Fosscom2023 Λίγες μέρες έμειναν…

Καθώς το συνέδριο πλησιάζει, ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε μερικές ακόμα πτυχές της διοργάνωσης, που καθιστούν το φετινό FOSSCOMM, μοναδικό στα χρονικά.

Καταρχάς ευχαριστούμε από καρδιάς τους ομιλητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες που κατέθεσαν, μακάρι να μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και τις 90 στο πρόγραμμα, το οποίο έχει πλέον κλείσει και μπορείτε να το δείτε εδώ. Στο τεχνικό σκέλος, θα έχουμε εργαστήρια και ομιλίες για low level ζητήματα system software και αρχιτεκτονικής επεξεργαστών, γλώσσες προγραμματισμού και περιβάλλοντα εκτέλεσης, τεχνητή νοημοσύνη, διάστημα, μέχρι εφαρμογές γραφείου και web, με αρκετές κοινότητες να δίνουν το παρόν. Για πρώτη φορά θα υπάρχει επίσημο booth του RISC-V International, με αρκετούς μετέχοντες στο project να βρίσκονται στο χώρο του συνεδρίου, ενώ θα υπάρχει και σειρά ομιλιών για το αντικείμενο.

Για όσους δεν το έχουν ήδη μάθει, το καινούριο Ubuntu 23.10 θα έχει την ονομασία Manic Minotaur, και θα κάνουμε το επίσημο release party της διανομής, το Σάββατο το βράδυ, με μπύρες, σουβλάκια και διάφορα καλούδια αποκλειστικά για την περίσταση, στη πόλη που έζησε ο θρυλικός Μινώταυρος.

Το Open Source όμως δεν είναι μόνο κώδικας και party, είναι ένα κίνημα που μεταξύ άλλων παλεύει για την ελεύθερη διάδοση της γνώσης και την πρόσβαση στη τεχνολογία. Είναι το κίνημα που έφερε και πάλι στην επικαιρότητα τα κοινά, και με τις δράσεις του αλλάζει το κόσμο γύρω μας. Σχεδόν κάθε προϊόν τεχνολογίας γύρω μας πλέον χρησιμοποιεί open source τεχνολογίες, και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επαφή για τις εξελίξεις στο χώρο, πέραν των τεχνικών θεμάτων. Γι’ αυτό το λόγο απ’ τη πρώτη στιγμή ως οργανωτική ομάδα θεωρίσαμε πολύ σημαντικό να έχουμε ομιλίες για μη τεχνικά ζητήματα, όπως ζητήματα νομοθεσίας, ιδιωτικότητας, πνευματικών δικαιωμάτων και άλλα. Το Open Source δεν αφορά μόνο τους μηχανικούς που το συντηρούν, αφορά και τους χρήστες του και ευρύτερα τη κοινωνία.

Στόχος μας είναι να μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν το συνέδριο, ανεξαρτήτως γνωστικού υποβάθρου, να ενημερωθούν και να αλληλεπιδράσουν. Εκτός απ’ τις ομιλίες λοιπόν, τεχνικές και μη, θα έχουμε και καφενείο καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, στο Φοιτητικό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης, όπου οι μετέχοντες θα μπορούν μεταξύ άλλων να πάρουν το μικρόφωνο και να μιλήσουν, οργανώνοντας lightning talks επιτόπου για θέματα που θεωρούν ενδιαφέροντα, και άπτονται του Open Source. Όπως και το 2018 όταν είχαμε διοργανώσει και τότε το συνέδριο, θα συζητήσουμε επίσης για το μέλλον του, το μέλλον των κοινοτήτων, και θα ανοίξουμε και τη κουβέντα για το επόμενο συνέδριο και ποιά κοινότητα θα το αναλάβει.


4 «Μου αρέσει»

3 «Μου αρέσει»

2 «Μου αρέσει»

3 «Μου αρέσει»

Αντίο σε μια επιτυχημένη διοργάνωση χωρίς χορηγούς. Πολύ καλές ομιλίες και εργαστήρια και περάσαμε όλοι σουπερ.

5 «Μου αρέσει»

7 «Μου αρέσει»