Ερώτηση για πληκτρολόγηση με τις κινήσεις των ματιών.

Υπάρχει κάποια εφαρμογή σε Linux, ή κάποιος τρόπος ώστε να γίνεται πληκτρολόγηση με την παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών του χρήστη, από κάποια συσκευή του υπολογιστή και να μετατρέπει παράλληλα το γραπτό κείμενο σε ομιλία;

α) Μέχρι στιγμής υπάρχουν κάποιες πηγές για σχετικά θέματα παρακάτω:
https://github.com/topics/eye-detection-using-opencv

β) Υπάρχει επίσης η παρακάτω πηγή και για linux, αλλά η συσκευή που προσαρμόζεται φορώντας την στο κεφάλι του ο χρήστης κοστίζει 999,99$ άρα δεν την έχω δοκιμάσει.
https://github.com/fabio914/EyeTrackingKeyboard

1 «Μου αρέσει»

Μετά από συνομιλίες με τον δημιουργό του Slint, που είναι μια διανομή βασισμένη στο Slackware και περιλαμβάνει αρκετά εργαλεία προσβασιμότητας, μου ανέφερε το numen.

Numen is voice control for handsfree computing, letting you type efficiently by saying syllables and literal words. It works system-wide on Linux and the speech recognition runs locally.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το ACAT, που χρησιμοποιούσε και ο Stephen Hawking, το οποίο βέβαια είναι open source αλλά τρέχει μόνο σε Windows.

3 «Μου αρέσει»

@Maras όντως αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον δημιουργό της linux διανομής Slint , μιας διανομής φιλικής σε πρόσωπα με προβλήματα όρασης.
Επίσης από ότι διαβάζω στους συνδέσμους που μας κοινοποίησες, ο δημιουργός του numen έχει άλλα δύο έργα, το Tiles ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας με έλεγχο φωνής και το Noggin για παιχνίδια με έλεγχο φωνής και παρακολούθηση προσώπου όπου χρησιμοποιείται η open cv.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ένα πρόγραμμα σε linux με παρόμοιες δυνατότητες με το πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε ο Steven Hawkins που μας αναφέρεις και συ.
Το σκεπτικό της συγκεκριμένης αναζήτησης είναι ότι παρά την απίστευτη τεχνολογική εξέλιξη της εποχής μας, δεν υπάρχουν ακόμα εύκολα εφαρμόσιμες λύσεις για ανθρώπους που αισθάνονται τα πάντα αλλά δεν μπορούν να εκφραστούν εξαιτίας κάποιας ασθένειας.
Βέβαια και η εφαρμογή της συγκεκριμένης λειτουργίας για ψυχαγωγικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους είναι θεμιτή καθώς θα έχει και απήχηση σε ευρύτερο κοινό χρηστών.
Παραθέτουμε παρακάτω το μήνυμα του Steven Hawkins για το ανοικτού κώδικα ACAT της Intel:
https://youtu.be/TXY8IKFeKZs?si=9_3ERUBpzPG_kMw-

2 «Μου αρέσει»

Αυτά είναι…και πολλά άλλα τέτοια…!!

2 «Μου αρέσει»

@fanisatt ίσως αυτή να είναι μια κατεύθυνση για τους προγραμματιστές των μεγάλων διανομών του Linux.
Δηλαδή ένας πυλώνας ανάπτυξης του linux που να βασίζεται σε απαραίτητες λειτουργίες εύκολες στη χρήση (χάρτες, πλοήγηση, προσβασιμότητα, ενσωμάτωση τεχν. νοημοσύνης) που υστερεί το linux σε σχέση με τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους απλούς χρήστες και όχι σε υποδιέστερες λειτουργίες, π.χ. τη “μπλέ οθόνη της καταστροφής”.
Ίσως τελικά αν δε συμβεί αυτό λειτουργίες όπως αυτές που προσφέρει το wine να παίξουν κάποιο ρόλο.
Επιστρέφοντας στο θέμα, για τους προγραμματιστές του linux-user.gr, που ίσως ενδιαφέρονται για το θέμα και θέλουν να αναπτύξουν μια linux εφαρμογή, υπάρχει η παρακάτω δωρεάν εργαλειοθήκη εμπορικής εταιρείας του τομέα:
https://connect.tobii.com/s/sdk-downloads?language=en_US
Μια ενδιαφέρουσα εργασία για το συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται παρακάτω:
https://www.hindawi.com/journals/cin/2017/5739301/

3 «Μου αρέσει»

Να είσαι καλά Κώστα ! Ευχαριστούμε !

2 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 2 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.