έλεγε κάποιος το 1990 θα το θεωρούσαν όλοι μια δυστοπική επιστημονική φαντασία)

Οι τράπεζες επανειλημμένως έχασαν την δυνατότητα να φτιάξουν ένα πλαίσιο μικροπληρωμών, όπως οι δισκογραφικές και το holywood έχασαν την δυνατότητα να φτιάξουν ένα σύστημα διανομής πολιτιστικών αγαθών. Έτσι τους πήρε το netflix, το itunes τα σώβρακα και ουδείς λυπήθηκε. Το Paypal δεν πήγε πολύ μακρυά παραμένει μη κατανεμημένο. Μακάρι να κάνει το ίδιο το Brave στις τράπεζες και τnν Google.

Ναι προφανώς δεν πάει αρκετά μακρυά, και να περάσεις απο το μονοπώλιο της Google στο μονοπώλιο της Brave δεν είναι λύση, αλλά είναι τουλάχιστον μια αρχή. Αντίστοιχα projects υπάρχουν και να περάσουμε σε ένα σύνολο απο κρυπτονομίσματα ίσως να είναι το καλύτερο επόμενο βήμα.

ΥΓ: Ναι μπορείτε να ενισχύσετε το site και μαζεύοντας κρυπτονομίσματα από διαφημίσεις, ίσως μια μέρα και διαβάζοντας το diafoertiko.gr αλλά η διαχείριση αυτές τις μέρες τρέχει και δεν έχει πολύ χρόνο να βρεθεί και να ασχοληθεί με το site.

1 «Μου αρέσει»